Pravo za tumacenje Svetog Pisma

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
stvarnoslap je napisao(la):
Sukladno ovome, prihvatiti Bibliju kao svoje Sveto Pismo, a Crkvu, koja je kao svoje čedo iznjedrila tu Bibliju, proglasiti "otpalom Crkvom" (Babilonskom Kurvom) zaista je shizofreno.

Slape, veoma mi je zao, ali mora da ti jasno kazem, tvoja crkva NIJE IZNJEDRILA BIBLIJU, jer nijedan od njenih autora nije bio katolik.
Prema tome nije istina da je to cedo tvoje crkve. Stari zavet je Jevrejski, a uopste nije hriscanski. Mi smo ga usvojili, ali nismo autori istoga.
Novi zavet su takodje u vecini pisali Jevreji, hriscani, a nijedan od njih nije bio katolik.
Prema tome vasa crkva NEMA AUTORSKO PRAVO Biblije, a da ga ima svakako bi zabranila bilo kome da prevodi i stampa Bibiju i tako nasigurno je ne bismo ni imali.

Biblija je Bozja rece i Bog je njen autor. "
Sve je Pismo od Boga dano." 2. Timotiju 3,16.

Ostali deo komentara je obicna besmislica o kojoj ne zelim da komentarisem. To je izvan svake pameti.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Hristos smrt pobedi i vaskrse!

Mislim da svako može ako to želi da tumači Sveta Pisma, samo što tu postoje dva pristupa:
1) "Komunistički" - ne uzima u obzir sva tumačenja od prvih vekova pa na dalje, kao da
on/ona zna najbolje, i kao da "istorija" tumačenja počinje danas.
2) "Kortko/smerni" - pošto pročita odredjeno začalo (odeljak) Svetog Pisma, potraži još
nekoliko tumačenja i prepozna se u celom tom procesu. I oduševi Bogom!

Osim toga, i konsekvence tumačenja se mogu razlikovati i po njima se prepoznaje u kom "duhu"
se pristupilo tumačenju.
  1. Gordo - do tumačenja je dodjeno da bi se drugi poučili, ili se pred drugima pohvalilo / sa njima takmičilo.
  2. Hristoliko - da bi se nešto promenilo u svom životu i potom dala slava Bogu za sve!

brat Toma

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Mislim da svako može ako to želi da tumači Sveta Pisma, samo što tu postoje dva pristupa:
1) "Komunistički" - ne uzima u obzir sva tumačenja od prvih vekova pa na dalje, kao da
on/ona zna najbolje, i kao da "istorija" tumačenja počinje danas.
2) "Kortko/smerni" - pošto pročita odredjeno začalo (odeljak) Svetog Pisma, potraži još
nekoliko tumačenja i prepozna se u celom tom procesu. I oduševi Bogom!
Hristos Neizmerni ti u svemu bio bedem i zaštita

Ne znam da li ćeš se složiti, ali Komunstički princip tumačenja, prilaska Pismima imamo baš kod onih koji sveto predanje negiraju i koji se u grudi junačke gordo busaju kako im je Pismo jedini autoritet. Baš oni tvrde da je njihovo tumačenje jedino ispravno, a da svi koji su PIsma tumačili svo ovo vreme, Crkveni Oci, apostoli pre njih, ne govore istinu, ili da je to Bogom dano, i potvrđeno tumačenje Pisama iskrivljeno.

Kod takvih, nažalost,. nema onog krotkog oduševljenja Bogom, jer Boga i ne predstavljaju kao nekog sa kime se Njegova stvorenja mogu oduševiti. Isuviše legalističlki, isiuviše kruti, i isuviše arogantno oholi. Takvi Pismima ne mogu prići u pravom duhu.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Hristos Voskrese, Živ je Spas naš!

Možda je ovo primer kako se može u svoje srce staviti dva tumačenja istog odeljka Svetopisamskih tekstova.
Kažem možda, jer to što sam ja tako postupio, ne znači da i drugi moraju tako.

Povodom čudesnog pojavljivanja dva svetitelja (Mojsija i Ilije) pored Hrista Preobraženog,
na Tavorskoj gori, pročitao sam ovo tumačenje (na pitanje zašto baš ta 2 svetitelja,
a ne neka druga dva ... sveti Avraam "otac vere" ili sveti Isus sin Navinov, jedini za koga
nije zapisan ni jedan greh ili ... neko treći):

1. Sveti Mojsije simbolizuje Zakon od Boga dat, a sveti Ilija proroke => i zakon i proroci
u Gospodu Isusu prepoznaju Hrista (Mesiju), Sina Božijeg i čoveka.

2. Sveti Mosije simbolizuje sve upokojene a sveti Ilija sve žive (on je vaznet, nije video smrti) =>
i (za nas) upokojeni i živi se klanjaju Hristu Isusu, Bogo-čoveku.

brat Toma

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
1. Sveti Mojsije simbolizuje Zakon od Boga dat, a sveti Ilija proroke => i zakon i proroci
u Gospodu Isusu prepoznaju Hrista (Mesiju), Sina Božijeg i čoveka.

2. Sveti Mosije simbolizuje sve upokojene a sveti Ilija sve žive (on je vaznet, nije video smrti) =>
Hristos te svojom milošću obradovao

Događaj na gori Tabor-Tavor, Preobraženje Gospodnje, u stvari trenutak kada se pred Petrom, Jovanom-Ivanom Hristos Neizmerni pokazao onakakvim Kakav Jeste. Tu, pred zapanjenim apostolima, Isus, Hrist neizmerni pokazuje ko je. On se apostolima otkriva kao Onaj Koji Jeste, YHWH. Zato su tu Mojsije, kome je Bog dao zakone, i Ilija koji je za Boga prorokovao.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
2. Sveti Mosije simbolizuje sve upokojene

Zato stoji da je smrt vladala od Adama do Mojsija, da predstavlja mrtve ali vaskrsle u Hristu, a ne mrtve duhove umrlih.

A piše da ne znaju ništa, nemaju misli, nemaju emocije.

Iz ovog se vidi čista formalnost u govoru i magijski odg. na pozdrav.

Hristos smrt pobedi i vaskrse!

Klasično magijsko ponavljanje i svaki tvoj uvod.

I vi kažete da ste vlasnici Biblije i da samo vi možete da tumačite.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Iako su svi sledbenici SDA meni na ignore listi,da ne bih morao da posmatram njihove komentare i tako bivam izazvan da odgovaram na svakojake gluposti koje doktrina SDA propagira kao istinu, mogao sam da primetim da je moj poslednji post dobio lajk, i to od sledbenika SDA koji meni zamera stvari koje iznosim o kultu kome pripada. Ne sumnjam u iskrenost razloga za lajk, ali, primarni razlog zašto je moj post dobio lajk leži u činjenici da sam pomenuo Mojsija i zakon.
Shodno tome, nastavljam sa opisom Preobraženja, tako što ću razbiti iluzije mnogih.

Mojsije se na Taboru - Tavoru klanja Isusu kao Zakonodavcu. Kao Bogu. Isus kao Zakonodavac, legalistima izgleda mora da se crta, može da donosi nove ZAKONE, da pojašnjava stare, proširuje ih. Njegovo je pravo, neporecivo, da to radi. Pa i da Shabat krši, jer on i Jeste gospodar Shabata.

Ilija na Taboru - Tavoru radi samo ono što je celog svog zemaljskog života radio, prorokuje i slavi Onoga pred kim se u tom trenutku nalazi. Poruka je sasvim jasna. Isus jeste YHWH. U njemu su, od Njega su i ZAKON I PROROCI (ne oni iz XIX stoleća, da ne bude zabune) NJegova reč je ZAKON. Nepromenjivi ZAKON. Što se i potvrđuje dvema najvećim zapovestima:

"Ljubi Gospoda Boga svog svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom misli svojom. Ovo je prva i najveća zapovest. A druga je kao i ova: Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe. O ovima dvema zapovestima visi sav zakon i proroci. " MT 22 35-40

Zakonodavac istovremeno daje autoritet svojim apostolima, dvojica od njih su sa njime na Tavoru - Taboru, da tumače i propovedaju. Crkvi daje taj autoritet.

Shodno tome, samostalno, suprotno Crkvenom učenju tumačenje Pisama, Zakona i Proroka, predstavlja kršenje naredbi Zakonodavca, a svaki pokušaj opravdavanja istog, tumačenjima apokalipsi; Danielove i Ivanove - Jovanove, predstavlja blasfemiju, čak i Hulu.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ne znam da li ćeš se složiti, ali Komunstički princip tumačenja, prilaska Pismima imamo baš kod onih koji sveto predanje negiraju i koji se u grudi junačke gordo busaju kako im je Pismo jedini autoritet. Baš oni tvrde da je njihovo tumačenje jedino ispravno, a da svi koji su PIsma tumačili svo ovo vreme, Crkveni Oci, apostoli pre njih, ne govore istinu, ili da je to Bogom dano, i potvrđeno tumačenje Pisama iskrivljeno.

Darth je u pravu. Katolici upreavo tako se odnose prema Svetom pismu i prema apostolima kao i prema Hristu.

Kod takvih, nažalost,. nema onog krotkog oduševljenja Bogom, jer Boga i ne predstavljaju kao nekog sa kime se Njegova stvorenja mogu oduševiti. Isuviše legalističlki, isiuviše kruti, i isuviše arogantno oholi. Takvi Pismima ne mogu prići u pravom duhu.[/QUOTE]

Tako je. Takav duh celo vreme na ovom forumu pokazuje Darth. Steta dobart je covek, ali je na krivom putu i sve u svojoj gordosti osudjuje, samo sebe hvalai - faristej.

Natrag