originalno Bozje seme

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
to znači da ne razumeš dovoljno reč Božju. kako inače mksliš da Jehova starog zaveta nema veze sa Isusom novog zaveta. pa Biblija je proročka knjiga koja sve vreme govfori o jednom,da će taj jehova sveti Bog Jedini doći u vremenu da tu reč obuče u telio,jer on je Reč i da će biti Mesija a njegovo ime će biti Isus Hristos objavljeno ljuduima. to ime na srpskom glasi isus a u originalu Jahve -Spasitelj ili Jehošua što je u originalu Isusovo ime izgovoreno na srpskom,amerikanci bi rekli đžizas. koji lažni bogovi nisu uništeni? mnoge su izraelci nakon su osvojili zemlju skršili,popalili te rukotvorine iza kojih se kao io danas(iza idola)slavi satana. satana stoji iza toga i njegov kraj će biti na kraju vremena. i šta tu nije jasno. nemoj razmišljati o tome kad će biti uništenje lažnog boga već kako ćeš ti doći u spasenje.

ako je tako sto izraelci ili jevreji uzimaju samo stari zavet kao njihovo sveto pismo a odbacuju novi? a sta ima neko nekog da unistava i da pali ako postoji pokajanje? mozda bi se oni ljudi pokajali i spasili, a jehova je naredio da se uniste svi drugi narodi koji pripadaju drugim bogovima
vazno je da ti razumes rec boziju, pa u starom zavetu se spominje vise bogova, sta ja sad to treba da tumacim kako su to ne znam lazni bogovi ili bogovi u pokusaju a i dan danas vladaju odredjenom populacijom ljudi?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Pa ne mogu ni biti. Da si ti ovo izgovorio prije par tisuća godina ne samo da te ne bi razumjeli nego bi te kamenovali za čas posla. Muškarci naravno. Pametni muškarci. Kako ne shvaćaš da ti kritizirajući Bibliju u stvari kritiziraš primitivne ljude jer nisu bili obrazovani, niti imali razvijenu svijest, nikad čuli za ljudska prava ni dostojanstvo osobe.
Ni Isus nije mogao protiv mentaliteta svoga vremena ni mačista, ali je primjerom pokazao da ne prezire žene, javno je razgovarao sa ženom, a apostoli se sablažnjavali i korili ga, mdro je obranio je preljubnicu od kamenovanja, za njim su išle žene, najprije se ukazao Mariji Magdaleni. Dakle, svojim autritetom je pokazao drugačiji stav prema ženama, djeci, marginalcima...ali nije im to nije nabijao na nos. I apostoli su bili sirovina prije silaska Duha Svetoga, nego su tek po toj božanskoj vatri postali dragocjeno oruđe u Božjim rukama.
To je kao kad uzmeš blato/ glinu i napraviš neku figuru. Mora se peći na 1200 stupnjeva da ispadne lijepa, čvrsta, sjajna keramička posuda.
Duh Sveti, Duh Sveti...bez njega ništa, ne možeš razumjeti.

Naravno da ne moze biti u starom zavetu kad su ga pisali primitivni ljudi. Novi je nesto bolji jer su se kulture mesale vec neko vreme i autori jevandjelja imaju i nesto helenistickog duha.
Lepo si primetila ali na osnovu toga moze da se zakljuci par stvari. Moral nije apsolutan, vec prilicno relativan i pored osnovnih bioloskih temelja, zavisi od okoline. Druga stvar je projekcija sopstvenih osobina na glavnog lika od strane autora knjige. Kad su bili primitivni i surovi, autori su tako zamisljali boga (stari zavet). Kad su malo eticki napredovali, te osobine su preneli na boga (novi zavet). Sto znaci da ni bog nije apsolutan. Prilicno je relativan i postoji u glavama ljudi onakav kakvog ga zamisle. Sto se realnosti tice, ne bih se kladio da postoji. Mozes da ponavljas duh sveti koliko hoces ali izgleda neki drugi faktori imaju mnogo vece uticaje. Na primer ideje.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Sto znaci da ni bog nije apsolutan. Prilicno je relativan i postoji u glavama ljudi onakav kakvog ga zamisle. Sto se realnosti tice, ne bih se kladio da postoji. Mozes da ponavljas duh sveti koliko hoces ali izgleda neki drugi faktori imaju mnogo vece uticaje. Na primer ideje.

Ovo je vrijedno da se prokomentira, ali sutra ću... Sada ću samo reći da je točno da svaki čovjek (nesvjesno) predočuje sebi Boga prema svom životnom iskustvu, psihološkoj strukturi, obrazovanju...mogli bismo reći, svaki prema svom ukusu. Ali, Bog je neizreciv, neshvatlji, nadilazi čovjekovu pamet i svaku, pa i najbolju predodžbu. O mašti ne govorim, ona je sasvim nepouzdana, može malčice koristiti u molitvi.
Dakle, moj Bog i tvoj Bog ne moraju biti isti. Zato imamo dar vjere koji je Božji dar. Zato trebamo Duha Božjega da on u nama " ocrta" pravo Lice Božje. Ali, tko će proniknuti dubine Božje. U ljubavi Božjoj uvijek se ide dalje i dalje.
Ha, čula sma neku priču da je jedan stari čovjek (Slavonac) kojemu se život sveo na jelo i piće, a bio je jedini bezbožnik u selu govorio: kad bi Bog bio tako dobar, kako kažete, dao bi da kobasice vise preko taraba.
Da, projekcije.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
cujemo ovde mnogo ljudi pricaju duh sveti a ni sami ne znaju mnogo o tom duhu (odnosno sebi) negu su negde nesto procitali i to je to i sad idu i pricaju duh sveti ovo ili ono ili kako je to neka treca osoba koja treba da udje u tebe, mislim hahahahahahha sta reci?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
cujemo ovde mnogo ljudi pricaju duh sveti a ni sami ne znaju mnogo o tom duhu (odnosno sebi) negu su negde nesto procitali i to je to i sad idu i pricaju duh sveti ovo ili ono ili kako je to neka treca osoba koja treba da udje u tebe, mislim hahahahahahha sta reci?

Naravno, ako je nesto dobro ili je neko uradio nesto dobro onda je to sveti duh a ako je nesto lose onda je satana. Win-win situacija.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Naravno, ako je nesto dobro ili je neko uradio nesto dobro onda je to sveti duh a ako je nesto lose onda je satana. Win-win situacija.

najjaci je onaj sto me zvao da prisustvujem nekakvom rituala ulaska svetog duha ili nesto, da ne verujes dokle to ide, da gleam kako padaju u trans na nekim ritualima, morao bih to da snimim i da okacim na youtube

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Saosecanje. Jel treba dalje da objasnjavam sta znaci saosecanje?
nije me posebnp zbunio,imao sam to i pored ne znam konkretno značenje,ali sad šta sam rekao u pitanjima,dakle da li to saosećanje danas deluje? da li ljudska svest ja sam tako preveo,civilizacijska poretačka snaga novog doba menja ljude? koliko vidim,ne da siluju tudju decu,vec čak i svoju,uh pa to je dalje od onog što si "Bogu zamerio" ne da ubijaju druge već sebe masakriraju bez milosti. gde je tu saosećanje. ovaj svet ide tako strmoglavo u zlo da se normalan čovek pita gde da skloni glavu. ovo je vreme razaraanja,haosa destrukcije koju ni jedan merač ovog veka ne može izmeriti da ne pukne. nepravdu su čak ukucali u zakonike da je pravda. recimo lopova ne smeš zvati lopovom i ne smeš dirati njegovu nežnu ruklu koju ti zavlači u đžep jer on je jadno stvorenje,može se prepasti.homoseksualce sodomiste ne smeš zvati tako,da ih ne povrediš,pedofile isto. sad kad je savest ili saosećajnost dobila ego, stvari postaju normalne a normalno abnormalno. uređene muslimanke i hrišćanke po evropskim gradovima će oglobiti što se ne daju videti okom tuđeg muškarca na ulici itd. kakva saosećanost! jel imaš neki boji smisao za odbranu. dobro je da smo počeli da tresemo malo tvoje radno polje ljudske mudrosti,koja zna samo bezrezervno opadati,ono ŠTO NE POSTOJI ČAK! PO TOJ LJUDSKOJ MUDROSTI I AKO ZNAMO ,BOG JE ŽIVI STVARNI MOTIVISANI BOG MEĐU SVOJIMA!
TAKO SE DOBRO OSEĆAM U POLJU DOK GOVORIM O NJEMU. AJMO ZAGNJURITI SVOJE UMOVE U ISTINU PA DA VIDIMO NEBESA OTVORENA A NE OVAKO....

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
starstuff-e, nemoj čoveka da zbunjuješ. Nemoj koristiti reči koje ne postoje u bibliji. I ti potrefio baš tu, koje ni na srpskom , nema.
ej,brko,jel se ti to iza čika staljina kriješ?
Da ti pozajmim moju veru ,a ti meni tvoje znanje...jel bi se menjao,mislim da ne bi,a ni ja nisam neke volje. šta ću sa njime,kad sam ga jednom imao pa bacio u trice.
Mir tebi.

Natrag