Pizze i ostala slična testa

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Čobanski tart

Čobanski tart

1.jpg

Za 4 osobe: paket gotovog testa za pice, 500 g kravljeg sira, 4 kašike blagog senfa, 500 g mladog boba, 8 rotkvica, 4 struka mladog luka, 4 crne masline, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber.
Testo istanjite i njime obložite četvrtast pleh, prekriven papirom za pečenje. Izbockajte na nekoliko mesta viljuškom, prekrijte listom papira za pečenje i odozgo sipajte šaku pasulja, pa pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Uklonite papir i pasulj, testo poprskajte maslinovim uljem i pecite još pet minuta. Za to vreme očistite mladi grašak i kuvajte minut-dva u ključaloj slanoj vodi, ocedite i ohladite pod mlazom hladne vode. Sir usitnite viljuškom i njime premažite poluohlađeno pečeno testo. Odozgo nanesite sloj senfa, pospite graškom, dodajte očišćene i na kolutiće isečene rotkvice, iseckani mladi luk i očišćene i na kolutiće isečene masline. Prelijte ostatkom maslinovog ulja, posolite, pobiberite i servirajte.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pica od spanaća i luka

Pica od spanaća i luka

1.jpg

Potrebno vam je:
1 testo za picu
3 kašike termostabilnog ulja
2 šolje krupno seckanog crvenog luka
6 čenova belog luka, usitnjenih
1 i 1/2 šolja paradajza, iseckanog
2 kašike svežeg origana
3/4 kašike tucane paprike
1/4 kašike morske soli
85g mocarele
40g parmezana
100g mladog spanaća


Priprema:
Zagrejte rernu na 250 stepeni. Na 1 kašici ulja propržite luk 4 minuta dok ne smekša, povremeno mešajući. Sklonite luk iz tiganja, a zatim dodajte drugu kašiku ulja i na njoj propržite beli luk 1 minut. Dodajte paradajz, kašiku origana, papriku i so - kuvajte dok većina tečnosti ne ispari. Premažite paradajz mešavinu preko testa, i prekrijte lukom i sirevima. Pecite 12 minuta, a za to vreme na preostaloj kašici ulja propržite spanać oko 2 minuta. Njime prekrijte picu, kao i ostatkom origana.

Izvor: Zdrav život
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pesto pica

Pesto pica

1.jpg

Potrebno vam je:

za sos:

3 čena belog luka
2 kašike krem sira
1/3 šolje pinjola
4 šolje listova bosiljka
sok 1/2 limuna
1/3 šolje termostabilnog ulja
morska ili himalajska so i biber

za picu:

1 kašika pinjola
1 šaka čeri paradajza, isečenog na kriške ili komade
1/4 ljubičastog luka, nasečenog na kriške
10 maslina
2 baze za picu
svež bosiljak za ukrašavanje
malo maslinovog ulja

Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. U blenderu pomešajte sve sastojke za sos. Namažite sosom osnove za picu. Prekrijte kriškama luka, a zatim čeri paradajzom, maslinama i pinjolima. Pecite u rerni 10 do 15 minuta, i rashladite 2 minuta pre nego što je isečete. Završite serviranje sa malo bosiljka i maslinovog ulja.

Izvor: Zdrav život
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
MINI PICE

1_zpsdd9edff2.jpg


POTREBNO
1 kg brašna, 1 kocka kvasca, 3 dl mleka, 1 kašika šećera, 1 ½ kašika soli, 1,5 dl ulja. ZA FIL:, 200 g pavlake, 250 g soft margarina za mazanje, 300 g šunke, 250 g kačkavalja, 3 žumanca, 8-10 maslinki ili kiselih krastavčića, kečap, origano.


PRIPREMA

Kvasac razmutite u mleku sa šećerom i kad nadođe dodajte u vanglicu gde ste već stavili ostale sastojke za testo. Izradite testo i ostavite da se masa udvostruči. Naseckajte šunku i maslinke, pa dodajte žumanca, pavlaku i margarin. Testo podelite na četiri dela, pa svaki deo razvucite u pravougaonu formu i nafilujte. Testo urolajte kao rolat i secite komade debljine jedan centimetar. Ređajte u nauljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Pred kraj pečenja pice premažite kečapom i origanom i na njih stavite rendani kačkavalj. Vratite u rernu dok se kačkavalj ne otopi.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
PICA BEZ TESTA

POTREBNO JE
2 šolje karfiola, 2 šolje sira po ozboru, sa smanjim postotkom masnoće, 1/2 šolje suhomesnatog po izboru, 1 jaje, 1 kašičica origana, 1 kašičica bosiljka, 1 kašičica belog luka u prahu, 1 kašičica soli


ZA SOS
170 g paste od paradajza, 170 ml vode, 1 kašičica usitnjenog belog luka, 1 kašičica bosiljka, 1 kašičica origana, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice crnog luka u prahu


PRIPREMA
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Karfiol skuvajte u vodi, ili u mikrotalasnoj - treba da bude potpuno skuvan. Stavite ga u blender, pa pulsirajte dok smesa ne počne da liči na pirinač. Nemojte mnogo da ga usitnite, jer neće moči lepo da se rasporedi. Samleveni karfiol stavite na salvetu, i ostavite da se iscedi sva voda. Kada je osušen, pomešajte ga sa jednom šoljom sira i sa jajetom. Dodajte origano, bosiljak, beli luk u prahu i so, i sve dobro promešajte - to vam je testo. U pleh za picu obavezno prvo stavite papir za pečenje, pa preko njega rasporedite testo od karfiola. Testo pecite oko 20 minuta, dok ne dobije zlatnobraon boju. Sos napravite tako što ćete sve sastojke pomešati, i ostaviti da stoji u frižideru. Na ispečenu koricu stavite sos, ostatak sira i suhomesnato, pa samo kratko zapecite.

(Blic žena)
 
Učlanjen(a)
14.10.2014
Poruka
11
Vjerujem da ste i vi više puta poželjeli da napravite picu baš onakvu kao u piceriji. Moja upornost, želja te vjera da mogu da napravim kod kuće savršenu picu su se isplatili.


Sastojci:
Pomješajte brašno, vodu i kvasac te nakon dvije minute dodajte sol.
Mijesite dobrih 5 do 10 minuta (nemojte štediti snagu).

Tajna dobrog tijesta je malo kvasca i duži period dizanja tijesta. Ostavite na sobnoj temperaturi da nadođe oko 4 sata prije pravljenja pice.

Ja sam ovdje napravila najobičniju picu Margeritu.

Razvucite tijesto idući lagano od sredine prema rubovima. Rubove uvjek ostavite deblje da vam ne bi izgorili.

Poredajte lijepo sos paradaiz te pospite sa mocarelom po želji.

Vrlo je važno da zagrijete pećnicu prije pečenja bar pola sata na 250 stepeni. Ja sam uvjek prije pravila grešku i zagrijavala sam pećnicu tek nekih 10 minuta prije pečenja... zato sam i imala toliko neuspjelih pokušaja :) Pecite picu nekih 8 do 10 minuta.

P.S. Peć koju imam je zaista obična, električna i stara vjerovatno nekih 15 godina tako da sigurno nije bolja od vaše.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Paradajz picete

1_zps5b9e020e.jpg


POTREBNO JE

ZA TESTO: 250 g belog brašna ,  200 g integralnog brašna ,  4 kašike maslinovog ulja ,  oko 3 dl soka od paradajza ,  so ,  kvasac.
ZA FIL :  paradajz-sos ,  3 manja paradajza ,  150 g narendanog mocarela sira ,  origano ,  masline.

PRIPREMA:
Sve sastojke za testo stavite u dublju posudu i zamesite testo sokom od paradajza, tako da bude mekano. Ostavite testo da se podigne. Paradajz i masline isecite na tanke kolutove. Kada se testo podigne, premesite ga i premažite maslinovim uljem da se ne lepi za ruke i podlogu. Tako premazano uljem razvaljajte ga i čašom vadite picete. Picete uvaljajte u brašno sa obe strane, ređajte u pleh, pa svaku premažite sa malo paradajz-sosa i stavite kolut paradajza. Tako pripremljeno stavite u rernu da se peče na 200 stepeni. Kada je gotovo izvadite iz rerne, pospite origanom i na svaku picetu stavite pomalo mocarela sira i maslina, pa vratite nakratko u rernu da se sir rastopi.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pikantna pica

1_zps8ed4f332.jpg


POTREBNO JE:
ZA TESTO: 400 g brašna ,  300 ml vode ,  1 kašika maslinovog ulja ,  1 kašika ulja ,  1 kašičica soli ,  1 kašičica šećera ,  1 kesica suvog kvasca.
ZA FIL :  300 ml pasiranog paradajza ,  250 g sira za picu ,  150 g dimljenog sira ,  125 g mocarele ,  2 ljute feferone ,  1 glavica luka ,  200 g pečurki ,  origano ,  bosiljak ,  beli luk u prahu ,  čili umak.

PRIPREMA:

Stavite sastojke za testo u veliku posudu i zamesite. Ostavite ga oko 30 minuta da odstoji. Na papiru za pečenje razmesite i razvaljajte testo, premažite ga paradajzom, pospite sir za picu i na listiće narezani dimljeni sir, stavite isečene pečurke i preko njih luk isečen na kolutove. Odozgo pobacajte iseckane feferone, pospite origanom, bosiljkom i belim lukom. Sa papirom za pečenje ubacite picu na rešetke rerne, bez tepsije i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Na pola pečenja stavite mocarelu isečenu na kriške. Kada je pica gotova prelijte je čili umakom.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Brza pica

1_zps73aafe65.jpg


POTREBNO JE:
1 šolja grčkog jogurta ,  1 1/2 šolja brašna ,  1 kašičica praška za pecivo ,  kečap ,  šunka ,  kačkavalj.

PRIPREMA:
Pomešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte jogurt i zamesite testo. Ako se previše lepi, dodajte još malo brašna. Mesite oko pet minuta pa odmah stavite u podmazan pleh, premažite sa malo ulja i dodajte kečap, šunku, kačkavalj i ostale sastojke koje volite na pici. Pecite na 220 stepeni 10-12 minuta.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sendvič pica

1_zps9034949f.jpg


POTREBNO JE:

ZA TESTO : 2 dl vode ,  1 kašika ulja ,  1/4 kockice kvasca ,  malo soli ,  brašna koliko je potrebno da se dobije mekše testo.
ZA FIL : 2 dl kisele pavlake ,  100 g šunke ,  200 g mariniranih šampinjona ,  150 g rendanog trapista ,  sos za picu ,  origano.

PRIPREMA:
Od sastojaka za testo umesite dan ranije mekše testo, pa ga ostavite da narasta preko noći u frižideru. Sutradan podelite testo na dva dela pa napravite dve kugle i vratite ih još malo u frižider da narastu, a onda svaku razvijte na veličinu velikog tanjira i prebacite u pleh koji ste posuli brašnom. Stavite testo u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite dok se ne naduva, a onda odmah vadite i nožem odrežite poklopac. Testo treba da bude bledo, da se kasnije ne bi prepeklo. Donji deo testa premažite sosom za picu, odozgo stavite pavlaku, komadiće šunke, pečurke i kačkavalj. Pritisnite poklopcem od testa dobro da bi se i gornja kora u toku pečenja natopila i bila mekana. Pecite da se sir istopi, isecite i poslužite.

(Blic žena)
 
Natrag
Top