Član
- Učlanjen(a)
- 01.10.2009
- Poruka
- 62
Postovani doktore, imam pitanje za vas.
Pre jedno 16-17 godina sam konzumirao odredjenu vrstu bombona, koju mi je poslala rodbina iz Svedske, ali za koju
sam prekjuce slucajno saznao da poticu zapravo iz Britanije i da se
proizvode sa zelatinom govedjeg porekla.
E sad to su bile godine kada je u Britaniji bila epidemija cuvenih "ludih
krava" pa me brine da li postoji mogucnost da sam se preko ovog
zelatina govedjeg porekla mozda zarazio "ludim kravama"?
Citao sam da je period inkubacije dug, i to me najvise plasi od svega.
ima li razloga za brigu po Vasem misljenju?
Prilicno sam zabrinut....
Poštovani Mickey 90,izazivači bolesti ludih krava su čestice poznate kao prioni.Manji su od virusa,proteinske su strukture,i u sebi nose informaciju koja ošteuje nervni sisem sisara.Na visokoj temperaturi proteini se menjaju,prvobitna struktura se gubi,a od visine temperature zavisi koja struktura strada-primarna,sekundarna,tercijerna,kvaretna.
Sigurno znate šta su PIHTIJE,i kako se one prave.Prave se tako što se kuva vezivnotkivo koje povezuje mišiće i kost ,koža nekoliko sati,izdvaja se želatinozna masa,koja kad se stegne daje konzistenciju pihtijama-pihtijasta masa.U njoj samo primarna struktura donekle ostaje sačuvana,sve ostale se potpuno degradiraju.informacije koje se nalaze u strukturi kolagenog vezivnog tkiva su potpuno degradirane,na osnovu strukture pihtija ne možemo da rekonstruišemo tetive ,iz koje je nastala.Želatin za bombone se pravi na sličan način,tako da nije sačuvana ni jedna informacija koja bi eventualno mogla da bude infektivna,tako da Ste bez razloga zabrinuti.Inače,želatin se koristi u prehrambenoj industriji,i kao većina dodataka nije korisna,ali ne zbog infektivnog razloga.
Pozdrav