Koje se ovde gluposti pisu.
Mire, hvala na tako "lepom" komplimentu.
Znaci ja ovde pisem gluposti i ti si jedini koji to primecujes.
Mire, mislim da si u pravu. Ja nisam Bizmark, ni Isak Nljutn, niti Volter, nego obican vernik koji zna u sta veruje. A posto tvrdis da sam neznalica, ajde, molim te, naucime necemu kad sve znas....
Russell je em pripadao istoj masonskoj lozi kao i Miler, em je slusajuci jednog adventistickog propovednika dosao na ideju da osnuje sektu.[/QUOTE]
Mislim da ponovo gresis. Miler je umro 1849. a Russel je rodjen 1852. Pa objasni nam kako su mogli biti zajedno u istoj lozi?
Drugio, Miler je ziveo u Masacusetu, a Russel u Pensilveniji. Prema tome nema nikave mogucnosti da su pruipadali istoj lozi. I danas postoji kuca u kojoj je Miler ziveo, ja sam je video vise puta.
Upravu si, Miler jeste bio mason, ali i to treba da znas, da ih je, pre nego sto je poceo propovedsati, godine 1831. javno napustio i pisao protiv njihovog laznog ucenja.
Istina, ne moze se reci da je bio "clan adventisticke crkve" jer adventisticka crkva tada nije ni postojala ali je svakako postojao "adventisticki pokret" i on jeste pripadao tom pokretu.[/QUOTE]
Mire, priznajem da si mudar, ali nekako danas te pamcenje izdaje.
U pravu si da Russel nije nikad bio clan Hriscanske Adventisticke crkve. Evandjelista koga je on slusao, je bio Milerov adventista, koji nikad nije imao nista zajedno sa nasom crkvom.
Drugo, ne mozes reci da u to vreme Adventisticka crkva nije ni podstojala. Adventosticka crkva postoji od 1844. Russel je rodjen 1852. a slusao je tog Milerovog propovednika kada mu je bilo 20 godina tj, godine 1870tih.
Namerna manipulacija koja se ovde potura je da je "adventisticka crkva" nesto drugo i nesto osim adventistickog pokreta.[/QUOTE]
Mire, i u tome gresis. Nema tu nikakve manipulacije, Adventisticka crkva jeste potpuno drugo od Milerovog pokreta. Adventisti su ubrzo saznali da je Subota sedmi dan i poceli da je svetkuju. Miler to nikad nije prihvatiuo, umro je kao baptista. Adventisti su decenijama proucavali Bibliju i postepeno usvajali njeno ucenje.
Sama adventisticka crkva proizlazi iz tog adventistickog pokreta koji je pokrenuo Miler. Znaci, i Miler i svi ukljuceni u taj pokret a tu mislim i na C.T.Russell-a jesu bili clanovi "adventistickog pokreta", a kasnije se pokret deli, Miler osniva svoju crkvu, EGW sa ostalim pristalicama svoju, dok C.T. Russell osniva svoju sektu.[/QUOTE]
Mire, mesas istinu i zabljudu. Pre svega u pravu si da su u pocetku, 1832. kada je Miler poceo da propoveda svi adventisti bili u istoj grupi. Nije tada postojalo nikakvo clanstvo, jer organizacije nisu ni imali. Miler je za nas znacajan zato sto je svojim propovedanjem uzbudio narod da su mnogi poceli da istrazuju Bibliju. To je bilo od 1832 do 1844. Tada su se mnogi razocarali i vratili u svoje crkve, a danasnji adventisti nastavili su da proucavaju Bibliju sa ciljem da slede njeno ucenje. Posto je Russel tek 1870tih godina imao 20 godina i posecivao Milerovog adventistu, on nikad nije imao nikakve veze sa Adventistickom crkvom.
Ja znam potrebu adventista da se ograde od Jehovinih Svedoka, oni se i distanciraju teoloski, ali ne mogu se distancirati na ovakav nacin jer prosto istorijske cinjenice govore suprotno, a to je da su i jedni i drugi nastali iz Milerovskog pokreta![/QUOTE]
Mire. daj molim te priberi se ako mozes,
Vec sam ti objasnio, da JS nemaju bas nikakve veze sa Adventistickom crkvom. Daj dokazi nam koji JS je pripadao Adventistickoj crkvi?
Pre svega Rusell je bio prezbiterijanac i napustio ih je zato sto se nije slagao da postoji pakao vecnog unistavanju. Tada se pridruzio Kongregacionalistima i od njih je posecivaop Milerovog evandjeljistu i posto ni u jednoj od tih zajednica koje je pohadjao nije nasao istomisljenika, osnovao je svoju nezavisnu zajednicu JS.
Zato je besmisleno i nerazumno tvrditi da je Russel bio clan Adventisticke crkve.
Poslednja izmena: