Postanak Zemlje-Kako i Koliko dugo

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Rasprava jeste zanimljiva, ali, trebamo se, ipak, vratiti na temu. O nastanku života na Zemlji postoji tema na PF "Obrazovanje" - Kako je začet život na Zemlji? Ovdje govorimo kako je "začeta" Zemlja, zar ne?

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Rollmilan ne prestaje da me iznenađuje ( u pozitivnom smislu ). Link koji si postavio zaslužuje pažnju (TV Vojvodina). Iako smo neistomišljenici nalazim da mi je diskusija sa tobom prijatna i konstruktivna.
I ja mogu da izrazim zadovojstvo konstruktivnošću koju Gundark@ prikazuje, samo držim da bi nam i stavovi bili bliskiji da kako sam kaže nije malo zarđao u vezi teme. Izvornu vest o veštačkom stvaranju života dao je Tanjug a prenele su skoro sve novine . Ja sam preneo link RTV jer sam slučajno prvo naleteo na njega. Znači iza takvog izbora ne postoji nikakva moja namera ni Božija promisao već - slučajnost.
Rasprava jeste zanimljiva, ali, trebamo se, ipak, vratiti na temu. O nastanku života na Zemlji postoji tema na PF "Obrazovanje" - Kako je začet život na Zemlji? Ovdje govorimo kako je "začeta" Zemlja, zar ne?
Da zaista smo promašili temu , a sada bih postavio jedno jeretičko pitanje vernicima koje me je još kao klinca kopkalo . Ovo pitanje samo na prvi pogled nema veze sa temom ;
Kako to da je biblija pisna božijim rečima , znači da ju je sam Bog pisao preko ljudi kada se o božijim delima piše u trećem licu jednine npr. "I Bog razdvoji svetlost od tame . . ." ili "I stvori Bog čoveka po obličju svojemu . ." Da je Bog pisao bibliju valjda bi pisao u prvom licu jednine " Tada sam Ja Bog razdvojio svetlost od tame" ili možda "Tada sam Ja stvorio čoveka po obličju svojemu ". Pitanje je - ko je zaista pisao bibliju čovek ili sam Bog ?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Na pitanje zašto u delu kad su Adam i Eva jeli jabuku saznanja a Bog to saznao,Bog govori kako postaše "nalik nama", dakle u množini, pojdini teolozi ovaj deo ne tumače kao množinu, nego da se to Bog sam sebi obraća sa poštovanjem ili da govori o svetom trojstvu Otac, Sin, Sveti Duh) i time se povezuje Stari i Novi zavet.
Dakle, to što govori u trećem licu može se tumačiti kako je jedno od svetog trojstva stvorilo zemlju. Teološki gledano to može biti Sveti Duh, ili Otac, pošto je stvorio ljude po svom liku.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Ako bi ovo bilo tačno, to bi značilo da je Bog rascepljena ličnost , tj. da je recimo Sveti Otac stvorio čoveka i zemlju a da je Sveti Duh pisao to u trećem licu jednine. Čini mi se da ipak neće biti tako.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kako god okreneš, Sveto trojstvo je neviđena zavrzlama. Sa njim se može objasniti sve i istovremeno, ne može se objasniti ništa! Ako Sveti duh prizilazi od oca, znači od Boga, da li je on poseban entitet ili je sam Bog? Ako je ovo prvo, onda je Bog dvostruka ličnost, a ako je ovo drugo, onda je Biblija trebala biti napisana u prvom licu!?
No, opet skrećemo sa teme. Kako je nastala Zemlja?

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Biblija daje sasvim dovoljan izveštaj o stvaranju baš koliko nam je potrebno da znamo kakvim je redosledom Bog stvarao zemlju.Zalaženje u detalje kako je Bog stvarao odvraća nas od glavne biblijske teme a to je"Dolazak i uspostavljanje Božijeg carstva" Uzrok zla/ Svrha života i druge bitne teme.Pošto je čovek radoznao razrađivao je razne predpostavke kako je nastala Zemlja.Biblijski izveštaj.
Postanak.1.1 U početku stvori bog nebo i zemlju U izvornom hebrejskom tekstu koristi se reč Elohim (אֱלהִים) koja doslovno znači bogovi.To nam govori da Bog JHVH nije sam stvarao.Kroz biblijski tekst saznajemo da je Isus pre svog rođenja na zemlji bio duhovna osoba preko koga je sve postalo. Jovan 1.1. U početku je bila Reč i Reč je bila kod Boga i reč je bila Bog 3.Sve je postalo preko njega i bez njega nije postalo ništa. Takođe saznajemo da u nebekom carstvu ima nebrojeno mnogo anđela.To je Božija delotvorna sila koja je aktivna u stvaranju.Nećemo pogrešiti i ako kažemo vanzemaljci.
Zemlja je relativno mlada planeta to možemo da zaključimo po debljini zemljine kore.Prosečna debljina zemljine kore iznosi 35 km ispod kontinenata i 7 km ispod okeana a na nekim mestima ispod okeana je i nema.Kontinenti su ploče ohlađene lave koje plutaju po užarenoj magmi.Kad bi krenuli od vremena kad je zemlja bila užarena masa a iznad nje otrovno isparenje kako bi opisali sled događaja?
Zemlja je bila užarena masa bez imalo vode,na jednoj strani zemljine lopte dolazi do sudara sa planetom zaleđene vode prilikom udara dolazi do snažne ekplozije i zbog razlike u temperaturi jedan deo užarene mase biva izbačen iz gravitacionog polja i ne pada nazad.Delovi magme izbačene iz gravitacionog polja postepeno se skupljaju i formiraju novo nebesko telo (mesec).Na mestu gde je došlo do udara planete leda i zemlje dolazi i do naglog hlađenja magme a voda prekriva celu planetu.Zbog zagrejanosti veliki deo vode isparava i zadržava se u gornjim delovima atmosfere.Ohlađena magma na mestu udara polako izlazi na površinu vode.Postanak 1.9.Potom reče Bog neka se sabere voda na jedno mesto i neka se pokaže kopno.I bi tako. Tako je nastao veliki kontinent koji se vremenom raspadao na današnje kontinente koji se i dalje kreću tj.plutaju po užarenoj magmi.

Pitam se odakle mi vremena da napišem ovako nešta ?

http://www.rtl.hr/sudar-dvaju-planeta-u-dalekom-svemiru-video-3805

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Zemlja i Univerzum su stari oko 6000 god. To je danas savremenom naukom potvrđeno.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Zemlja i Univerzum su stari oko 6000 god. To je danas savremenom naukom potvrđeno.
Kojom savremenom naukom? Još samo kada bi dao neke validne reference, pa da ti povjerujemo! Znaš, čovjek može tvrditi ša mu god padne na pamet, a da bi neko tu njegovu tvrdnju shvatio iole ozbiljnije, mora za nju podastrijeti i neke dokaze.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pa ja to radim non-stop. Ima toga dosta na drugim temama. Evo npr. rudimentarni organi ne postoje, nema prelaznih oblika, embrione koje je Hekel crtao mogu služiti za karikature, otkrivene su sve prevare evolucionista, dokazano je da su Zemlja i svemir mladi. Daću ja to i detaljno mada nemam puno vremena. Evo samo nekih crta.

Nastanak planeta: Ne postoji nikakav poznati mehanizam preko koga će male čestice da privuku jedna drugu i stvore dovoljno veliku masu koja bi gravitaciono privukla jedna drugu i na taj način formirala planetu.

DOKAZ 1. Gasovi u vakuumu praznog prostora se rapidno raspršte, pogotovo dva najlakša gasa, vodonik i helijum, od kojih su uglavnom sastavljene velike planete.

DOKAZ 2. Gasni molekuli koji su u planetskoj orbiti ne privlače gravitaciono druge molekule, stijenovita planeta veća nego Zemlja mora prvo da bude formirana da bi privukla gas svojom gravitacijom. (vodonik i helijum na Jupiteru su 300 puta masivniji nego na Zemlji).

DOKAZ 3. Zvijezde kao naše Sunce, nemaju dovoljno vodonika i helijuma u orbiti da formiraju jedan Jupiter. Sunce ga nema sada niti ga je imalo prije. Sunce bi trebalo da bude mnogo veće da bi od svojih gasova formiralo samo Jupiter.
Kosmolozi ne mogu ni teorijski ni laboratorijski da dokažu fizičke principe stvaranja planeta. Smijurija je eksperiment sa velikim praskom i sa navodnim vještačkim životom Krega Ventera.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Kojom savremenom naukom? Još samo kada bi dao neke validne reference, pa da ti povjerujemo! Znaš, čovjek može tvrditi ša mu god padne na pamet, a da bi neko tu njegovu tvrdnju shvatio iole ozbiljnije, mora za nju podastrijeti i neke dokaze.
Kako nisi čuo, najnovija merenja sofisticiranim uređajem koga su konstruisali naučnici u Lucernu , a u koga su uložili sva poznata savremena naučna iskustva iz oblasti multivarijabilnog datovanja izmerio je da je zemlja stara oko 6000 godina. Taj uređaj se zove blesimetar.

Ja stvarno ne mogu da verujem šta ljudi tvrde, zemlja stara 6000 godina, pa čovek koji to tvrdi zaista mora da ima ozbiljan poremećaj percepcije. Pa na ovim prostorima (Balkana) postoje civilizacije koje su starije od navdnog datuma kada je bog stvorio planetu , evo jedne Arheologija - Lepenski vir
A što se tiče referenci , mogu samo da postave neku maloumnu Miroljubovu tiradu.

Natrag