- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Pomesao si nekoliko tekstova koji ne idu zajedno i u kombinaciji ne podrzavaju kontekst biblije po ovom pitanju.
1 Kor 9,20-21: Bijah Židovima Židov da Židove steknem; onima pod Zakonom, kao da sam pod Zakonom - premda ja nisam pod Zakonom da one pod Zakonom steknem; onima bez Zakona, kao da sam bez zakona - premda nisam bez Božjega zakona, nego u Kristovu zakonu - da steknem one bez Zakona.
Ovde se govori o osudi koju zakon donosi za onoga koji ga krsi, to znaci biti POD ZAKONOM u Pavlovim izjavama.
Isus nas je oslobodio ove osude jer nas je svojom zrtvom opravdao.
O čemu god da se govori, Pavao najjasnije kaže kako on nije pod Zakonom. Ovdje "Zakon" ne znači nešto virtualno, ovo je "Mojsijev zakon" - Tora. Eto, pod tim Zakonom Pavao više nije.
Ovo potvrdjuje i sam apostol Pavle u sledecim recima koje si i ti citirao.
Zapazimo da on prvo kaze:
"premda ja nisam pod Zakonom"
A zatim u nastavku dodaje:
"premda nisam bez Božjega zakona"
Dakle, on ovde kaze da nije pod osudom zakona i da tezi da one koji su pod osudom pridobije za Hrista.
Sa druge strane on kaze da nije bez BOZJEG zakona, odnosno da ga savrseno ispunjabva.
Hoćeš reći da Pavao najprije kaže kako nije pod Zakonom (Mojsijevim zakonom), a onda nekako ipak je obveznik Zakona (Mojsijeva zakona)!? Pa što one koji ovo čitaju pokušavaš praviti budalama, kud Pavla praviš budalom i idiotom?
Drugo, apostol Pavle na nekim mestima govori o dva zaveta.
Zavet nema veze sa zakonom, vec je to bio ugovor koji je Bog ucinio sa Avramom i kasnije sa Izrailjom da ce ih dovesti u obecanu zemlju, a jedan od uslova je bio drzanjke Bozjih zapovesti.
Dakle, tu se mora napraviti razlika.
Ma nemoj! Zakon nema veze sa Savezom!? Opet su svi budale osim tebe. Čak je i sveti Pavao budala. Evo što kaže Pavao:
Heb 7,11-12: Da se dakle savršenstvo postiglo po levitskom svećeništvu - jer na temelju njega narod je dobio Zakon - koja bi onda bila potreba da se po redu Melkisedekovu postavi drugi svećenik i da se ne imenuje po redu Aronovu? Doista kad se mijenja svećeništvo, nužno se mijenja i Zakon.
Trece, jelo i ppice nije samo jagnje i krv i ti bi to trebao da znas, jer su se na zrtvu prinosili i hleb i kolaci i vino i osatale namirnice i to u kontekstu biblije predstavlja jelo i pice i oznacava SEN ili predsliku Hristovog tela odnosno zrtve na krstu.
Bravo? A rakija, Coca-Cola, čokolada, hamburger, pršut, pivo ....? Zar ne vidiš da braneći jednu glupost samo izgovaraš još veću?