Poreklo porodica i prezimena

Član
Učlanjen(a)
07.02.2011
Poruka
60
Stevanovici su iz Grahova (Niksic) otisli na Glasinac,tamo su ziveli jedno vreme,a onda su se podelili.Jedna grana otisla je dublje u Bosnu,a druga u Podrinje(Osat).
 
Član
Učlanjen(a)
24.05.2012
Poruka
7
Poštovani,
Molio bih vas da mi pomognete da otkrijem porijeklo porodice Mećava (Slava St. Georgije). Ovo prezime se najčešće pojavljuje oko Hrvatske Kostajnice i Dvora na Uni.
 
Član
Učlanjen(a)
07.02.2011
Poruka
60
Interesantno je da skoro nigde nema podataka o ovom prezimenu.Jedino sto je sigurno je to,da se srece u okolini Kostajnice,kao sto ste i naveli.
Ovo verovatno znaci da je prezime novijeg datuma i da bi trebalo da saznate ranije prezime.Ono sto se moze zakljuciti na osnovu slave je to,da su Mecave poreklom iz Drobnjaka,posto u tom delu krajine ima dosta porodica koje su poreklom bas odatle i nose razna prezimena.
Takodje postoji rasiren rod Djurdjevstaka u okolini Kozare,koji vodi poreklo iz Starog Vlaha.Svakako da je i vase dalje poreklo u nekoj od ovih oblasti.Ako ja saznam nesto u medjuvremenu,napisacu ovde.Ako neko zna nesto konkretnije neka podeli sa nama,pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
24.05.2012
Poruka
7
Kako da sanam ranije prezime? Da li možete malo opširnije da prokometarišete rod Đurđevštaka i locirate Stari Vlah!?
Unapred hvala!
 
Član
Učlanjen(a)
07.02.2011
Poruka
60
Pa to nije lak zadatak,ali probajte.Tako sto cete se raspitati u rodnom mestu,itd.Siguran sam da vase prezime nije puno staro.
Recite bar mesto odakle potice vase prezime,ili okolna mesta,pa se mozda na osnovu toga i ispitivanja rodova u okolini,moze nesto vise zakljuciti?To je jedna od opcija,kada je situacija ovakva da prezime nije obradjeno ni u jednoj od monografija o poreklu stanovnistva.

A Djurdjevstaci su oni koji slave sv. Djurdja,jedan od naziva..kao npr Nikoljstaci (sv. Nikola),Stefanjstaci (sv. Stevan),itd.
Sto se tice Starog Vlaha,to je oblast u jugo-zapadnoj Srbiji,Zlatibor,Uzice, dolina Uvca i okolina.
Generalno,vecina stanovnistva Bosanske krajine vodi poreklo iz Starog Vlaha i iz Istocne Hercegovine,kao i zapadne Crne Gore(Stara Hercegovina).A u samu krajinu se stizalo uglavnom iz Like u 19. veku.Lika je bila prelazna oblast ka Bosni,mada je dosta porodica i ostajalo u Lici,ali i dolazilo tamo iz Bosne i severne Dalmacije.
Da vasi vode porkelo iz Drobnjaka,govori slava Djurdjevdan,koju slavi veci deo ovog plemena.Inace Drobnjaci su se iseljavali u Liku,Bosnu,zapadnu Srbiju,to je opste poznato.
 
Član
Učlanjen(a)
24.05.2012
Poruka
7
Konkretno moji potiču iz podkozarja tačnije selo Gradina preko puta Jasenovca. Što se tiče raspitivanja to je teško izvodljivo. Tamo su ustaše pobile i popalile sve što je bilo srBsko. Postoji li neki drugi metod da bi se eventualno moglo doći do jednog takvog podatka. U mojoj familiji postoji priča da smo došli iz Like to je sve što znam. Vjerovatno iz nekih razloga mjenjamo prezime u Lici i počinje seoba na sjever.
 
Član
Učlanjen(a)
24.05.2012
Poruka
7
Pitanje:
Da li je Drobnjaka, Đurđevštaka bilo u Vrhovinama u Lici i koja su to prezimena to jest porodice bile.

Navodno su moji iz tog dijela Like kako mi danas reče jedan rođak. Mada ih danas koliko znam tamo u Vrhovinama i okolini nema više.
 
Član
Učlanjen(a)
07.02.2011
Poruka
60
Popis Vrhovine iz 1700. godine.

Sledece porodice su popisane u ovom mestu,a po svemu sudeci bili su krajiski vojnici neko vreme.Medju njima verovatno i vasi preci.

Arambasici,Bajici,Bogdanovici,Borcici,Brankovici,Brakusi,Brekici,Brkici,Bajici,Cvijanovici,Delici,Diklici,Grbici,Krajnovici,Miljusi,Uzelci,Pejnovici,Radici,Srdici,Stojanovici,Svilari,Tisme,Trkulje,Vukomanovici,Vukmirovici,Zorici i Zubovici.

Ja od svih ovih prezimena,samo za Zorice pouzdano znam da su iz Drobnjaka i da slave Djurdjevdan.Naravno to ne mora nista da znaci,najsigurnije je da nekako saznate staro prezime.
 
Član
Učlanjen(a)
24.05.2012
Poruka
7
Kako bih mogao doći do popisa stanovništva u Kostajnici, recimo u periodu između 1750 - 1850 (predpostavljam da je tad došlo do promjene prezimena), možda bi se moglo utvrditi kad se prvi put pominje prezime Mećava u Kostajnici i okolini. Možda ta informacija pomogne prilikom pronalaska prethodnog prezimena.
 
Natrag
Top