Što se tiče slike o svevidećem oku zapitao sam na dvije strane i evo odgovora....evo što kaže jedan brat
Na žalost ili na sreću to je najobičnija laž. Prvo, prva verzija Velike Borbe je objavljena 1884, a ne 1874. James White je umro 1881 i nikako nije mogao promovisati ništa u Velikoj Borbi.
Drugo, oni tada nisu imali Internet, ni Hollywood i tajna društva su bila tajna, nije se znalo o njima niti su objavljivane stotine knjiga na sve strane o njima. Niko tada nje moga znati da oni navodno koriste simbol svevidećeg oka za Sotonu. Jedini koji je legitimno svevideći je sam Bog i taj simbol sa punim pravom pripada njemu tako da James White nije imao razlog za uzbunu kada mu je Kellog pokazao tu sliku (autor je nepoznat) u 1874.
Istog brata je neko pitao za držanje ruku od strane pionira...evo njegovog odgovora
Isti kao sa svevidećim okom. Ljudi nisu znali za tajne simbole, šta znače, samo su ih videli. Vidlei su da plemeniti, bogati , moćni ljudi drže tako ruku i doživljavali su to kao neko dostojanstveno držanje. Fotografisanje je tada bilo jako retko i skupo. Fotografi su morali biti profesionalci kako bi uhvatili sliku. Nije bilo smartphona i kamera sa blicem i na klik, i ti profesionalci su savetovali ljude kako da se postave da bi na slici izgledali što dostojanstvenije, jer nije bilo popravki. Naravno da su ih savetovali da se drže onako kako se drže poznati ljudi na visokim pozicijama.
Jedan drugi brat za svevideće oko veli ovo
Najprije, uopšte se ne radi o "Velikoj borbi" koja je izdata 1884, deset godina kasnije, već o radu koju je dr M.G. Kelog predstavio Džejmsu Vajtu (autor crteža nije poznat) negdje početkom 1870-ih, a ovaj je našao kako rad predstavlja "živopisan prikaz Plana spasenja" i riješio da ga objavi u "Pregledu i Glasniku" (Review & Herald) kao "alegorijsku sliku" uz brošuru "The Way of Life" (Put života) koja objašnjava plan spasenja od pada do obnove.
Očigledno je da nema apsolutno nikakve loše namjere u tom činu Vajtovih, a to što se između ostalog na slici nalazi i "svevideće oko" niti je njihov rad niti zlonamjera. Elen Vajt nije imala znanje o okultnoj simbolici kakvo mi imamo danas, a po svemu sudeći ni Džejms. Elen Vajt je čak koristila u svojim spisima odrednicu "Božje svevideće oko", bez ikakve zadnje namjere. Osobina sveznanja, sveuvida i sveprisutnosti je Božja, a što Sotona to zloupotrebljava, druga je stvar.
U svakom slučaju, da su oni imali znanje o okultnoj i paganskoj simbolici kao mi danas, i da su se sasvim oslobodili tenzije da prikazuju biblijske motive koji se tiču Boga i Hrista slikama i crtežima, sigurno bi bolje od nas pazili šta rade.
Tako mire00 provjeri malo bolje informacije prije nego što nešto objaviš...objavljuješ laži da se ta slika nalazila u Velkoj Borbi, a čak si i godinu slagao...ne miješaj se tamo gdje ne poznaješ stvari dobro....svako dobro....