Šta je novo?

Poreklo reci SRBIN

  • Začetnik teme SeVeN7
  • Datum pokretanja
seljober

seljober

Član
Učlanjen(a)
06.08.2010
Poruka
171
Mnogo ste se, raja, raspricali i isvadjali (bas kao i nasi prezivjeli naucnici)! Ja sam vec dosta toga zaboravio o tom nazivu -Srbin- (objasnjenja i koja je cija teorija) pa se necu mnogo s tim baviti. Da smo bili ratnicko pleme jesmo, da smo se doseljavavsi se iz Azije jedno vrijeme zadrzali na Baltiku tacno je, ali da smo ``sklepali`` Grke e to je vec hit mjeseca! Ali ajd` sad, nije bitno. Kad opet obidjem fakultetsku biblioteku, iznijecu tacnije cinjenice.
 
mahrime

mahrime

Član
Učlanjen(a)
31.08.2013
Poruka
2
porijeklo riječi srbin kao i mnogih drugih etnonima je iz sanskrta, tačnije od glagola srpta (सृप्त) što znači puzati ili klizati:

Sanskrit Dictionary for Spoken Sanskrit

od ove riječi nastala je riječ za poljoprivredno oruđe srp (na sanskrtu srni (सृणी)) koja se i danas u srpskom jeziku koristi u skoro neizmijenjenom obliku:

Sanskrit Dictionary for Spoken Sanskrit

kao i u skoro svim ostalim slovenskim jezicima (ruski, beloruski i ukrajinski серп, poljski sierp, češki i slovenački srp, bugarski сърп) kao i u letonskom (sirpis), finskom (sirppi) i estonskom (sirp).

istog porijekla je ime starogrčkog mitskog junaka sarpedona, kao i latinska riječ serpens (zmija). ime sarpedon se dovodi u vezu sa srbindom (srponošom), koji se pominje u vedama, u poprilično nejasnom kontekstu.

pretpostaviti je da su prvobitne srbe ovako nazvali drugi narodi koji su sa njima dolazili u kontakt i prepoznavali ih po srpovima koji su bili nešto veći od današnjih a korišćeni su i u borbi. istog tipa su bile i turske sablje samo što su bile oštrene sa spoljne strane jer se turci nisu bavili zemljoradnjom. mnogi su od njih preuzeli i započinjali vještinu uzgoja biljaka pa je tako ostao poprilično veliki broj poljoprivrednih termina srpskog porijekla u većem broju evropskih i nekih azijskih jezika.

toponima nastalih od korijena srb ima takođe jako puno na istom prostoru (češka, poljska, švedska, litvanija, rusija, ukrajina, italija, turska, grčka, albanija, francuska, rumunija, njemačka, liban, iran, irak, afganistan, sirija...)
 
taman

taman

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Proučavanjem toponima nastalih od korijena srb na prostorima Irana, Iraka, Afganistana, moglo bi se zaključiti da se BIn Laden ustvari zvao Srbin Laden ...
 
slobadidi

slobadidi

MODERATOR
Učlanjen(a)
28.05.2009
Poruka
6.414
шта значи Србин и одакле води порекло корен?
врло једноставно:
С лово
Р еч
Б ога
у србском писму, Словарици је све записано, што други не желе то да виде, то је њихов проблем
 
Chomylee

Chomylee

Učlanjen(a)
10.12.2017
Poruka
20
Srbi nemaju poreklo, jer svi drugi narodi su nastali od srba. :-D
 
Top