Povijest nedjeljnog bogoštovlja

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nema pape u Vjerovanju svete katoličke i apostolske Crkve.

Formalno, da ali na papiru možeš staviti šta hoćeš. Istinski znamo ko se za sve pita.

U vašim vjerovanjima, vidjesmo, Ellen White je između ostalog i "Utješiteljica crkve".

Reci to onima u karavanima da ih utješiš.

"Ona(crkva) je uzela pogansku nedjelju i učinila je kršćanskom nedjeljom... Tako da je poganski dan sunca(nedjelja),posvećen Baalu,postao kršćanski dan svet Isusu"! Catholic World,March 1894 p.809
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarnoslap sve to treba dokazati pismom, ali pismo je sasvim suprotno njegovoj filozofiji.

Što se tiče teksta nekog čoveka koji je izneo, to je sasvim suprotno istorijskim činjenicama, i paganskoj religiji slavljenja sunca.

Nedelja je isključivo paganski dan posvećen suncu, kao što su i svi dani u Rimskom kalendaru bili posvećeni nekom Božanstvu.
To se uči u osnovnoj školi.
Taj dan nedelju je Konstantin preneo u Hrišćanstvo, da bi mnogobošcima omogućila lakši prelazak u novu veru, što priznaje i sama Rimokatolička crkva.


Hrišćani su uvek svetkovali Subotu, osim onih koji su krenuli putem otpada i kompromisa lokalne Rimske crkve sa mnogobožačkim Rimom polovinom 2 veka posle Hrista.

Apostoli su se okupljali svakoga dana kada su za to imali priliku, i ni jedan dan nije bio svečaniji, već su jednostavno lomili hleb, jer Hristos nije ni jedan dan posebno odredio za euharistiju, već je rekao "KAD GOD SE SASTANETE" a mi vidimo da je to bilo skoro svakoga dana po kućama, u kojima su lomili hleb.

Niko od apostola pa ni Hristos nisu uspostavili nedelju kao praznik, već je to učinio Konstantin, a kasnije ona zvanično ustanovljena na sboru u Laodikeji, i upućeno prokletstvo za Hrišćane ako nastave da svetkuju subotu, što znači - da su Hrišćani koji nisu napravili kompromis i prihvatili nedelju, i dalje svetkovali subotu.

PRAZNOVANJE NEDELJE

U mnogožaćkoj planetarnoj sedmici - svaki dan je bio posvećen određenom Bgu.
Nedelja je bila posvećena paganskom bogu sunca i ovaj kult je bio osnova svih religija u davnoj prošlosti


* SUNDAY - Nedelja: Solis (Sunce) dimanche domenica domingo Sun

* MONDAY - ponedeljak: Lunae (Luna - Mesec) lundi lunedi lunes Moon

* TUESDAY - utorak: Martis (Mars) mardi martedì martes Tiw (the Anglo-Saxon god of war, the equivalent of the Norse Tyr or the Roman Mars)

* WEDNESDAY - sreda: Mercurii (Mercur) mercredi mercoledì miércoles Woden (the Anglo-0Saon equivalent of the Norse Odin or the Roman Mercury)

* THURSDAY - četvrtak: Jovis (Jupiter jeudi giovedi jueves Thor (the Norse god of thunder, the equivalent of the Rofman Jupiter)

* FRIDAY Veneris - petak: (Venera) vendredi venerdi viernes Frigg (the Norse god of love and fertility, the equivalent of the Roman Venus)

* SATURDAY - subota: Saturni (Saturn) samedi sabato sábado Saterne (Saturn, the Roman god of agriculture)

U najstarijem Vavilonskom astrološkom sistemu - bog sunca je bio vrhovni bog vladar, i glavni bog zodijaka.- zvezanog sazvežđa, dok se smatralo da svi drugi bogovi proishode iz njega - da su samo njegove manifestacije, emanacije i inkarnacije, telo njegovog tela.

Zato su sve prirodne pojave smatrane samo manifestacijom jednog boga - sunca, i to verovanje su kasnije usvojili svi drevni narodi.

U svakom narodu bog sunca je imao drugačije ime.
Persijanci su ga zvali Mitra, Asirci Bel, Haldejci Šamaj, Feničani i Sirci Vaal, Egipćani Amon Ra, Indijci Šiva ili Višnu kao njegove inkarnacije, Indijanci Kvecalkoatl..


Kod mnoggobožačkih naroda - sunce je predstavljalo drevni simbol božanske sile koja daje život.
Pošto je bog sunca u toku dana na nebeskom svodu donosio svetlost, a po noći zalazio za horizont i silazio u podzemlje i tamu - njemu su pripisivane dve suprotne osobine.
On je bio obožavan i kao dobar i zao, i kao muški i ženski princip.
Odatle potiče okultno shvatanje - da je kosmička energija i zla i dobra, i da su oba ova principa neophodna za ravnotežu i harmoniju u svemiru.
Iz tog razloga postojao je ritual prinošenja ljudskih žrtava - kako bi se bog sunca umirio i podario svetu svetlost i blagostanje.


Danas među najvećim obožavaocima boga sunca - spadaju Masoni, kao i svi hermetički ( magijski ) pravci
U masoneriji sunce kao izvor materijalnog svetla - predstavlja
izraz intelektualnog prosvetljenja za kojim Masoni tragaju.
Ono je za masone samo vidljivi simbol suverenog autoriteta, odnosno skrivenog Masonskog boga.
Masoni za sunce uglavnom koriste ime antičkog boga Ozirisa.


Slike u crkvama Rimokatolicizma i Pravoslavlja - prikazane su sa likovima sa sunčevim diskom iza glave:

Mnogobožački bogovi predstavljeni su na ovaj način:

Jedan od masonskih simbola je svevideće oko.
U Egiptu ovaj simbol predstavlja Ozirisa.
Grci su sunce naživali "Jupiterovo oko i oko sveta"
U Indiji - Šiva bog sunca je predstavljen u vidu oka.
Ono je simbol božjeg sveznanja.
U okultizmu - oko je simbol okultnih moći, vidovitosti i elemenat duhovnog prosvetljenja.


Kod Rimljana je bio zastupljen kult sunca.
U Rimskoj mnogobožačkoj tradiciji su postojala dva vida ovog kulta - nacionalni kult sunca kao sastavni deo Rimske religije od starine, i Mitraizam - kult sunca prenet iz Persije u doba pojave Hrišćanstva.
Mitraizam se u Rimskoj imperiji širio prvo kao privatni kult, a kasnije za vreme cara Marka Aurelija Heliogabala ( 218 - 222 n. e ), postao je službeni kult celog carstva.


Dan posvećen bogu sunca se kod Rimljana nazivao "Dies Solis" ( dan sunca ), i danas se na pojedinim jezicima nedelja naziva - dan sunca, Engleski - Sundau, Nemački - sontag.

Prihvatanjem Hrišćanstva od strane mnogobožačkog Rima i jednim ediktom Rimskog imperatora Konstantina velikog - nedelja ( dan sunca ), preuzima ulogu Hrišćanskog praznika, kao uspona na dan kada je Bog stvorio svtlos i na Hrista kao vaskrslo sunce pravde.
Značaj dotadašnjeg biblijskog dana odmora subote je izbrisan, a na njegovo mesto postavljen novi dan - nedelja, simbol boga sunca.


Ovaj konstantinov dokument o obaveznom svetkovanju sunčevog dana je objavljen 321 godine nove ere i glasi:

"Na časni dan sunca - neka se gradska uprava i narod koji živi u gradu odmaraju, i neka sve radionice budu zatvorene.
Međutim - na selu, seljaci koji se bave zemljoradnjom mogu slobodno nastaviti svoje poslove, jer se dešava da koji drugi dan nije pogodan za setvu ili za rad u vinogradu.
Neka se obavljaju takvi poslovi - da ne bi ppropali blagoslovi koje nam nebo šalje"


Najraniji crkveni sabor koji se bozabavio svetkovanjem nedelje - bio je sabor u Laodikeji 364 godine nove ere.
U svom 29 kanonu ovaj sabor je objavio:


"Hrišćani ne smeju da svetkuju subotu i da se odmaraju tog dana - već moraju da rade, ali dan gospodnji treba naročito da poštuju, i kao Hrišćani toga dana ne treba da rade.
Ako budu dalje svetkovali subotu - neka budu prokleti"


Postoje različite izjave ponikle iz redova Rimokatolicizma, koje svedoče o tome - da je Rimokatolička crkva svojim autoritetom prenela svetost subote na nedelju.

Neke od ovih izjava glase:

"Nedelja je Katolička institucija i zahtevi za njeno svetkovanje jedino se mogu definisati na osnovu katoličkih principa" ( the catolic press, Sidney - Australia, August 1900 ).

"Od početka do kraja svetog pisma - nema nikakvog označenog teksta, koji bi opravdao promenu sedmičnog javnog bogosluženja - od poslednjeg dana u sedmici na prvi" ( priest Bradu - in the adress reported in the Elizabeth. nj. news - march 18. 1903 ).

"Biblija nigde ne podupire svetkovanje nedelje, ona je ustanova Katoličke crkve, i oni koji praznuju taj dan - poštuju zapovest Katoličke crkve" ( bishop Simour - vhu vi keep sundau ).

"Mi smo promenili od sedmog dana na prvi dan sedmice, od subote na nedelju - autoritetom svete Katoličke apostolske Hristove crkve" ( statement of Katholic church ).

I pored svih zabrana koje su u istoriji uspostavljene protiv svetkovanja subote - tokom cele istorije su postojali Hrišćani koji su poštovali ovaj dan koji je deo Božjeg zakona kao četvrta zapovest i uspomena na stvaranje i simbol Božje stvaralačke sile i njegovog autoriteta.

IZVOR: Blog - Duhovni vavilon
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
"Kršćanski dan odmora je,do današnjeg dana,plod katoličke crkve,kao supruga Svetog Duha,bez riječi prigovora od protestanskog svijeta"! The Catholic Mirror.Sept.23,1893.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Kršćani (Kristovi) i nedjeljna Euharistija

1. Jesu li kršćani nedjelju, svoj dan okupljanja na Euharistiju, preuzeli od nekih pogana?

Odgovor: NISU!

2. Je li i teoretski moguće da su ipak kršćani nedjelju preuzeli od nekih pogana.

Odgovor: NE! To ni teoretski nije moguće.

3. Kako možemo biti sigurni da to ni teoretski nije moguće?

Odgovor: Ni teoretski nije moguće, jer prije kršćana nitko i nikada od pogana nije imao svoja tjedna okupljnja u nedjelju, na štovanje svojih bogova i božanstava. Očito je, kršćani ni teoretski nisu mogli preuzeti nešto što nije postojalo.

:):):):mig:

P.S. Pozornost!!! Nagradu od 100 tisuća Eura (750 tisuća kuna) nudim onome tko ovdje iznese povijesne dokaze da su ipak neki pogani, prije kršćana, imali svoja bogoštovna tjedna okupljanja u nedjelju, i tako opovrgne moju gornju tvrdnju. Kao dokazi priznaju se citati priznatih povjesničara, a uz citat potrebno je još navesti ime povjesničara i rad (knjigu) u kojem je to objavljeno.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Razmisljaj kad nesto pises, jer se svojim izjavama sramotis.

Ja nisam ni rekao da su se Rimljani okupljali u nedelju, ili bilo koje dane.

Mozda i jesu.

Ali je sigurno da su imali svetkovine, igre, i festivale u cast svojih bogova, i svakom danu u sedmici su dali po jedno ime od tih bogova.

Rimljani su nazvali dane u nedelji po sedam Rimskih bogova:

NEDELJA - Sol.
PONEDELJAK - Luna.
UTORAK - Mars.
SREDA - Merkur.
CETVRTAK - Jove (Jupiter).
PETAK - Venus ( Venera ).
SUBOTA - Saturn.

Kao što se koristi u rimskom kalendaru, imena bogova su bila u genitivnom jedinstvenom slučaju, što znači da je svaki dan bio dan "od" ili "dodeljen" određenom bogu.

Dakle, nije bitno da li su se Rimljani okupljali u taj dan nedelju.
Nedelja je bila posvecena bogu sunca.
A potom su je otpali Hriscani preneli i zamenili Subotu za ovaj dan.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Razmisljaj kad nesto pises, jer se svojim izjavama sramotis.

Ja nisam ni rekao da su se Rimljani okupljali u nedelju, ili bilo koje dane.

Mozda i jesu.

Ali je sigurno da su imali svetkovine, igre, i festivale u cast svojih bogova, i svakom danu u sedmici su dali po jedno ime od tih bogova.

Rimljani su nazvali dane u nedelji po sedam Rimskih bogova:

NEDELJA - Sol.
PONEDELJAK - Luna.
UTORAK - Mars.
SREDA - Merkur.
CETVRTAK - Jove (Jupiter).
PETAK - Venus ( Venera ).
SUBOTA - Saturn.

Kao što se koristi u rimskom kalendaru, imena bogova su bila u genitivnom jedinstvenom slučaju, što znači da je svaki dan bio dan "od" ili "dodeljen" određenom bogu.

Dakle, nije bitno da li su se Rimljani okupljali u taj dan nedelju.
Nedelja je bila posvecena bogu sunca.
A potom su je otpali Hriscani preneli i zamenili Subotu za ovaj dan.

Dakle, ne možeš naći pogane koji su prije kršćana imali bogoštovna okupljanja u nedjelju. :)

Traži dalje, 100 tisuća Eura nije za baciti. :):):):mig:
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Manipulant.

Razmisljaj kad nesto pises, jer se svojim izjavama sramotis.

Ja nisam ni rekao da su se Rimljani okupljali u nedelju, ili bilo koje dane.

Mozda i jesu.

Ali je sigurno da su imali svetkovine, igre, i festivale u cast svojih bogova, i svakom danu u sedmici su dali po jedno ime od tih bogova.

Rimljani su nazvali dane u nedelji po sedam Rimskih bogova:

NEDELJA - Sol.
PONEDELJAK - Luna.
UTORAK - Mars.
SREDA - Merkur.
CETVRTAK - Jove (Jupiter).
PETAK - Venus ( Venera ).
SUBOTA - Saturn.

Kao što se koristi u rimskom kalendaru, imena bogova su bila u genitivnom jedinstvenom slučaju, što znači da je svaki dan bio dan "od" ili "dodeljen" određenom bogu.

Dakle, nije bitno da li su se Rimljani okupljali u taj dan nedelju.
Nedelja je bila posvecena bogu sunca.
A potom su je otpali Hriscani preneli i zamenili Subotu za ovaj dan.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Ja nisam ni rekao da su se Rimljani okupljali u nedelju, ili bilo koje dane.

Hvala ti. I sam potvrđuješ da kršćani nisu mogli preuzeti nedjelju od pogana, jer se pogani prije kršćana nisu nikada sastajali na nedjeljna bogoslužja.

P.S. Pozornost!!! I dalje je aktualna nagrada od 100 tisuća Eura (750 tisuća kuna) onome tko ovdje iznese povijesne dokaze da su neki pogani, prije kršćana, imali svoja bogoštovna tjedna okupljanja u nedjelju, i tako opovrgne moju tvrdnju. Kao dokazi moraju se priložiti citati priznatih povjesničara, a uz citate potrebno je još navesti ime povjesničara i rad (knjigu) u kojem je to objavljeno.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Hvala ti. I sam potvrđuješ da kršćani nisu mogli preuzeti nedjelju od pogana, jer se pogani prije kršćana nisu nikada sastajali na nedjeljna bogoslužja.

P.S. Pozornost!!! I dalje je aktualna nagrada od 100 tisuća Eura (750 tisuća kuna) onome tko ovdje iznese povijesne dokaze da su neki pogani, prije kršćana, imali svoja bogoštovna tjedna okupljanja u nedjelju, i tako opovrgne moju tvrdnju. Kao dokazi moraju se priložiti citati priznatih povjesničara, a uz citate potrebno je još navesti ime povjesničara i rad (knjigu) u kojem je to objavljeno.


Nije bitno da li su se pagani sastajali u dan nedeljni, to je bio dan posvecen njihovom Bogu sunca.

Rimski ( Latinski ):

DIES SOLIS - dan sunca

Engleski:

SUNDAU - dan sunca

Ja nisam ni rekao da su se Rimljani okupljali u nedelju dan sunca, ili bilo koje dane.

Mozda i jesu.

Ali je sigurno da su imali svetkovine, igre, i festivale u cast svojih bogova, pa i u cast Boga sunca, i svakom danu u sedmici su dali po jedno ime od tih bogova.

Rimljani su nazvali dane u nedelji po sedam Rimskih bogova:

NEDELJA - Sol.
PONEDELJAK - Luna.
UTORAK - Mars.
SREDA - Merkur.
CETVRTAK - Jove (Jupiter).
PETAK - Venus ( Venera ).
SUBOTA - Saturn.

Kao što se koristi u rimskom kalendaru, imena bogova su bila u genitivnom jedinstvenom slučaju, što znači da je svaki dan bio dan "od" ili "dodeljen" određenom bogu.

Nedelja je bila posvecena suncu, a potom su je otpali Hriscani prihvatili kao svoj dan umesto Subote, i poceli da se okupljaju u taj dan.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Ja nisam ni rekao da su se Rimljani okupljali u nedelju dan sunca, ili bilo koje dane.

Hvala ti i živio. Sam si ovim dokazao da kršćani nisu mogli nedjeljna okupljanja na Euharistiju preuzeti od pogana, jer pogani uopće nisu imali praksu okupljanja nedjeljom.

Hvala ti još jednom i traži dalje, 100 tisuća Eura nije za baciti. :mig:
 
Natrag
Top