Potreba za isticanjem

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Isticanjem ne pokazuješ nužno svoju važnost nego svoju različitost. A to, opet kažem, nije jednako egocentrizmu.
Nužno ne, ali, potencijalno, svakako, da! A insistiranje na svojoj važnosti je svakako oblik egocentrizma.

Da li je nametljivost u velikoj korelaciji sa ''potrebom za isticanjem''.
Nametljive osobe žele biti primećene i privući pažnju na sebe...Obično, takve osobe žele da dominiraju...Ali se za njih ne može reći da baš nemaju samopouzdanja...
.
Na neki način, rekao bih, da. Pretjerano isticanje sebe, svojih kvaliteta, posebnosti..., jeste i neka vrsta nametljivosti. A psiholozi kažu da je motiv za isticanjem upravo u nedostatku sigurnosti u sebe i manjak samopouzdanja.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Postoje, međutim, i drugi vidovi nekritičkog isticanja, kojima se pokušava nadomjestiti manjak samopouzdanja i sigurnosti u svoje znanje i svoju duhovnu dimenziju. Imamo za to žive primjere na ovom Forumu. Nije mali broj onih koji, u nedostatku vlastite ideje, znanja, umješnosti..., a u želji da se istaknu, postavljaju teme koje nisu plod njihove misli i znanja, nego puke kopije tekstova pokupljenih po raznim sajtovima ili drugim vrstama medija. Takvi gube iz vida da je ovo forum, te da nije moguće voditi kvalitetnu raspravu o takvim tekstovima, jer postavljač teme nije autor teksta, da bi mogao odgovarati na eventualne primjedbe i pitanja. S druge strane, teme na forumima se ne postavljaju da bi se samo čitale, nego i da bi pokrenule raspravu.
Neka mi ne zamjere kopy/paste članovi, ali to mu dođe tako. Naravno, nekada je potrebno, pa i poželjno, nešto kopirati - neki citat i sl. da bi se potkrijepila vlastita misao, ali postavljati na ovim stranaicama samo kopije tuđih misli, u nedostatku vlastitih, nema nikakvog smisla.

Šta sve napisa hehehe, a ne reče jednu bitnu stvar. Zbog čega si otvorio ovu temu?
Ovde iznosiš svoje konstatacije koje ne ostavljaju prostora za diskusiju , a žališ se na članove koji je otvaranjem tema potiskuju kako bi po tebi, nadomestili svoj nedostatak samopouzdanja i parirali tako onima koji ga imaju. Tako ispada da kritikuješ svoje kolege iz stafa na sporedan način negirajući potrebu uopšte njihovog postojanja, kao takvih, sa tom funkcijom na forumu, jer očigledno je da su neki podforumi prilično zasnovani na copy-paste principu.
Postavljanje ovakvih tema za mene ima svrhu redovnog informisanja a aktuelnostima iz raznih oblasti jer postoji mnogo onih kojima je internet za to korisno sredstvo. Ovde su raznorazne vesti sređene po srodnosti pa je olakšana pretraga, a sa druge strane uvek ima mesta za diskusiju. To što onaj koji je postavio temu nije autor iste nema uvek isti značaj jer nije svaki podforum strogo i bukvalno vezan za duhovnu nadgradnju. Dakle priroda ovog foruma, konkretno, je takva da postoje podforumi koji tebi ne odgovaraju ili su besmisleni, a svako od nas ima svoje razloge zašto na forum dolazi. I tu si temu otvorio, znači i sam jasno znaš da postoje različiti motivi pa samim tim i shvatanje pojma foruma. Zato na tvom primeru ne vidim potrebu za isticanjem jer se ona ona može zadovoljiti na mnoge druge načine kada je reč o forumskoj komunikaciji u najširem smislu reči.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Šta sve napisa hehehe, a ne reče jednu bitnu stvar. Zbog čega si otvorio ovu temu?
Ovde iznosiš svoje konstatacije koje ne ostavljaju prostora za diskusiju , a žališ se na članove koji je otvaranjem tema potiskuju kako bi po tebi, nadomestili svoj nedostatak samopouzdanja i parirali tako onima koji ga imaju. .
Pa, bjelodano je da ti ne razumiješ ni temu niti zbog čega je otvorena, pa otuda nagađaš i insinuiraš. Samo, nije uputno pričati o nečemu što se ne razumije. Prije svega, tema je otvorena na psihologiji s ciljem da se sa psihološke strane raspravlja o fenomenu potrebe za isticanjem, a kopy/paste teme su samo uzete kao primjer, i kada se o tome govori, podrazumijeva se da se misli na opšti dio Foruma, a ne na cio Forum. Da tema ne ostavlja prostora za diskusiju, demantuje te rasprava koja je na njoj počela. Ti ni to nisi vidio? Šta te je toliko zaslijepilo? Nadalje, ti si samo "vidio" da kritikujem svoje kolege, iako ja nisama nikoga imenovao, a i ne kritikujem nikoga, nego govorim o pojavi i iznosim svoje mišljenje o njoj.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Pa, bjelodano je da ti ne razumiješ ni temu niti zbog čega je otvorena, pa otuda nagađaš i insinuiraš. Samo, nije uputno pričati o nečemu što se ne razumije. Prije svega, tema je otvorena na psihologiji s ciljem da se sa psihološke strane raspravlja o fenomenu potrebe za isticanjem, a kopy/paste teme su samo uzete kao primjer, i kada se o tome govori, podrazumijeva se da se misli na opšti dio Foruma, a ne na cio Forum. Da tema ne ostavlja prostora za diskusiju, demantuje te rasprava koja je na njoj počela. Ti ni to nisi vidio? Šta te je toliko zaslijepilo? Nadalje, ti si samo "vidio" da kritikujem svoje kolege, iako ja nisama nikoga imenovao, a i ne kritikujem nikoga, nego govorim o pojavi i iznosim svoje mišljenje o njoj.

Ja postavljam pitanja za razliku od tebe koji prozivaš druge članove foruma, pre svega dobar deo stafa sa krajnje "plemenitim namerama". Jasno je šta si uzeo za primer i na šta ciljaš a jedino ovu temu ti razumeš, pošto se po običaju tvoji stavovi u okviru jedne teme, kako odmiče, sve više razdvodnjavaju i sve dovodi u pitanje , pa se onda ulazi u detalje i gubi svrha same teme, mada ona ovde od početka ne postoji. Moj odgovor je reakcija na glupost koji si napisao u prvom postu. Jasno je da kritikuješ forum zbog pojedinih svojih delova a samim tim i njihove urednike, ne imenuješ lično ali iz opisa je očigledno na koga misliš, naglašavajući da je besmisleno ono što rade. Nije ovde reč o psihološkom fenomenu kako ti to nazivaš jer si mogao dati više primera a ne jedan, onaj uvod ne računam. Ovde je reč jedino o tome da ti se pojedini delovi foruma ne dopadaju samo to ne smeš direktno da kažeš pa pribeghavaš standardnim doskočicama kako tebe neko nije razumeo ili ne shvata značaj tvoje pojave i onoga gde si "samo hteo da kažeš svoje mišljenje".

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ja postavljam pitanja za razliku od tebe koji prozivaš druge članove foruma, pre svega dobar deo stafa sa krajnje "plemenitim namerama". Jasno je šta si uzeo za primer i na šta ciljaš a jedino ovu temu ti razumeš, pošto se po običaju tvoji stavovi u okviru jedne teme, kako odmiče, sve više razdvodnjavaju i sve dovodi u pitanje , pa se onda ulazi u detalje i gubi svrha same teme, mada ona ovde od početka ne postoji. Moj odgovor je reakcija na glupost koji si napisao u prvom postu. Jasno je da kritikuješ forum zbog pojedinih svojih delova a samim tim i njihove urednike, ne imenuješ lično ali iz opisa je očigledno na koga misliš, naglašavajući da je besmisleno ono što rade. Nije ovde reč o psihološkom fenomenu kako ti to nazivaš jer si mogao dati više primera a ne jedan, onaj uvod ne računam. Ovde je reč jedino o tome da ti se pojedini delovi foruma ne dopadaju samo to ne smeš direktno da kažeš pa pribeghavaš standardnim doskočicama kako tebe neko nije razumeo ili ne shvata značaj tvoje pojave i onoga gde si "samo hteo da kažeš svoje mišljenje".
Šta tebe muči? Imaš neki problem? Da se nisi prepoznao u ovoj temi, Biće da jesi, pa otuda ovakva reakcija. Ok. svako ima pravo reagovati, ali da ti je bar reakcija autentična, nego ponavljaš tuđe misli kao papagaj. Da, i to je jedna vrsta kopy/paste!
Nešto sam dobre volje, pa da te bar oslobodim jedne zablude. Na Forumu postoji posebna sekcija gdje se raspravlja o problemima rada Foruma u svim njegovim aspektima. Prema tome, ja nemam nikakve potrebe da na javnim strnicama kritikujem forum.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Šta tebe muči? Imaš neki problem? Da se nisi prepoznao u ovoj temi, Biće da jesi, pa otuda ovakva reakcija. Ok. svako ima pravo reagovati, ali da ti je bar reakcija autentična, nego ponavljaš tuđe misli kao papagaj. Da, i to je jedna vrsta kopy/paste!
Nešto sam dobre volje, pa da te bar oslobodim jedne zablude. Na Forumu postoji posebna sekcija gdje se raspravlja o problemima rada Foruma u svim njegovim aspektima. Prema tome, ja nemam nikakve potrebe da na javnim strnicama kritikujem forum.

Malo si se pogubio, ti imaš problem, ti si otvorio temu...kroz koju si na jadan način pokušavaš da pokažeš svoje nezadovoljstvo forumom i da negativno kategorišeš članove koji daju doprinos da forum bude kvalitetniji i sadržajniji. Jedini si ti ovde u zabludi, to što nije zanimljivo u delu foruma koji uređuješ je problem same tematike na koju se odnosi i tvoje potrebe da sa nekim razgovaraš pošto te ovde slabo ko ceni što i nije čudo jer tvoja potreba za isticanjem, smešno zamaskirana pokušajima akademskog izražavanja tebe najviše karakteriše, mada do sada ko nije shvatio nikad ni neće. Krititika po svaku cenu svega i svakoga u nečemu što se zove komunikacija govori da imaš problem sa samopouzdanjem. Dakle, daleko si od autentičnosti s obzirom da svoju sujetu i frustarcije pripisuješ drugima*.

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Čini mi se da nismo samo mi što "kopipejstujemo" glupi, nego i mnogo drugih članova koji taj naš rad hvale i zahvaljuju se na informacijama, savetima i korisnim stvarima kojima smo im, mnogo puta, pomogli. Baš zanimljivo. :thinking:

Natrag