Pravopis na internetu

Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
911
A tek kad klinci umesto slova "V" koriste slovo "W", ili umesto "Š" i "Č" napišu "SH" ili "CH"...C...C...C...katastrofa.
To je valjda sada COOL, IN ili URBANO, 'ko će ga znati.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Ne opterećujem se pravopisom na forumu. Kada pišem nešto "ozbiljno" onda pazim da ne upotrebljavam sleng i "gutanje" glasova koje je jako prisutno u govoru kraja u kojem živim. Naročito sam posvađan sa refleksom starog glasa "jat" a vjerovatno i sa mnogim drugim stvarima. Kada se zezam onda čak neću ni da apostrofiram nedostajući glas nego pišem onako kako govorim tako da se u mom pisaniju može naći povelik broj grešaka kao što su "dal si" umjesto "da li si", "ću uradit" umjesto "ću uraditi", "bi" umjesto "bih" i masa drugih nepravilnosti.
Ali, zaboli me... uvo.
 
Član
Učlanjen(a)
12.08.2012
Poruka
8
Не бих рекао да је неписменост на интернету, а тиме врло вероватно и у свакодневном животу, представља слику општег нивоа културе аутора али се на основу нет писмености може закључити доста ствари.
Поред разних честих граматичких и правописних грешака, писања непостојећих слова у српском језику итд. све чешће увиђам да људи уопште не користе велико слово (лењост?!?), не користе запету, чак ни тачку, нити се труде да то промене.

Да ли је у питању потпуни недостатак одговорности за написане речи јер је виртуелна ствар у питању, непоштовање саговорника, лењост или просто незнање, али тих појава има скоро на сваком сајту.

Главно је - "зло је ко не зна, а учити се не да." :dtyste:
 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Не бих рекао да је неписменост на интернету, а тиме врло вероватно и у свакодневном животу, представља слику општег нивоа културе аутора...
A, šta bi rekao da predstavlja?
 
Član
Učlanjen(a)
12.08.2012
Poruka
8
То је за мене помало незахвално питање јер не сматрам да сам достигао тај ниво културе да бих могао баш да постављам стандарде. :acute:

Нисам мислио да кажем да писменост или бар труд да се откуца по неки знак интерпункције и велико слово, није никакав знак културе, само да општи ниво културе појединца зависи још од доста других фактора, како на нету тако и у свакодневним ситуацијама почевши од опхођења према људима око себе, осећаја емпатије у смислу свесности утицаја сопствених поступака на околину па до неког личног образовања и поседовања манира. Али то би била већ друга тема.

Што се неписмености тиче, мене само чуди проценат људи који, чак ни када им се укаже на грешку, не желе да је исправе нити да се бар мало потруде да ту грешку не понављају поново. То свакако говори и о неким другим њиховим особинама појединачно. Мене асоцира на општу аљкавост.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Standardi su, manje-više, postavljeni davno. Nije potrebno da ih mi sada izmišljamo. Pitanje je samo da li ih poštujemo, ili tačnije, da li ih znamo poštovati. Naravno, govorimo o standardima pismenosti i pismenom izražavanju. Čovjek, čiji je nivo opšte kulture dovoljno visok, zna da je pismenost sastavni i vrlo značajni dio te kulture, pa će, prema tome, nastojati poštovati pravila pismenog izražavanja, bez obzira gdje pisao i kojim povodom pisao, jer takođe zna da to ostavlja sliku o njemu kao ličnosti, odnosno, nivou njegove opšte kulture i pismenosti.
S druge strane, nepoštovanje pravila koja važe za pismeno izražavanje, naročito na javnim medijima kao što je internet, svojevrsno je nepoštovanje i svih onih koji će biti u prilici da to čitaju.
Druga je stvar kada je čovjek stvarno slabo pismen i ne poznaje gramatiku materinjeg jezika. Na takve se rečena konstatacija ne može odnositi, to je valjda jasno.
 
Član
Učlanjen(a)
19.10.2012
Poruka
4
Da li bi se pisanje tzv. osisanom latinicom moglo smatrati nepismenoscu na internetu ili samo "losim rukopisom-tastaturopisom"?
 
Član
Učlanjen(a)
07.07.2012
Poruka
18
Na internetu je pravopis pogresan i nepravilan,nazalost...Sada se,ukoliko se stavi,na primer,prica,podrazumeva da je ovo c u stvari č...Mislim da niko nije kriv za to,generalno...svi mi na forumu stalno grešimo u svojim postovima,pa?Smatram da to nema nikakve veze sa licnom kulturom
 
Član
Učlanjen(a)
29.03.2011
Poruka
26
Na internetu je pravopis pogresan i nepravilan,nazalost...Sada se,ukoliko se stavi,na primer,prica,podrazumeva da je ovo c u stvari č...Mislim da niko nije kriv za to,generalno...svi mi na forumu stalno grešimo u svojim postovima,pa?Smatram da to nema nikakve veze sa licnom kulturom


Па, не греше баш сви. А када греше они који знају да греше па ипак то раде, онда је то, вероватно, одраз неких карактеристика личности а не личне културе, што их, ипак, не оправдава.

А питање о разлозима употребе ''осисане'' латинице (из претходног поста), за мене ће остати ''вечна тајна''.
 
Član
Učlanjen(a)
29.01.2011
Poruka
9
Пре неколико месеци сам прочитао један чланак баш о овој теми,тачније о граматици на интернету. Верујте ми има доста правила,почев од себе,ја их први не поштујем,и у питању је ништа друго осим лењости и непажње. Са мојом личном културом то нема никакве везе. Ако будем нашао тај чланак опет,поставићу га овде. :)
 
Natrag
Top