Oholost i Sektaštvo

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.328
Postoji li veza između oholosti i sektašenja (sklonosti odbijanja i protivljenja)? Ako postoji, kakva je? Da bismo nešto mogli odgovoriti na ova pitanja, moramo znati što ovo dvoje, sektašenje i oholost jesu. Poprilično nam je poznato što oni jesu, a ipak prije dovođenja u vezu jednog i drugog rekao bih nekoliko rečenica o oholosti.

Oholost je porok koji nas najviše može omrznuti kod drugih, a da sami njegova postojanja kod nas nismo uopće svjesni. Također, što smo više zaraženi tim porokom, to nam se on manje sviđa kod drugih. U kršćanskom moralu suprotna mu je krijepost poniznosti. Po kršćanskim učiteljima, prvi porok, krajnje zlo, jest oholost. Razvratnost, ljutnja, lakomost, pijanstvo – to su sitnice u usporedbi s ohološću. Đavao je upravo zbog oholosti postao to što jest. Oholost je potpuno protubožje stanje duha.

Najlakši način da čovjek ustanovi stupanj vlastite oholosti jest u tome da se upita: „Koliko mi smeta što me drugi preziru, što me ne primjećuju ili što se preda mnom prave važni?“ Stvar je u tome što se naša oholost natječe s ohološću drugih. Oholost je u biti nužno natjecateljske naravi dok svi drugi poroci to mogu biti samo slučajno natjecateljski. Ohol se čovjek ne zadovoljava onime što posjeduje, zadovoljan je tek kada posjeduje više od drugih. Na primjer, spolni nagon može dva muškarca koji žele istu djevojku natjerati da se natječu, ali to je samo slučajnost, njih dvojica su mogli isto tako voljeti dvije različite djevojke. Međutim, kad je o oholom čovjeku riječ, on vam ne će oteti djevojku zato što je želi, on će to učiniti da sebi dokaže kako je bolji od vas. Dakle, oholost je po svojoj prirodi natjecateljska. Ako sam ohol i ako u cijelome svijetu postoji samo jedan čovjek koji je moćniji, bogatiji i pametniji od mene, on će biti moj protivnik i neprijatelj. Drugi poroci mogu ponekad ljude zbližiti. Na primjer, čovjek se može sprijateljiti i dobro se družiti u društvu pijanaca i bludnika. Međutim, kad je o oholici riječ, njegova oholost uvijek znači neprijateljstvo – ona jest neprijateljstvo.

Sada dolazimo na pitanje o onima koji su oholi a govore da vjeruju u Boga te se uz to još smatraju vrlo religioznima. Oholica ako i vjeruje sigurno štuje krivoga Boga. Riječima priznaju da u odnosu na Boga nisu ništa, ali u stvarnosti misle kako Bog posebno drži do njih te ih smatra daleko boljima od običnih ljudi. Vjerojatno je Krist mislio na takve kada je rekao da će govoriti o njemu i u njegovo ime izgoniti đavle, ali će im reći da ih nikada nije poznavao.

Kakva bi veza onda mogla biti između sektaštva (u religijskom smislu) i oholosti. Ako je oholost, kao što smo vidjeli, nešto što oholicu tjera da dokazuje svoju superiornost nad drugima na različitim područjima, možete samo zamisliti koliko će to biti snažno kada se oholice nađu na području vjere (religije). Na tom području oholica se natječe o najvećim, najvažnijim i najuzvišenijim stvarima i pitanjima. Nije Martin Luther nastupio kako je nastupio iz ljubavi prema Bogu i ljudima s namjerom da ozdravlja Kristovu Crkvu, nego zbog svoje oholosti. Pogledajmo neke njegove izjave:

(WA Ti, 3, 75, 2911: „ … Ja, Martin Luther, u pobuni sam zatukao sve seljake, jer sam ih naložio pobiti; sva njihova krv na mome je vratu. Ali ja upućujem na našega Gospodina Boga, on mi je to zapovjedio govoriti.“

Vidite, Luther je toliko superioran u odnosu na seljake da je ovlašten čak ih sve zatući.

Luther, WA 40 I, 180, 19: “… Protiv pape hoću i moram se hvastati svetom ohološću.“

Luther, WA 40 I, 182, 13: „Neka stoga kršćanin u stvarima vjere bude na najvećem stupnju ohol i tvrdoglav, neka uopće ništa ne trpi, neka nikome ne popusti ni za dlaku …“

Pogledajte, osim pokazivanja vlastite oholosti, kako ohološću pokušava zaraziti i svoje sljedbenike.

Luther, WA 40 I, 123, 15: „Proglašavamo prokletim svaki nauk koji odstupa od našega.“

Luther, WA 40 I, 181, 14: „Bezmjerno smo ponosni u Bogu, a ni anđelima na nebu ni Petru ili Pavlu, niti stotini careva ni Papa pa ni cijelome svijetu nećemo popustiti ni za prst širine.”

Vidite što oholost čini. Bezmjerno je ponosan, ni anđelima ni Petru ni Pavlu, .... ni cijelome svijetu neće ni za prst popustiti.

Luther, Sämtliche Werke, 63, str. 169-170: „Po meni knjiga Otkrivenja nema nikakav apostolski i proročki karakter. Svatko može oblikovati svoj vlastiti sud o toj knjizi, a što se mene tiče, osjećam odvratnost prema njoj, i za mene je ona dovoljan razlog da ju odbijem.“

Luther, WA 17, 141: „Bog je strašniji i jeziviji od đavla. Jer on djeluje i postupa s nama silom, kinji nas i muči i ne mari za nas.“

Luther, WA 14, 86: “Kada sam pogledao Krista (raspelo), vidio sam đavla”.

Na kraju vidite, oholica je morao udariti i na ono što je svojim temeljnim alatom proglasio, na Sveto pismo. Naravno, ostao je samo Bog, a oholice kad tad udare i na Boga. Kakvi su plodovi onoga na što je Luthera njegova oholost natjerala? Strašni, to priznaju i intelektualno pošteni protestantski povjesničari, sociolozi, politolozi i mnogi drugi. Duh oholosti Martina Luthera rodio je današnjih 50-tak tisuća sekti koje su iscurile iz Sole Scripture.

Drugi primjer. Iako u Svetom pismu stoji – Mt 24,36: "A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli nebeski, ni Sin, nego samo Otac. Kud ćete većeg izazova za oholicu od ovoga. Samo Otac nešto zna. Saznamo li dan kad će Isus na Zemlju doći, evo nas ravnima Ocu i većima od Sina, jer ni Sin ne zna. Mnoštvo je oholica živjelo na ovoj Zemlji pa je bilo i puno onih koji su se upustili u „svete računice“, a najpoznatiji među njima svakako je William Miller, otac Adventizma čije su „svete računice“ izračunale kako će Isus na Zemlju doći 1843., pa u proljeće 1844. i na koncu 22.10.1844. Tada će, naučavao je Miller, Isus pokupiti svoje - one koji ga spremni dočekaju – dok će ostali propasti, završiti kao one lude djevice iz Matejeva Evanđelja. Ženik će doći baš kad budu otišle po ulje za svjetiljke i zakasnit će. Vrata će se zatvoriti a one će ostati pred vratima. Ovako su vjerovali Mileriti (okupljeni oko Millera) koji su čekali Krista 22.10.1844. Doći će Krist, pokupit će njih koji ga čekaju, a sav ostali pokvareni svijet ostat će „pred vratima“ (kao lude djevice) a onda i propasti.

Na koncu dođe 22.10.1844. i Krist ne dođe. Svi su se razočarali, ali nisu svi jednako postupili. Miller na koncu prizna kako je grdno pogriješio, a jedna grupa (pioniri Adventista sedmog dana) na ovoj „Millerovoj provaliji“ izgradiše svoju sektu. Naučavali su: Isus nije došao na Zemlju, ali je preselio na Nebu iz Svetinje u Svetinju nad svetinjama. Oni koji to ne prihvaćaju, naučavali su ovi pioniri ASD, zapravo su grešnici, pokvareni svijet, kojeg je Bog 22.10.1844. odbacio i koji su kao one lude djevice ostali pred zatvorenim vratima. I Isus je 22.10.1844. prestao posredovati i moliti za ovaj pokvareni svijet, naučavali su tada pioniri ASD, i naučavali su to punih 7 godina, 1844.-1851. Ovaj događaj nije opametio oholice, oholice će ovu praksu nastaviti još puno intenzivnije, pa će se tako upravo u okrilju ASD roditi Jehovini svjedoci.

P.S. Ako ste znatiželjni, eno vam Marko piše na posebnoj temi: Kronologija Jehovinih svjedoka. Marko, dodaj u svojoj temi i podtemu: Kronologija Adventista sedmog dana. I ja ću ti malo pomoći pisati.
 
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
974
Martina Luthera ce Bog suditi za njegove izjave i djela. Covjek nije savrsen, ali je ipak zasluzan sto su neke stare biblijske istine ponovno izisle na vidjelo. Na zalost on nije zavrsio reformu koju je zapoceo, to su nastavili Wesley, anabaptisti i ostali. Luther je grijesio, ali to nije nista za katolicku svetu crkvu koja je ubila desetine miliona ljudi. Dovoljno je samo procitati izvjestaj o "Bartolomejskom pokolju" - inace papa je glasnika koji je trcao do Rima da izvijesti papu o ovom sretnom dogadjaju nagradio s 1000 dukata i ne samo to, iskovali su poseban novcic ili tako nesto ne sjecam se, kao podsjecanje na ovaj dogadjaj i proveli procesiju. O nemoralnim OHOLIM pontifeksima ne treba trositi rijeci - pustimo neka povijest sama prica.
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Martina Luthera ce Bog suditi za njegove izjave i djela. Covjek nije savrsen, ali je ipak zasluzan sto su neke stare biblijske istine ponovno izisle na vidjelo. Na zalost on nije zavrsio reformu koju je zapoceo, to su nastavili Wesley, anabaptisti i ostali. Luther je grijesio, ali to nije nista za katolicku svetu crkvu koja je ubila desetine miliona ljudi. Dovoljno je samo procitati izvjestaj o "Bartolomejskom pokolju" - inace papa je glasnika koji je trcao do Rima da izvijesti papu o ovom sretnom dogadjaju nagradio s 1000 dukata i ne samo to, iskovali su poseban novcic ili tako nesto ne sjecam se, kao podsjecanje na ovaj dogadjaj i proveli procesiju. O nemoralnim OHOLIM pontifeksima ne treba trositi rijeci - pustimo neka povijest sama prica.

Hmm, teško da bi se ovo podebljano moglo odbraniti na sudu. Milione u vreme kada Evropa nije imala toliko stanovnika, i kada je skoro polovinu pobila Bubonska kuga? Možda misliš na američke domoroce koje su pobile bakterije. Ako to misliš, onda misliš i da je Katolička Crkva imala i biološko oružje na raspolaganju, ali istorijski je dokazano da su zaraženu ćebad koristili Engleski, a ne Španski kolonisti. A oni su svi od reda bili Protestanti.

Što se tiče Bartolomejske noći, radilo se o politički motivisanom nasilju kao odgovoru na rasulo koje su Kalvinisti - Hugenoti izazvali u Francuskoj. Čak ni to nije sprečilo Hugenota Anrija IV Navarskog da se vrati u okrilje Crkve, rekavši da je Pariz, tj Kruna vredna jedne Mise.

Oholost i samoljublje nije svojstveno samo ovima ili onima, to je opšteljudski greh. Koji je svakog od pobunjenika, protestanta naterao da se pobuni. Jer bilo je: "Ja najbolje znam", mene slušajte, jer ja imam Pismo, a u pismu piše to i to. Šta ima neki tamo papa, ili patrijarh, okružen zlatom da meni ne da da ja tumačim veru koju ja najbolje znam." Sličan se sličnom raduje, i tako pobunjenici dobiše sledbenike. Dodajmo na to i da je u to vreme pismenost bila na niskim granama, i da je puk verovao propovednicima, da je poznavanje grčkog, latinskog i hebrejskog bilo nedostupno, tako da su se svi ti propovednici pobune služili samozavarivanjem.
 
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
974
Kakvom politicko motivisanom nasilju govoris. Ubili su "cvijet nacje" ljude vrijedne i pobozne, poslu sposobni. Potonuli su u jos vece zlo. Zbog toga zla oholi pontifeksi i svecenici i ostali su zavrsili na giljotini, veslajuci na galijama, zbog toga zla su se ateisti pojavil i odbacili Bibliju. I nisam rekao desetke miliona za vrijem Bartolomejske noci, nego u cijelom tom mracnom razdoblju katolicke crkve.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.328
zbog toga zla su se ateisti pojavil i odbacili Bibliju.

Njemački filozof i psihijatar Karl Jaspers (1883.-1969.): Što je Hitler činio, to je Luther nalagao s iznimkom izravnog usmrćivanja u plinskim komorama.“

Dean Inge: „Ako želimo pronaci žrtvenog jarca na čija ramena možemo položiti jade koje je Njemačka donijela svijetu, ja sam sve više i više uvjeren da je najgori genij zla te zemlje, ne Hitler ili Bizmark ili Frederik Veliki, nego Martin Luther.“

I nisam rekao desetke miliona za vrijem Bartolomejske noci, nego u cijelom tom mracnom razdoblju katolicke crkve.

A što bi rekao na činjenicu da su Protestanti u par desetljeća iz tog perioda skrivili 5-6 puta više žrtava nego Katolici u četiri i pol stoljeća?
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kakvom politicko motivisanom nasilju govoris. Ubili su "cvijet nacje" ljude vrijedne i pobozne, poslu sposobni. Potonuli su u jos vece zlo. Zbog toga zla oholi pontifeksi i svecenici i ostali su zavrsili na giljotini, veslajuci na galijama, zbog toga zla su se ateisti pojavil i odbacili Bibliju. I nisam rekao desetke miliona za vrijem Bartolomejske noci, nego u cijelom tom mracnom razdoblju katolicke crkve.

Ovo podebljano je osnova etike protestantizma. Sve ostalo je zamazivanje očiju. Nikakva borba za "opismenjavanje", za slobodu, nego za za kontrolu novca, tačnije za pravo na lihvu. Mase nisu ni znale da će sa Pismom, tako olako korišćenim u argumentaciji protiv Crkve, dobiti lihvare i trgovce robljem. Pobožnost "sposobnih" ljudi se najbolje videla kada su u Engleskoj zabranjivali bilo kakva slavlja, muziku, i na mnogo posesivniji način se mešali u lične živote ljudi. Kao i u tome da je progon veštica trajao mnogo duže u Protenstantizmu.

Ateizam nastao zbog papa? Hahahahahahaha. Nažalost, nije. On je postojao i pre, ali je svoj nalet zadobio baš zbog Sola Scriptura i bukvalnog, tj doslovnog tumačenja Pisma. Jedno je posumnjati u postojanje Boga zato što recimo biskup ima ljubavnicu i živi u raskoši, a sasvim je drugo posumnjati u postojanje Boga zato što raspomamljeni pastor tvrdi da je svet nastao za samo 6 dana, ili zabranjuje muziku, slavlje, radost, jer se to "kosi sa Biblijom". Da ne govorim o tome da je najveći broj očeva moderne nauke došao ne iz Sola Scriptura, nego iz CRKVE. Osim naravno nesrećnog Darvina, u koga i Sola Scrpitura čas sumnjaju, čas ga podržavaju, po potrebi.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.328
Nikakva borba za "opismenjavanje", za slobodu, nego za za kontrolu novca, tačnije za pravo na lihvu. Mase nisu ni znale da će sa Pismom, tako olako korišćenim u argumentaciji protiv Crkve, dobiti lihvare i trgovce robljem.

Martin Luther: "Pod papinstvom ljudi su barem bili milosrdni i nije bilo potrebno nikoga prisiljavati da udijeli milostinju. Danas, za vladavine evanđelja (pod čime misli na protestantizam), umjesto da daju, jedan drugoga pljačka i može se reći da nitko ne misli da išta posjeduje sve dok se ne domogne onoga što ima njegov susjed."
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Martin Luther: "Pod papinstvom ljudi su barem bili milosrdni i nije bilo potrebno nikoga prisiljavati da udijeli milostinju. Danas, za vladavine evanđelja (pod čime misli na protestantizam), umjesto da daju, jedan drugoga pljačka i može se reći da nitko ne misli da išta posjeduje sve dok se ne domogne onoga što ima njegov susjed."

Kada otac "reformacije" tako govori, šta onda očekivati od njegovih sledbenika? Toliko se busaju u grudi da poštuju deklaog, a na sedmu i desetu zapoved zaboraviše. Gde je svima njima Caritas? Gde im je CRS? Gde su škole? Univerziteti, Bolnice? No to nije tema. Tema je Oholost. a ono i vodi ka sektaštvu. Kod Sola Scriptura nema skromnosti, nema pitanja i slušanja bližnjeg. Samo ja, pa ja. Nema zajednice, osim za iskorišćavanje, nema opšteg dobra, osim ako ne donosi vidljivi profit. Oholost pojedinaca, koji misle da im je Pismo dovoljan argument, vodi i u cepanje deobom nastalih zajenica i zato imamo bezbroj "crkava" po Protestantskim zemljama, posebno u SAD gde je mlataranje pismom izrodilo Milerite, pa Adventiste, i Raselovce - Svedoke Džehove. Nema tu dara Duha Svetoga, nego darova duha oholosti. Usotalom da nije tako, zar bi te zajednice ikada bile organizovane po principu korporacija? Ne bi.
 
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
974
Ako nisi DarthShone znao odmah iza katolika po skolama, bolnicama i obrazovnim ustanovama su adventisti. I mogao bi za pocetak negdje nabaviti knjigu kako je ADRA pomagala Sarajevo u ratnom razdoblju.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.328
Ako nisi DarthShone znao odmah iza katolika po skolama, bolnicama i obrazovnim ustanovama su adventisti. I mogao bi za pocetak negdje nabaviti knjigu kako je ADRA pomagala Sarajevo u ratnom razdoblju.

Dok ne nabavimo knjigu, čitajmo kakve je sve motive imala Ellen White kad je agitirala za izgradnju lječilišta:

"Takva će nam ustanova, ako se njome pravilno rukovodi, omogućiti da naše gledište o istini iznesemo pred mnoge do kojih na drugi način ne bismo mogli da dopremo. Lečeći se sa uspehom u ovakvoj ustanovi i pod nadzorom lekara koji svetkuju subotu, nevernici će dolaziti pod neposredan uticaj istine. ...... Jedna duša spasena na takav način dragocenija je od
svih sredstava uloženih u osnivanje takve institucije. .... Oni mogu biti osvedočeni da štovaoci subote imaju istinu, ali ih svet i neverni srodnici sprečavaju da tu istinu prihvate. .... Neki odlaze potpuno isceljeni, i postaju oruđa za širenje naše vere u novim mestima i podizanja zastave istine tamo gde ona ne bi imala pristupa da prethodno nisu bile uklonjene predrasude širenjem zdravstvene reforme u našem narodu.
(Ellen White, Svjedočanstva)

Ovo je strašno! Segregacija i diskriminacija najgore vrste. Nema sumnje, Ellen White nije krenula u „lov na zdravlje“ nego u „lov na duše“.
 
Natrag
Top