Pravoslavlje

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
I ti nikako da oboriš, pa vidiš da te Biblija demantuje. I ovima nije bukvalno trbuh Bog pa je to nazvano idolopoklonstvom, tako je klanjanje ikonama idolopoklonstvo iako niko oda vas ne misli bukvalno da je ikona Bog.
Nema se tu sta obarati, onaj koji misli da ikona nije Bog, njemu i nije..

Kao sto rece Pavle: "ako ko misli da je sto pogano njemu je pogano. Znam i uveren sam u Isusu Hristu, da nista nije greh, osim kad ko misli da je greh, njemu je greh"..

Pavle te je nebrojeno puta oborio, pa ja i ne moram..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da li si siguran da piše ovako?

Onda ni ubistvo nije greh..

Siguran sam!

Pavle je govorio o "idolskim zrtvama", cije bi "jedenje" bilo ravno "obozavanju idola"(jer se jelo u verske svrhe) , stoga potpuno odgovara i na Tripov komentar, da "ako neko veruje da odredjenim cinom ne obozava idola - onda to i ne cini"!

Tacan citat glasi:

"Znam i uveren sam u Hristu Isusu da ništa nije pogano po sebi, osim kad ko misli da je pogano, onome je pogano"

To vam je i ukor od Pavla, jer nama ikone nisu pogane, jer mi mislima znamo da su one obicna slika, i poljubac i naklon njima ne predstavlja obozavanje..

Jos nesto je rekao za vas koji osudjujete druge:

"Koji jede neka ne ukorava onoga koji ne jede.. tako jedan drzi dane, a drugom su svi dani jednaki... A ti zašto osuđuješ brata svog? Ili ti zašto ukoravaš brata svog? Jer ćemo svi izići na sud pred Hrista... Zato da ne osuđujemo više jedan drugog, nego mesto toga ovo gledajte da ne postavljate bratu spoticanja ili sablazni"

Ovde smo suoceni sa raznima, koji druge osudjuju, zbog neceg sto oni misle da je "pogano", tvrdeci da i drugima to mora biti pogano, sto je suludo, jer niko od nas ne zivi sebi, ne umire sebi, vec Bogu i odgovara Bogu.

Ali po Pavlovom savetu, ja sam prvi koji necu poljubiti ikonu zbog ovakvih kao sto ste vi, da vas ne sablaznim, jer u tome vidite idolopoklonstvo i poganstinu, ali to nije pogano nama, jer mi tim cinom ne obozavamo idole..

Ja postujem Pavlov savet pa to ne cinim, ali opet vi ne postujete, kada nas osudjujete za poganstinu i za neke svete dane(subotu) a o cemu je Pavle i pisao govoreci da je to nevazno, i da je sve u umu coveka , jer svi razum imamo..

Znaci , insistirate na nebitnim stvarima, a zanemarujete bitne!

Ovo se ne odnosi na ubistvo Laodikeja, vec upravo na ovakve nedoumice, i o tome je Pavle pisao kako da ih resavamo..

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tako je.. idolske žrtve, i savest jedenja idolske hrane, o tome govori Pavle, ne govori o grehu kao pojavi da ništa navodno nije greh.

I te kako je greh praviti sliku ili kip Boga, bilo Hrišćanskog ili mnogobožaćkog, i cela biblija, kao i druga zapovest govore o tome.

Ovo gore se dakle odnosi na jedenje u domu neznabožaca, jer su Jevreji striktno odbijali da imaju bilo kakav kontakt sa neznabošcima, da se sa njima druže, da odlaze u kuće neznabožaca, i da sa njima jedu.

Ovo je lokalnog karaktera, i odnosi se na jedno određeno vremensko razdoblje, i prilike koje su tada vladale u Rimskom i Grčkom mnogobožačkom carstvu, gde je hrana od strane mnogobožaca imala obredno kultni karakter, i koristila se kao žrtva bogovima, i same gozbe su bile posvećene u čast tih bogova.

Zato su Jevreji odbijali da ulaze u kuće neznabožaca i da sa njima jedu, i zato apostol Pavle bez obzira na te prilike savetuje - da ako se ko nađe u situaciji da mu u kući neznabošca bude ponuđena hrana, da slobodno jede, ali napominje - da nekima to nije po savesti, i da se sablazne ako vide da neko ko veruje u Hrista jede u kući neznabožaca, i da u tom slučaju treba biti oprezan, i ne činiti tako nešto da drugima ne bi bili na sablazan.

Ja lično verujem na osnovu konteksta biblije - da apostoli nikada nisu učestvovali u bilo kakvim mnogobožačkim svetkovinama, prisustvovali mnogobožačkim gozbama, i jeli hranu posvečenu bogovima.

Ovo se isključivo odnosi na predrasude koje su Jevreji imali prema neznabošcima, da su odbijali bilo kakvu hranu koju bi im neznabožac ponudio u svojoj kuči, u trenutcima posete njegovoj kući.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Tacan citat glasi:

"Znam i uveren sam u Hristu Isusu da ništa nije pogano po sebi, osim kad ko misli da je pogano, onome je pogano"

Kada bi se to tako bukvalno shvatilo onda ispada da svako ko misli da je ispravno onda je to ispravno, džihadista se raznese, po Miretu je to ipsravno jer džihadista misli da je ispravno.

eto kako tvoje tumačenje ovog stiha oborim.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
I te kako je greh praviti sliku ili kip Boga, bilo Hrišćanskog ili mnogobožaćkog, i cela biblija, kao i druga zapovest govore o tome.

Jasno je da se zapovest o pravljenju kipa odnosila na "paganska bozanstva", a ne na "slike Hrista" i njegove predstave, jer je i Mojsije "podigao zmiju u pustinji" - "koja je predstavljala Hrista"!

ZNACI MOGU SE PRAVITI PREDSTAVE HRISTA, A KOJE NE SLUZE U SVRHE OBOZAVANJA!

Pa nije Bog sam svoju zapovest prekrsio!?

A njedna slika u pravoslavlju nije predmet obozavanja!!!

I po vasem farisejskom tumacenju slike se uopste ne smeju praviti, a po nasem ispravnom duhovnom razumevanju smeju se praviti, ako one nisu nacinjene u svrhu obozavanja.

Ja stvarno ne shvatam za sta nas osudjujete, i zasto izvrcete kao Tripo, tvrdnjom da "ipak neki obozavaju"?

Jeste , obozavaju neki, ali crkva ne uci obozavanju ikona uopste!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
A njedna slika u pravoslavlju nije predmet obozavanja!!!

Kao ni proždrljivcima što nije trbuh, opet Biblija kaže da je to obožavanje.

Dok god ponavljaš besmislice da to nije obožavanja, ja ću ponavljati stih iz Biblija "kojima je bog trbuh". A svakako im nije bukvalno bog, kao ni vama ikone. Ali je svakako idolopoklonstvo.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ma ponavljaj koliko hoces, to vise nije ni smesno nego zalosno.

Jos ces optuziti jevreje u pustinji da su se klanjali idolu zmiji, a zmija im bila predstava nebeske stvarnosti.

Ne mozes pronaci greh, u necemu sto nije greh!

Ti ces jos i mene sto znam da je to obicna slika i ne pridajem joj Bozanske atribute, optuziti za idolopoklonstvo, van svake pameti!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ma ponavljaj koliko hoces, to vise nije ni smesno nego zalosno.

Jos ces optuziti jevreje u pustinji da su se klanjali idolu zmiji, a zmija im bila predstava nebeske stvarnosti.

Nisu u pustinji, ali jesu kasnije, pa je car Asa spalio, a svoje zmije (ikone) nećete pa će vam ih Bog spaliti.

Ne mozes pronaci greh, u necemu sto nije greh!

Mogu, ali ti ne možeš, jer vi zavaravate svoju savjest, umirujete je.

Ti ces jos i mene sto znam da je to obicna slika i ne pridajem joj Bozanske atribute, optuziti za idolopoklonstvo, van svake pameti!

I proždrljivci isto misle da je običan trbuh i ne pridaju mu atribute Božanstva. Opet je Bog rekao da je takav odnos prema trbuhu idolopoklonstvo.

Natrag