Nažalost, loš sam kada je u pitanju pamćenje brojeva tako da ne mogu sa sigurnošću da tvrdim koliko je procenata ispitanika išlo "do kraja" u Milgramovom eksperimentu (mada mislim da ni u jednoj varijanti taj broj nije bio manji od 60%).
Ono što treba razlikovati je sledeće - "krvoločna" osoba uživa, doživljava zadovoljstvo nekih svojih potreba, nanoseći bol i patnju drugoj osobi. Ispitanici koji su učestvovali u Milgramovim i replikama tih istraživanja bili su selektovani nasumično. Iako se među njima moglo naći psihopata, većina su ipak bili "normalni" ljudi. Oni nisu nanosili bol "učeniku" zato da bi zadovoljili svoju perverznu potrebu za mučenjem, nego zato što je autoritet od njih to tražio. Kao što rekoh, bilo je mnogo onih koji su bili vidljivo uznemireni, koji su protestvovali verbalno, koji su čak pokušali otići (pokušali u smislu da su krenuli ustati ali nisu - nikada niko od niih nije bio fizički nateran da ostane) onih koji su plakali i molili autoritet da prestane - ali su svi oni nastavili dalje.
Verovatno se svako može prisetiti tv priloga o raznim ratnim zločincima koji su bili hapšeni i odvođeni na sud. Kada ih se pokušalo pokazati u lepom svetlu (iz bilo kojeg razloga) obično bi se našli prijatelji, rodbina i sl. koji bi svedočili o tome kako je uhapšeni "dobar otac, dobar prijatelj, dobar čovek...". Mislite da su lagali? Nisu. U normalnim okolnostima mi nikada ne bi prepoznali osobu koja je spremna druge da muči zato što mu to neko naređuje (a da ta ista nije psihopata; što se, takođe, ne mora odmah prepoznati). Zbog toga ne možemo znati da li bi neko od nas postupio na taj način, ili ne bi, kada bi mu neki autoritet dao "valjani" razlog da nekome nanosi bol, muči ga ili ubije.
Kao što sam ranije već rekao, determinanta karakteristika jeste autoritarnost, tj. sklonost povinovanju autoritetu. Ako nam je dete super poslušno, kulturnog ponašanja i pravi "ponos" roditeljima zbog svog uzornog ponašanja, ono će imati mnogo veće šanse da postupi kao ti ljudi u eksperimentu ne zato što je krvoločno, nego zato što je naučeno da sluša.