joilo tačno proriče za svetoga Duha. stihovi koji su navedeni se odnose na dan kada će po zahariji 12-14. Bog izliti i na sinove i ćeri na tu generaciju izraela koja još čeka da duh molitvi Bog izlije na njih kada će po nasob ridati svaka porodica unutar i poznaće ga i reći će otkuda ti te rane na rukama,tako da se to odnosi na to,ili udara na to. prvi deo joila govori o izlivanju Duha na dan pentekosta i danas na pagane jer to obećanje iz dela 2.gl. još traje. dok ne uđe dovoljna brojh pagana.Bog moze svakom coveku dati iskustvo prorockog vidjenja.
Moja majka - koja je u pocetku imala problem sa verom u Isusa kao onoga koji je u telu dosao da umre za coveka - je imala nocno vidjenje, gde joj se ukazao sam Gospod spustivsi se sa neba i dopustivsi da ga dodirne.
Nakon tog sna, ona svedoci da je celog tog dana imala neka divna osecanja, i od tog dana ona je postala osoba koja cvrsto veruje u Hrista.
Dakle, Bog moze svakom coveku dati otkrivenje na bilo koji nacin opisan u bibliji.
Ipak, Bog na ovom svetu ima one koje odabira za svetu sluzbu proroka i vesnika Gospodnjih.
Biblija govori o tome - da ce u vremenu pred sam Hristov dolazak ovaj dar prorostva biti posebno izrazen
"И после ћу излити дух свој на свако тело, и прорицаће синови ваши и кћери ваше, старци ће ваши сањати сне, младићи ће ваши виђати утваре.
И на слуге ћу и на слушкиње у оне дане излити дух свој;
И учинићу чудеса на небу и на земљи, крв и огањ и пушење дима.
Сунце ће се претворити у таму и месец у крв пре него дође велики и страшни дан Господњи.
И сваки који призове име Господње спашће се; јер ће на гори Сиону и у Јерусалиму бити спасење, као што је рекао Господ, и у остатку који позове Господ" ( Joilo 2. 28 - 32 )
Prema tome, nije sramota posvedociti da je neko prorok i da ima prorocki dar, jer covek ne treba da se stidi Bozjeg dara i reci koju Bog salje na taj nacin.
"Jer ko se postidi mene i mojih reči, njega će se Sin čovečiji postideti kad dođe u slavi svojoj i Očevoj i svetih anđela" ( Luka 9. 26 )
zato ako mi ne verujemo kada Bog otkriva NEKE STVARI mi doista činimo Boga kao da je on od takih teoretičara konzervirfan i samo čeka na kraJUD A KAŽE SVOJ SUD.