Патријарх Павле АНЕГДОТЕ

Član
Učlanjen(a)
12.02.2010
Poruka
90
не љути се кота брате... као жишка си. можда је боље да се зовеш жишка, а не кота. шалим се ја, не љути се.
веруј ми брате мој, да знам истину ја не бих био овде, већ пар метара испод површине. господ је ћутао пред пилатом, а сам је био истина. шта вреди да кажеш истину, а заборавиш на своју болест. хоће ли те излечити то што ћеш започети нешто што не могу сви да носе. а шта је са расуђивањем, јуришниче? а љубав према болесном брату? добар си ти, али ја нисам мудар...

Učlanjen(a)
22.03.2010
Poruka
346
не љути се кота брате... као жишка си. можда је боље да се зовеш жишка, а не кота. шалим се ја, не љути се.
веруј ми брате мој, да знам истину ја не бих био овде, већ пар метара испод површине. господ је ћутао пред пилатом, а сам је био истина. шта вреди да кажеш истину, а заборавиш на своју болест. хоће ли те излечити то што ћеш започети нешто што не могу сви да носе. а шта је са расуђивањем, јуришниче? а љубав према болесном брату? добар си ти, али ја нисам мудар...

Da sam ziska jesam to priznajem:bomb:,borim se protiv toga, kajem se ispovedim i tako u krug,to je nevidljiva borba.Mozda sam takav zbog posla kojim se bavimto_keep_order. Ne znam cime se vi bavite pa morate da cutite to onda razumem.Ima nesto specificno za mene sto je rekao Gospod jednom coveku,hoces da vojujes a neces da prihvatis poslusanje ovo bi se odnosilo na menesmile3

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Jednog predanog službenika Patrijaršije prekorio je jedan od vladika da tobože nije nešto dobro uradio. Ovaj, kao odgovoran čovek, poče da objašnjava da je uradio upravo onako kako treba, ali vladika neće da ga sasluša. Pogođen nepravednom optužbom, službenik je došao patrijarhu da se požali. Referiše vidno uzbuđen. Patrijarh ga sasluša, a onda, imajući u vidu da je omalenog rasta (kao i on sam), reče:
- Bog ga video, mi mali ljudi baš smo mnogo nezgodni!

Tako mu je, na duhovit način, rekao da je veći problem to što se on toliko razgnevio, nego što je nepravedno optužen.

Član
Učlanjen(a)
12.02.2010
Poruka
90
блаженопочивши владика будимски данило (крстић) је говорио како телевизију доживљава као (визију једнога телета)...
неком приликом, он је седео и гледао тв дневник. приђе му патријарх павле и каже:
-е, данило, изгледа да си и ти склон тој визији!

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Polazeći s jednog na drugi kraj Amerike, iz Los Anđelesa u Čikago, u leto 1992 godine, dok je bio u misiji povratka u kanonsko jedinstvo SPC njenih (američkih) otcepljenih eparhija, Njegova Svetost patrijarh srpski Pavle zavrnu mantiju i uđe u vode Pacifika.
Postoja tako neko vreme, zagledan u daljinu, na momente upirući molitveno pogled u daljinu, a onda se sagnu i iz vode uze dva bela kamenčića, poljubi ih i stavi u džep, potom se prekrsti i krenu prema kolima koja su ga nedaleko odatle čekala.
Jedan od agenata američkog FBI-ja, koji su bili u obezbeđenju, zadivljen pobožošću čoveka krotkog i malog po rastu, a očigledne smernosti i uzvišene duhovne uzvišenosti, priđe, kleknu na kolena i poljubi ruku srpskom patrijarhu, izustivši na glas:" Ovo je svetac koji hoda!"

Član
Učlanjen(a)
08.05.2010
Poruka
156
Među monasima je kružila priča kroz smeh:ne daj ti Bože da dođeš kod patrijarha našeg Pavla na ručak...kod Amfilohija na konak i kod Irineja na poslušanje..jer Patrijarh je jeo koliko ptičica..mitropolit Amfilohije gotovo ne spava a Irinej kad pogrešiš bije...:lol:

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Jedan naš kolega novinar, koji stanuje blizu Patrijaršije, često je u džepu jakne svoga sina nalazio bombone. Znajući da mu ih nije kupio, pitao je sina odakle mu. Mališan je odgovorio: "Dao mi moj drug Paja." Posle nekog vremena ocu je već to postalo čudno jer nije mogao da se seti nijednog druga svoga sina po imenu Paja, pa je upitao: "Koji ti je to drug?" Dečak je ko iz topa odgovorio: "Pa naš patrijarh. Kad god prolazi pored parkića u kom se mi igramo, on kupi bombone pa nam podeli. A mi ga volimo jer nam je drugar, pa ga zovemo Paja."

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Jednom prilikom, u zimsko doba, deca su se igrala u blizini Patrijaršije. Bio je izuzetno hladan i vetrovit dan, a patrijarh je prolazeći tuda decu pozvao da se sklone od košave i uđu u Patrijaršiju na sokić. Sva deca osim jednog dečaka pojurila su za patrijarhom, samo se jedan zadržao na stepeništu ispred vrata. Patrijarh ga je upitao zašto ne ulazi, a dečak je rekao: "Ja ne mogu, nisam kršten."
Patrijarh mu je na to odgovorio: "Samo ti uđi, sinko. To su novotarije da se deca krste kad se rode. Nekada su se momci krstili pred vojsku, kad su zreli i znaju šta žele. Ako i ti to budeš hteo kad odrasteš, evo, ja ću te krstiti. A sad uđi slobodno."

Kad je fotograf Vican Vicanović poželeo da fotografiše patrijarha Pavla, obratio mu se rečima: “Vaša svetlosti (umesto Vaša svetosti), na šta mu je patrijarh vrcavo odgovorio:
“Kad sam već svetlost, šta će ti blic”?

Daleke 1962. godine, na zahtev nekih episkopa da im se poveća plata, ondašnji vladika raško-prizrenski Pavle odgovorio je pitanjem:“A zašto, kad ne možemo ni ovo što smo imali do sada da potrošimo?”

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Jednom je patrijarh leteo negde avionom. Kada su leteli nad morem, avion je ušao u zonu turbulencije i bilo je truckanja. Mladi arhijerej koji je sedeo pored patrijarha pitao ga je šta on misli o tome ako se avion sada sruši. Svjatijejši je bez zbunjenosti rekao: «U odnosu na sebe primiću to kao akt pravednosti jer sam u životu pojeo toliko riba, da bi bilo čudno kad one mene sad ne bi pojele».

Član
Učlanjen(a)
05.02.2011
Poruka
52
Поштовани,

Везано за Патријархово спомињање возила, оно се односи на возила наших архијереја која су стајала испред патријаршије током једног од заседања Сабора. Тада је Он питао чија су ово луксузна возила, а када му је неко из пратње одговорио да су то возила наших владика, Патријарх је одговорио да је добро што су дали монашки завет (сви архијереји су монаси) сиромаштва.

Имао сам прилику да га упознам лично, мада све што знам о њему и његовом понашању знам од људи који су били уз њега док је био Патријарх. Имам неколико анегдота које ћу свакако поставити.

Мир Вам,
Blackarow

Natrag