Postavila sam ti ovo pitanje iz jednog sasvim određenog razloga. Ti nisi pristran, a imaš zdrav kriterije prosuđivanja.
Za vjeru je potrebno aktivirati i razum i srce. Stiče se dojam da su neki ovdje isključili razum i prepustili se osjećajima. Naravno , ti osjećaji prerastaju s vremenom u opsjednutost ili opsesiju.
Takvi silno žele da se nešto dogodi i da se to nešto dogodi prema njihovim očekivanjima. Zato projiciraju svoje želje na određene biblijske citate koji su najzagonetniji i s kojima se lako manipulira.
Možda te ovo neće zanimati, ali ću ti reći da ja ( a vjerujem i drugi prosječni katolici) knjigu proroka Danijela poznamo po jednom prekrasnom hvalospjevu koji je sasvim razumljiv i svima koristan za dušu:
Sva djela Gospodnja, blagoslivljajte Gospoda: hvalite i uzvisujte ga dovijeka!
Anđeli Gospodnji, blagoslivljajte Gospoda: hvalite i uzvisujte ga dovijeka!
Nebesa, blagoslivljajte Gospoda: hvalite i uzvisujte ga dovijeka!
Sve vode nad nebesima, blagoslivljajte Gospoda: hvalite i uzvisujte ga dovijeka!
Sve sile Gospodnje, blagoslivljajte Gospoda: hvalite i uzvisujte ga dovijeka!
Sunce i mjeseče, blagoslivljajte Gospoda: hvalite i uzvisujte ga dovijeka!
Zvijezde nebeske, blagoslivljajte Gospoda: hvalite i uzvisujte ga dovijeka!
...
Sinovi ljudski, blagoslivljajte Gospoda: hvalite i uzvisujte ga dovijeka!
Izraele, blagoslivljaj Gospoda: hvali i uzvisuj ga dovijeka!
Svećenici Gospodnji, blagoslivljajte Gospoda: hvalite i uzvisujte ga dovijeka!
Sluge Gospodnje, blagoslivljajte Gospoda: hvalite i uzvisujte ga dovijeka!
Dusi i duše pravednih, blagoslivljajte Gospoda: hvalite i uzvisujte ga dovijeka!
Sveti i ponizni srcem, blagoslivljajte Gospoda: hvalite i uzvisujte ga dovijeka!
Hananijo, Azarjo, Mišaele, blagoslivljajte Gospoda: hvalite i uzvisujte ga dovijeka! (Dn, 3, 52)
Ali, oni NEĆE ovaj hvalospjev citirati. Zašto? Jer onda nemaju prostora za napad na druge. Osim toga onda bi oni morali moliti, a oni Boga NE mole. Mi pjevamo taj hvalospjev stvorenja, ali oni više vole graktati tj. zlokobno prorokovati o nečemu što im nije dano da razumiju.
Sv. Jeronim je 30 godina prevodio Bibliju, molio i postio.
A sad i čobani uzmu Bibliju, pročitaju nešto, nešto čuju, nešto dodaju i počnu propovjedati.
Ne treba se biti osobito pametan da se zaključi kako je mnogo lažnih proroka, a lažnjaci su zato što su se sami poslali. Nitko ih nije poslao, već se njima tako hoće...
Da, ovo je zanimljivo. Oni žele propast svijeta, pa im je zato taj dio Otkrivenja najdraži.
Naravno, čovjek uništava sam sebe. Uvijek biva tako kad zaboravi na Boga.
Hvala. Cijenim tvoje intelektualno poštenje. Zanimljivo je da više mogu naučiti od tebe nego od religioznih fanatika.
"Novac i humanost su nespojivi pojmovi."
Znaš li da si parafrazirao Isusove riječi?
"Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatsvu."