Photoshop tutorijali

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
3D Pipci Autor : Strahinja Krstić
U ovom tutorijalu ćemo da pokažemo kako da napravite odličan 3D efekat pipaka u Photoshop-u. Ovaj efekat može dobro da posluži da se upoznate sa kombinacijom nekoliko Filter efekata i ako imate neku "cyber" sliku, ovo može da bude odličan dodatak.
Korak 1:
Napravite novi dokument veličine 250x250 piksela. Pozadinu obojite sa bojom #B9CCD9. Kreirajte novi Layer i nazovite ga "tentacle" (pipak). Napravite selekciju fiksne veličine 18x240 piksela (kada izaberete Marqee tool, kao opciju Style izaberite Fixed size i unesite ove vrednosti). Nakon selekcije, popunite je sa crnom bojom. Nemojte deselektovati dok ne kažem kad je vreme.

Korak 2:
Kreirajte novi Layer iznad "tentacle" Layer-a. U tom Layer-u pod istom selekcijom, obojite bojom #FCFCFC. Sada imamo dva Layer-a kao što je na slici.

Korak 3:
Nad "belim" Layer-om upotrebite efekat Gaussian blur (FIlter --> Blur -> Gaussian Blur). Radius neka bude 4. Kliknite OK i onda spojite ova layer-a (CTRL+E ili Layer --> Mergde Down). Sada isključite selekciju.

Korak 4:
Sada trebamo da izmenimo ovaj oblik da bude šiljast. To radimo uz pomoć Disort opcije ( Edit-->Transform-->Distort ). Držite pritisnut SHIFT+ALT, pritisnite jedan od dva donja ugla i pomerajte ka centru. Treba da bude kao na slici.

Korak 5:
Sada ovaj oblik treba da izuvijamo. Koristimo Sher filter (Filter-->Distort-->Shear). Možete izuvijati kao što je na slici ili kako vam je volja. Ovaj deo već prepustamo vama da eksperimentišete.

Korak 6 :
Dolazimo do jako važnog dela. Primena Plastic Wrap filtera (Filter-->Artistic-->Plastic Wrap). Podesite na:
Settings: Highlight Strenght : 9
Detail : 9
Smoothness : 2
Ovo daje još bolji odsjajna samom pipku

Korak 7:
Vreme je da dodamo malo senke. Koristite Layer Style - Drow Shadow sa ovim podešavanjima:
Blend Mode: Normal
Color: Black
Opacity: 30 %
Angle: 90
Distance: 2
Spread: 0
Size: 5

Korak 8:
Sada da dodamo malo krvi. Tj da dodamo oblike kapljice krvi tako da malo obojimo ovaj pipak. Napravite novi Layer i na tom Layer-u uzmite neki Brush koji pretstavlja kapljice krvi. Izaberite neku crvenu boju (na primer #A2171A ) i "poprskajte" tj nanesite na novi Layer malo odabranog Brush-a. Nemojte sve da pokrijete, samo delove.

Korak 9:
Sada trebamo da odstranimo delove Brush-a koji ne pripadaju pipku. Budite sigurni da radite sa Brush Layer-om i držite CTRL i kliknite na "tentecle Layer" tako da označite samo pipak. Sad je potrebno da napravite inverznu selekciju, jer želimo da obrišemo sve ono što nije pipak. Inverznu selekciju radite tak ošto kliknete CTRL+SHIFT+I i onda pritisnite DELETE kako bi obrisali delove Brush Layer-a koji ne pripadaju pipku. Zatim za Brush Layer izaberite Blending Option da bude Color Burn. Krajnji proizvod treba da bude nešto nalik ovome.

Korak 10:
Odlično. Završili smo naš prvi pipak i sada je zadatak da se naprave još nekoliko i da se onistave jedno ispod drugog, kao na donjoj slici. Takođe, možete na pozadinu da stavite još malo Brush-a oblika kapljice krvi i t oje to.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Pravljenje dima Autor : Strahinja Krstić
U ovom tutorijalu ćete naučiti kako da napravite dim u Photoshop-u, vrlo lako i korišćenjem manje-više osnovnih tehnika i efekata. Ovaj Efekat dima može dobro da posluži za neku pozadinu ili tako nešto. Videćete kako jednostavnim koracima se dobija sjajan efekat. Pa da počnemo:
Korak 1:
Prvo napravite nekoliko oblika korišćenjem Pen tool-a. Svaki oblik sačuvajte u posebnom layer-u. To je bitno za dalji rad. Što se oblika tiče, nije bitno kakvi su oblici, poenta je da napravite par čudnih oblika koji će služiti kao delovi dima. Ja sma napravio tri oblika kao na sledećoj slici.

Korak 2:
Iskoristite "Gaussian blur" na svaki od tih oblika. Ovaj efekat se nalayi u Filter --> Blur --> Gaussian Blur. Stavite da radius bude od 3 piksela pa na dalje. Ovo je deo kada vi trebate malo da testirate.

Korak 3:
Kada ste odradili ovaj efekat, vreme je da iskoristite Liquify filter. Filer --> Liquify. I ovde morate malo da se igrate da bi dobili lepe oblike koji bi bili spremni da postanu delovi dima.

Korak 4:
Posle Liquify filtera, svi oblici su i dalje svaki u posebnom layer-u, treba da ispomerate ove oblike (da ih pozicionirate). Kad kažem ispomerate, to znaci da ih pomerate tako da vama se učini da kombinacija ovih oblika izgleda kao dim. U narednoj slici videćete na šta mislim. Ja sam sve oblike manje više stavio u centar.

Korak 5:
Kada ste sve namestili da bude na svom mestu, potrebno je dodati boju. Bela je isto prihvatljiva, ali ja sam se odlučio za plavu boju, nekako da se na brzinu pokaže jednostavan efekat menjanja boje. Sve oblike tj sve layer-e uzmite i spojite (Layer --> Merge Down će uraditi posao). Kada ih spojite, odaberite opciju Hue/Saturation:

i podesite vrednosti kao što je na slici:

Korak 6:
Pravljenje "oblaka". Ovaj deo se odnosi na pravljenje dodatka ovom dimu kako bi on izgledao realističnije. U novom layer-u kreirajte novu random selekciju. Odaberite Lasso tool i oko dima kreirajte jednu selekciju kao što je na slici ispod. Prilikom podešavanja Lasso Tool-a, podesite Feather od 40 do 80 za vaš Lasso Tool. To vam omogućava da u tom označenom delu kreirate oblak. Osigurajte da vam Foreground i Background boje budu crna i bela. Kada ste kreirali selekciju oko dima izaberite Filter --> Render --> Clouds. Posle toga i na ovaj oblak primenite Hue/Saturation opciju da i on dobije plavičastu boju.

Korak 7:
Finalni rezultat. Kao što se vidi na donjoj slici, finalni rezultat izgleda poprilično impresivno. Za one koji žele da se još malo oprobavaju i testiraju, preporučujemo dupliraje ovih layer-a gde je dim i primena Gaussian Blur efekta da se dobije svetlija slika. Ali i ovakav rezultat može da se lepo iskoristi u nekoj slici.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Izrada okruglog kaveza Autor : Strahinja Krstić
U ovom tutorijalu ćemo napraviti "kavez" u obliku globusa.
Prvo moramo definisati dva patterna koji će nam služiti kao mreža odnosno rešetke.
Korak 1
Napravite novi dokument širine 20px i visine 4px. Kod pravljenja dokumenta postavite Background contents na "Transparent".
Kada ste napravil dokument zoom-irajte dokument (pritiskajte “Ctrl” i “+”) da bolje vidite. Zatim odaberite crnu boju za foreground color. Odaberite Pencil tool i postavite njegovu veličinu na 5px. Zatim sa leve strane da izgleda ovako:

Kada ste to napravili onda ćemo od toga definisati pattern tako da odemo na Edit -> Define Pattern. Nazovite ga "Horizontalno" i stisnite OK.
Zatim idite na Image -> Rotate Canvas -> 90CW i opet idite na Edit -> Define Pattern ali ovaj pattern nazovite "Vertikalno". Sada možete zatvoriti taj dokument.
Korak 2
Napravite novi dokument otprilike 500x500 sa belom pozadinom. Zatim napravite novi Layer i odaberite Eliptical marquee tool. Zatim držeći pritisnuto dugme Shift napravite pravilan krug. Sada idite na Edit -> Fill i pod Use odaberite Pattern i onda odaberite Horizintalno:

I sada to izgleda otprilike ovako:

Nemojte još deslektovati selekciju. Zatim isti taj postupak ponovite samo ovaj puta odaberite "Vertikalno" pattern.
To bi sada trebalo izgledati otprilike ovako:

Korak 3

Još uvek nemojte deselektovati selekciju.
Sada napravite duplikat ovog Layer-a tako što ćete desnim klikom kliknuti na naziv Layera i onda kliknuti na "Duplicate Layer" i kliknuti na OK.
Proverite da li je označen gornji, Layer. Ako nije, označite gornji Layer i idite na Filter -> Distort -> Spherize. Te stavite amount na 100% i Mode na "normal" i onda kliknite na OK.
Sada označite onaj Layer ispod te i idite opet na na Filter -> Distort -> Spherize ali ovog puta nemojte staviti na 100% nego na -100% (minus 100%) i Mode na "normal".
Korak 4
Sada možete deselektovati selekciju (Crtl+D). Naša kugla sada izgleda malo "nečisto". Idemo to malo popraviti.
Odaberite gornji layer. Idite na Layer -> Layer Style -> Bevel and Emboss i napravite ovakve preferencije.

Zatim idite na Layer -> Layer Style -> Gradient Overlay i postavite preferencije ovako:

Zatim kliknite desnim klikom na naziv gornjeg Layera i kliknite na Copy Layer Style, zatim označite donji Layer i desnim klikom na njegov naziv pa onda kliknite na Paste Layer Style.
Korak 5
I još samo postavite Opacity donjeg Layera na 30%

i dobićete nešto slično ovome:

Ako želite staviti nešto unutar tog kaveza morate staviti između ta dva Layera.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Efekat zakrivljene stranice (Page-curl) Autor : Igor Ćirić
Korak 1
Napravite screenshot i iskoristite to kao pozadinu, takođe možete uzeti i fajl slika-1.jpg iz pratećeg materijala ukoliko želite.

Korak 2
Naparavite još jedan screenshot ili iskoristite fajl slika-2.jpg iz pratećeg materijala, nova slika mora da ima veću visinu od prethodne, jer ćemo morati malo da je zarotiramo. Zarotirajte sliku, tako da se vidi kao u ogledalu, odnosno uradite sledeće sa novim screenshot-om, idite na Edit > Transform > Flip Horizontal.

Pritisnite CTRL+T kako bi ste ušli u transform mode i zarotirajte malo sliku kao što sam ja:

Korak 3
Selektujte pen-tool i napravite deo kao što sam ja:

Trebaće nam sada selekcija ovog dela, pa kliknite CTRL+KLIK na pen-tool oblik layer-a, posle toga sakrite pen tool oblik tako što ćete kliknuti na ikonicu oka kod tog layera, zatim selektujte drugi layer (ovaj gde je slika zarotirana) i kliknite delete dugme na tastaturi.

Trebali da imate otprilke ovakvu sliku:

Korak 4

Sada bismo trebali da napravimo senku zakrivljene stranice. Napravite duplikat layer-a slike koja je zarotirana i pomerite je u levo, selektujte duplikat i obojite ga u crnu boju i malo zarotirajte, kao što sam ja:

Uzmite gumicu teških ivica (Hard Edged Eraser Tool) i obrišite gornji deo duplikata koji se nalazi iznad originalne zarotirane slike.

Sada smanjite providnost (opacity) duplikata na 21%, trebalo da dobijete sliku kao što sam ja:

Korak 5
Dodajte sledeće Blending opcije vašoj originalnoj slici koja je zarotirana.

Trebalo bi da ste dobili otprilike ovakvu sliku:

Korak 6
Trebali bi da zasvetlimo levu ivicu kako bi izgledalo realnije. Uzmite belu boju, napravite novi layer, nazovite ga svetlo i uzmite Gradient tool sa opcijom da ide iz odabrane boje u providnu, transparentnu.
Gradient tool:
Boja ide u transparentnu:

Napravite selekciju orignalne slike koja je zarotirana i napravite gradient od leve strane ka desnoj, kao što sam ja :

Korak 7
Ovo je dobar finalni rezultat, ali moramo napraviti da izgleda realnije. Otvorite vaš stari screenshot ili iz pratećeg materijala slika-2.jpg

Sada pomerajte sliku sve dok se ne nađe ispod zarotirane slike i obrišite levi deo slike. Možete iskoristiti tehinku za brisanje koju smo uradili u ovom tutorijalu preko pen-tool selection ili neku drugu po vašoj želji.

Završili smo sa ovim tutorijalom, izgleda prilično lepo

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Slika izvan okvira (Out of Bounds) Autor : Strahinja Krstić
Ovo je nešto duži tutorijal, međutim ako budete išli do kraja i sve odradili kako treba rezultat će na kraju ispasti super. Znači, o čemu se ovde zapravo radi? Slike koje inače mi koristimo su uviek unutar nekog okvira, kao npr. kada imate neku sliku i oko nje je beli okvir i svi su predmeti i osobe unutar tog okvira. Međutim... što bi bilo da neka osoba ili neki predmet izlazi iz tog okvira i stvara 3D efekat? U ovom tutorijalu ću vam pokazati kako da to postignete. Najbolje je naći neku sliku gde bi taj efekt najbolje ispao. Evo, za ovaj tutorijal ću ja koristiti sliku dvojice biciklista koja su uslikana u trenutku dok su još bili u vazduhu nakon skoka. Evo početne slike

... a na kraju evo nam i završne slike:

Korak 1:
Otvorili ste sliku u Photoshop-u. Prva stvar koju morate uraditi jeste kopirati prvi Layer, tj. Background Layer da dobijete kopiju tog Layera, a to idite na Layer > Duplicate Layer. Vidite li pored kopije Background Layera onu malu sličicu oka? Isključite je tako što ćete samo kliknuti na nju i to "oko" će nestati.
Korak 2:
Sada, selektujte duplikat Background Layera. Pogledajte malo dole u Layer Pallete. Vidite li da pored slova "f" stoji sličica pravougaonika sa belim kružićem unutra? To je MASK ICON. kliknite na nju. Idite desno od Mask Icon i naići ćete na sličicu malog papirića, a to je ikona za pravljenje novog Layera, (Layera 1). Sada, selektujte RECTANGULAR MARQUEE TOOL. S ovim ćete selektovati deo okvira da izgleda kao pravougaonik iz kojeg bi ovi biciklisti trebali izaći, ne brinite se, okvir ćemo zarotirati kasnije da bude kao ovaj na završnoj slici. Znači, po vašoj želji, napravite okvir i to bi zajedno s Layer Pallete u ovom trenutku trebalo izgledati ovako:

Korak 3:
Proverite da li vam je Foreground Color bela, a background color crna. Izaberite Paint Bucket Tool. Namestite ga iznad selektiranog okvira i kliknite levim klikom miša da se celi pravougaonik oboji. Layer 1 je još uvek selektiran.

Korak 4:
Sada, idite u Select > Modify > Contract i izaberite 30 pixela kako bi se stvorila nova selekciju unutar ovog bijelog pravougaonika. Upritisnite taster DELETE da se izbriše nepotrebni deo i pritisnite CTRL + D da bi deselektovali selekciju... I eto ga, to je naš okvir!

Korak 5:
Idemo dalje. Edit > Transform > Distort. Sada je na vama da odredite kako će stajati okvir. Uzmite vrh okvira i mišem pomerajte kako biste odredili položaj, evo u ovom slučaju mi smo dobili neki oblik sličan paralelogramu. I dok je Layer 1 još uvek selektovan, kliknite Mask Icon kako bi napravili Mask Layer na Layeru 1.

Korak 6:
Neka je sada Foreground color crna, a Background color bela. Uzmite Brush Tool. Sada, veličina zavisi o tome koju ste sliku uzeli. Zapravo, poenta ovoga je da sada sa svojim brushem obrišite one delove okvira kuda će objekat (bicklisti) izaći, znači, u ovom slučaju to je dio okvira koji prekriva njihove noge, gume bicikla, ruke itd. Znači, vaša slika bi sada trebala izgledati otprilike ovako... Inače, ovdje treba biti precizan.

Korak 7:
Napravite novi Layer. Morat ćete ga premestiti ispod kopije Background Layer-a. On je selektovan, pod nazivom Layer 2. Sada izaberite GRADIENT TOOL. Od vrste Gradienta koji vam se nudi, odaberite onaj Foreground to Background. I sada, vi izaberite koje boje hoćete... Sećate se kad smo isključili ono malo oko? E, pa, sad ga ponovo uključite i odaberite ponovo Layer 2. Sada, kada ste odabrali koji ćete Gradient povucite dijagonalno od gornjeg desnog ugla do donjeg levog ugla crtu... nije se ništa dogodilo? Zapravo, jeste, obojili ste Layer 2! Sada ćete otkriti... Neka vam je Foreground Color crna, a background bela: Uzmite Brush Tool i odaberite kopiju Background Layera, ali njegov Mask Layer. Počnite farbati sve osim biciklista i onaj dio unutar okvira... Layer Pallete bi vam trebala sada izgledati ovako:

.... dok bi vam slika nakon nekog vremena farbanja Brushem trebala izgledati ovako...

Korak 8:
Budite precizni. Obojite sve osim biciklista i dijela unutar okvira. Sada selektujte Layer Mask od Layera 1. Uzmite Magic Wand Tool i kliknite na ovu boju pozadine (ili koju ste vi vec odabrali). Kada se pojavila selekcija, pritisnite Shift + Ctrl + I !
Korak 9:
Napravite novi Layer (Layer 3). Okvir je jos uvek selektovan. Uzmite Paint Bucket i obojite ga crno dok je Layer3 selektovan. CTRL + D da se selektuje. A sada, Layer 3 premestite ispod kopije Background Layera. Možda ne vidite sta se dogodilo, ali sedeći korak je zadnji korak i videćete sta smo napravili...
Korak 10:
Uzmite Move Tool. Layer 3 selektovan. I sada, uradite kao da zelite da pomakne onaj okvir iz kojeg biciklisti izlaze. Medjutim, niste ga pomaknuli, ali jeste nesto drugo : crni pravougaonik identičan ovom okviru. Postavite ga negde ispod pravog okvira. Filter > Blur > Guassian Blur. Odaberite oko 10 pixela, a Opacity Layera 3 smanjite na 55%. I to je to.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Izbeljivanje zuba Autor : Strahinja Krstić
Ovo je jedan jednostavan način, uz malo preciznosti koja je potrebna, da sebi ili bilo kome drugom izbelite zube. Za primenu ovoga potrebno je koristiti Quick Mask Mode. Na slici ćete moći videti gde se mala ikonica za nju tačno nalazi.

Ako nikad niste prije koristili Quick Mask Mode, to je zapravo jedan od načina kako da selektujete određeni dio slike, samo što ovde koristite Brush Tool da selektujete određene delove i kada se vratite u Standard Mode videćete tačno vašu selekciju. Pa, da krenemo.
Korak 1:
Otvorite vašu ili nečiju drugu sliku gde se vide vaši zubi. Za ovaj tutorijal sam odabrao sliku gde jasno vidimo zube.

Ne možemo reći za ove zube da nisu beli, međutim kada vidite da ih se još može pobeleti, imaćete sliku zubi baš onakvih, belih, kakve vidite na reklamama. Zatim, napravite duplikat originalnog Layera. I sada, odaberite taj duplikat.
Korak 2:
Uzmite Brush Tool, neka vam je Foreground Color crna, a Background boja bela. Prebacite se u Quick Mask Mode. Polako, pažljivo i precizno počnite prelaziti svojim Brushem preko zuba – videćete da za sobom ostavlja boju, ali to nema nikakve veze jer je to u biti selekcija koju pravite. Pazite da obuhvatite sve zube. Znači, evo kako bi to na kraju izgledalo:

Nakon što ste prešli Brushem preko svih zuba, pritisnite dugme Q kako biste se vratili u Standard Mode, a zatim pritisnite dugme M. Međutim, ovo još nije naša selekcija. Da bismo imali pravu selekciju zuba, pritisnite "Shift + Ctrl + I" I sada na završni i glavni korak...
Korak 3:
Duplikat originalnog Layera je i dalje selektovan. Pritisnite Ctrl + L. Trebao bi vam se pokazati ovaj prozorčić:

Ova zaokružena strelica će nam poslužiti za izbeljivanje ovih zuba. Polako je vucite na levo i trebali biste primietiti kako se zubi postupno izbeljuju. Naravno, nemojte ići do kraja, to ipak već neće biti ono na što smo ciljali. I to je to! Evo mog krajnjeg rezultata...

Na kraju ću vam dati uporedni snimak početne i završne slike.
image4.jpeg
Ovaj efekat možete iskoristiti na razne načine, ja sam vam pokazao jednu od primena.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Izrada navigacije za web stranicu Autor : Strahinja Krstić
U ovom tutorijalu ću vam objasniti kako napraviti urednu crno-sivu navigaciju.
Korak 1:
Napravite novi dokument veličine 800x50, rezolucije 72px/inch, RGB 8-bitnu boju i transparentu pozadinu.
Korak 2:
Napravite jedan pravougaonik zaobljenih rubova ( Rounded rectangle tool ) sa radiusom zakrivljenja 10px.

A onda ga umožite više puta što bi trebalo da izgleda ovako (pripazite da vam je pravougaonik crne boje, odnosno da je foreground boja crna):

Korak 3:
Sledi najlakši korak: Blending Options.

Rezultat:

Primenite ovo na svim pravougaonicima.

Korak 4:
Napravite novi pravougaonik tako da prelazi preko ovih koje ste prije napravili.

Korak 5:
Ostalo je još pisanje!
Uzmite svima nam poznati Arial, uzmite veličinu 18px, a preko blending options-a možete staviti 1px stroke #000. Napišite šta želite i stavite neku pozadinu iza pravougaonika i gotovo je!

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Svetleći tekst (Bling Bling Tekst) Autor : Igor Ćirić
U ovom tutorijalu, detaljno korak po korak, ću vam pokazati kako da napravite realan bling bling zlatni i dijamantski tekst. Efekat je najbolje napraviti sa slovima u jako velikoj velični pa ih posle smanjivati.

Korak 1
Naparvite novi dokumet, obojite pozadinu crnom bojom i napišite neki tekst belom bojom, kao što sam ja:

(font koji sam koristio nalazi se u pratećem materijalu - Battle Beast).
Korak 2
Sada unesite sledeći layer style tekstu (Layer->Layer style): Bevel and Emboss, Gradient Overlay

Trebalo bi da dobijete otprilike ovakvu sliku:

Korak 3
CTRL + KLIK na tekst layer kako bi ste selektovali taj layer.

Idite na Select->Modify->Contract i unesite vrednost 5 px; nemojte da radite još uvek deselektovanje.
Korak 4
Napravite novi layer i obojite sada prethodnu slekciju belom bojom. Posle toga idite na Filter->Noise->Add Noise.
Za amount stavite 40%, Distribution: Gaussian i čekirajte monochromatic. Posle toga pritisnite CTRL+F kako bi ste ponovili efekat. Nemojte da radite još uvek deselektovanje.

Korak 5
Idite u Filter->Noise->Dust & Scratches Stavite Radius: 1, Threshold: 130.

Sada idite na Filter->Stylize->Emboss Stavite Height: 3, Amount: 130%.

Ovo je sada previše tamno pa bi trebalo da ga posvetlimo, idite na Image->Adjustments->Brightness/Contrast: Stavite brightness +70 i contrast -20.

Pritisnite sada CTRL+D kako bi ste uradili deselktovanje.
Trebalo bi da dobijete otprilike ovakvu sliku:

Korak 6
Unesite sledeći layer style (Layer->Layer style): Bevel and Emboss, Inner Shadow.

Korak 7
Da bi ste dodali sjaj, napravite novi layer, uzmite Brush tool, podesite na 3 px hard brush i nacrtajte X na novom layer-u, u beloj boji. Posle toga podesite veličinu na 27 px SOFT EDGE Brush, nacrtajte krug na mestu gde se seku prave oblika X, kao što sam ja.

Sada samo uzmite gumicu sa SOFT Edge Brushom i obrišite krajeve X oblika kako bi ste dobili efekat fejdiranja. Posle toga samo napravite duplicate i rasporedite ih na svom tekstu.

Ovo je isti efekat samo je gradient layer stila drugačije dodat u koraku2 na originalni teks (font koji sam koristio nalazi se u pratećem materijalu - Battle Beast).

Ovo je krajnji rezultat ovog tutorijala.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Kreiranje 3D kutije za aplikaciju Autor : Strahinja Krstić
U ovom tutorijalu ćemo pokazati kako se pravi 3D kutija za jednu aplikaciju korišćenjem Photoshopa. Tehnika je krajnje prosta, ali rezultat može biti veoma zapanjujuć i jako kreativan.
Pre nego što počnemo da pravimo ovu kutiju, bilo bi zbodno da se napravi jedna slika koja predstavlja stranice naše kutije. Mi smo pretpostavili da već umete da napravite nešto kreativno, ali za vežbu može da vam poslući i naš rad (fajl pocetna.psd u delu za skidanje materijala).

Korak 1
Zapamtite da dok kreirate stranice vaše kutije tj njihov izgled, da radite odvojeno, a da na kraju ih približite na dodirne tačke kao što je na slici.

Korak 2
Sada ćemo da iskrivimo stranice tako da dobijemo 3D efekat. Prvo se pobrinite da sve lejere jedne stranice kutije grupišete ili spojite, bitno je da radimo sa jednim objektom. Kada se selektovali prednju stranu ove 3D kutije, odaberite „Move tool“ i podesite da Show Transform Controls bude uključen kao na slici

Nakraju treba da dobijete prednju stranu koja je označena ovako:

Sada ide bitan deo. Dok držite Ctrl+Alt+Shift komande mišem kliknite na gornji desni ugao i polako povucite na dole. Držanjem ovih komandi omogućićete da se obe stranice (i gornja deno i donja desno) pomeraju istovremeno. Malo eksperimentišite dok ne pogodite pravi ugao koji vam najviše odgovara.
Rezultat bi trebao da bude ovako:

Kako smo izveli ovaj efekat, primetićemo da je ova prednja stranica malo više izdužena nego što želimo da postignemo. Malo ćemo da je sabijemo sledećim postupkom: Izaberite opciju Transform > Scale i dok držite srednje desnu ručku (kockica koja vam dozvoljava da kliknete na nju i da vučete levo-desno) povucite malo ka sredini. Efekat koji želimo da postignemo je recimo ovako:

Korak 3
Kada smo ovo završili, možemo slobodno reći da smo završili da prednjom stranom. Istu tehniku ponovite i na bočnu stranu. Kako da je pomerate i pod kojim uglom, sve zavisi od važe mašte i umeća. Ako ne možete da unapred vidite kako treba da izgleda, uzmite jednu standardnu kutiju i pogledajte pod kojim uglom stoje ivice.
Krajnji izgled je ovakav:

Kul zar ne? Kutija je gotova, a još što nam je ostalo je dorađivanja ove kutije da dobije još bolji izgled.
Korak 4
Uradićemo nekoliko koraka da postavimo ovu kutiju da dobije sjajan izgled. Prvo što ćemo uraditi je da napravimo tzv. postolje. Postolje će nam biti gradijent koji možete videti na sledećoj slici:

Ovo pravimo na sledeći način. Prvo se izaberu dve boje u toolbox-u i to jedna je siva boja i to boja pozadine a druga boja je svetlo siva, znatno svetlija u odnosu na prvu boju. Kada ste to namestili kreirajte novi lejer na vrhu projekta. Ona zaberite iz toolbox-a „Gradient tool“ i izaberite da vam je kružni gradijent i to sa bojema iz tool box-a. Zatim treba da kreirate jedan gradient objekat na tom novom lejeru. Povucite od horizontalne sredine ka ivicama da dobijete jedan gradijent krug. Onda prosto selektujte gornju polovinu (od vertikalne polovine kruga na gore) i obiršite taj deo. Na kraju samo trebate da taj kreirani lejer namestite da stoje između pozadine i kutije. Sve to treba da ispadne kao na slici gore postavljenoj.
Korak 5
U narednim koracima ćemo pokazati kako da se napravi odsjaj ove naše 3D kutije. Za pocetak bi bilo zgodno da napravite dulikate ove vaše dve strane kutije. Kad ste napravili duplikate, selektujte ih i uradite: Edit > Transform > Flip Vertical. Nakon toga pomerite te delove ispod naše 3D kutije tako da se ivica 3D kutije i ivica refleksije kutije dotačinju kao na datoj slici.

Sada, korišteći Edit > Transofrm > Skew ćemo da podesimo da svaka strana ove refleksije u potpunosti se dodiruje sa ivicama 3D kutije. Znači, selektujete jednu od strana, izaberete ovu opciju i pomerite one ivice koje se ne dodiruju sa ivicama 3D kutije. Kada to uradite za obe strane, smanjite njihov opacity na 50% Rezultat je kao na sledećoj slici:

Na ovoj slici takođe vidite da donji deo refleksije nestaje. To smo koristili opciju Lejer mask, koji nećemo objašnjavati, već pogledajte kako se ta opcija koristi u nekim od početnih tutorijala.
Na kraju možemo reći da smo dobili poprilično zanimljiv efekat. Eksperimentišite sa različitim uglovima prikaza kutije da vidite šta još možete da dobijete...

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
3D Efekat ploča (stretched pixels) Autor : Strahinja Krstić
U ovom tutorijalu ćemo razvući jednu liniju debljine 1 px da bi dobili odličan 3D izgled. Ono što ćemo raditi možete videti na sledećoj slici

Korak 1
Napravite novi dokument veličine, recimo, 500x500 piksela i obojite vašu pozadinu sa plavom bojom #152935.
Sada u Photoshop ubacite sve tri fotografije koje dobijate uz PSD fajl. U donjem delu dokumenta imate opciju da sačuvate fajl. Vi isto možete da uzmete bilo koje tri slike, bitno je da obiluju različitim bojama.
Korak 2
Napravite novi lejer.
Koristeći large (500px), soft (0%), black brush sa “Brush tool”-om, napravite na postojećem lejeru veliki, crni krug negde ne sredini pozornice. To će nam pomoći za kasniji rad i dobijanja efekta dubine slike.

Korak 3
Poenta ovog 3D efekta je u tome sto cemo uyeti jednu od onih slika i na random mestu izdvojiti deo slike koji visok 1 piksel. To ćemo uraditi na sledeći način. Uzmeti jednu od onih slika (mi smo za dalji rad koristili sliku “slika3.jpg”) i u panelu sa alatkama izaberite Row Marquee Tool (nalazi se u grupi sa alatkom Rectangular Marquee Tool).
Kako ste iuabrali ovu alatku, bilo gde na slici kliknite (mi smo negde na sredini kliknuli) i tako ćete aktivirati odabranu alatku. Ona će obeležiti sliku širine koliko je široka slika i visine od tačno 1 piksel. Kako selektujete taj jedan segment kopirate ga i vratite se na našu radnu sliku i paste-uje tu selekciju. Treba da dobijete nešto ovako:

Korak 4
Koristeći alatku “Transform” vertikalno razvućite ovaj red piksela. Možete se igrati i isto sa ovom alatkom malo smanjiti tj suziti širinu ove slike, tako da se pikseli, da tako kažemo, zbiju.
Jedan od lakših načina da horizontalno smanjite tj zgnječite površinu vašeg objekta, je tako to izaberete opciju Edit >> Free Transform i da u njegovim opcijama u delu označeno kao W: postavite neku vrednost ispod 100%, recimo 70% ili tako nešto. Kako vama najviše odgovara. Na kraju treba da dobijete ovako nešto.

Korak 5
Napravite duplikat ovog lejera što smo razvukli. Tu kopiju ćemo koristiti da napravimo gornji deo ovog našeg 3D objekta. Uzmite kopiju i postavite tacno iznad originala, tako da se gornja ivica originala dodiruje sa donjom ivicom duplikata. Onda uzmite duplikat i opet razvucite u visinu, bar 3 do 4 puta duže da bude nego original.

Korak 6
Ovo je najteži deo ali mi ćemo se potruditi da što bolje objesnimo. Nad duplikatom ćemo da izvršimo još jednu transformaciju. Izaberite opciju free tramsform i uradite sledeće:
Držite CTRL i pritisnite i povučite gornju, srednju dršku (drška vam je mali kvadratić koji vam omogućava da sa njim pomerate objekat). Tu gore srednju dršku povucite tako da iskrivite objekat u jednu stranu. Na koju stranu i pod kojim ulgom ćete iskrivite, to je vama na volji i želji da eksperimentišete. Kada ste to uraditi ide sledeći korak.
Sada držite CRT+SHIFT+ALT i bilo gore levu ili gore desnu dršku uhvatite i privucite ka gore srednjoj dršci. Ovo će kreirati duplikat tako da izgleda da ide u nedogled. Na kraju slika treba da izgleda nešto ovako.
Na kraju kada ste zadovoljni sa efektom koji ste postigli, spojite ova dva lejera da bude jedan objekat. To možete uraditi tako što kliknete na onaj lejer koji je na višoj poziciji u Layer panelu i kliknuti CTRL+E.

Korak 7
Sada je na redu dodavanje senke. Ovo je u principu tehnika koja se primenjuje po sopsvetnom izboru, ali mi ćemo uraditi to na sledeći način. Na samom početku smo izabrali Brush (ako nište pratili na samom početku ili ste zaboravli, pogledajte na početku tutorijala kako izgleda brush). U novom lejeru, koji treba da bude iznad ovog 3D lejera, kliknite dva puta i to jednom negde kod tačke spajanja gornje ivice našeg duplikata (to vam je onaj deo što ide u nedogled) a onda brush smanjite na jedno 250-300 piksela i kliknite na donji desni deo slike. Kada ste zadovoljni sa vašim senčenjem spojite ove lejere da bi dobili jednan kompletan objekat. Treba da dobijete nešto ovako:

Korak 8
Naredno što ćemo uraditi je iskoristiti druge dve slike da napravimo isti efekat, samo sa drugim položajem, uglom i tako to… Ovo nećemo objašnjavati, ovo vi uradite za vežbu. Na kraju slika naša je ispala ovako.

i to bi bilo to za ovaj tutorijal. Nadam se da ste naučili nešto korisno.

Natrag