Postanak Zemlje-Kako i Koliko dugo

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
tripo 41 se nije ni izjasnio po pitanju vere. To je nebitno. Isto je tako nebitno gde je neko dobio diplomu, ali je problem što on to izbegava da kaže... Po jednoj teoriji u Americi,po drugoj u Zagrebu...

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Aaa Tipo sad smo te provalili odakle izvlačiš tolike gluposti , te zemlja stara 6 000 godina , te čovek živeo kad i dinosurusi , te one nebuloze sa izobličenim lobanjama koje su primitivna plemena obmotavala i usmeravala rast lobanje nazivaš dokazima o postojanju džinova , te travka složenija od svemirskog broda . . . . . . . . i na kraju što je možda i najveća glupost Miroljuba upoređuješ sa Leonardom.
Koliko znam Miroljub je završio fakultet ili fakultete u Zagrebu jer sam poznavao jednog koji je sa njim studirao , za magistarski ne znam.
No vratimo se na temu, koliko je stara zemlja i kako je nastala ?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Овдје нисам ја тема. А код вас не видим ниједан доказ у прилог старе Земље и Свемира.
Знам ја да ви немате доказа, разумијем вас потпуно. А мене не занима које сте ви вјере, пошто претпостављам да је и немате, вјероватно сте атеисти скоро сви.
Не мислим са тим ништа лоше о вама. Сваки човјек који има искрене вјере сматраће да је Бог створио све ово. А ја сам православац, крштен у манастиру Острог 1980. год.
Идем у цркву сада, ишао сам и 80-их година, када није скоро нико. И јесте логично све оно што пише у Библији. А ти мало завири под микроскоп па ћеш видјети да јесте травка сложенија од било чега што је човјек направио.

Ја га имам код куће мало јест старији модел али је добар. Ни много већи умови нису могли оборити Библију. Библију не може нико оборити, када је она Божја књига. Џабе се трудите. Постоји грана археологије, библијска археологија са доста доказа истинитости онога што пише у Библији. А што се тиче теме, нема сумње да су Земља и свемир млади.
Покојни Ентони Флу који је највећи дио свог живота био највећи критичар религије и Библије, на крају је сам признао да постоји Бог, и све оно што је писао до тада је рекао да више не важи.
На крају је издао књигу у којој детаљно описује како се умотавају еволуционе и атеистичке лажи, посебно како то ради водећи еволуциониста Ричард Докинс.
Прорадила је Ентонију савјест пред смрт.
Затим Гери Паркер један од бивших водећих еволуциониста у САД, је исто одбацио еволуцију и прихватио стварање. Добитник је највећих научних признања у САД. Сада Гери употпуности промовише креационизам.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Ako si redovno išao u crkvu osamdesetih kada nisi imao ni 10 godina jasno je onda što ispoljavaš takve stavove i grčevito se držiš biblije kao tvog osnovnog operativnog sistema.
Što se tiče dokaza , malo je glupo o tome sad raspravljati kada je sve rečeno, prosto različita radiometrijska merenja su pokazala svoje , a kreacionisti bukvalisti i dalje se drže kritike metode c- 14 koja se uopšte ne koristi u datovanju starosti zemlje.
И јесте логично све оно што пише у Библији. А ти мало завири под микроскоп па ћеш видјети да јесте травка сложенија од било чега што је човјек направио.
Ја га имам код куће мало јест старији модел али је добар.
A kad već imaš mikroskop stavi pod njega svemirski brod pa ćeš videti da je on mnogo složeniji nego travka.

Ни много већи умови нису могли оборити Библију. Библију не може нико оборити, када је она Божја књига. Џабе се трудите.

Ako tvrdiš da je Bog napisao bibliju za tebe jedno pitanje koje sam ovde već postavio pa ga samo prilepljujem ;
Kako to da je biblija pisna božijim rečima , znači da ju je sam Bog pisao preko ljudi kada se o božijim delima piše u trećem licu jednine npr. "I Bog razdvoji svetlost od tame . . ." ili "I stvori Bog čoveka po obličju svojemu . ." Da je Bog pisao bibliju valjda bi pisao u prvom licu jednine " Tada sam Ja Bog razdvojio svetlost od tame" ili možda "Tada sam Ja stvorio čoveka po obličju svojemu ". Pitanje je - ko je zaista pisao bibliju čovek ili sam Bog ?
A o Fluu, koji je u 128 godini života kad je potpuno osenilio navodno promenio mišljenje i kada su mu drugi napisali knjigu a onda naprasno umro ovde smo već pisali.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pa Bog je pisao preko ljudi. Ali je Biblija iz Njegovog uma. Nije bitno ko drži olovku, bitno je ko diktira. A nije Entoni bio senilan. Niče je negirao Boga pa je umro lud. Nego ne moraš se baviti sa mnom, nisam ja tema, bavi se temom. Dokazano je da čovjek nije mogao sam napisati Bibliju. Ivan Panin je to dokazao još davno. A evo pravih naučnika koji zastupaju stvaranje i mladu Zemlju i svemir. Creation scientists and other biographies of interest Tu su samo oni najznačajniji. Ima i onih od prije 150 god. Nisam ja kriv što vam je advokat Lajel pisao teoriju uniformizma u geologiji. Sve jasno ukazuje na mladu Zemlju i svemir. Imam ja i teleskop, mada je star.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Eh. Ključno pitanje oko kojega donekle možemo da polemišemo je starost zemlje. Razumljivo je zašto se kreacionisti plaše da se dokaže da je zemlja stara milijarde godina jer to onda bibliju čini netačnom (pa makar i pokušavali naći kompromisno rešenje tipa jedan dan kao hiljada godina, i hiljada godina kao jedan dan, i tako samo stvaraju kompromis svoje vere). Ali nije mnogo različito ni sa druge strane. Slobodno ću interpretirati Ernst Hekela kako se sećam (a ako neko može zamolio bih ga da nađe tačan citat - malo sam tanak sa vremenom i prilično umoran): "Teorija evolucije nije tačna jer smo nekim eksperimentom to potvrdili, već zato što bi u suprotnom postojao Tvorac, a to je nezamislivo."
E sada, nauka jeste traganje za istinom, ali samo na primerima koji mogu da se posmatraju (eventualno, da se mere i ako mogućnosti dozvoljavaju, da se ponove ). Ko ispunjava ove uslove, što se mene tiče, ja mogu da ga smatram naučnikom bez obzira na obrazovanje. Dalje, sve ono što se zasniva na pretpostavkama i nemože da se posmatra smatram religijom a ne naukom, pa makar pričao neko ko ima i stotinu diploma. To je stav i ja nemam ništa protiv toga osim da se vernici smatraju smešnim, zaostalim, glupim i tako to.
Kreacionisti nemaju ništa čime bi mogli da dokažu Boga, osim onoga što je očigledno i što većina sveta danas ne priznaje. Kraj diskusije.
Ono što imaju je lično iskustvo (doživljaj ili sl.) i to po meni ima veću snagu nego lično neproverena informacija iz knjiga (pod uslovom, da čovek koji svedoči ne laže). Onaj koji svoju veru nije zasnovao na ličnom iskustvu ili na neki drugi način nije dobio potvrdu Božjeg postojanja, spada u kategoriju masovne histerije (kako je ovde neko već opisao). Nažalost, cepanje religija, raznih struja i sekti i brojnih ljudi koji se religijom služe iz koristoljublja neverovatno komplikuju stvar.
I šta nam ostaje? Ako su testovi starosti validni i (u razumnom smislu) neoborivi, onda u redu, skidam kapu. Ali, ako su i ovde uključene ničim zasnovane i dokazive pretpostavke pa čak i laži (što se događa), to je već u nekom smislu dokaz.
Što se tiče samih testova datiranja, mislim da smo većinu toga rekli (bar što se tiče C-14). Samo još jedan detalj. Većina objavljenih testova sa nemogućim rezultatima su nastali kada lice koje je merilo uzorak nije bilo upoznato sa tim šta meri. Po meni je to jedino validno, da mi neko da dve kosti različite starosti (na primer kost fosila i kost životinje uginule pre oko stotinak godina ili mlađe) i da ja neznajući šta je šta, utvrdim približnu starost. Koliko god testovi bili nepodesni ili neprecizni, sveže nastale primerke (životinje, vulkanske stene itd...) nikako nesmeju da daju drugačije rezultate osim istih kao kada se meri atmosfera ( u slučaju C-14 ), slično i sa K-Ar i sa Uranijumom itd...
Inače, ni nama vernicima nije sve baš jasno što se tiče Svetog pisma, i sam pojam svetog trojstva je nešto što nam je teško da razumemo i prihvatamo ga verom ( odnosno uzimamo ga kao pretpostavku ).

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Pa Bog je pisao preko ljudi. Ali je Biblija iz Njegovog uma. Nije bitno ko drži olovku, bitno je ko diktira. A nije Entoni bio senilan. Niče je negirao Boga pa je umro lud. Nego ne moraš se baviti sa mnom, nisam ja tema, bavi se temom. Dokazano je da čovjek nije mogao sam napisati Bibliju. Ivan Panin je to dokazao još davno. A evo pravih naučnika koji zastupaju stvaranje i mladu Zemlju i svemir. Creation scientists and other biographies of interest Tu su samo oni najznačajniji. Ima i onih od prije 150 god. Nisam ja kriv što vam je advokat Lajel pisao teoriju uniformizma u geologiji. Sve jasno ukazuje na mladu Zemlju i svemir.
Ako je Bog pisao preko ljudi a ti isti ljudi pisali o Bogu u trećem licu jednine to znači da su oni u bibliju unosili vlastitu subjektivnost, što opet znači da su i neki drugi delove biblije pisani iz nekog ljudskog ugla. Jedini zaključak može biti da je Bog u najmanju ruku imao koautora u pisanju biblije. Međutim kada bi se malo analizirala ta knjiga (zaša zaista nemam vremena i strpljenja) jasno je da u njoj vrlo malo ima od Božije reči . Samo dva primera . U bibliji se ne pominju dinosaurusi a da ju je bog pisao morali bi u njoj postojati ,a pošto tadašnji ljudi nisu znali za njih onda je logično da o njima nisu ni pisali. Drugi primer prilepljujem sa jednog drugog foruma pa citat "Postanak, 1:16 da je Bog stvorio dvije svjetlosti; vecu svjetlost Sunce, da vlada danju, i manju svjetlost- Mjesec, da vlada nocu." Danas znamo da mesec nema svoju svetlost već da ona reflektuje svetlost od sunca , jasno je da su tadašnji ljudi bili u uverenju da mesec ima svoju svetlost. Ova dva primera pokazuju da bibliju ili njen deo nije pisao Bog već čovek .
Sve ovo ukazuje na to da biblija nije verodostojna kada je u pitanju određivanje starosti zemlje, no kad su religiozni kompleksi u pitanju tu su stavovi zacementirani - meni je to jasno a evo potvrde;
Niče je negirao Boga pa je umro lud.
Niče je negirao Boga - uzrok , pa postao lud - posledica , time što je Niče negirao Boga on ga je izazivao pa ga je onda zbog toga Bog kaznio . Znači moramo svi da ne negiramo boga da ne bi postali ludi. Pavlov u hrišćanskoj verziji.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Istina, dobar deo biblije je čisto istorijski i postoje događaji koji su se dogodili protivno Božijoj volji, ali su nama korisni na nauk. To je tek teška diskusija pa mislim da ćeš da se složiš da je ne započinjemo ovde.
Inače, pojam "dinosaurus" je izmišljen tek u 18 veku (ako se ne varam). U bibliji su dinosaurusi itekako spominjani kao zmajevi, i u knjizi o Jovu kao Behemut ( nešto što po opisu liči na brontosaurusa ), ali je na našem jeziku nažalost prevedeno kao slon. Ima ovde članova koji su vični prevodu pa neka potvrde ili opovrgnu. Evo spremiću malo materjala, pa se nadam za par dana da otvorim novu temu. Pozdrav.

Dodato posle 22 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Albedo meseca je takođe svetlost. Prosečnom čoveku je svejedno ako pod njim može da vidi, isto tako mu je svejedno što sve zvezde nisu zvezde već su neke i planete. A biblija je i pisana sa namerom da bude razumljiva običnom čoveku (mada neke stvari ljudski um jednostavno nemože da shvati).

Dodato posle 12 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Eh da, nečeg sam se setio. Jedan član je spomenuo da je najstarije drvo na svetu staro 6,000 god. (neko Metuzalem drvo). Zamolio bih ga da navede izvor jer sam ja uspeo da nađem samo tvrdnje da je ono nešto više od 4,000 god. staro ( i to je samo procena ). Najstarije drvo kod kojeg su zaista izbrojani godovi je 3,200 god. 10 Oldest Trees in the World
Inače, po bibliji se potop dogodio tek pre oko 4,500 god. Ako je ovo tačno onda bih bio slobodan da tvrdim da nijedno drvo na svetu nije starije od ovoga.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Pominjanje biblijske arheologije sasvim je na mestu i trebalo bi malo više posvetiti pažnje baš tome. Kad se pogleda šta su arheolozi našli i na koji način oni tumače biblijske dogadjaje, mnoge biblijske priče dobijaju potpuno drugi kontekst. Priča o potopu i Nojevoj barci svodi se na to da je stvarno bila velika poplava i da je vavilonski car u znak zahvalnosti bogovima ( ne jednom Bogu ) napravio barku sa darovima-žrtvama, te u nju potrpao primerke svega živog i zapalio na najvećem brdu. Sad ne mogu da se opsetim svih detalja (ime cara, brda i slično) ali je to to.
Medjutim, pobornici apsolutne tačnosti Biblije ovakve primere i zaključke ne navode, već uzimaju primer Jerihona, za koji je takodje utvrdjeno da su zidovi srušeni, i to se uzima kao dokaz tačnosti priče o Jerihonskim trubama. Ono što "zaborave" da kažu jeste da postoje tragovi nekoliko ciklusa gradjena odbrambenih zidova, da su zidovi rušeni ali da postoje tragovi paljenja. Arheolozi izvode zaključak da zidovi nisu pali od truba ili zemljotresa već d su zapaljne vatre koje su urušile zidove i omogućile prodor osvajača.
Priča o Vavilonskoj kuli i Jakovljevim lestvicama objašnjava se od strane biblijske arheologije kao sećanje jevrejskog naroda, koji je bio prvenstveno nomadski, na prisiljavanje da grade zigurate u Vavilonu, koji ih je prosto zastrašio svojom veličinom, gradjevinom za koju nisu videli drugu svrhu do one koju su kasnije prenosili uz vatru, te mnoštvo jezika prikupljenih robova te stalno kretanje po stepenicima gradjevine gole dole... I zamislite takvu sliku u umu primitivnog pastira i eto storije koju poznajemo danas.
Mi stalno previdjamo da je Biblija samo deo tekstova, da ima delova koji nisu ušli u ovu "zbirku" itd. O tome sam već tupio ranije pa ne bih da se ponavljam. Uzmite primer knjigu o Makabejcima... Pročitajte je. Ona nedostaje u Starom zavetu SPC, isto kao što nedostaju još neki nekanonizovani spisi...

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Rekao da svi ateisti koji se izdaju za naučnike za mene nisu naučnici a vezani su za ovu i druge slične teme. Tako ni ti tobože arheolozi. Jerihon i svi ostali gradovi su uništeni od strane Boga i Njegovog naroda Jevreja. Jevreji su pokorili 7 tadašnjih naroda, a svaki je pojedinačno bio brojniji od njih. Što nije nikada zabilježeno u istoriji osim tada. Takođe su imali jaču vojsku od Jevreja, ali su izgubili i trag im je zatrt. Ali to nije tema. Bog jeste zaista stvorio Zemlju i univerzum za 6 dana, mogao je On to i za mikrosekundu, ali imamo baš 7 dana u nedelji. To je radi čovjeka uradio za 6 dana, a 7. dan je počinuo. Kao što i čovjeku treba bar 1 dan slobodan u sedmici.
A te emisije ateističke na Nacionalnoj geogra. su već provaljena stvar.
Bile su emisije i o Bibliji, Jerihonu, Sodomi i Gomori, Kanjonu Kolorado, evoluciji ajkula, izlasku Jevreja iz Egipta itd. itd. sve sam ih odgledao i lijepo su me zabavljali kao da sam gledao Mr. Beana. Taman su im takve emisije. Dovedu one kvazinaučnike ateiste.
Nijednoga pravoga kreacionistu nisu doveli, pa da i on nešto kaže nego neke mlakonje koji sjede na dvije stolice. Ovi što su govorili su malo reći pristrasni. Nijedan jedini dokaz nisu iznijeli, nego samo neke pretpostavke i prazna tupljenja već viđena.

Natrag