Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
što se više Biblijska istina širi,
ako je ljudi ne prihvate
onda tonu sve dublje i dublje
rezultat svega toga je i pojava nekih novih vjernika
jer
ljudi ne prihvačaju Put koji je Bog odredio da se spase
nego rade samostalno, imaju neke svoje puteve koji če ih odvesti u propast
iz koje nema povratka

U odnosu na obicaje i verovanje ljudi opisanih u clanku koji sam postavio, hriscanstvo je nova vera i po tvojoj logici ona vodi u propast.

Učlanjen(a)
04.07.2013
Poruka
60
Vidim da ovde ima Ateista koji nazivaju nekog sektama a nisu ni svesni da su i oni pripadnici sekte

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Vidim da ovde ima Ateista koji nazivaju nekog sektama a nisu ni svesni da su i oni pripadnici sekte

Da da, sekta nego sta. Gubimo clanstvo, moracemo da menjamo nasu ateisticku dogmu i da vrsimo razne ceremonije, narod to voli.

P.S. Lepo je sto si poceo da koristis velika slova.:yea:

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Svijest je promjenljiva kategorija i nije ista ni kod jednog čovjeka. Ipak, neko je svjestan onoga što kaže, ali u ovom slučaju ti to nisi. Nisi svjestan kakvu si nebulozu kazao.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Da da, SPC dobija konkurenciju.

Udruženje „Staroslavci“ pokušava da obnovi i vrati se staroj srpskoj religiji i običajima. Planiraju da osnuju versku zajednicu. Rodnoverje priznato u svim slovenskim zemljama.

Kod:
[URL="http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:445843-Srbi-ponovo-slave-boga-Peruna"]Srbi ponovo slave boga Peruna | Reportaže | Novosti.rs[/URL]

Ovo je strasno. Kakav Perun, tko je on? Ne mogu vjerovati da bi se Srbi nakon Isusa vratili starim nepostojecim bogovima ..? Ludilo. wacko2 Ljudi vise ne znaju sto ciniti da privuku paznju.

Ne mogu oni biti konkurencija SPC, ali mogu izazvati veliki nered osobito ako zaigraju na nacionalnu kartu.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Ovo je strasno. Kakav Perun, tko je on? Ne mogu vjerovati da bi se Srbi nakon Isusa vratili starim nepostojecim bogovima ..? Ludilo. wacko2 Ljudi vise ne znaju sto ciniti da privuku paznju.

Ne mogu oni biti konkurencija SPC, ali mogu izazvati veliki nered osobito ako zaigraju na nacionalnu kartu.

Valjda kao vernica treba da postujes i vernike koji nisu iz judeo-hriscansko-islamskog miljea (mislim na to sto si rekla nepostojecim). Ne znam mnogo o Perunu i starim bogovima pre hriscanstva ali na kraju krajeva to su bogovi koji su i tvoji preci obozavali. Pretpostavljam da je i tebi poreklo od starih slovena.
Ne mislim da mogu da izazovu nered sve i da ih je vise, ovo sto sam procitao u clanku mi ne deluje kao da su militantni. Ja sam prosto aludirao da SPC voli da igra na nacionalnu kartu sto ne bi trebao biti slucaj u hriscanstvu. Dosta ljudi je gladno u duhovnom smislu a ovi nasi vracevi ocigldno ne ispunjavaju tu potrebu pa valjda otud i pokusaj vracanja na korene.

Perun - Wikipedia, the free encyclopedia

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To nije nista novo, jer Srbi odavno slave paganskog boga Vida ili Svetovida u tradicionalnom prazniku Vidovadan, i Boga sunca Mitru u prazniku Mitrovdanu, koje su zamenili i posvetili ranohriscanskim svecima
Ima jos dosta praznika i obicaja koji su paganskog porekla i posveceni su paganskim bogovima, ali ova dva su specificna jer su zadrzana i imena samih Bozanstava.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
To nije nista novo, jer Srbi odavno slave paganskog boga Vida ili Svetovida u tradicionalnom prazniku Vidovadan, i Boga sunca Mitru u Mitrovdanu.
Ima jos dosta praznika i obicaja koji su paganskog porekla i posveceni su paganskim bogovima, ali ova dva su specificna jer su zadrzana i imena samih Bozanstava.

Cini mi se da sam cuo za neke slave da imaju pagansko poreklo, nisam znao konkretno za Vida i Mitru ali ako je tacno nisam iznenadjen.
Realno, svaka religija pozajmljuje malo od neke druge, pogotovu hriscanstvo tako da...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
To nije nista novo, jer Srbi odavno slave paganskog boga Vida ili Svetovida u tradicionalnom prazniku Vidovadan, i Boga sunca Mitru u prazniku Mitrovdanu, koje su zamenili i posvetili ranohriscanskim svecima
Laodikeja, Vidovdan je u pravoslavnom crkvenom kalendaru obilježen kao svetac. Znači, kanonizovan je, pa samim tim tu nema ništa pagansko.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da, kao sto rekoh, mnogi paganski elementi su samo preobuceni u Hriscansko ruho, tako je Vidovdan postao Vitovdan posvecen nekom navodnom ranohriscanskom sveccu sa tim imenom, ciji kult su postovali Bugari, dok su juzni sloveni postovali kult svetog Vida.
Mitrovdan je pak postao praznik svetog Dimitrija Solunskog.
Danas su to praznici posveceni tim svecima, ali njihova sustina je paganska.

Natrag