Pcelarstvo-Ljubav i zanat

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
JUNI
U ovom mesecu nas ocekuju vrlo vazni radovi na pcelinjaku.
1.Selidba drustava na druge pase.
2.Cedjenje bagremovog meda.
3.Razrojavanje pcelinjih drustava.

Sto se tice selidbe drustava na druge pase(bagrem na visim terenima,bagremac...)bitno je spremiti pcelinje drustvo za seljenje.

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Ako je u polunastavcima med koji jos nije zreo,isti stavljamo na pomocna drustva ili na drustva koja se ne sele,tu ce on sazreti i biti spreman za vrcanje.U plodistu drustva koje se seli,vadimo 1 i 12 ram koji su obicno puni meda,povlacimo ram 2 i ram 11 do zida kosnice a na njihova mesta stavimo dva rama sa satnim osnovama.Preko plodista se stave dva polunastavka sa praznim ramovima,izmedju njih moze i par ramova sa satnim osnovama i drustvo je spremno za selidbu.
Sto se tice vrcanja bagremovog meda,napomenucu da je bagremov med vrlo osetljiv ako je izvrcan nezreo.Tada mu se u mnogome umanjuje njegova upotrebna vrednost i to nije med koji je prvog kvaliteta.
U svakom slucaju,med koji je poklopljen preko 2/3povrsine,ili med koji je odlezao u kosnici oko 15 dana od prestanka bagremove pase je zreo med za vrcanje.Med koji vrcamo mora biti potpuno bistar i to je siguran znak da je zreo.

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Razrojavanje pcelinjih drustava,bilo radi povecanja pcelinjaka ili prodaje rojeva,predstavlja ozbiljan posao na pcelinjaku.Kada je rec o razrojavanju pcelinjih drustava radi povecanja pcelinjaka,postoje mnogi nacini kako se to moze uraditi.Neki su bolji,neki gori,i o toj temi je nasiroko pisano.Nacin na koji ce mo to uraditi u mnogome zavisi od strucnosti samog pcelara i od toga da li pcelar sam proizvodi matice ili iste kupuje.O tom pitanju treba da odluci sam pcelar,moje misljenje je da pcelar sa manjim brojem kosnica treba da kupuje matice od registrovanih proizvodjaca matica jer je proizvodnja istih na manjem pcelinjaku nerentabilna i iziskuje ceste odlaske na pcelinjak.
Ja cu ovde opisati jedan nacin koji je za mene najbolji a o kome cini mi se ovde na forumu nije pisano,ostale nacine mozete procitati i na forumu i u brojnim knjigama i casopisima.

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Prednost ovog nacina razrojavanja je ta,sto drustvo u potpunosti sacuva svoju snagu,sve pcele su tu,i svo leglo je tu.Matica ima prostora da polaze jaja koliko god moze,rojevi nagon se gubi u potpunosti.Ova metoda razrojavanja se zove Peletova metoda.
Kada sa kosnice poskidamo nastavke sa zrelim medom,sutradan na istu vracamo dva polunastavka(dobro obrisana mokrom krpom)u koje stavljamo ramove sa celokupnim pretezno zatvorenim leglom iz plodista sa pcelama.Stara matica ostaje u plodistu a plodiste dopunimo sa par rama sa izgradjenim sacem i par rama sa satnim osnovama.

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Izmedju plodista i polu medista postavi se drveni ram sa zamrezenim dnom i letom.Posle desetak sati kada u gornja dva polunastavka ostanu samo mlade pcele dodaje se mlada matica ili dva zrela maticnjaka.Ako imamo pripremljen nukleus(sto je i najbolje)isti mozemo da spojimo sa gornjim drustvom preko novinske hartije.
Gornje drustvo treba u narednih nedelju dana prihraniti sa secernim sirupom dok se mlade pcele ne osamostale kao vodonose i sakupljacice nektara.
U toku juna,matica u donjem drustvu je nastavila da polaze jaja punim intenzitetom a u gornjem drustvu se vec izvelo brojno leglo sa mladim pcelama,dok je mlada dodata matica takodje intenzivno polagala jaja.Gornjem drustvu dodajemo ramove sa satnim osnovama u zavisnosti kako se novo drustvo razvija.
Sta dalje sa takvim dvojnim drustvom...od takvog dvojnog drustva,pcelar moze da formira izuzetno jako drustvo za iskoriscenje suncokretove pase,ili bilo koje druge obilnije pase,uvek od takvog drustva ima roj sa mladom maticom za prodaju,od njega moze da napravi jak nukleus koji ce mu biti proizvodno drustvo za narednu godinu,ako pak nece da siri pcelinjak krajem leta se pomeranjem drvenog prstena spajaju drustva,(pcele ce odabrati bolju maticu)gde se dobija izuzetno jako drustvo koje ce bez problema docekati prolece.
Ovaj metod mi se pokazao izuzetno dobrim i koristim ga vrlo dugo.
Sa ovim mesecom smo zavrsili radove po mesecima,dalje ce biti nesto reci o nekim finesama koje su vezane za pcelarenje ovom kosnicom.

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Pcelarenje DB-12 kosnicom sa dve matice u istom plodistu

Krajem poslednje pase drustvo formiramo tako,sto plodiste pregradimo na dva dela lesonitom.Na sredini lesonita je otvor 100x100mm prekriven sa obe strane zicanom mrezom.Na vrhu su dve poklopne daske(za dva drustva od po 6 rama)zajednicki zbeg i krov.Svako drustvo ima i svoju hranilicu.Znaci,imamo dva drustva odvojena,koji imaju isti miris a matice ne mogu da dodju u kontakt jer su odvojene lesonitom.

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
U toku razvoja ova dva drustva u prolece,kada se pojavi potreba za prosirenjem prostora,skidamo poklopne daske i stavimo maticnu resetku sa letom.Iznad plodista stavimo dva polumedista i po dva rama sa zatvorenim leglom i pcelama iz oba drustva prebacimo u polumedista.U plodiste stavimo po dve satne osnove.Ista radnja se ponovi i na petnaestak dana pre cvetanja bagrema.Utopljavajuci materijal se ne skida sve do pocetka cvetanja bagrema.

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kada bagrem zamedi iz gornjih ramova je leglo vec izaslo,ramove vadimo,stresamo pcele i dodajemo ih rojevima ili nukleusima ili ih odlazemo u magacin.U polunastavke stavljamo medisne polu ramove i igranka moze da pocne!
Obe matice intenzivno nose jaja i treba ih cesce kontrolisati da li imaju prostor za nosenje.Ako ga nemaju,vadi se ram sa zatvorenim leglom bez pcela i dodaje se rojevima ili pomocnim drustvima a dodaju se satne osnove.
Ovako drustvo moze da donese rekordan prinos meda u bagremu.Jeste da ima oko njega nesto vise posla ali se itekako isplati.Ove godine takva drustva su mi donosila oko 70 kg. bagremovog meda.Desetak takvih pa izracunajte,slab sam matematicar.

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
JEDNOSTAVNA PROIZVODNJA SOLIDNIH MATICA
Verujem da je proizvodnja matica za pcelare pocetnike prava nocna mora(bar je za mene bila).kada sam citao o proizvodnji matica presadjivanjem larvi,pa mora da budu jednodnevne larvice,pa u koliko sati presaditi,pa drustvo starter,pa maticno drustvo...sve mi je to bilo konfuzno i trebalo mi je dosta vremena dok sam sve to svario...
Medjutim,proizvodnja matica je pravo uzivanje ako se svi radovi obave na vreme i ako se naravno poznaje biologija razvoja matice.

Ja cu ovde opisati jednu metodu proizvodnje matica,koju svaki mlad pcelar moze da primeni na svom pcelinjaku i da dodje do matica sasvim zadovoljavajuceg kvaliteta.

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Mora da se zna sledece...matici za razvoj,od jajeta do odraslog insekta,treba 16 dana.
3 dana je u stadijumu jajeta,5 dana u stadijumu larve(otvoreno leglo),8 dana u stadijumu lutke i imaga ili odraslog insekta(zatvoreno leglo-maticnjak).
Ono sto je bitno da se zna je,kada matica snese jaje,prvog dana ono stoji uspravno,drukog dana se povija na jednu stranu a treceg dana je vodoravno na dnu celije.Tada pcela pored jajeta stavi kap mleca koji ce omeksati opnu i iz jajeta ce se ipiliti larva.Prva dva dana sve larve dobijaju mlec,dok od TRECEG dana neke larve(buduce radilice,trutovi)dobijaju mesavinu meda i cvetnog praha dok larve iz kojih ce se izvesti matica dobijaju mlec sve do 8 dana kada se maticnjak zatvara.

Natrag