Olimpijske Igre Rio 2016

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Skener: Slabosti ’Orlova’ pod jarkim svetlom
Prvi ozbiljan test nije položen – reprezentacija Srbije doživela je najubedljiviji poraz još od finala Svetskog prvenstva sa SAD.

B92
46244702257a9799d31ab2659121105_640.jpg

Getty Images
Nedovoljno čvrsto, bez adekvatne komunikacije u odbrani i pravih akcija u napadu, bolje nije moglo ni da se očekuje, a posebno je gorak ukus zbog poslednja dva minuta u kojima smo dozvolili sebi da budemo ’pregaženi’ – poraz od Australije 95:80.

’Orlovi’ su svoj identitet gradili na odbrani, a sada je ona pucala gde je stigla – u reketu je vladala promaja, pa su Australijanci prečesto i prelako šetali do koša ili poentirali iz pika i alej-upovima. Kasnili smo na preuzimanjima, protivnički bekovi pravili su dobre ’katove’ i koristili dodavanja centara (Bogut je imao šest asistencija), a i strana pomoći neretko je bila mlaka i neodlučna, videlo se i tom aspektu da nedostaje skočnosti i atleticizima, kao i da je izostanak Bjelice teško nadoknadiv.

Uz to, bez potcenjivanja Metjua Delavedove, ali na ovoj utakmici dozvoljeno mu je previše prostora, tako da je ličio na svog saigrača iz Kavalirsa Kajrija Irvinga.

Od starta su Australijanci krenuli ’u meso’ – znalo se da je to njihov stil igre, ali nismo do kraja odgovorili na identičan način. Imali smo problema sa organizacijom napada (Kalinić je tri puta preveo loptu u prvoj četvrtini jer bekovi nisu mogli da dođu do lopte), pa je selektor Đorđević zaigrao sa Teodosićem, Jovićem i Nedovićem u postavi.



Tada je Srbija razvila dve-tri kontre i delovalo je nakratko da će doći do prepoznatljivog stila, ali veći deo utakmice poentirali smo na individualni kvalitet – rival je osujetio protok lopte srpske ekipe, koja je retko dolazila do lakih poena ili otvorenih pozicija za šut. A onda, kada bi se one i stvorile, promašivali smo (Bogdanović, Nedović, Kalinić). Iz čistog pik-en-rola nismo bili pretnja, možda se u tom smislu nije dovoljno koristio Jokić, a Raduljica je efikasnu napadačku partiju proizveo uglavnom igrom ’jedan na jedan’.

Tokom cele utakmice nije se mogao odagnati osećaj da nismo svoji na svome i da nam igra nema glavu i rep, čak i kada smo vodili, pa je opasnost da kola krenu nizbrdo bila sve vreme latentno prisutna. To se i dogodilo u poslednjoj četvrtini, u kojoj je Srbija primila čak 33 poena, da bi u samoj završnici naši momci potpuno odustali.

Raduje činjenica da smo izgubili samo devet lopti i da nismo bili toliko inferiorni u skoku kao što se moglo pretpostaviti. Uprkos tome, slabosti srpskog tima našle su se pod jarkom svetlošću na meču sa ’Bumersima’, ali još smo na početku, takmičenje se tek zahuktava i možda u krajnjem zbiru ovaj poraz neće mnogo značiti jer su razni scenariji još mogući, i u našoj i u grupi B.

Sledeći ispit je Francuska, duel koji najverovatnije predstavlja borbu za treće mesto, mada ni Kinu ne treba potceniti, u pamćenju nam je urezana ona 2004. godina...

208965460357a9799e5ecf1672491322_640.jpg

Getty Images
4 Miloš Teodosić U prvom poluvremenu je sa pet poena pokrenuo ekipu, na početku drugog vezao je dve trojke, ali do kraja meča nije pogodio ništa. U prošlosti je znao da se muči kada protivnik igra odbranu sa mnogo kontakta (jedan od primera je meč sa Litvanijom prošle godine), ali sada je u tom smislu bio agresivniji i odlučniji. U odbrani je prečesto ispadao, pokušao je Đorđević da ’sakrije’ Teodosića kada ga je stavio da čuva Inglsa, ali ni to nije dalo naročiti rezultat – mora Teo mnogo bolje u odbrani.

5 Marko Simonović Nije ulazio u igru, a čini se da je bilo prostora za tako nešto – koristan je na strani pomoći, što nam je bila boljka, a i tokom sezone je znao da zaključa suparničke bekove i da nogama isprati i brže od sebe.

6 Bogdan Bogdanović Imao je i dobrih i loših trenutaka – dva puta je lepo prošao, ali bez završnice, promašio je sve tri trojke, ali je i nekoliko puta poentirao iz teških pozicija. Treba da bude odlučniji u napadu, on je momak na kojeg se u velikoj meri oslanjamo.

7 Stefan Marković Nije bio na svom nivou ni u odbrambenim zadacima, svojoj specijalnosti, a mučio se i u organizaciji napada. Promašio je sva četiri šuta iz igre.


Getty Images
10 Nikola Kalinić Nije ovo bila njegova utakmica, ali on i jeste tip igrača koji dobre partije pruža iz sistema, iz organizovane timske igre. Bio je neprimetan i potrebno nam je da bude još agilniji na skoku i u ’tuči’.

11 Nemanja Nedović Uneo je živost u prvom ulasku u igru, pogodio je trojku, dva puta otišao uspešno i na prodor, zaslužio je prelaznu ocenu.

12 Stefan Birčević Ponavlja se problem sa nerezonskim faulovima – dva puta su preko njega rivali poentirali za ’dva plus jedan’, a pet ličnih grešaka dobio je za samo deset minuta provedenih u igri. Nije mogao da se nosi sa fizički superiornim rivalima.

13 Miroslav Raduljica Napadački je odigrao briljantno, pogotovo u prvom poluvremenu kada nas je držao u igri – pogađao je levom, desnom, zatim šut s distance, fejd-ave, zakucavanje... U odbrani je imao propusta, pre svega na odbrani od pika i kod alej-upova, a u oči upada i da je upisao samo jedan skok.


Getty Images
14 Nikola Jokić Još ga nije prošla trema, ipak je prvi put na velikom takmičenju – loše se uveo u utakmicu promašenom trojkom i teškim promašajem poluhorogom, ali nismo ga koristili u piku koliko smo možda mogli. U nastavku je popravio utisak, ali može Jokić mnogo konkretnije, i kada ide ka košu i pri dodavanju, poseduje izvanredan pregled igre, potrebno mu je jedino da se oslobodi.

15 Vladimir Štimac Proveo je u igri dva minuta, bez učinka.

24 Stefan Jović Promašio je sva tri šuta iz igre, ali s njime je Srbija delovala sigurnije u organizaciji napada i igrali smo brže, pogotovo u prvom poluvremenu. Stigao je da uhvati i sedam lopti i da pokrene dve efektne kontre.

25 Milan Mačvan Pogodio je jedan šut posle lepe finte, ali to je bilo sve od njega. I on se mučio sa višim suparnicima, a nije uspevao dovoljno često da ih izvuče van reketa, njegova uloga bila je nedefinisana.




Srbija: Teodosić 17p (5-14 iz igre), 3ast, 3izg, Simonović, Bogdanović 12p (5-14 iz igre), 8sk, 3ast, Marković (0-4 iz igre) 4ast, Kalinić, Nedović 9p, 4sk, Birčević 5p, Raduljica 25p (7-13 iz igre), Jokić 7p, Jović 1p, 7sk, Mačvan 4p.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Kolašinac: Od mene očekujte najmanje finale
Srpski bacač kugle Asmir Kolašinac rekao je da je najmanje što očekuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru plasman u finale.


153201704157a9b1f844f9c445247561_640.jpg

Getty Images
"Nadam se da ću sve planirano ostvariti i da ću potpuno spreman dočekati takmičenje u Riju. Mnogo će, takođe, zavisiti i od uslova koje ćemo imati. Ako budu odgovarajući za mene, mislim da je finale najmanje što možete od mene očekivati", rekao je Kolašinac, prenosi Atletski savez Srbije.


Još samo četiri dana je ostalo do početka atletskih takmičenja u Riju.

Neki od srpskih atletičara već su u u Riju gde obavljaju poslednje treninge pred izlazak na borilište, a jedan od njih je i Asmir Kolašinac.

"Ovo su moje treće Olimpijske igre, pa samim tim sam već mnogo postigao u svojoj karijeri. U Londonu sam bio u velikom finalu i ako u Riju budem opet, to će me svrstati u red najboljih bacača sa ovih prostora. To je moj cilj i želja", naveo je Kolašinac.

Kolašinac će na borilište izaći 18. avgusta kada će imati kvalifikacije u bacanju kugle. Finale u ovoj discipline na programu je dan kasnije od 1.30 po srednjoevropskom vremenu.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Parker: Srbija je kandidat za medalju
Plejmejker reprezentacije Francuske Toni Parker kaže da njegov tim čeka velika utakmica sa Srbijom (sreda, 19.15).



Getty Images
Posle ubedljivog poraza od Australije, Francuzi su deklasirali Kinu 88:60.

“U ovom meču pronašli smo identitet, ali moramo da budemo svesni da je protivnik bila samo Kina i da nam predstoji dug put. Pokušaću da uđem u ritam jer sam propustio mnogo treninga i nisam igrao mnogo u pripremama. To nije izgovor, kažem to samo kao činjenicu, neću ponoviti grešku sa Evrobasketa kada sam čekao završnu fazu. Sledi nam Srbija, jedan od favorita za medalju, čeka nas velika utakmica“, kaže Parker.

Slično razmišlja i njegov saigrač iz San Antonija Boris Dijao.

“Kina nije na istom nivou kao Srbija, tako da je dobro što smo pronašli ritam, ali moramo da nastavimo ovako i protiv timova koji su na višem nivou“.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Karmelo Entoni nadmašio Majkla Džordana
Karmelo Entoni nadmašio je legendarnog Majkla Džordana u jednom segmentu, postigao je više poena na olimpijskim igrama.



Foto: Getty images
Entoni je sa 14 poena u laganoj pobedi SAD nad Venecuelom u drugom kolu u Rio de Žaneiru, stigao do ukupno 262.

Ovo su Entoniju četvrte Igre, osvojio je prethodne dve, a ima šest poena više od legendarnog Džordana koji je, doduše, taj učinak ostvario na svega dva nastupa.

Ispred Entonija na večnoj listi su sada samo Dejvid Robinson sa 270 i Lebron Džejms sa 273 poena, a šansu da nadmaši "Admirala" i "Kralja" imaće u sredu protiv Australije ili u petak protiv Srbije (ponoć).
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Felps vs Le Klos: Biće zabavno
U centru pažnje četvrtog dana Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru biće finale na 200 metara delfin.


B92

Foto: Getty images
Biće to okršaj najtrofejnijeg olimpijca u istoriji Majkla Felpsa i njegovog velikog rivala iz Južne Afrike Čeda Le Klosa.

Felps, koji će se boriti za jubilarnu 20. zlatnu medalju na Igrama, je aktuelni svetski rekorder u ovoj disciplini, a ostvario je i bolje vreme u kvalifikacijama od Le Klosa

Međutim, pre četiri godine u Londonu Južnoafrikanac je bio brži od trofejnog Amerikanca.

"Biće to zabavna trka", rekao je Felps, koji izuzetno inspiriše Le Klosa, "Neka bolji pobedi. Naravno da postoji veliki rivalitet izmedju Majkla i mene. Trkam se da bih pobedio, želim da pobedim Majkla".

Finalna trka na 200 metara delfin je u sredu ujutru od 3:30 časova.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Pala i Serena, odservirala pet duplih u gemu!
Olimpijska šampionka Serena Vilijams neće odbraniti zlato u Riju nakon iznenađujućeg poraza od Ukrajinke Eline Svitoline u 3. kolu - 6:4, 6:3.

B92
19367416757aab6cfce8d3007060141_640.jpg
Foto: Getty Images
Amerikanka koja iza sebe ima 22 grend slem titule i četiri olimpijska zlata nije ličila na sebe i tokom svih 72 minuta je išla iz greške u grešku.

Ako se neiznuđene greške, nervoza i loš ritam Vilijamsove mogu i razumeti, publika u Riju svakako nije mogla da veruje da gleda kako velika šampionka gubi gem tako što odservira pet duplih servis grešaka!

Serena je već u trećem gemu najavila loše veče kada je na brejk lopti promašila smeč za vođstvo od Ukrajinke od 2:1, a do kraja meča se broj takvih situacija samo uvećavao.

Svitolina je do šokantne pobede, najveće u karijeri, stigla sa skromnih devet vinera, a ostatak od ukupno 63 poena je stigao kao manji ili veći poklon sa druge strane - 37 neiznuđenih i 17 iznuđenih grešaka.

Ipak, najupečatljiviji je bio sedmi gem drugog seta, koji je Serena izgubila serijom loših servisa koji su Ukrajinki obezbedili čak pet poena bez igre. Amerikanka je ukupno imala osam dvostrukih servis grešaka.

Meč nije trajao dugo, a konferencija za novinare Serene Vilijams nije čak ni počela. Ona je nakon meča izdala saopštenje u kome se navodi da je "bolja igračica pobedila".

"Ovo je bila velika šansa, ali nije prošlo kako treba. Ipak, barem sam stigla do Rija, to je bio moj cilj", rekla je Serena.

Posle ovog poraza 34-godišnje teniserke i muška i ženska konkurencija u Riju su ostale bez prvih nosilaca. Još ranije je eliminisan Novak Đoković - porazom u prvom kolu od Huana Martina del Potra.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Portorikanka deklasirala Mugurusu
Portorikanka Monika Pui napravila je iznenađenje u osmini finala teniskog turnira u Riju, deklasiravši Garbinje Mugurusu u dva seta – 6:1, 6:1.

B92
201719839257aa3c25e10a0057904691_640.jpg

Getty Images
Tridesetčetvrta teniserka sveta je odigrala savršen meč protiv treće nositeljske iz Španije i za svega 65 minuta igre stigla do velike pobede i plasmana u narednu rundu.

Ona će se za polufinale boriti sa Laurom Zigmund iz Nemačke, koja je takođe u dva seta porazila Belgijanku Kisten Flipkens – 6:4, 6:3.

Na otvaranju dana, Medison Kiz iz Sjedinjenih Američkih Država bila je bolja od Karle Suares Navaro iz Španije, koja je izbacila našu Anu Ivanović, posle borbe u tri seta – 6:3, 3:6, 6:3.

Ruskinja Darija Kasatkinja pobedila je Saru Erani iz Italije 7:5, 6:2, dok je Čehinja Petra Kvitova posle preokreta savladala Ekatarinu Makarovu iz Rusije – 6:3, 3:6, 6:3.

Ipak, najveća borba viđena je u okršaju Svetlane Kuznjecove iz Rusije i Britanke Džoane Konte, koja je okončana tek posle tri časa i devet minuta igre.

Iskusna Ruskinja osvojila je prvi set poprilično lako (6:3), iako smo videli pet brejkova u uvodnih šest gemova, ali devojku iz Velike Britanije nije obeshrabrio ni pretrpljeni brejk na startu drugog seta. Uspela je da se vrati i novim oduzetim servisom rivalki stigne do izjednačenja.

Odlučujući set počeo je sigurnim servisima na obe strane, da bi onda opet gledali totalno 'ludilo brejkova'. Ovoga puta bilo ih je pet, a ključan je bio onaj Džoanin ponovo pri vođstvu od 6:5.

Osmina finala:

Petra Kvitova – Ekatarina Makarova 2:1
Garbinje Mugurusa – Monika Pui 0:2
Laura Zigmund – Kirsten Flipkens 2:0
Medison Kiz
– Karla Suares Navaro 2:1
Sara Erani – Darija Kasatkina 0:2
Svetlana Kuznjecova – Džoana Konta 1:2
22.30 Samanta Stosur – Anđelik Kerber
23.45 Serena Vilijams – Jelina Svitolina

Četvrtina finala:

Petra Kvitova – Serena Vilijams/Jelina Svitolina
Monika Pui – Laura Zigmund
Medison Kiz – Darija Kasatkina
Džona Konta – Samanta Stosur/Anđelik Kerber
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Argentina zadržala čelo, Hrvati bez rešenja za Skolu
Košarkaši Argentine su ostali na vrhu tabele u grupi B olimpijskog turnira pobedom nad Hrvatskom rezultatom 90:82 (22:22, 24:18, 27:14, 17:28).

B92
70593274957aabd565615b385597555_640.jpg
Foto: Getty Images
Argentinci su imali više posla nego u ubedljivoj pobedi nad Nigerijom iz prvog kola, iako su u jednom trenutku imali i dvadeset poena prednosti.

Najbolji na terenu bio je veteran Luis Skola sa 23 poena, Đinobili je dodao 13, Laprovitola 13, a Noćioni 11, dok su na drugoj strani ekipu predvodili Šarić sa 19, Bogdanović 18 i Hezonja 16.

Hrvatska je nošena velikom pobedom nad Španijom odlično otvorila duel i povela sa 11:5, ali je onda na scenu stupio Skola koji je sa neverovatnih 13 poena u prvoj deonici "resetovao" meč i doneo 22:22 pred prvi odlazak na odmor.

Argentina je ubrzo šutevima sa distance obezbedila prvu opipljiviju prednost (39:31), a iako su Hrvati uspeli da uhvate priključak i stignu na minus jedan, "gaučose" su ponovo odlepili Skola trojkom i Delfino pogotkom uz zvuk sirene - 46:40.

U trećoj četvrtini je posao naizgled završen - serija Argentine je nastavljena, nadovezale su se dve tehničke greške Hrvatske, a trojke Skole i Noćionija su odvele ekipu do plus dvadeset - 66:46.

Međutim, Hrvatska nije odustajala i šutevima sa distance je do poslednjeg minuta meča nekako uspela da istopi prednost rivala. Imala je podnošljiv deficit od četiri poena i napad na 85:81, ali je u finišu ipak mirnija bila Argentina.

Ranije u grupi B , Brazil je iznenadio Špance sa 66:65, a Litvanija je savladala Nigeriju sa 89:80.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Brazilu drama, Španija 0-2!
Košarkaši Brazila pobedili su Španiju sa 66:65 u drugom kolu olimpijskog turnira u Riju.

B92
164006954057aa2ef586871596619794_640.jpg
Getty images
U dramatičnoj završnici Markinjoš je doneo pobedu Brazilu pet sekundi pre kraja posle skoka u napadu, a na drugoj strani šut za pobedu promašio je Serhio Ljulj.

To znači da prvaci Evrope nemaju pobedu posle dve utakmice, pošto su u prvom kolu izgubili od Hrvatske sa 72:70.

Od početka do kraja utakmica Brazil je imao blagu prednost. Posle 10 minuta imao je +5, na poluvremenu je bilo 34:31 za domaćina, a Španija do kraja nije uspela da preokrene.

Uertas je imao 11 poena i 7 asistencija, dok je Markinjoš dodao 10 poena i 5 skokova. U sastavu Španije, Gasol je postigao 13, Ljulj 11, a Rodriges 10 poena.

Brazil posle poraza od Litvanije sada u grupi B ima skor 1-1, a Španija će morati da zaigra mnogo bolje u duelima sa Nigerijom, Litvanijom i Argentinom.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Balkanski klasiko – Srbija i Hrvatska za polufinale!
Reprezentacije Srbije i Hrvatske igraće u četvrtini finala Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Komentari 332
185036206557b2afeaea288833444858_640.jpg

Getty Images
Naša selekcija ranije je obezbedila četvrto mesto u grupi A, dok su 'Vatreni' pobedili u poslednjem kolu grupe B protiv Litvanije 90:81 i tako osvojili prvo mesto – zakazavši duel sa 'Orlovima' u prvoj rundi nokaut faze.

Duel Srbije i Hrvatske na programu je u noći između srede i četvrtka od 03.15 po srednjeevropskom vremenu.

Parovi četvrtine finala:

16.00 Australija – Litvanija
19.30 Španija - Francuska
23.45 SAD – Argentina
03.15 Hrvatska – Srbija


Preostale četvrtfinalne parove čine Sjedinjene Američke Države i Argentina, Španija i Francuska, odnosno Australija i Litvanija.

Pobedik okršaja između 'Drim tima' i 'Gaučosa' igraće sa boljim iz susreta 'Furije' i 'Galskih petlova', dok će 'Kenguri' ili 'Baltiski džinovi' na 'Orlove' ili 'Vatrene'.

Ekipa Aca Petrovića bila je u podređenom položaju samo u uvodnih deset minuta, kada su Litvanci stovili osam poena viška, ali je već od starta druge četvrtine u potpunosti preuzela kontrolu nad susret – potpuno zasluženo slavivši za osvajanje grupe.

101408213757b2bf4d9b2f2348587320_640.jpg

Getty Images
Posle katastrofe protiv Španije, kada su Litvanci poraženi sa neverovatnih 50 razlike, i u ovom susretu je ekipa Jonasa Kazlauskasa delovala totalno pogubljeno, pošto je u trećoj deonici imala zaostatak od preko dvadeset poena.

Hrvatsku je do pobede predvodio Bojan Bogdanović sa 22 poena (3/9 za dva, 4/6 za tri) i dva skoka, ali i pet izgubljenih lopti.

Krunoslav Simon ubacio je 19 poena (3/6 za dva, 3/5 za tri), uz deset skokova i šest asistencija, a sjajan je bio i Dario Šarić sa poenom manje (6/9 za dva, 1/3 za tri), šest uhvaćenih lopti i tri asistencije.

S druge strane, bolji od ostalih kod poraženih bio je Mantas Kanietis sa 26 poena (6/6 za dva, 4/6 za tri) i jedanaest uspešnih dodavanja.

Međutim, zapažen učinak imali su samo još Paulius Jankunas sa 18 poena i pet skokova, odnosno Jonas Valančunas sa 13 poena šest uhvaćenih lopti.
 
Natrag
Top