Poreklo reci SRBIN

Učlanjen(a)
17.11.2009
Poruka
306
Rolovani, s tobom više ne raspravljam. Odgovorio sam ti na drugoj temi.
 
Član
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
160
Arijevac je drugi naziv za Indoevropljana i to je cinjenica.Cinjenica je da i mi Srbi pripadamo Indoevropskoj grupi naroda.Sad sto su nacisti storili teoriju da su Arijevci superiorni u odnosu na ostale to je vec druga prica.Ako si citao ono sto sam ranije pisao mozes da zakljucis da za njih nemam ni malo simpatija cak naprotiv.
 
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Što smo uvredljivi . Hajde Lapidus šta se duriš kao frajla , pa i ti si mene nazivao rolovani, ne znam iz kog razloga, ničim izazvan.
Nazivajmo se pravilnim nickovima i mirna Bačka tj. Bosna.
Arijevac je drugi naziv za Indoevropljana i to je cinjenica.Cinjenica je da i mi Srbi pripadamo Indoevropskoj grupi naroda.Sad sto su nacisti storili teoriju da su Arijevci superiorni u odnosu na ostale to je vec druga prica.Ako si citao ono sto sam ranije pisao mozes da zakljucis da za njih nemam ni malo simpatija cak naprotiv.
Tačno , mi pripadamo indoevropskom sklopu naroda. No Arijevci su daleka istorija i teško da danas treba da se sa njima identifikujemo_Osim toga kao što rekoh u predhodnom postu, ta teorija o indoevropljanima je nepouzdana i zasniva se na etnolingvistici i mitovima . Lično verujem u tu teoriju ali ona nije dokazana.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
14.01.2010
Poruka
7
Pa ne verujem bas u sve ovo. Molim te srpsko groblje na podrucju spanije i potugalije koje datira iz vremena 3000 godina pre Hrista. . . Kako da ne. . .
 
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Prvo mnoga tvrđenja u ovom tekstu (mislim na SeVeN7 tekst) koji je napisan su potpuno diletantska (što već reče sumadinac80), a to što bi mnogi želeli da je on istinit to je druga priča. Ne mogu sad da se bavim svakom glupošću jer tekst je dugačak i trebalo bi mi mesec dana da ga analiziram do kraja. Uzeću samo jedan primer.Pričati o tome kako su Srbi naselili Krit 1800 godinep.n.e. pokorili Krićane i stvorili Grke, kao da taj period svetska arheologija nije proučila , kao da o tome ne postoje naučni radovi, iskopavanja Knososa, hrpa materijalnih dokaza . Što je najgore čovek koji je na svetlost dana izneo zaboravljenu istoriju Kritske civilizacije i koji je prvi vršio iskotavanja Knososa, živeo je u našim krajevima. Pomagao je Srbima u Bosni za vreme ustanka protiv Turaka , prilično dobro je savladao naš jezik , znao našu kulturu , istoriju i običaje . Jednostavno bio je privržen Srbima. Posle velikog rata nastanio se u Dubrovniku , povremeno odlazeći u druge delove tadašnje zemlje. Jedno vreme je živeo u Risnu vršeći iskopavanja. Taj čovek nije imao nikakvog razloga da sakrije nekakvu Srpsku najezdu na Krit , a to da su Srbi stvorili Grke za to tek nemam reči.Cela priča je takvo lupetanje slično onim o piramidama u Bosni.
Kada pričamo o tako dalekim periodima kao što su periodi kamenog doba gde pismo nije razvijeno a materijalni dokazi ne postoje, ili su nedovoljni, možemo pričati o pretpostavkama i tu nam etnoligvistika može pomoći. Ali ona ima svojih ograničenja i sa njom treba oprezno, jer mogućnosti zloupotrebe su ogromne .
Drugo svi indoevropski jezici su slični međusobno a i sa sanskriptom . Zapravo svi vode isto poreklo od pretpostavlja se slične grupe naroda koji su živeli u oblasti Kavkaza. Taj narod Indoevropski (Arijevski ) počeo se širiti i kretatati u više pravaca , ka Indiji, Evropi , Maloj Aziji , Persiji. Sve ovo je samo pretpostavka, nepostoje materijalni dokazi , ostali su samo mitovi i etnoligvistika koji nam bacaju malo svetlosti (nedovoljno) u ovaj senoviti deo povesti.
Diletantno je i jadno to shto se danas pishe i govori o SrBskoj istoriji pozivajuci se na jednog i to Konstantina Porfirogenita !
Necu ni ulaziti u to da je dokazano da je taj isti car Porfirogenit opisivao i Hrvate iako su nastali 200 godina nakon njegove smrti! wacko2 Falsifikat na kojoj se temelji cela nasha istorija!
"stari" Sloveni - oni koji slove (govore ) istim jezikom.
Kolevka civilizacije je podunavlje.
Naravno da je dolazilo do migracija, odnosno pohoda od Dunava ka Indima i Arala do Nila, ali mi kao MI nigde nismo odlazili. Tu smo- gde smo.
Citam, i vidim da ovde imamo i ljubitelje nauchne fantastike pa vas ovim putem pitam : " da li je i vinchansko pismo i Srbica SF ?" i kako objashnjavate silne nashe toponime shirom sveta ? :beee:
 
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Uh.. opet ista priča, ovo je tema o nastanku imena Srbin. A tema o pravoj istoriji Srba je u podforumu istorija, tema - prava istorija Srba.
Ali ta tema je apsolvirana , pa tu nema šta više da se kaže, sve je rečeno. Pročitaj postove na tu temu pa ako imaš nešto novo da kažeš nemam ništa protiv- naprotiv.Nema razloga da gušimo ovu temu sa temom koja već postoji, priznajem da sam i ja u svojim postovima nepotrebno proširio priču.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.01.2010
Poruka
2
Koji je ovajsto prica: Istorijom protiv mitologije?
Nemogu da verujem? Da li sam ja to dobro cuo ili me mozda usi varaju!
Mi smo bili i ostali varvari, pa nas zato sad istrebljuju!
Cudna neka konstatacija, verovatno (pri)ucenog coveka?!!!
 
Učlanjen(a)
15.04.2011
Poruka
1
Bitno je znati ko smo zbog ovakvih stvari
Poptpuno se slazem. Sto se tice same etimologije reci 'Srbin', i zbog koristi drugih koji su nasli ovaj forum iz puke znatizelje porekla reci kao ja, najbolje objasnjenje, sto se mene tice, je dao Pavel Jozef Šafárik.
Iz ugla kredibiliteta covek je bio director Srpske Pravoslavne Gimnaije u Novom Sadu od 1819 do 1833, i radio u njoj kao profesor predavajuci matematiku, fiziku, logiku, retoriku, poeziju, stilistiku i klasicnu literaturu na Latinskom, Nemackom i Madjarskom, pricao maternji Slovacki i Srpski. Pored toga bi je etnografer i Slavista. Ako je neko ikad bio u poziciji objektivnog gledista i interesa samih Srba a sa iskustvom sa Srbima, znanjem i sposobnostima da to stavi u kontekst onda je to bio on.
Osim toga, njegov zakljucak se slaze sa srpskom tradicijom srodstva i kumstva u koje Srbi polazu jako puno vere i paznje sto se i vidi iz jednog od najbogatijih terminologija sistema srodstva od svih naroda.
http://en.wikipedia.org/wiki/Serbo-Croatian_kinship
Meni
je ocigledno da se to proizvodi iz negovanja tradicije i kulture prema takvom osecanju jos iz plemenskih dana, sto i objasnjava Šafárikov zakljucak.
Sto se tice svega ostalog:
U tekstu koji je postavio SeVeN7 ima i ordinalnih gluposti , recimo to da su Srbi naselili Krit 1800 godine i pobedili Kricane izmešali se sa njima , stvoril Grke, napravili Akropolis ,i još sijaset gluposti .Bože nisam mogao da verujem šta citam .
Ono što je zvanicna istorija u stanju da potvrdi je cinjenica da su Srbi , kao i Hrvati (tu ne treba mešati današnje Srbe i Hrvate) stara Slovenska plemena i svakako nisu izmišljen narod kao što tvrdi osoba sa klipova (ne znam o kojoj osobi se radi).
Absolutno.
 
Natrag
Top