Nikad apostoli i prva crkva nisu poštovali nedelju, već Subotu, kao i svih ostalih 9 zapovesti dekaloga.
Jer prekršaj bilo koje zapovesti od deset je greh, pa i 4 zapovesti o Suboti:
"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve.
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij.
Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona" ( Jakovu poslanica 2. 10 - 12 ).
Zar bi apostoli ovako nešto izjavili, a potom skakali sebi u stomak i kršili jednu od zapovesti?
Što se tiče Subote i zapovesti u starom zavetu - Subota je uspostavljena još u raju nakon stvaranja.
"Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova
I svrši Bog do sedmoga dana djela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svijeh djela svojih, koja učini;
I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svijeh djela svojih, koja učini;
To je postanje neba i zemlje, kad postaše, kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo" ( 1 Mojsijeva 2. 4 ).
Dakle, Bog je Subotu blagoslovio i posvetio.
BLAGOSLOVITI i POSVETITI" znači "UČINITI NOSIOCEM BLAGOSLOVA, I SVETIM" za one koji je poštuju.
Božji zakon bio je poznat patrijarsima pre Mojsija.
Načela Božjeg zakona bila su napisana u njihovom srcu.
O patrijarhu Avramu čitamo:
„Zato što je Avram slušao glas moj i čuvao naredbu moju, zapovesti moje, pravila moja i zakone moje” ( 1 Mojsijeva 26. 5 ).
Zakon nije bio napisan pre Mojsija, ali to ne znači da on nije bio poznat, jer se prenosio usmeno.
Da pre Mojsija nije bilo Zakona, ne bi bilo ni greha.
Greh postoji od vremena čovekovog pada, a greh je „prestup zakona“ ( 1 Jovanova 3. 4 )
Eva je u Raju prestupila desetu zapovest ( 1 Mojsijeva 3. 6 ).
Kain je prestupio šestu zapovest.
Zbog greha, to jest prestupa Božjeg Zakona, Bog je uklonio pretpotopni svet.
Pisani zakon pre Mojsija nije ni bio potreban.
Ljudi su pre potopa i neposredno posle njega živeli veoma dugo. Adam je živeo 930 godina, a Matusal 969 godina.
Noje je mogao da sazna Božju volju od Matusala, a ovaj od Adama, koga je Bog neposredno upoznao sa načelima svog Zakona.