Tako je, svaka cast.
Post,ispovjest ili pricest??? Ja to ne bih razdvajala, ako se ne posti ne moze se ni ispovidjeti, ni pricestiti... ali, ko posti, onda je mozda ispovjest najvaznija, biti iskren, ispovidjeti sve greske, grijehe, iskreno se pokajati.
Stvarno ne znam koji post i pricest Bog prima, a koji ne? Voljela bih da mi odgovorite.
Veliki pozdrav!
Odgovor:
pozdrav sestro! Evo odgovora a i za vas ostale vazi:Kada hoces da okajes svoje grijehe i da ti to Gospod primi prvo sto uradis je da na papir zapises sve svoje grijehe,uvjek kod sebe imaj olovku i papir pa kada se sjetis nekoga grijeha tako i zapises,to neka potraje koliko treba da bi se svega sjetili da slucajno ne bi sta izostavili jer sotona i racuna na to da nece te sve ispovjediti!Ispovjest se vrsi prema deset Bozijih zapovjesti ali da bukvalno ne shvati te zapovjesti jer svaka ima svoje pravo znacenje pa idemo redom:
1.Ja sam Gospod Bog tvoj,nemoj imati drugih bogova osim mene!
Protiv prve zapovesti Bozije grijesi:
Ko ne vjeruje u Boga onako kako uci i predaje pravoslavna crkva,ko sumnja u njeno ucenje,svete tajne,svestenosluzitelje,obrede,ko pripada nekom protivcrkvenom drustvu,ko ne smatra svete andjele,svetitelje i Presvetu Bogorodicu za svoju zastupnicu pred Bogom i koji joj se ne Mole,ko priziva u pomoc duhove ili ucestvuje u spiritistickim seansama,ko trazi pomoc od gatara i vracara ili sam gata ili vraca,ko vjeruje u neciste snove i slicne praznoverice,ko se ne trudi da se upozna sa zakonom Bozijim i istinama svete vjere pravoslavne,ko ne cita Sveto Pismo i druge pobozne gnjige,ko cita sa uzivanjem knjige,gleda predstave ili filmove u kojima se govori protiv svete vjere pravoslavne ili hriscanskog morala,ko nije spreman za izvrsenje volje Bozije i podnese svaku zrtvu,ko ljubi svjetsko i prolazno vise nego Boga,ko se uzda vise u ljude nego u Boga,ko odbacuje vjerske istine,ko ocajava u pogledu svog spasenja i milosti Bozije,ko ocajava u casovima bjede,nevolje i iskusenja,ko nije Bogu blagodaran za sva njegova dobrocinstva,ko ropce na Boga,ko se redovno ne moli Bogu i ne oslanja na njegovu svetu volju,ko ugadja ljudima vise nego Bogu,ko se ne trudi u djelu svoga spasenja vec se nada da ce se spasti po Blagodati Bozijoj i u poslednjem casu!
Ov je sto se tice prve zapovjesti Bozije pa ako se u necemu pronadje te to i ispovjedi te!
Druga zapovjest Bozija Glasi:
2.Ne pravi sebi idola niti kakva lika,nemoj im se klanjati niti im sluziti.
Protiv druge zapovjesti Bozije grijesi:
Ko Boga smatra i drzi kao neku tvar(stvorenje),ko hramove Bozije drzi kao obicne javne i privatne zgrade,ko je nemaran prema svetim hramovima,ko smatra i drzi svete ikone i svete mosti svetiteljske za idolopoklonstvo,ko nema svetih ikona u svome domu,niti ih postuje,ko se pravilno ne krsti,ko nosi na sebi ili u domu drzi zapise,amajlije i znakove vradzbine i caranja,ko se ne pricescuje uredno i sa propisanom spremom,ko ne drzi u svome domu Bogojavljensku vodicu i ne prima uopste svetu vodu,niti je pije sa vjerom i njome ne kropi svoj dom,ko nije krotak i smjeran,odnosno nije prozet ovim hriscansim vrlinama,ko vrsi dobra dela radi hvale,a ne u tajnosti,ko je ispunjen sebicnoscu,sujetom,gordoscu i ko se opija,jer ovo sve se ravna sa idolopoklonstvom.
Ako se u drugoj pronadje te to i ispovjedi te!
(o trecoj zapovjesti iduci put)