Патријарх Павле АНЕГДОТЕ

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Uvek duhovit....Gotovo da nema posla koji Njegova Svetlost ne zna da uradi. U manastirima je naučio da šije, krpi, pere, da pravi i popravlja obuću, da obrađuje zemlju, da kalemi voće, da povezuje knjige, građevine i raze aparate i prilključke da popravlja. A po prirodi je vredan čovek stalno nešto radi.
Znali su to dobro i u manastiru Blagoveštenje, gde se zamonašio i gde je kao patrijarh gotovo svakog leta odlazio a nekoliko dana da se odmori. Kad dože vreme povretka u Beograd, pozove igumana Georgija da "sravne račune".
- Oče Grigorije, evo provedoh sa vama ovih nekoliko dana. Sve, Bogu hvala bi dobro. Boravio sam ovde, doručkovao, ručao a sve to košta. Jel tako?
- Pa jeste, Vaša Svetosti- prihvata iguman u istom tonu razgovor.
- A i ja vama nešto pripomogoh. Jel tako?
- Pa jeste, Vaša Svetosti, mnogo ste nam pomogli, kao da ste ovde došli da radite a ne da se odmorite....
- Pa da sravnimo račun: popravio sam ti oluk, prozor, slavinu, bravu, lozu ovu uredio i podupro, cipele pendžetirao..
- Iguman pažljivo iščekuje krajnju računicu.
- Oče Grigorije po ovomeispada da vi meni treba da doplatite!- kroz smeh zaključi patrijarh :)

Član
Učlanjen(a)
12.02.2010
Poruka
90
има један фотографија коју тренутно нисам у ситуцији да поставим, али покушаћу да је опишем:

-време лепо-сунчано, околни предео сав у зеленилу, воловска кола стоје застрта сламом, волови упрегнути... у колима седе јован велимировић, хризостом браничевски, василије жички, и павле, (наш павле)- владике србске...

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
има један фотографија коју тренутно нисам у ситуцији да поставим, али покушаћу да је опишем:

-време лепо-сунчано, околни предео сав у зеленилу, воловска кола стоје застрта сламом, волови упрегнути... у колима седе јован велимировић, хризостом браничевски, василије жички, и павле, (наш павле)- владике србске...

Bilo bi lepo da je postaviš ako uspeš nekako :).

Patrijarh Pavle nije rukopolagao ako je bilo nekih smetnji za primanje monaštva ili sveštenstva, neki smrtni greh ili slučajevi navedeni u Ustavu. U takvim slučajevima je često govorio:
„Svetac, vi možete da postanete, jer smo svi pozvani da budemo sveci, ali, sveštenik – nikada“.

Član
Učlanjen(a)
12.02.2010
Poruka
90
Patrijarh Pavle nije rukopolagao ako je bilo nekih smetnji za primanje monaštva ili sveštenstva, neki smrtni greh ili slučajevi navedeni u Ustavu. U takvim slučajevima je često govorio:
„Svetac, vi možete da postanete, jer smo svi pozvani da budemo sveci, ali, sveštenik – nikada“. (НЕКА СЕ ПОНОВИ ОПЕТ ОВА ПОРУКА)smile3

Ово нисам знао.
Покушаћу да нађем и поставим ту фотографију коју сам напред описао.

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
код његове светости нема испразних речи. он често речју "жртвује себе" да би некога подучио.
тако један боем, који је време проводио у кафани "?" (знак питања), надомак патријаршије, кад год би видео да патријарх пролази поред патријаршије или саборне цркве, претрчао би улицу и од његове светости затражио благослов.

једном замуцкујући рече:
- ваша светости, нас двојица смо најбољи људи у овом београду!

патријарх видећи да није баш најстабилнији на ногама, на то му одговори:
- јес` бог га видео, ал` кад попијемо, онда ништа не ваљамо!

наравно патријарх никада није пио. али на тај начин он преузима део греха овог човека и на један леп начин да га не увреди указује му на његову слабост, на порок који има.

Učlanjen(a)
22.03.2010
Poruka
346
Nakon završetka projekcije filma "Stradanje Hristovo", (kažu da je patrijarh gledao taj film), neko je iz patrijarhove pratnje prokomentarisao:
-Kažu vaša svetosti da je i papa u Rimu gledao ovaj film.
-Jaaa..., i šta kaže on o filmu?
-Pa kaže da je u filmu sve tačno opisano, do detalja tačno. Sve je, kaže, ovako bilo.
-Pa jeeeste... Zna on to. Pa on je tamo i bio u to vreme.

Ovo si dobro citirao Patrijarha Pavla samo dovrsi njegovu misao jer ja to ovde ponavljam stalno a mene prave ludim zbog toga.Hocu da ti svojim recima to opises na sta je Pavle mislio, jer ako ja budem opisao a reci cu istinu ovi ce reci da mi trebaju lekovi.

Član
Učlanjen(a)
12.02.2010
Poruka
90
ко чита да разуме, а ко разуме нека задржи за себе, баш као што је и патријарх учинио.
почео је пост кота703... сада у посту се најбоље види шта је ко хтео да каже... па наравно да нам је потребан лек... свето причешће, сложићеш се ваљда.

Učlanjen(a)
22.03.2010
Poruka
346
ко чита да разуме, а ко разуме нека задржи за себе, баш као што је и патријарх учинио.
почео је пост кота703... сада у посту се најбоље види шта је ко хтео да каже... па наравно да нам је потребан лек... свето причешће, сложићеш се ваљда.

Mudar si i vesto izbegavas odgovoriti,samo mislim da se sa ovakvim izbegavanjem cini greh.Evo zasto,ako znas istinu i presutis je ti se onda slazes sa onom drugom stranom za koju je i mislio Patrijarh Pavle.Znaci ako znas istinu i ti je uskracujes ostalim vernicima,sta cinis zar je to dobro delo?!Ja samo na tome zameram Patrijarhu Pavlu zato sto nije rekao Srpskom narodu sa kojim problemima ce se suociti Pravoslavna crkva a znao je sve sta se desava.Sto se tice njegovog zivota vodio je svetiteljski zivot i sa svime se ja slazem sto je napisao i rekao samo se ne mogu sloziti sa tim sto nam nije rekao istinu o ekumenizmu i papi.Tako da bi sada imali manje problema sto se toga tice a ovako se podelismo_Ovo sa postom se slazem samo to nije razlog da se ne kaze istina vernicima jer ako je ne kazes onda je ispovedi da je nisi rekao i tako cist pridji svetom pricescu.;)

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
у тешко рато време, после једног састанка у патријаршијском кабинету на којем су одлучивали о нечему о чему није било лако да се одлучи, његова светост, да би се нашалио на свој рачун, рече присутнима:
- ви сте мислили да ћете лако са мном. мислите да сам ја слабашан, крхке грађе...а у ствари ви ме не познајете добро...
устаде и са свог радног стола донесе новине "српска реч" у којима је неприкладно, фотомонтажом приказан као некакав ратик -супермен, са бомбама и "шкорпионом" о појасу. показујући на то, нимало смислено искројено (не)дело, кроз смешак рече:
- погледајте како ме други виде, а ви сте мислили да сам слаб!

Član
Učlanjen(a)
25.04.2010
Poruka
286
Ljudi poput svetosti pokojne nikada ne odu zauvek. Oni ostanu u nasim srcima i ako bude bilo vise takvih svet ce biti bolji.

Natrag