Počelo je s'lažima
(ko je gledao ili čuo za istoimeni film shvatiće...)
Počnimo ovako:
Ko anđeo kom divlje sjakte zene
u tvoj sobičak ponovo ću ući
i nečujno se telu tvom privući
kad nalegnu na zemlju noćne sene
I ljubiću ti čari crnpuraste
Ledeno ko što mesečina sija
I milovaću tebe kao zmija
što puzi oko neke jame tmaste
Kad počne jutro olovno da sviće
videćeš moje mesto prazno - biće
do noći mojim nezgrejano dahom.
Nad mladošću ti, nad tvojim životom
ja ne želim k'o drugi da dobrotom
gospodarim, već užasom, i strahom.
-------------------------------------
~ i sad - stvar je ne samo dobrog ili lošeg ili ukusa uopšte - već moći da se čovek kao ono što na žalost jeste - razume, stvar moći razumevanja činjeničnog postojanja ljudske vrste - uopšte.
Crvendać - to sankcionisanje nečeg što sama ne uviđaš kao poeziju - jer i ptice znadu umirati pevajući - ti i nije baš fer dok ti ortaci po forumu postavljaju satanističke sadržaje... - tek da znaš
Da se razumemo - gornje je pesma iz zbirke Cvetovi zla - autora Šarl Bodler-a i zove se Avet - i - mada takva kakva jeste - spada u domen poezije...
Osoba koja je postavila temu i započela ovaj post je na tako jednostavan i jasan način to učinila da ja ne razumem... šta Vam je.
Tema nije ''lažno puritanska'' poezija već poezija i t
amna strana čoveka.
A ako vam niko nije javio - i sami Sveci su imali i imadu ''tamne strane''.
A sad - na samu temu:
Pesma je ''mlaka'' mada dotiče bitan momenat i na žalost - čest u današnje vreme tokom života na ovoj naizgled surovoj a opet ipak pravednoj planeti...
Dopada mi se početak - mlak mi je kraj...
Da je stao nakon što mu je odgrizao obraz - mislim da bi mi se svidela...
Ovako - previše je predvidiva i ''obična''.
Ne znam dal' si gledao film The Confession sa Ben Kingslijem i Alek Boldvinom (valjda iz 1999. ili 2000.) - kukala sam za njim ovde i mislim da je postavljen...
On se upravo bavi ovim momentom ali na još ljigaviji i perfidniji način... puki metak u telo...
Zeznuto je vreme utrošeno na gorčinu u pothranjivanje želje za osvetom kada ti neko ne samo ukrade već unakazi, opogani ono najlepše, najsvetlije, najsvetije...
Bol kao okidač za svo i svako zlo je jako teško premostiti
, zaobići, mimoići...
Bol je tako surovo gadna p
ojava od koje ne treba niti bežati niti ga pustiti da ovlada razumom prepuštajući mu se.
Bol je nešto što treba ''pogledati u oči'', tačnije - razložiti do najsitnijih kako razumljivih nam tako i nerazumljivih nam sačinilaca, uzročnika... a onda ga prihvatiti kao nešto naše, kao dar, blagoslov - ma kako surov bio i reći mu, ne -
mrzim te!, već -
moj si, samo moj, poseban i svojevrstan, što veći si veći je i blagoslov...
Plakaću ali te primam i uzimam u sebe,,,
Ne mogu baš sada naći mir, ali miru čovek ni kada je sve po loju i glatko teče jednostavno - nije sklon...
Primiću te da me učiniš mudrijim makar digao i ruke od sizifivig toga da u besmislu smisao nađem - daću ti ga -
u inat...
U inat - jer si me živog ispekao - ću ti oprostiti, ću te žaliti i na kraju zavoleti... i ti ćeš biti i postati moj kao i ono što si mi u sebe od mene oduzeo..
Npr. ..
Nešto tako...