Palačinke - slatke

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hvala za sjajnu ideju! Zanima me da li u Srbiji postoji nesto kao hrvatska Coolinarika kojom sam fascinirana?!

Pa nešto nisam sigurna da postoji neki baš takav, ali ima mnogo odličnih sajtova i foruma o kulinarstvu. Ne mogu da Vam dam linkove, jer bi to bila reklama za iste. Ali, ako Vam nešto zatreba, slobodno potražite i ovde, a ako nema, ostavite mi zahtev u temi http://serbianforum.org/kulinarstvo-i-gastronomija/77492-zahtevi-za-recepte.html i potrudiću se da Vam ga u najkraćem roku pronađem.
Hvala! yes3
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Palačinke u šatou

Palačinke u šatou

17 (4).jpg


Potrebno je:
2,5 dl mleka, 130 g brašna, jedno jaje, 80 g mlevenih oraha, 20 g šećera, kašičica cimeta, vanil šećer, 1/4 kašičice soli i ulje za pečenje.
Za šato:
3 dl belog vina, 2 žumanca i 2 kašike meda.

U većoj posudi pomešajte jaje i so, pa postepeno dodajte brašno i mleko. Kada umutite smesu za palačinke, kutlačom je sipajte na zagrejano ulje u tiganju, pa ravnomerno razlivajte. Kad se donja strana zapeče, okrenite palačinku na drugu stranu i kratko je zapecite, izvadite i odmah stavite sledeću. Palačinke filujte dok su vruće, pomešajte orahe, cimet, šećer i vanil šećer, sipajte pomalo, pa urolajte palačinku ili je presavijte u trougao. Preliv ćete pripremiti tako što ćete u manjoj šerpi za kuvanje da pomešate žumanca i med, a zatim sipati vino i na na umerenoj temperaturi kuvati nekoliko minuta, pa preliti preko palačinki. Servirajte toplo.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Torta od palačinki

Torta od palačinki

19-Torta-od-palacinki-m.jpg

Za 4 osobe - za palačinke: 4 jaja, 200 g brašna, 0,5 l mleka, prstohvat soli, kašika likera od pomorandže i ulje.
Za fil: 250 g čokolade za kuvanje, 6 dl mleka, 10 g želatina u listićima, 4 žumanca, 50 g šećera i strugana kora 2 mandarine.
Za dekoraciju:
8 mandarina, 200 g šećera, 200 g čokolade za kuvanje i malo kandiranog voća.

Umutite mleko, jaja, brašno i prstohvat soli da dobijete smesu za palačinke, poklopite, ostavite da odstoji dva sata, sipajte liker i snažno promešajte. Na vrelom ulju pecite palačinke dok ne potrošite sav materijal, slažite ih jednu preko druge, poklopite i ostavite sa strane. Listiće želatina otopite u malo hladne vode, a čokoladu izlomite i otopite na pari. Posebno skuvajte mleko, kada proključa sklonite ga s ringle, dodajte struganu koru od mandarina, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. U vatrostalnoj posudi penasto umutite šećer sa žumancima, razredite sa proceđenim mlekom i kuvajte, uz stalno mešanje, na sasvim slaboj temperaturi da dobijete gustu masu. Sklonite s ringle, dodajte otopljen i isceđen želatin, otopljenu čokoladu i sve snažno promešajte. Okrugli kalup za torte obložite providnom folijom, na dno položite krug istog prečnika, ređajte jednu preko druge palačinke premazane pripremljenim kremom i tortu ostavite da odstoji u frižideru. Za to vreme pripremite bledi karamel sirup od šećera i 2 kašike vode, pa kada sirup dobije zlatno-žutu boju uronite u njega jednu po jednu, pažljivo oljuštenu mandarinu, da je sirup sasvim prekrije, zatim vadite i ređajte na kolačarski papir. Šerpu sa sirupom sklonite s ringle, u vreli sirup zabodite viljušku i izvlačite tanke niti od sirupa koji se zgušnjava i pažljivo ih položite na kolačarski papir. Tortu izvadite iz frižidera, pažljivo uklanjajući okvir od kalupa i aluminijumsku foliju, preručite je na poslužavnik, na vrh položite karamelizovane mandarine i ukrasite tankim nitima karamelizovanog šećera.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Palačinke u šatou

PALAČINKE U ŠATOU

1.jpg

POTREBNO JE

ZA TESTO 1 l mleka, malo cimeta, strugana kora od pola pomorandže, strugana kora od pola limuna, 400 g brašna, malo ruma, kašika ulja, 2 kašike pavlake, pola kesice vanilin šećera, malo soli, 3 jajeta

ZA ŠATO 4 jajeta, 30 ml slatkog belog vina, 2 kašike šećera
ZA FIL 200 g mlevenih oraha ili lešnika, 2 kašike meda, 50 ml mleka, pola kesice vanilin šećera, seckani orasi

PRIPREMA

Jaja, vanilin šećer, so i pavlaku umutite, dodajte deo brašna, struganu koru od limuna i pomorandže, pa sipajte mleko i preostalo brašno. Sve vreme mutite da se ne stvore grudvice. Od glatke smese pecite palačinke. Za fil ugrejte med, vanilin šećer i mleko, pa sastavite s mlevenim orasima ili lešnicima. Svaku palačinku premažite filom i urolajte. Složite ih u dublju činiju za služenje. Za šato prvo umutite belanca s kašikom šećera u čvrst sneg. Žumanca kuvajte na pari s preostalim šećerom, uz stalno mućenje i dolivanje vina. Kad smesa počne da se zgušnjava, skinite s pare. Žumanca sastavite s belancima uz lagano mešanje i prelijte preko palačinki. Na kraju pospite seckanim orasima.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tuti-fruti palačinke

TUTI-FRUTI PALAČINKE

2.jpg

POTREBNO JE
400 g voća, 200 g čokolade, 2 jajeta, 0,5 l mleka, 0,5 dl ulja, 3 kašike šećera, rendana kora od pola limuna

PRIPREMA
Najpre napravite masu za palačinke. Razbijte dva jajeta u činiju, dodajte dva prstohvata soli i isto toliko šećera. Umutite masu i dodajte i dva decilitra mleka. Ponovo promešajte, pa dodajte 15 kašika brašna i rendanu limunovu koru. Zamesite gušće testo. Na kraju dodajte 2 dl vode i 0,5 dl ulja. Ugrejte ulje u tiganju i ispržite palačinke. Za fil na zagrejanom tiganju ugrejte miks zamrznutog voća. Dodajte tri kašike šećera i mešajte dok se ne istopi. Po potrebi dodajte malo vode u voćni sos. Umutite šlag, a čokoladu rastopite na malo ulja. Na palačinke prvo nanesite topljenu čokoladu, zatim voće, umućeni šlag, pa urolajte i napravite sarmice kao na slici.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bavarske palačinke

BAVARSKE PALAČINKE

3.jpg

POTREBNO JE

3 jajeta, malo soli, 2 kašike brašna, 125 ml mleka, 3 kašike maslaca, šećer u prahu, suvo grožđe preliveno rumom

PRIPREMA
Penasto umutite jaja i so, pa uz stalno mućenje dodajte brašno i mleko. Vodite računa da se ne stvore grudvice. U testo umešajte suvo grožđe koje ste prethodno potopili u rum i dobro ocedili. Rastopite maslaca u tiganju, pa sipajte deo testa i pržite ga dok ne dobije zlatastu boju, a zatim okrenite drvenom varjačom da porumeni i s druge strane. Pečene palačinke isecite i pre služenja pospite šećerom u prahu, a možete ih servirati i uz džem ili kompot.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Američke palačinke

Američke palačinke

25771_shutterstock_88708579_iff.jpg

POTREBNO JE
ZA TESTO 250 ml mleka, 220 g brašna, jaje, 2 kašičice šećera, pola kašičice soli, vanilin šećer, pola praška za pecivo, na vrh noža sode bikarbone, 40–50 g maslaca
ZA VOĆNI PRELIV 150 g višanja, 150 ml soka od oceđenih višanja ili vode, 2–3 kašike šećera, kašičica gustina I JOŠ 150 ml slatke pavlake

PRIPREMA
Napravite prvo preliv za palačinke. Višnje prelijte sokom ili vodom, dodajte šećer, pa stavite na ringlu da proključa. Kuvajte tako desetak minuta, a onda dodajte gustin razmućen u malo vode ili soka. Kuvajte još 2–3 minuta dok ne dobijete gušću masu.
Mikserom, najmanjom brzinom, umutite mleko i jaje. Maslac rastopite, malo prohladite, pa dodajte u umućena jaja. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so, pa sve dobro sjedinite. Smesu uzimajte manjom kutlačom i stavljate na zagrejani tiganj. Kad počnu da se stvaraju mehurići, uz pomoć špatule okrenite palačinke, pa ispržite i drugu stranu. Na kraju slažite, palačinku, preliv, palačinku, preliv, a odozgo prelijte umućenom slatkom pavlakom.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Blinci sa sirom

Blinci sa sirom

im102_blinci.jpg

Za 2 osobe
kašika margarina
kašika šečera u prahu

Testo za palačinke
200 g brašna
2 jaja
1 ½ dl vode ili kisele vode
dl mleka
kora od ½ limuna
½ kašičice soli
kašika ulja

Fil
200 g rikota sira
200 g krem sira
jaje
3 kašike šećera u prahu
kora od 1 limuna

Prilog
sveže jagode

Način pripreme

1. U posudi umešati sve sastojke za testo, pa ih žicom ili mikserom dobro umutiti. Ispeći palačinke prskajući tiganj sa dve, tri kapljice ulja pred pečenje svake.

2. U činiji pomešati sve namirnice za fil, pa ih žicom dobro promešati.

3. Palačinke filovati sa po jednom kašikom fila u centralnom delu, preklopiti prvo bočne strane, pa urolati palačnku (kao sarmu). U tiganju, na umerenoj vatri, rastopiti margarin, pa na njemu isprziti napunjene i formirane palačinke.

4. Na tanjiru aranžirati blince i sveže jagode. Po želji ih posutu prah šećerom.

Izvor: GastroNomad




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čokoladna banana

Čokoladna banana

1.jpg

POTREBNO JE
4 jaja, 150 g čokolade, 80 g šećera, 1 vanilin šećer, 50 g mlevenih pečenih lešnika, 4 banane, palačinke

PRIPREMA

Odvojite belanca od žumanaca, ulupajte ih u čvrst sneg i dodajte šećer i vanilin šećer. U šne dodajte jedno po jedno žumance i čokoladu rastopljenu na pari. Na kraju dodajte i sitno mleven pečeni lešnik. Polovinu palačinke premažite kremom, odozgo poređajte kolutove banane, pa pažljivo preklopite.

(Blic žena)
 
Natrag
Top