Pravoslavlje

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
У православљу нема секти, али има секти које су се одвајале од православља. Тако је било пре скоро 2000 година, тако је и данас. Све су секте и цркве из православне цркве изашле. А што се тиче напада на адвентисте, то није напад него разоткривање једне од тих секти које се праве да су фине и благе, а у ствари су лицемерни комплексаши који пљују по свима. Лажу и прелазе преко својих очигледних лажи као да ништа нису рекли. Мисле да људи то не виде. А када се они спомену, онда се понашају као да њих неко гони (тако их и застрашују да ће им бити). Овако изгледа историјски сплет догађаја који су изродили многе секте, да им се не зна број:

Pogledajte prilog 32882

Данас се дешава нешто друго, имамо раскол у свим православним црквама јер једни желе да се удруже са свима (екуменизам), а постојимо и ми који се никада нећемо одрећи апостолског учења и пригрлити јереси као само још једну од опција. Ту нема много опција, има само једна и све остале су јерес, отпадништво (апостасија) и склапање савеза са светом. Ми не желимо да побијемо све који нису хришћани и православци, али никада нећемо пристати на компромисе. На нама је да одржимо веру до доласка Христовог и то није тумачење неког доконог свештеника или верника, већ дужност и право-верно држање завета.

Разлика између нас и свих осталих (секти највише) је што ми не уводимо неке нове доктрине, не измишљамо "топлу воду", већ само одржавамо оно што нам је предато. Толико је једноставно. Сви остали доказују како је православље искривљено, ми доказасмо да су ти исти опадачи у ствари са искривљеном и јеретичком науком. А ко ће бити у лошијој позицији, већ се назире. Тако да вернима следи поново осуда и прогон од света, иако ми то не желимо, док секте једва чекају да их неко спомене само да би своју савест убедили како су стварно "изабрани". Живе у заблудама својих "пророка" и "месија", све мислећи како су у истини. Велика је то замка за душу људску.
Adriane, kada kažeš mi i nas, šta pod tim podrazumijevaš? Ni dalje mi nije jasno da li govoriš o pripadnicima oficijelnog pravoslavlja.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Istorija prve crkve je daleko drugacija od one kakvu je danas prikazuju tradicionalne crkve, imajuci uzajamno sasvim razlicita gledista.
Rimokatolicka tvrdi da su oni crkva potekla od samog Hrista, dok Pravoslavna tvrdi suprotno.

Ni jedna od ovih tvrdnji nije istinita, jer istorijski dokumenti govore koja je bila prva crkva, da je to bila Jerusalimska crkva koja je sacinjavala obracene Jevreje i da su se ti prvi Hriscani nazivali Nazareni, da su verovali u Hrista kao Mesiju i Bozjeg sina, drzali zakon deset zapovesti i biblijsku subotu, Bogosluzenje im je bilo jednostavno, pevanje duhovnih pesama, citanje pisma i molitva.

Tek nakon prvog veka i smrti apostola, i velikog otpada koji je nastao pocetkom drugog veka unutar crkve nastaju duboke promene, u crkvu polako oicinju da se uvlace mnogobozacki elementi, tako je nastao jaz izmedju hriscana mnogobozackog porekla koji su prihvatili odredjene elemente i ucenja koja su naknadno unesena u crkvu posredstvom laznih ucitelja i apostola, i Hriscana koji nisu zeleli da prihvate ove promene vec da sacuvaju cistotu Hristovog ucenja.

Od ovih Hriscana mnogobozackog porekla su nastale Rimokatolicka, i kasnije 1054 godine Pravoslavna odcepljenjem od Rimske crkve..

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Koliko je meni poznato, u prvoj jerusalemskoj crkvi, nisu bili samo obraćeni Jevreji, nego i mnogi pagani toga doba. Šta više, sasvim je moguće da je ovih zadnjih bilo više nego Jevreja.
Drugo, ono što danas poznajemo pod Rimokatoličkom crkvom, nije postojalo do 1054. godine, to jest do raskola. Mislim da se ne može reći da se pravoslavlje otcijepilo od katoličanstva, niti se katoličanstvo otcijepilo od pravoslavlja, nego je došlo do raskola dvaju crkava.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Стар је што човек може и званично да буде избачен из православне цркве ако заступа јерес. Тако је одувек било, од самог оснивања. Данас имамо једну страшну ствар, водећи људи заступају јереси, ко ће њих да расчини и избаци? Ја сигурно не могу. Такво је време дошло, али морало је и да дође (да се све испуни до Христовог доласка).

А шта ја могу да урадим (као и остали свештеници, верници)? Сигурно нећу оснивати секту, а нећу ни приступити секти. Црква не припада свештеницима, већ Христу. И у време Христове мисије је било таквих свештеника, али је било и оних који вероваше. Многи се Јевреји назваше хришћанима и то су први хришћани уопште који су у великом броју били крштени. Били су крштени и од стране Јована Крститеља, то се заборавља.

Дакле, шта могу ја да урадим? Могу да говорим и да се позивам на Цркву коју је Христ основао. Она припада Христу и нама због којих је и оснивао. Ти људи и немају неку аргументацију, крију се иза "модерног погледа цркве", а очигледно је да се све своди на корупцију, материјализам и неверу. Мантија не чини верника. И због таквих се цела црква пљује да је оваква или онаква.

Ти вероватно хоћеш да чујеш да ли постоји нека световна организација коју ти зовеш црквом, поделила се, један део заступа ово, други оно. Црква није од овога света, као што ни хришћанин није више од овога света. Мисли се на духовни ниво. Они који остају у истини су и даље у Цркви, док они који глуме модернисте, унијате, екуменисте, зидају кућерине, возе џипове и да не набрајам, отпадоше од вере и нису део Цркве, иако за твоје очи они носе неку гардеробу која теби говори да су они у Цркви. Јер ти гледаш очима овога света, зато и тако сагледаваш ствари. Сигуран сам да разумеш (ако ти је Бог дао да разумеш).

Прост пример: Пера је православац и он мисли да може да богослужи са муслиманима, окултистима, маговима и др., док Мика ни за живу главу неће богослужити (или молити се) са онима за које се утврди да су у јереси (лажном и изврнутом јеванђељу - науци). Обојица су православци. Јесу ли? Наравно да не. Јер православац (правоверац, ортодоксни хришћанин) се неће одрећи науке због неких подмуклих прича о наводној љубави са свима. Зато и носи то име. Страдаће за своју веру и поуздање, за своје сведочанство. Док ће Пера узети оружије и неће страдати, већ ће припуцати да други страда. Јесу ли и даље обојица правоверни? Наравно да не. На основу апостолског страдања, страдања првих хришћана, јасно је утемељен пут ортодоксним хришћанима. Ту компромиса нема.

А то што се за веру страда, не значи да ћемо ћутати пред неправдом и лажима. Ти можда не видиш шта се крије из свих тих секти, ко их оснива, ко управља геополитичким одлукама и сл., али само разоткривањем се може видети који се ђаволи крију у том мраку. Творци и твоје религије (атеизма - религија без религије) су потпуно исти људи који оснивају секте и култове, разне невладине и владине организације и сл. Само што многи не желе да чују о томе, радије пусте музику или игрицу, неки филм где касапин убија пола града и сл. Такво је време дошло, много труда су уложили да доведу свест човека на овај ниво, плодови су очигледни.

Због оних који се крију иза речи православац, католик, муслиман, јудеиста и др., а заправо иду за својим умислима и раде како они мисле да треба, генерализује се цела групација верника као да су сви исти. Прави верник треба да следи пример који има у Новом завету и ту нема измена, без обзира колико је технологија напредовала и која је геополитичка опција на превласти. Ми (који се не одричемо Христа због света) са тим немамо ништа.

Istorija prve crkve je daleko drugacija od one kakvu je danas prikazuju tradicionalne crkve, imajuci uzajamno sasvim razlicita gledista.
Rimokatolicka tvrdi da su oni crkva potekla od samog Hrista, dok Pravoslavna tvrdi suprotno.

Ni jedna od ovih tvrdnji nije istinita, jer istorijski dokumenti govore koja je bila prva crkva, da je to bila Jerusalimska crkva koja je sacinjavala obracene Jevreje i da su se ti prvi Hriscani nazivali Nazareni, da su verovali u Hrista kao Mesiju i Bozjeg sina, drzali zakon deset zapovesti i biblijsku subotu, Bogosluzenje im je bilo jednostavno, pevanje duhovnih pesama, citanje pisma i molitva.

Tek nakon prvog veka i smrti apostola, i velikog otpada koji je nastao pocetkom drugog veka unutar crkve nastaju duboke promene, u crkvu polako oicinju da se uvlace mnogobozacki elementi, tako je nastao jaz izmedju hriscana mnogobozackog porekla koji su prihvatili odredjene elemente i ucenja koja su naknadno unesena u crkvu posredstvom laznih ucitelja i apostola, i Hriscana koji nisu zeleli da prihvate ove promene vec da sacuvaju cistotu Hristovog ucenja.

Od ovih Hriscana mnogobozackog porekla su nastale Rimokatolicka, i kasnije 1054 godine Pravoslavna odcepljenjem od Rimske crkve..

Шта причаш? Ти не само да не познајеш историју цркве, већ заиста верујеш да је тако како те је секта научила. Прво и основно, није се православна одвојила од католичке, већ обрнуто. Али то није битно, колико познајеш твоју секту и науку, шта би могао да кажеш о православљу, а да је вредно пажње? Ништа битно.

Католици су увели јерес да Дух исходи из Сина, док је православна остала у науци да и Син и Дух исходе из Оца. То је велики раскол званично, а незванично је била жеља папе да постане врховни патријарх над осталим патријарсима, а и даље се види да није одустао од тога. Све води ка томе. Сви епископи православни су подједнаки и равноправни у екумени, а нису равноправни у овом новом екуменизму. Овде право на ТРОН тражи папа као Петров наследник. То неће моћи док има оваквих као што сам ја. Може се потписати свашта, може се поклонити папи, а они који не желе, они ће дићи глас против. Када је цео хришћански свет био православан, само један патријарх је хтео да буде изнад свих осталих (Римски). Тако да нема ни говора о расколу, већ о отпадању католичке цркве од православља. Уводе се нове догме у Риму, баш као што и све секте уводе новине.

"Tek nakon prvog veka i smrti apostola, i velikog otpada koji je nastao pocetkom drugog veka unutar crkve nastaju duboke promene, u crkvu polako oicinju da se uvlace mnogobozacki elementi,"

Ово ваше залуђивање људи постоји скоро на сваком другом сајту, на сваком другом Ју тјуб снимку . Пребукирали сте интернет лажима и обамнама које вам ваша сектурина дарује да научите напамет. А зашто? Да што више православаца напусти православље и приступи "новој цркви" коју диже Христ пре 150 година. У великој си заблуди што заступаш те приче, многе сте и преварили са тим глупостима. А сад када видиш да је твоја секта масонска, да су вам и симболи били и остали масонски, ти кривиш православље да је искривљено? Јако неозбиљно.

Те оптужбе су смешне и неистините, резултат падања у транс једног лажног пророка. Она вештица зна о православљу нешто? Немој, молим те.

Знам ја да ова тема треба сада да буде "противнапад" због теме "Адвентисти", али опет ћемо и овде имати спремљен материјал као и тамо. Убациваћете из ПДФ-а или са сајта оно ваше већ добро познато оружије за саблажњавање. Тога има по интернету и превише, као што рекох.

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Adriane, pričas o svemu i svačemu, a ne odgovaraš decidno na pitanje koje sam ti postavio. Naravno, nisi dužan odgovoriti, ali i izbjegavanje odgovora je odgovor.

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.086
Neko rece da je 25 posto kineza pravoslavno:D, u kini je tek nesto vise od 4 procenta hriscana, oko 60-70 posto ateista, Shenisam (sta god to bilo), taoizam i budizam oko 30%. U svetu ima najvise hriscana oko 33%, muslimana 21%, hindusa oko 13%, budista 5%, ateista 14%, svih drugih oko 12.5%. Nisu bas decimalni brojevi tacni tako da se ne uklapa mozda u racunicu od 100%. Uglavnom od hriscanskih prednjace: katolici oko 13%, protestanti 6%, pravoslavci samo 4%, anglikanci 1.2% i ostalo su hriscanske sekte. Prema pojedinim, ne znam kako bih to protumacio osim da su 96 % sveta su jeretici, bogohulnici koji nece lepo proci kad dodje vreme za sud.... Ponovicu nesto iz ranijeg posta u svetu postoji 3500 razlicitih religija i na stotine hiljada, sekti i kultova. Od toga je oko 35-40 Hiljada hriscanskih sekti i kultova. I oni iz njamanjih grupa od recimo 100 ljudi do onih koji cine milijardu+ ljudi tvrde isto da su samo oni u pravu i svi drugi grese. Meni iskreno smeta ovoliko tema vezanih za religiju, to vam dodje slicno kao gay parada, ne smeta mi sta su oni ali ne zelim da mi paradiraju ispred nosa. Ali izgleda da je to nemoguce. Pa pogledajte na prvoj stranici aktuelne teme, malo malo pa je skoro svaki post vezan za religiju sa naravno izuzetkom Internet tv teme :D Po tome se vidi sta ljude zanima. Pa kad vec moram da citam ajde i ja da iznesem malo cinjenica. Kao sto rekoh ne smeta mi nijedna religija, niti imam sta protiv da ljudi veruju u sta god hoce, smeta mi sto ovde svako iznosi samo ono sto "zna" lose o drugim religijama. Moze li jedna tema biti konstruktivna? Ako zelite nekome da ponudite nesto bolje, nemojte mu pricati da je on los, ponudite mu nesto bolje, kazite mu zasto ce mu biti bolje ako prihvati vase verovanje. Iako svi kazu da ove teme imaju svrhu priblizavanja, imam utisak da ovakve teme samo prave veci razdor. Tome posebno doprinose pojedinci koji bez ikakvog znanja optuzuju sve druge grupacije osim svoje. Vidite ja nisam postao ateista jer sam cisto tako resio, pre svega sam, vrlo rano sam naucio da citam tako da sam od 5 godine citao, secate se mozda onih velikih bigzovih ilustrovanih izdanja, grcke i rimske mitologije, oko 7-8 sam vec citao i bibliju, citao sam je i kasnije, citao sam i kuran, citao i dosta drugih knjiga i o religijama, naravno ne samo o religijama, citao i kasnije opet, citao i drugih knjiga.... Moja odluka je moja licna, niko me naveo nije na nju. TV gledam ocigledno manje od vecine ovde a i kad gledam gledam 24kitchen, a tamo religiju iskreno se ne secam da ikad pomenuse :D. Eventualno neki put pogledam skupstinu i slatko se nasmejem. :D Mnogi ovde kazu da je ateistima nametnuto misljenje, u mom slucaju je to samo moja odluka, posle svega sto sam saznao o religijama, nisam od onih koji se drze detalja, nisam mogao sebe tu pronaci. Ustvari nije da bas nista nisam nasao, ali te iste stvari mogu se naci i pricicama iz citanki za osnovnu skolu, tj ono sto sam nasao su neke neporemecene moralne vrednosti. Zbog toga, po meni jedino vrednog iz vecine religija, mi smeta kada ljudi sa poremecenim moralnim vrednostime(pod time podrazumevam sve koji mrze druge koji su razliciti od njih) napadaju druge. Takodje, smetaju mi i kategorizacije ljudi po tome u sta veruju. To nikako ne govori da li su oni dobri ili losi, kao sto je bio jedan fin odgovor, onima iz africkog plemena bice sudjeno koliko im je dusa dobra, ne po tome u sta veruju. Kao sto ni svi lepi nisu glupi, kao sto i svi pametni nisu ruzni streberi, kao sto i ruzno pace moze biti labud, kao sto Japanac moze biti pravoslavan..... Mozda bi vam covek o kome ovde lose govorite bio dobar prijatelj, mozda vas spasi na ulici da ne izletite pred automobil. Mozda vam neko ko vas ovde podrzava, prvi izda, zabije noz u ledja... Cesto ovo ponavljam, losi ljudi rade lose stvari iz razlicitih ubedjenja. Po hriscanstvu ne treba suditi drugima, da li se pridrzavate toga? Ovde je vise oko za oko, zub za zub/ Novi zavet i stari se pomalo potiru, mada mogu se i tumaciti na druge nacine i lepo se uklopiti. Sto se mene tice samo vi budite dobri, izvucite najbolje iz drugih, ne najgore(po meni se to ovde desava). Ovde nema pobednika i onog koji je izgubio, svi vi mislite da pobedjujete a ustvari i jedni i drugi gubite. Sticete neprijatelje, makar i virtuelne, umesto da iskoristite prednosti ovakve komunikacije i steknete sto vise prijatelja. U nekoj drugoj temi ste se mozda bas na ovom forumu sasvim lepo slagali... Zasto se sada raspravljate i ne slazete? Zadrzite vasa uverenja za sebe i mozete biti prijatelji. Mozda vama ono sa pocetka deluje neumesno, poredjenje sa gay paradom, ali ovo jeste neka vrsta paradiranja, nebitno koja je religija u pitanju, pustite i druge da budu sta god hoce. Ako neko vec mora da pise o svojim uverenjima neka napise temu, a drugi neka lepo pisu o tome, ako ih niko nije prozvao, nema potrebe da se ukljucuju u raspravu, ako zele da saznaju nesto neka pitaju lepo a ne: "moj bog je jaci od tvog sta imas da kazes na to?", a ako ima prozivanja drugih onda je to vec politika..... Da se ogradim, ovde svi paradiraju po odredjenim temama, adventisti, hriscani(i jedni idrugi kod nas zastupljeni, mada i kod nas ima znacajan broj hriscanskih sekti), jevreji, budisti, ateisti.... Ako sam nekoga ispustio u ovom posednjem nabrajanju, neka se ne ljuti, jer ne smatram da je beznacajan, samo spisak bi bio prilicno dugacak kada bih sve nabroajao :D

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Koliko je meni poznato, u prvoj jerusalemskoj crkvi, nisu bili samo obraćeni Jevreji, nego i mnogi pagani toga doba. Šta više, sasvim je moguće da je ovih zadnjih bilo više nego Jevreja.
Drugo, ono što danas poznajemo pod Rimokatoličkom crkvom, nije postojalo do 1054. godine, to jest do raskola. Mislim da se ne može reći da se pravoslavlje otcijepilo od katoličanstva, niti se katoličanstvo otcijepilo od pravoslavlja, nego je došlo do raskola dvaju crkava.

Moguce da je bilo i nekih pagana, ali Jevandjelje se u pocetku objavljivalo samo Jevrejima, a tek pojavom apostola Pavla koji je prozvan apostol neznabozaca - pagana jevandjelje je pocelo da se objavljuje i paganima.
Na jednom mestu sam apostol Pavle kaze da posto jevreji odbacuju vest koju im on objavljuje, da se on okrece neznaboscima - paganima.

Rimokatolicka crkva ima svoje zvanicne pocetke pojavom imperatora Konstantina, koji je spojio Hriscansko ucenje sa mnogobozackom filozofijom, cime su u Hriscansku crkvu uvedena mnoga mnogobozacka ucenja i veerovanja..

Do 1054 godine nisu postojale dve, vec jedna - Rimska crkva, koja se podelila na zapadnu Rimsku i istocnu Vizantijsku ili kasnije pravoslavnu.

Sto se tice Adriana i ostalih, koliko sam shvatio oni ne priznaju ni jednu zvanicnu crkvu pa ni pravoslavnu jer je skrenula sa puta istine, vec kazu da oni slede ucenje prvobitnih Hriscana pravoslavaca.
To znaci da su oni sekta unutar pravoslavlja, jer se ne pridrzavaju danasnjih postulata pravoslavne vere, zato nikada nisu dali odgovor na pitanje koje im je postavio MIKA, ko su oni u sustini i koja je njihova crkva..?

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Po mome bas ti je odgovorio kako treba,e sad sto ti to razumes p tvom to je drugo!
Hajde, bre, ne možeš samnom razgovarati kao sa adventistima. Pitam i tebe i Adriana, na čistom srpskom jeziku, kakvom pravoslavlju vi pripadate - ovom oficijelnom na čijem je čelu u Srbiji sada patrijarh Irinej, ili nekom drurgom pravoslavlju. To mi odgovrite ti i Adrijan. a nemojte pričati o Markovim koncima...

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
.....Sto se tice Adriana i ostalih, koliko sam shvatio oni ne priznaju ni jednu zvanicnu crkvu pa ni pravoslavnu jer je skrenula sa puta istine, vec kazu da oni slede ucenje prvobitnih Hriscana pravoslavaca.
To znaci da su oni sekta unutar pravoslavlja, jer se ne pridrzavaju danasnjih postulata pravoslavne vere, zato nikada nisu dali odgovor na pitanje koje im je postavio MIKA, ko su oni u sustini i koja je njihova crkva..?
Jako je lako to ukapirati ! Koja je to Crkva. I kakva je i kako se zove, i za koga je, i.... SVE.
Ali kada je čovek razuman i voli Boga i Bibliju. On to ukapira za 15-25 sekundi. Koliko mu je potrebno da pročita ove stihove:

Матеј 3:16,17 Не знате ли да сте ви црква Божија, и Дух Божји живи у вама? Ако поквари ко цркву Божију, поквариће њега Бог: јер је црква Божија света, а то сте ви.

Дела 17:24 Бог који је створио свет и све што је у њему, Он будући Господар неба и земље, не живи у рукотвореним црквама,
Дела 7 : 48 Али највиши не живи у рукотвореним црквама, као што говори пророк:

2. Дневн. 2:6 А ко би могао Њему сазидати дом кад Га небо и небеса над небесима не могу обухватити? И ко сам ја да му сазидам дом? Него само да се кади пред Њим.

1.Коринћ.6:19 Или не знате да су телеса ваша црква Светог Духа који живи у вама, ког имате од Бога, и нисте своји ?

1. Петр.2:3-10 Јер окусисте да је благ Господ. А кад дођете к Њему, као камену живом, који је, истина, од људи одбачен, али од Бога изабран и прибран: И ви као живо камење зидајте се у кућу духовну и свештенство свето, да се приносе приноси духовни, који су Богу повољни, кроз Исуса Христа. Јер у писму стоји написано: Ево мећем у Сиону камен крајеугалан избрани,и скупоцени; и ко Њега верује неће се постидети.Вама,дакле,који верујете част је;а онима који се противе камен који одбацише зидари он поста глава од угла, и камен спотицања и стена саблазни:На који се и спотичу који се противе речи,на шта су и одређени. А ви сте избрани род, царско свештенство,свети народ,народ добитка,да објавите добродетељи Оног који вас дозва из таме к чудном виделу свом; Који некад не бејасте народ, а сад сте народ Божји; који не бејасте помиловани, а сад сте помиловани.

Јован 17:16,17 Од света нису, као ни ја што нисам од света. Освети их истином својом: реч је Твоја истина.

A kada nije razuman onda možeš ove stihove da mu postaviš 1.000 puta – On će 1.001 put pitati :
ko su oni u sustini i koja je njihova crkva..?

Natrag