Ovde samo jasno videli da se od strane Taramane i Stvarnoslapa planski negiraju jasni dokazi u prilog tome da je Ellen White plagirala svoje spise, jer ona jasno pise o tome da je citirala druge pisce i pojedine istorijske podatke iz njihovih dela.
Dakle, ona nije prepisivala knjige i navodno te reci pripisivala sebi - vec je citirala odredjene citate iz istorijskih dela onoga vremena i svedocila da je to cinila ali da u nekim slucajevima nije spominjala imena tih pisaca.
Dakle, sve je kristalno jasno, a Stvarnoslap i pored zelja pokretaca teme da ne tumace tekstove Epostavljene tekstove Ellen White vec da puste da citaoci sami donesu zakljucke - ipak to cine i to potpuno pogresno, zlonamerno izvrcuci ono o cemu ti citati jasno govore.
Objasnjenje:
Ovo objasnjenje koje je Mire dao razotkriva laz protivnika koji tvrde da je Ellen White prepisivala tekstove drugih pisaca i da je to prikrivala.
Ona u ovom tekstu jasno kaze da je uzimala citate iz knjiga drugih pisaca, kao sto je to i danas slucaj sa svim piscima koji pisu slicna dela.
U tim njenim knjigama su katkad uvrstena i licna otkrivenja koja je dobijala od Gospoda - sto je upravo slucaj sa knjigom "Velika borba" koja sadrzi istorijski deo za cije pisanje je koristila citate drugih autora, i prorocki deo - gde ona iznosi neke pojedinosti koje je dobila u vidjenjima, kao i biblije.
Dakle, nema govora o ikakvim plagijatima.
Odgovor u citatu Ellen White:
Da li je EGW prepisivala ili citirala dela drugih autora, evo sta ona sama kaze:
''Veliki događaji koji su označavali napredak reformacije u prošlim vjekovima, zabilježeni u historiji, dobro su poznati. To su činjenice koje nitko ne može pobiti. Ovu historiju sam ukratko iznijela u skladu sa svrhom i opsegom knjige. Činjenice su sažete na tolikom broju stranica koliko je neophodno potrebno za njihovo razumijevanje. U nekim slučajevima gdje je historičar tako grupisao događaje da oni ukratko prikazuju suštinu pitanja ili je tako iznio pojedinosti da su u skladu s planom ovog djela, ja sam citirala njegove riječi; ali u nekim slučajevima nisu spomenuta imena, jer citati nisu navedeni da istaknu pisca kao autoritet, već zato što njegove izjave pružaju jasan i uvjerljiv prikaz historijskih događaja. Prikazujući iskustvo i poglede onih koji u naše vrijeme unapređuju djelo reformacije, slično sam se koristila njihovim objelodanjenim djelima.''