Neko rece da je 25 posto kineza pravoslavno
, u kini je tek nesto vise od 4 procenta hriscana, oko 60-70 posto ateista, Shenisam (sta god to bilo), taoizam i budizam oko 30%. U svetu ima najvise hriscana oko 33%, muslimana 21%, hindusa oko 13%, budista 5%, ateista 14%, svih drugih oko 12.5%. Nisu bas decimalni brojevi tacni tako da se ne uklapa mozda u racunicu od 100%. Uglavnom od hriscanskih prednjace: katolici oko 13%, protestanti 6%, pravoslavci samo 4%, anglikanci 1.2% i ostalo su hriscanske sekte. Prema pojedinim, ne znam kako bih to protumacio osim da su 96 % sveta su jeretici, bogohulnici koji nece lepo proci kad dodje vreme za sud.... Ponovicu nesto iz ranijeg posta u svetu postoji 3500 razlicitih religija i na stotine hiljada, sekti i kultova. Od toga je oko 35-40 Hiljada hriscanskih sekti i kultova. I oni iz njamanjih grupa od recimo 100 ljudi do onih koji cine milijardu+ ljudi tvrde isto da su samo oni u pravu i svi drugi grese. Meni iskreno smeta ovoliko tema vezanih za religiju, to vam dodje slicno kao gay parada, ne smeta mi sta su oni ali ne zelim da mi paradiraju ispred nosa. Ali izgleda da je to nemoguce. Pa pogledajte na prvoj stranici aktuelne teme, malo malo pa je skoro svaki post vezan za religiju sa naravno izuzetkom Internet tv teme
Po tome se vidi sta ljude zanima. Pa kad vec moram da citam ajde i ja da iznesem malo cinjenica. Kao sto rekoh ne smeta mi nijedna religija, niti imam sta protiv da ljudi veruju u sta god hoce, smeta mi sto ovde svako iznosi samo ono sto "zna" lose o drugim religijama. Moze li jedna tema biti konstruktivna? Ako zelite nekome da ponudite nesto bolje, nemojte mu pricati da je on los, ponudite mu nesto bolje, kazite mu zasto ce mu biti bolje ako prihvati vase verovanje. Iako svi kazu da ove teme imaju svrhu priblizavanja, imam utisak da ovakve teme samo prave veci razdor. Tome posebno doprinose pojedinci koji bez ikakvog znanja optuzuju sve druge grupacije osim svoje. Vidite ja nisam postao ateista jer sam cisto tako resio, pre svega sam, vrlo rano sam naucio da citam tako da sam od 5 godine citao, secate se mozda onih velikih bigzovih ilustrovanih izdanja, grcke i rimske mitologije, oko 7-8 sam vec citao i bibliju, citao sam je i kasnije, citao sam i kuran, citao i dosta drugih knjiga i o religijama, naravno ne samo o religijama, citao i kasnije opet, citao i drugih knjiga.... Moja odluka je moja licna, niko me naveo nije na nju. TV gledam ocigledno manje od vecine ovde a i kad gledam gledam 24kitchen, a tamo religiju iskreno se ne secam da ikad pomenuse
. Eventualno neki put pogledam skupstinu i slatko se nasmejem.
Mnogi ovde kazu da je ateistima nametnuto misljenje, u mom slucaju je to samo moja odluka, posle svega sto sam saznao o religijama, nisam od onih koji se drze detalja, nisam mogao sebe tu pronaci. Ustvari nije da bas nista nisam nasao, ali te iste stvari mogu se naci i pricicama iz citanki za osnovnu skolu, tj ono sto sam nasao su neke neporemecene moralne vrednosti. Zbog toga, po meni jedino vrednog iz vecine religija, mi smeta kada ljudi sa poremecenim moralnim vrednostime(pod time podrazumevam sve koji mrze druge koji su razliciti od njih) napadaju druge. Takodje, smetaju mi i kategorizacije ljudi po tome u sta veruju. To nikako ne govori da li su oni dobri ili losi, kao sto je bio jedan fin odgovor, onima iz africkog plemena bice sudjeno koliko im je dusa dobra, ne po tome u sta veruju. Kao sto ni svi lepi nisu glupi, kao sto i svi pametni nisu ruzni streberi, kao sto i ruzno pace moze biti labud, kao sto Japanac moze biti pravoslavan..... Mozda bi vam covek o kome ovde lose govorite bio dobar prijatelj, mozda vas spasi na ulici da ne izletite pred automobil. Mozda vam neko ko vas ovde podrzava, prvi izda, zabije noz u ledja... Cesto ovo ponavljam, losi ljudi rade lose stvari iz razlicitih ubedjenja. Po hriscanstvu ne treba suditi drugima, da li se pridrzavate toga? Ovde je vise oko za oko, zub za zub/ Novi zavet i stari se pomalo potiru, mada mogu se i tumaciti na druge nacine i lepo se uklopiti. Sto se mene tice samo vi budite dobri, izvucite najbolje iz drugih, ne najgore(po meni se to ovde desava). Ovde nema pobednika i onog koji je izgubio, svi vi mislite da pobedjujete a ustvari i jedni i drugi gubite. Sticete neprijatelje, makar i virtuelne, umesto da iskoristite prednosti ovakve komunikacije i steknete sto vise prijatelja. U nekoj drugoj temi ste se mozda bas na ovom forumu sasvim lepo slagali... Zasto se sada raspravljate i ne slazete? Zadrzite vasa uverenja za sebe i mozete biti prijatelji. Mozda vama ono sa pocetka deluje neumesno, poredjenje sa gay paradom, ali ovo jeste neka vrsta paradiranja, nebitno koja je religija u pitanju, pustite i druge da budu sta god hoce. Ako neko vec mora da pise o svojim uverenjima neka napise temu, a drugi neka lepo pisu o tome, ako ih niko nije prozvao, nema potrebe da se ukljucuju u raspravu, ako zele da saznaju nesto neka pitaju lepo a ne: "moj bog je jaci od tvog sta imas da kazes na to?", a ako ima prozivanja drugih onda je to vec politika..... Da se ogradim, ovde svi paradiraju po odredjenim temama, adventisti, hriscani(i jedni idrugi kod nas zastupljeni, mada i kod nas ima znacajan broj hriscanskih sekti), jevreji, budisti, ateisti.... Ako sam nekoga ispustio u ovom posednjem nabrajanju, neka se ne ljuti, jer ne smatram da je beznacajan, samo spisak bi bio prilicno dugacak kada bih sve nabroajao