Deset BZ – Pravoslavna C VS Biblija
======================================
Biblija - IZLAZAK 20:1-17
PRVA
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
(2) "Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. (3) Nemoj imati drugih bogova uz mene.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Pravoslavna C kaže:
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
PC 1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Razlika:
,,,,,,,,,,,,,
Nema Imena Boga – nema - Jahve.
Nema – što je Bog Jahve učinio – izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DRUGA
(4) Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. (5) Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, (6) a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Pravoslavna C kaže:
PC 2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Razlika:
,,,,,,,,,,,,,
Nema da je Bog Jahve – ljubomoran Bog.
Nema da Bog Jahve kažnjava grijeh na djeci.
Nema da ljubi one koji vrše Božje zapovijesti.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TREĆA
,,,,,,,,,,,,,,
(7) Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Pravoslavna C kaže:
PC 3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega.
Razlika:
,,,,,,,,,,,,,
Nema da Bog Jahve ne oprašta uzaludno izgovaranje Njegova Imena.
ČETVRTA
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
(8) Sjeti se da svetkuješ dan subotni. (9) Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. (10) A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu.
Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. (11) Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Pravoslavna C kaže:
PC 4. Sjećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu.
---------------------------------------------------------------------------
Razlika:
,,,,,,,,,,,,,
Bog kaže – Dan Subotni – Pravoslavna C prepravlja – Dan odmora.
Nema uputstva da je 7. dana Subota.
Nema uputstva da se u Subotu ne treba raditi.
Nema tvrdnje da je Bog Jahve 6 dana stvarao sve.
Nema tvrdnje da je Bog Jahve 7. dana odmorio.
Nema tvrdnje da je Bog Jahve blagoslovio i posvetio Subotu.
PETA
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
(12) Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Pravoslavna C kaže:
5. Poštuj oca svojega i majku svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Razlika:
,,,,,,,,,,,,,
Nema tvrdnje da je Bog Jahve stvorio Zemlju i dao je ljudima.
ŠESTA
Pravoslavna C kaže:
K5.Ne ubij!
Bog Jahve kaže:
(13) Ne ubij!
Razlika:
,,,,,,,,,,,,,
Nema razlike.
SEDMA
Pravoslavna C kaže:
7. Ne čini preljube.
Bog Jahve kaže:
(14) Ne učini preljuba!
Razlika:
,,,,,,,,,,,,,
Nema razlike.
OSMA
Pravoslavna C kaže:
8. Ne kradi.
Bog Jahve kaže:
(15) Ne ukradi!
Razlika:
,,,,,,,,,,,,,
Nema razlike.
DEVETA
Pravoslavna C kaže:
9. Ne svjedoči lažno na bližnjega svojega.
Bog Jahve kaže:
(16) Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!
Razlika:
,,,,,,,,,,,,,
Nema razlike.
DESETA
Pravoslavna C kaže:
10. Ne poželi ništa što je tuđe.
Bog Jahve kaže:
(17) Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!"
Razlika:
,,,,,,,,,,,,,
Nema razlike. Skraćeno, ali sve obuhvaćeno.