Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Zatamnjivanje stakla na automobilu Autor : Igor Ćirić U ovom lakom tutorijalu naučiću vas kako da brzo i jednostavno zatamnite stakla automobilu na slici.
Tutorijal ćete početi ovom slikom:
Na kraju, kao rezultat ovog tutorijala, dobijate ovakvu sliku:
Korak 1
Otvorite u Photoshop-u vašu sliku ili iskoristite fajl Slika-1.jpg iz pratećeg materijala.
Korak 2
Koristeći neku od tehinka za selektovanje, selektujte stakla na automobilu. Ja sam se koristio tehnikom korišćenja Polygonal Lasso Tool. Kada napravite prvu slekciju držite Shift da biste proširili selekciju ili Alt da bi ste smanjili selekciju. Prvo selektujte jedno staklo zatim držite Shift i selektujte drugo staklo. Kada sve selektujete trebalo bi da dobijete ovakvu sliku:
Korak 3
Napravite novi layer, tako što ćete kliknuti na opciju Create a new layer na layer paleti. Zatim aktivrajte taj layer i popunite aktivnu selekciju crnom bojom, kao što je prikazano na slici.
Korak 4
Nazovite novi layer Staklo i promenite mu Opacity vrednost na 85% i Fill na 95%, kao što je prikazano na slici:
Dodavanje teksutre коži Autor : Igor Ćirić U ovom tutorijalu naučićete kako da dodate neku teksturu koži tako da na kraju dobijete vrlo moćan i cool efekat.
Tutorijal ćete početi ovom slikom:
Na kraju kao rezultat ovog tutorijala dobijate ovakvu sliku: Korak 1
Otvorite iz pratećeg materijala fajlove slika-1.jpg i slika-2.jpg u Photoshop-u, u okviru jednog dokumenta kao što je prikazano na slici:
Korak 2
Selektujte layer sa teksurom (slika zemlje) i idite na Edit > Transform > Flip Vertical, a zatim smanjite Opacity vrednost layer-a na 50%.
Korak 3
Sada postavite Layer Mode na Multiply i opacity na 80%. Posle toga savite malo sliku koristeči warp tehniku, idite na Edit > Transform > Warp. Pokušajte da dobijete otprilike nešto kao što je prikazano na slici.
Korak 4
Da bi tekstura pokrila celo lice potreban nam je još jedan deo koji bi se nalazio kod vrata. Kopirajte teksturu još jednom na novi layer, promenite layer mode u Multiply i opacity na 80%. Posle toga resize-ujte malo i savijte sliku koristeći warp tehinku, Edit > Transform > Warp.
Korak 5
Sada prvo kliknite na ikonicu oka na layer-u 2 (gornjem layer-u) kako biste ga sakrili i idite na layer 1 (donji layer). Uzmite gumicu Eraser Tool, podesite Soft brush na otprilike 20px i počnite da brišete delove teksutra koji se nalaze van kože/lica. Pokušajte da dobijete otprilike rezultat kao što je prikazan na slici.
Vratite se sada na sakriveni layer i postavite da bude ponovo vidljiv, tako da se u praznom kvadaratiću pojavi oko. Uzmite gumicu Eraser Tool i obrišite nepotrebne delove.
Korak 6
Spojite ova dva layer-a (merge) i pormenite im Layer mode u Multiply ponovo. Uzmite Sharpen Tool, podesite Soft brush na oko 400px i napravite sliku malo oštrijom.
Korak 7
Sada obrišite deo teksutre koji se nalazi kod očiju. Uzmite Eraser Tool i podesite Soft brush na otrpilke 10px.
Korak 8
Sada je trenutak da dodamo teksturi malo 3D izgleda, da bi ste to uradili uzmite Dodge Tool (Range: Highlights, Exposure: 35%) i Burn Tool (Range: Shadows, Exposure: 40%) i napravite delove lica svetlijim. Yatim dodajte senku. Trudite se da izgleda što realnije.
Korak 9
Da bi slika izgledala realnije, potrebno je da malo izoštrimo i sliku kod odeće. Uzmite Sharpen Tool (Size: 90px, Mode: Normal, Strength: 50%) i pokušajte da dobijete otprilike ovakvu sliku:
Korak 10
Sada ćete da dodate malo boje koži. Idite na Select > Load Selection i selektujte teksturu. Posle toga kreirajte novi layer i popunite ga braon bojom (#331e01)
Korak 11
Isključite selekciju tako što ćete da pritisnete Ctrl+D i promenite Layer mode u Color.
Korak 12
Sada ćete da dodate jedan moćan efekat gornjem delu lica kod očiju. Uzmite Rectangular Marquee Tool (Feather: 100 px) i napravite selekciju na layeru boje teksture kao što je prikzano na slici:
Korak 13
Idite na Image > Adjustments > Hue/Saturation i postavite ove vrednosti:
Isključite selekciju tako što ćete da pritisnete Ctrl+D i sada ste dobili kranji efekat koji izgleda otprilike kao na slici:
Korak 14
Slika izgleda odlično, ali ostao je još samo jedan efekat koji treba da uradite. Uzmite Eraser Tool, Soft brush podesite otrplike na 100px i očistite donji deo teksture, odnosno boje teksute kod vrata, ali jako malo.
Završili ste tutorijal. Krajnji efekat je vrlo moćan. Sada nađite neku svoju cool sliku i napravite super fotomonažu, koja će se, siguran sam, svideti vašim prijateljima
Iseckana slika Autor : Kristina Medić U ovom tutorijalu ću vam pokazati kako da podelite sliku na nekoliko delova i napravite efekat da su ti delovi razbacani.
Korak 1
Otvorite sliku
Korak 2
Podesite belu za background color, a zatim idite na Image->Canvas size
Korak 3
I povećajte dužinu I širinu slike za po npr 1 inč (mada to zavisi od veličine slike).
View ->Rulers
Korak 4
Sada vidimo lenjir I moći ćemo lakše da obeležavamo delove slike.
Selektujte rectangular marquee tool I od gornje leve ivice slike selektujte prvi pravougaonik.
Korak 5
Zatim odradite Copy/Paste I napraviće se novi layer sa selektovanim delom slike.
Korak 6
Ponovite ovaj korak dok ne selektujete celu sliku tj kopirate njene pravougaone selekcije.
Kada ste to uradili, obeležite layer koji predstavlja kopiju naše pozadine (background copy) pa zatim kreirajte novi layer.
Korak 7
Obojite dobijeni layer belom bojom.
Sada selektujte neki od naših layera pa zatim idite na Layers ->Layer style->Drop Shadow i podesite distance na otprilike 6 (igrajte se malo, pa podesite onako kako se vama najviše dopada).
Korak 8
Pored senke, možete se igrati i sa rotacijom određenih layer-a (Edit->Transform->Rotate), kao I sa pomeranjem redosleda layer-a (koji ce biti iznad a koji ispod). Finalna slika izgleda ovako
Tekst kao sir Autor : Kristina Medić Korak 1
Otvorite novi dokument. Dimenzije podesite kako vama odgovara, ja sam uzela 1000 x 200px. Uzmite Horizontal type tool, izaberite font Goudy stout i ispišite željenu reč.
Korak 2
Desnim klikom kliknite na layer sa tekstom i izaberite Rasterize type.
Korak 3
Zumirajte malo sliku, izaberite Eliptical marquee tool i kreirajte mali krug na slovi i pritisnite Delete na tastaturi. Ti krugovi će u stvari biti naše rupe. Uradite to na više mesta na svakom slovu (po ivicama).
Sada bi naš tekst trebalo da izgleda ovako (pozadinu obojite u željenu boju).
Korak 4
Sada kliknite na layer sa tekstom i podesite sledeća podešavanja (u Blending Options).
Korak 5
Sada napravite novi layer iznad layera sa tekstom. Korsteći elliptical marque tool I držeći taster shift iscrtajte krugove po slovima (sada u centralnim delovima slova).
Korak 6
Držite shift, pritisnite backspace taster i obojite u belu boju. Sada dupli klik na ovaj layer i podesite sledeće parametre.
Podesite sada blending options na multiply. I naš tekst je gotov .
Pravljenje Bedža Autor : Nemanja Kecman Korak 1:
Napravite novi dokument,ja sam koristio 500 x 500 px i samo sam obojio pozadinu crno-sivim gradientom!
Zatim u novom layeru napravite krug u bilo kojoj boji.Boja nam nije važna jer ćemo sada napraviti šablon koji će nam služiti da napravite sve ostale bedževe.
Korak 2:
Sada cemo dodati neke layer stilove na layer sa krugom!
Drop Shadow :
Inner Shadow:
Inner Glow:
Bevel and Embross:
Contour:
Korak 3:
Sada bi trebalo da ste dobili nešto nalik ovome:
Korak 4:
Ovo što smo do sada uradili je šablon,ostaje samo da isečemo sliku od koje želimo da napravimo Bedž.
Smanjite Fill Opacity Layera na 0 %
Korak 5:
Uzmite sliku od koje želite napraviti bedž,ubacite je u photoshop a zatim u naš dokument!Zatim lazer sa slikom, postavite ispod layera sa šablonom!
Korak 6:
Sledeće što treba da uradimo jeste da isečemo višak slike.To ćemo uraditi na sledeći način: ctrl+click na layer sa bedžom(u CS3 verziji photoshopa morate kliknuti na sliku layera),zatim Select>Inverse
Kreiraj svoj prvi skin Autor : Imre Jo Da bi kreirao skin za XION ne treba kodiranje i mnoštvo fajlova. Jedini fajl koji treba je .PSD koji možeš kreirati u Adobe Photoshopu. Postoji još par grafičkih programa u kojima se moze kreirati .PSD file, to su: Corel PhotoPaint, Paint.net, Paint Shop Pro, GIMP… Za ovaj skin ćemo kreirati transparentnu pozadinu, veličine 200 pixela sa 200 pixela (1. slika).
Korak 1
Na ovoj pozadini (2. slika) nacrtajmo bilo kakav oblik sa Brush Tool –om (3.slika).
Korak 2
Korak 3
Sledeći korak je da kreiramo novi Layer, koji će biti Play dugme(4. slika). Nazovimo ovaj Layer play, važno je da kucamo sa malim slovima jer inače Xion nece prepoznati komande i neće funkcionisati. Opet sa Brush Tool –om nacrtamo oblik koji hoćemo (ja sam nacrtao jednostavan krug sa malim trouglom u njemu, slika 4.1)
Korak 4
Korak 4.1
Za sada smo kreirali samo pozadinu i play dugme ali možemo da proverimo da li “naš prvi skin” funkcioniše. Idemo na File -> Save as i sačuvamo u .psd formatu. Posle toga pokrenemo XION i .psd file navučemo preko starog skina (5. slika).
Korak 5
Ako sve radi, možemo kreirati i ostale dugmiće (previous, stop, pause, next, open). Kao i kod play dugmeta i ovde kreiramo za svaki posebno novi Layer i jednostavno im damo imena koje su i funkcije (vidi tabelu)
Naziv Naziv u PhotoShop -u Funkcija Play
play
Pokretanje pesme Stop
stop
Zaustavjanje pesme Pause
pause
Pauza Previous
previous
Prethodna pesma Next
next
Sledeca pesma Open
open
Otvoriti novu pesmu
Za sada bi trebalo da imamo odprilike ovakvu sliku (6. slika): Korak 6
Opet možemo da sačuvamo file i izprobamo skin. Sledeći korak bi bio naziv pesme koju trenutno slusamo . Verujem da do sada nije bilo teško pa ni ovo neće biti, jednostavno opet kreiramo novi Layer isa Rectangle Tool -om, kreiramo pravougaonik (7. slika). Ovom Layer -udamo ime track. Ako isprobamo skin videćemo da umesto sivog pravougaonika imamo sivi tekst sa nazivom pesme(naravno vi možete da koristite bilo koju boju koju želite).
Korak 7
Da bi dodali tajmer na naš skin isto kreiramo novi Layer i opet sa Rectangle Tool -om, kreiramo manji pravougaonik, ovom Layer –u damo imetime (7. slika). Za sada u Layers prozoru bi trebali da imamo sledeće (8. slika), a našskin bi trebao da izgleda kao na 9. slici.
Korak 8
Korak 9
Sledece na redu je volume i progress bar (jacina zvuka i napredak pesme). Kao i do sada kreiramo novi Layer i damo mu ime volumelr. Sa Brush Tool –ompovucemo jednu liniju drzuci dole shift dugme na tastaturi(10. slika)
Korak 10
Za progress bar isto kreiramo novi Layer i damo mu ime progresslr.
I za kraj možemo jos dodati dugme za zatvaranje Xion Playera. Kreiramo novi Layer i damo mu ime close. Opet ćemo koristiti Brush Tool .I nacrtati mali krug sa x-om u njemu.
Jos nam prostaje da od .psd fajla napravimo .xsf za instalaciju skina. I to je veoma jednostavno. Psd fajl zippujemo i extenziju .zip promenimo u .xsf.
Utapanje slika (Mozaik) Autor : Kristina Medić Photoshop sam kombinuje pixele jedne slike sa pixelima druge tj. pronalazi delove slika koji imaju iste pixele. Na taj način spaja 2 ili više slika u jednu i može da pravi panorama ili jednostavno da uklapa različite slike u jednu.
Korak 1
Izaberite File --> Automate --> Photomerge, kao što je prikazano na slici.
Korak 2
Otvoriće se novi prozor u kome ćete moći da birate pojedinačne slike koje želite da spajate (ako u padajućem meniju izaberete opciju Files) ili skup slika iz određenog foldera (ako izaberete opciju Folder). Ukoliko ste izabrali opciju files, kliknite na dugme Browse i izaberite željene slike.
Korak 3
Kada ste izabrali slike, sa leve strane prozora vidimo da možemo izabrati i način na koji želimo da ih spajamo. Ukoliko pravite “mozaik” od random slika, izaberite opciju Interactive Layout. Kliknite na dugme Ok u gornjem desnom uglu prozora. Nakon toga će se otvoriti sledeći prozor.
On vam omogućava da slike složite na način koji vi želite tj. da sami odredite njihov redosled u “mozaiku”.
Kada ste zadovoljni izgledom novodobijene dlike, kliknite dugme Ok. Rezultat je ova slika:
Evo još jedne slike kao primer šta može da se uradi sa Photomerge efektom:
Šiveni tekst na tkanini Autor : Nemanja Kecman 1. Napravite Novi Dokument Veličine 800px x 600px.Napravite Novi Layer (Layer>New>Layer ili ctrl+shift+n) a zatim idite na opciju Edit> Fill
2. Zatim U Opciji Fill izaberite Pattern,kliknite na sliku patterna da bi vam se otvorio panel sa patternima, zatim kliknite na strelicu u desno koja je obeležena brojem 1 na slici a zatim pritisnite na Patterns 2 opcija koja je na slici obeležena brojem 2!
Kada ste kliknuli na Patterns 2 pojaviće se prozor u kom će vas program pitati da li želite da ubacite samo Patterns 2 ili samo želite da ih dodate listi ostalih Patterna!Kliknite Append!
Izaberite Pattern pod imenom Denim :
i zatim kliknite OK!
Vaš Dokument sada izgleda ovako :
3.Napravite Novi Layer i nazovite ga background 2. Uzmite Rectangular Marquee Tool i napravite selekciju kao što sam ja :
4.Obojite Selekciju u bilo koju boju u layeru Background 2!Zatim kliknite desni klik na Background 2 Layer i kliknite Blending Options!
Podesite sledeće Opcije:
Drop Shadow :
Color Overaly
Pattern Overaly
5.Sada u istom layeru upotrebite opciju Free Transform (ctrl+T) i malo iskosite to da tako kažem parce tamnije tkanine! Trebalo bi da dobijete nešto ovako:
6.Sada u layer panelu izaberite Karticu Paths(1) i napravite novi Path (2) 7. Uzmite Pen Tool i napravite selekciju kao ja:
8.Sada na scenu stupju Brushevi koje možete download-ovati u pratećem materijalu. Downloadujte ga i loadujte u Brusheve. Izaberite brush kao što sam ja na slici i stavite mu veličinu 15 px 9.Sada se vratite u karticu Layers i napravite layer pod nazivom konac,a zatim se ponovo vratite u karticu Path. Kliknite Desni klik na maločas kreirani Path a onda Stroke Path!Izaberite Brush a zatim OK.Posle toga možete obrisati Path! 10.Uzmite Text Type Tool i Arial Black Fontom Napisite Tekst ali da ne prelazi linije konca! Rotirajte Tekst da stoji onako kako vam odgovara! Dobro obratite Pažnju na pravilnost teksta jer tekst kasnije nećete moći da izmenite.
11.Sada idite Select>Load Selection i izaberite transparency vašeg teksta! Onda kliknite ponovo na Paths karticu i kliknite opciju Make Work Path From Selection. 12.Sada možete obrisati Textualni Layer i napraviti novi koji ćemo nazvati "tekst". Izaberite od istih onih Brusheva ovaj brush : 13.Sada isti proces kao i za layer Konac! Desni klik na Path stroke Path, izaberite Brush i ok.(mora biti selektovan layer koji smo nazvali tekst i veličina brusha je 8 px) 14.Linkujte sve layere osim background layera i prvog layera kojeg smo napravili (ako niste menjali ime ostalo je ime Layer 1),zatim idite na Layer>Merge Linked. 15.Sada layer koji smo dobili od svih linkovanih selektujemo i idemo na Filers>Liquify i sa opcijama layera malo deformisite odsečak tkanine! 16.Napravite novi layer i dajte mu ime hover. Zatim Resetujte boje na crnu i belu pomoću prečice D ili kliknite na mala dva kvadratića crno bela ispod boja! Zatim Uzmite Gradient Tool i izaberite Crno Transparentni Gradient! Radial Gradient i uključite Reverse! Iz centra slike povucite ka napolje tako da po ivicama i ćoškovima dokumenta ostane crna boja!
Na kraju bi trebalo da vam ispane nesto ovako:
Šoking tekst efekat Autor : Igor Ćirić U ovom tutorijalu naučiću vas kako da napravite Šoking tekst efekat na jednostavan način. Vrlo je kul i moćan kada napišete svoje ime ili devojke, druga, drugarice, a takođe može vam poslužiti i za pravljenje dobrog wallpapera.
Korak 1
Napravite sliku 400x400 px sa crnom pozadinom. Uzmite Horizontal Type Tool (T) i napšite neki tekst u beloj boji, moja veličina teksta je 38px, font Arial Black.
Korak 2
Uradite rasterize teksta tako što ćete ići na Layer > Rasterize > Text zatim promenite ime layer-a u "Tekst".
Korak 3
Napravite duplikat layer-a “Tekst” i nazovite ga "Tekst 2”. Uključite hide opciju kod layera-a "Tekst 2” tako što ćete kliknuti na oko pored layera sa leve strane.
Korak 4
Aktivirajte layer "Tekst" i uradite merge all visible layers tako što ćete da idete na Layer > Merge Visible. Transformišite (zarotirajte) sliku za 90 stepeni (idite na Edit > Transform > 90 degrees CW). Dodajte Wind filter, idite na Filter > Stylize> Wind. Postavite sledeće vrednosti:
Ponovite postupak ili samo kliknite CTRL+F.
Ponovo dodajte Wind filter ( Filter > Stylize > Wind ) ali sada idite na Direction “From the Left”. Ponovite postupak ili samo kliknite CTRL+F
Sada bi trebalo da ste dobili otprilike ovakvu sliku: Korak 5
Transformišite (zarotirajte) sliku za 90 stepeni unazad kako bi bila opet u početnom položaju (idite na Edit > Transform-> 90 degrees CCW). Sada opet dodajte Wind filter Filter > Stylize > Wind sa parametrima: Method: Wind Direction: From the Right
Ponovite postupak, ali sada postavite parametre: Method: Wind Direction: From the Left
Sada bi trebalo da ste dobili otprilike ovakvu sliku:
Korak 6
Sada dodajte Ripple Filter idite na Filter > Distort > Ripple.
Ja sam postavio Size na Small i Amount na 100%. Ukoliko želite eksperimentišite i postavite drugačije parametre
Ja sam dobio ovakvu sliku :
Korak 7
Idite na Hue/Saturation window Image > Adjustments > Hue/Saturation i unesite sledeće parametre, a ukoliko želite naravno možete da unesete i po svom izboru :
Korak 8
Uradite Unhide layer-a "Tekst 2" i aktivirajte ga na Layer Paleti.
Selektujte tekst na layeru tako što čete da prtistine CTRL i da kliknete na sličicu tog layer-a (thumb) na Layer paleti.
Dok je aktivna selekcija idte na Select >Modify >Contract... ja sam postavio vrednost na 1px, ukoliko želite postavite i na veće vrednosti 3-4px.
Sada obojite tekst u crnu boju. To možete učiniti na više načina. Jedan od njih je da idete na Edit >Fill i izaberete Use: Color i zatim crnu boju.
Sada bi trebalo da ste dobili otprilike ovakvu sliku:
Ukoliko budete eksperimetisali možete da napravite ovakvu sliku kao što sam ja:
Čišćenje akni Autor : Strahinja Krstić U ovom tutorijalu ćemo da rešimo pitanje da li može da se izbrišu akne na slici preko Photoshop-a i kako to radimo. Postoje puno tehnika, ali većina njih samo uništavaju sliku, mi ćemo pokazati kako se koristi jedna među najboljim tehnikama za ovakvu vrstu posla.
Korak 1
Otvorite neku sliku sa osobom sa aknama i označite Healing Tool iz vašeg ToolBox-a (na tastaturi je “J”)
Korak 2
Držeći na tastaruri dugme Alt, pritisnite negde na čistu površinu kože, samo pazite da nije ivica lica. Dok držite Alt, kursos miša će vam se pojaviti kao nišan gde treba da nanišanite polje gde je lice čisto.
Korak 3
Sada pustite dugme Alt i sa ovim Brush-om priđite mestu lica koje ima aknu (može biti i ožiljak, ali na našoj slici je akna). Kada ste prišli, slobodno pritisnite i videćete magiju koja se dešava, Akna je nestala, lice izgleda čistije.
Treba znati još jedu stvar a to je veličina ovog Healing Tool-a. Veličina koju vidite je standardna kada uključite ovaj alat. Da vam se Brush poveća, koristite uglaste zagrade na tastaturi tj. “[" i "]”.
Korak 4
Sada je na redu najdosadniji posao a to je da jurite po licu akne i da ih brišete (dok brišete možda vam padme na um misao “što ja moram nekome da čistim akne, kakav je ovo posao”, ali neko i to mora da radi). Super stvar kod PhotoShop-a je to što ne morate za svaki klik miša ponovo da obeležite čistu površinu, ali ako vam zatreba (recimo, ne radite samo lice već recimo i neku fleku na majici) možete da umete ponovo “reper” boju tako što držite Alt i pritisnete na novu boju.
Na kraju kada ste pohvatali sve akne i uspešto ih uklonili, (ako ste radili na ovoj slici) rezultat vašeg rada izgleda ovako: