Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Ovo može biti zanimljiva tema. Šteta je što nisi dao malo opširniji uvod."Postoje samo dve vrste ljudi: s jedne strane pravednici koji se smatraju grešnicima, a s druge grešnici koji se smatraju pravednicima."
--Blez Paskal
U ovoj Paskalovoj misli sažeta je razlika između hrišćanstva i farisejstva. Opravdava sebe onaj ko shvata i priznaje da je grešan, uz molitvu za oproštaj. Ove fariseje ne možeš navući ni konopcima na hrišćanski stav. Mislim da kod pravoslavnih i katolika ima mnogo više svesti o sopstvenom grehu nego kod drugih hrišćanskih zajednica. Ne mislim tu na crkvenu hijerarhiju, već na obične vernike. Ako neko misli da je pravedan jer drži zapovesti, šta će mu onda Hristova molitva kojom se moli oproštaj za sopstvene grehe? Ako, pak, govori "Oče naš",, priznaje da je grešan, čemu onda zapovesti? Istina je paradoksalna.
Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!
To nije 3. zapov. nego 4.
Grešnici u širem smislu su svi ljudi, a u užem smislu oni koji i dalje nastavljaju da krše Božji zakon zapisan u BIbliji.
Papagajsko ponavljanje i mehaničko poštovanje istog ne čisti od greha, nego je i greh samo po sebi. Otkupljujemo se po milosti, a ne po poštovanju "zakona".
"Prvi koji je bez greha, neka baci kamen", Govori Gospodin.
Oče naš, Koji jesi na nebesima.
Sveti se ime tvoje,
dođi Kraljevstvo Tvoje
Budi volja Tvoja
Kako na Nebu, tako i na Zemlji
Kruh naš svagdašnji daj nam danas,
I otpusti nama dugove naše, (grehe, pogreške, prekšaje)
Kako i mi otpuštamo dužnicima našim (onima koji su sagrešili protiv nas, pogrešili, učinili nam zlo)
I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla
Jer Tvoje je Kraljevstvo, moć i slava u vjeke vjekova.
Amen
Jer,od Boga tražimo da nam oprosti onako kako mi praštamo. Dakle, ako ne praštamo, ni nama oprošteno biti neće. Ako li sebi za pravo damo da ne praštamo, onda ni Bog neće nama oprostiti.
A to je tebi izgovor da se krši zakon. Neće biti otkupljeni koji krše zakon.
To je rekao farisejima kada su htjeli da ubiju preljubnicu, a njima je rekao da su sinovi đavola.
I Jovan Krst. im je to rekao.
"Ko odvraća uho svoje da ne čuje zakona i molitva je njegova mrska".
Ne oprašta nama Bog grijehe zato što mi drugima opraštamo, već naša spremnost da drugima opraštamo, jeste pokazatelj da nam je Bog oprostio.
Samo onaj kome je Bog oprostio, može drugima da iskreno iz srca oprašta.
Prvo vi ne možete znati da li ja kršim zakon ili ne.
Drugo, spasenje putem zakona je doktrina EGWizma,
kao Hrišćanin nisam obavezan da je poštujem i da verujem u nju.
Za razliku od vas, mi se molimo za oprost grehova.
Ne stavljamo sebe na mesto Boga, još manje verujemo da obožavanjem i služenjem "zakonu" služimo i obožavamo Boga.
još manje verujemo da obožavanjem i služenjem "zakonu" služimo i obožavamo Boga.
To ionako vama nije ništa više od parabole,
jer se kosi sa vašim verovanjima.
Bogataš iz te priče je poštovao zakon na isti način na koji ga neo fariseji poštuju.
Ali, nije mu oprošteno.
A tu je još i psalm Asafov.
Veoma ilustrativan o tome šta Bog stvarno traži od čoveka.