Protestanti su širok pojam Mire, tako da ti j poređenje više nego smiješno. Ajd nađi nkog adventistu, JS itd. sa ovih prostora da je optužen za ratne zločine. Osim toga to je duh pranja nečiste savjesti "pa eto činili su i drugi zla". Tako rade narodi na ovim prostorima. "jesmo mi činili zla ali su činili i drugi". To se zove zatvorski mentalitet. Osim toga mučenja su vršili katolici. A ti si napisao da nisu.
"jer katolici nisu imali sprave za mucenje.." ne misliš valjda da su samo katolici papa, biskupi itd.
Tako da ispravljajući mene, sebe si gurnuo u pogrešku. Ne misliš valjda da sam mislio da je papa sa biskupima lično okretao ljude oko točka ili koristio sve one druge sprave. I naravno odmah klevećeš da ja smatram da su svi katolici zli. Pa šta imaju danas da se mole za oprost od tih zločina kada su ti ljudi iz inkvizicije mrtvi već odavno. Kakve veze ima današnji katolik sa tim? Ovdje govorimo da ta crkva (RKC) nema veze sa Hristom, kao ni PC, a znamo šta su radili bogumilima.
Nebitno. Necu da ulazim u istoriju, ali katolicki svestenici nisu licno nikog mucili niti przili.
Predavali su ih vlasti, koja je nad njima izvrsavala kaznu..
E sad ti hoces reci da zato sto su pojedinci u Crkvi koju je Hristos osnovao ''gresni'', da je zato i cela crkva ''lazna''.
Pa ima li to smisla?
Da li ja mogu kazati da je recimo Adventisticka crkva lazna zato sto ima ''gresnika medju njima''?
Cak vodje u generalnoj su im gresne!
Ne , ne mogu!
Uvek je bilo gresnika i bice i u Bozjoj crkvi, a sud pocinje od kuce Bozje.
Dakle nije ti argumenat nikakav, a niti opravdanje...
Koliko ja vec ovde ponavljam da se treba gledati nauka, ali vi ste toliko opsednuti (kako to drugacije nazvati) , da stalno isticete te zlocine koje su pojedinci cinili.
Ostajem pri onome sto sam rekao, protestanti su cinili zlocine, cine ih i danas pojedinci medju njima, i u svim crkvama ima gresnika koji se ne pridrzavaju ucenja Hristovog, pa ne mozemo mi po njihovim delima procenjivati ispravnost neke religije.
Religija se proverava po tome da li je skladna Hristovom ucenju , a ne po tome da li ''vernici ili pojedinci praktikuju ili ne nauceno''.
Pogledaj sta radi Ionisator Jehovin Svedok ovde, a pogledajte sta vi radite, isto to!
Ne mozete optuziti citavu jednu religiju na osnovu dela pojedinaca koji se ne pridrzavaju ucenja te religije!
To nije posteno, ''ne mozes okriviti lekara sto se pacijent ne pridrzava propisane terapije!''