Pravoslavlje

Član
Učlanjen(a)
13.05.2009
Poruka
114
царе небесни, утешитељу, душе истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, ризнице добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, благи, душе наше.

молитва господња

оче наш који си на небесима, да се свети име твоје, да дође царство твоје, да буде воља твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

богородице дјево

богородице дјево, радуј се, благодатна марије, господ је с тобом благословена си ти међу женама и благословен је плод утробе твоје јер си родила спаситеља душа наших.

символ вере

верујем у једнога бога оца, сведржитеља, творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
и у једнога господа исуса христа, сина божјег, јединородног, рођеног од оца пре свих векова, светлост од светлости, бога истинитог од бога истинитог, рођеног не створеног, једносуштног оцу, кроз кога је све постало;
који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од духа светога и марије дјеве и постао човек;
и који је распет за нас у време понтија пилата, и страдао и био погребен;
и који је васкрсао у трећи дан, по писму;
и који се вазнео на небеса и седи са десне стране оца;
и који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, и његовом царству неће бити краја.
и у духа светога, господа, животворнога, који од оца исходи, који се са оцем и сином заједно поштује и слави, који је говорио кроз пророке.
у једну, свету, саборну и апостолску цркву.
исповедам једно крштење за отпуштање грехова.
чекам васкрсење мртвих.
и живот будућега века. амин.
 
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Kizo ja ovde nigde ne vidim u simbolu vere da priznajas svece,obicaje i tome slicno.Da li to znaci da to nije deo verovanja pravoslavlja?
 
Član
Učlanjen(a)
01.06.2009
Poruka
109
1/4 kineza su pravoslavci
Rusi 90%
Srbi,Ukrainci,......

IMA NAS KO
 
Član
Učlanjen(a)
13.05.2009
Poruka
114
Kizo ja ovde nigde ne vidim u simbolu vere da priznajas svece,obicaje i tome slicno.Da li to znaci da to nije deo verovanja pravoslavlja?

Cobi Символ Вере је наша лична карта. Ако било ко прочита мало пажљивије јер се и мени често дешава нарочито код духовних текстова да испустим много тога . Ево дела где се говори о светитељима ''...који је говорио кроз пророке'' од пророка су постали и светитљи, ево на пример : Св. Илија, Св. Исаија, Св. Наум и даље да не набрајам..јер само Бог зна колико их има у Царсту небеском.Што се тиче обичаја то ти је добро и то би могла да се одвоји нова тема ...па рецимо могал би да се зове - празници, славе и обичаји- и ту да се дискутује.
Свако добро.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
. Ево дела где се говори о светитељима ''...који је говорио кроз пророке'' од пророка су постали и светитљи, ево на пример : Св. Илија, Св. Исаија, Св. Наум и даље да не набрајам..јер само Бог зна колико их има у Царсту небеском

dobro gde nalazis potvrdu u sv.pismu recimo za Nauma i potvrdu da su oni sveti kada pismo kaze da je samo Bog svet?
 
Član
Učlanjen(a)
13.05.2009
Poruka
114
dobro gde nalazis potvrdu u sv.pismu recimo za nauma i potvrdu da su oni sveti kada pismo kaze da je samo bog svet?


цоби бићу кратак и покушаћу да ти одговорим: “знам те ко си, светац божији” (мк. 1, 24). ово је рекао сатана господу, дакле рекао му је да је свет ...и у старом и у новом завету имаш примера где се спомињу свети. много пута их спомиње ап. павле, сада ми он паде на памет, али не мисли да је он једини који их спомиње, али ево један пример где их ап. павле спомиње (рим. 16, 2, 15).
ако би ме питао како се постаје свет мислим на неки начин тако сам и разумео између осталог твоје питање , рекао би ти да их сам господ чини светим и они то на крају крајева потврђују својим животом, васкрсавали су мртве, други су заустављали реке , сетимо се и мојсије који је раздовијио море, лечили су неизлечиве болести, и још много тога су чинили. наравно као људи они све то не би могли да чине да господ није био са њима. и у данашње време има таквих људи али ја их не знам сам господ их зна а то су све људи који имају у себи благодат светога духа.
тако православна наша црква када се неко упокоји она све чињенице узме у обзир и то све детаљно ''прочешља'' или испита и тек онда доноси одлуку да ли је неко свет или није. то јест канинизује га за светитеља - потрђује или званично га признаје.
и ево на крају мада сам ово све некако збрзо а и надам се да ће неко да дода још не би ли ово допунио јер има тога још али не знам ти ја баш све као што рекох и на крају о светом науму пророку:
ово сам нашо:
свети пророк наум

свети пророк наум. родом из племена симеонова, из места елкесема од оне стране јордана.
живео на седам стотина година пре христа. на две стотине година после пророка јоне прорекао
пропаст нинивији. од проповеди јонине ниневићани беху се покајали, због чега их бог поштеди
и не погуби. но временом они заборавише милост божју и поново се покварише. пророк наум прориче
им пропаст. па како не би покајања, не би ни поштеде. од земљотреса, поплаве и огња пропаде сав град,
тако да му се више ни место не распознаваше. свети наум поживе четрдесет пет година и упокоји се у
господу оставив малу књигу својих истинитих пророчанстава.

пс. свети наум се слави 1. децембра по старом или ти 14 по новом календару.
пролог (свети николај охридски и жички)

слава богу .
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
A sta cemo onda sa1.Petrovom 2:1"A vi ste izbrani rod, carsko sveštenstvo, sveti narod, narod dobitka, da objavite dobrodetelji Onog koji vas dozva iz tame k čudnom videlu svom"?onda smo ili svi sveci ili se taj izraz koristi za nesto drugo
 
Član
Učlanjen(a)
13.05.2009
Poruka
114
a sta cemo onda sa1.petrovom 2:1"a vi ste izbrani rod, carsko sveštenstvo, sveti narod, narod dobitka, da objavite dobrodetelji onog koji vas dozva iz tame k čudnom videlu svom"?onda smo ili svi sveci ili se taj izraz koristi za nesto drugo

сви смо позвани да будемо светитељи . :)
 
Član
Učlanjen(a)
13.05.2009
Poruka
114
znaci mozes i da se molis i meni jel tako?;)

''...молите се богу један за другог, да оздрављате; јер непрастана молитва праведнога много може помоћи (Јак 5, 16).
е сада мене је мучило стално како то да се човек непрестано моли...али један пријатељ ми је рекао да је то могуће...ајде цоби како је то могуће као што сам ти рекао увек ме је то питање мучило.


[YOUTUBE]7TiHMN0N8IU[/YOUTUBE]

Старац Клеопа
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top