Previdjas moje ranije odgovore.
Adventisti su nastali na Americkom kontinentu gde je bila treadicija clanstvo u masonskoj organizaciji.
Ellen White i Adventisti su se jos u pocetku ogradili od masonstva, i upucivali na to da neko ne moze da bude Adventista a da pripada masonskoj organizaciji - o cemu je vec opsirno pisao Marko.
Ovo je dato upravo iz razloga koji sam naveo, sto su Adventisti nastali na tlu gde je tradicija bila da neko bude clan masonske loze.
Mnogi su u Americi pristupali Masonima iz razlicitih pobuda, ugleda u drustvu, privilegija..itd, a ni neznajuci sta je masonstvo u sustini, jer postoji laicko masonstvo koje nema veze sa pravim masonstvom, i postoje redovi koji jedini znaju sustinu same masonerije.
Adventisti jesu organizaciono nastali na Americkom kontinentu, ali od protestanata i reformacije koja je nastala u Evropi, i verski i kulturoloski oni su Evropski protestanti, jer protestantizam nije nastao u Americi vec u Evropi, i oni su nastali od pripadnika razlicitih protestantskih zajednica.
Dakle, moj konacni odgovor je taj, Adventiste nisu osnovali masoni, vec su nastali od pripadnika razlicitih protestantskih crkava.
Dakle, pristup nekih obicnih ljudi gradjana koji su bili pripadnici masona - ne znaci da su masoni osnovali Adventiste, vec cinjenicu da su mnogi iz drugih organizacija i crkava pristupali Adventistima, i crkva popunjavala svoje redove vernika.
To sto recimo danas mnostvo Pravoslavnih ili nekih drugih Hriscana pristupa Adventistima ili drugim crkvama, ne znaci da su te crkve osnovane od tih pridoslica, vec postoje stalna kretanja, ljudi jednostavno dolaze i odlaze.
Adventisti nemaju ni jedno masonsko ucenje, kada se to dokaze onda bi ta tvrdnja mogla da se uzme u obzir, a takvih ucenja i obelezja je mnostvo u tradicionalnim crkvama, i sada mi odgovori, da li ja treba iz tog razloga da zakljucim da su Pravoslavnu crkvu osnovali masoni?
Sto se tice Jezuita, ovo je susta istina..