Novosti i zanimljivosti iz sveta filma

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Preminuo legendarni reditelj Bernardo Bertoluči

Italijanski reditelj i scenarista Bernardo Bertoluči preminuo je u Rimu u 78. godini života posle duge borbe sa rakom. Sa kultnim ostvarenjem „Poslednji kineski car“ pomeo je konkurenciju na dodeli Oskara 1987. godine, osvojivši devet statueta, a sa filmovima „Konformista“ i „Poslednji tango u Parizu“ zauvek se upisao kao jedan od najboljih reditelja u istoriji sedme umetnosti.


Miljenik filmofila širom sveta rođen je u Parmi u imućnoj porodici. Otac mu je bio poznati pesnik i pisac, a takođe je radio kao filmski kritičar.




Bertoluci.jpg


Inovativnim i hrabrim načinom snimanja uticao je na generacije filmadžija. Bio je ponosni marksista i ateista. U svojim filmovima često se bavio političkim, filozofskim, socijalnim pitanjima kroz seksualnost i izuzetno lične priče protagonista.

Bertoluci-1.jpg





Žirijem Venecijanskog filmskog festivala predsedavao je 2013. godine


Poslednji kineski car jedno je od remek-dela filmske umetnosti. Bertoluči je potpuno zasluženo sa njim osvojio devet Oskara (film je pobedio u svim kategorijama u kojima je nominovan). Bio je prvi, a za sada je i jedini Italijan sa statuetom za najboljeg režisera.

Konformista, Poslednji tango u Parizu, Sanjari, Dvadeseti vek, Mali buda, Ukradena lepota su ostvarenja kojima je Italijan zauvek promenio sedmu umetnost.

Po mnogima najveći italijanski reditelj, Bertoluči je jedan od retkih koji je uspeo da premosti jaz između evropske i holivudske filmske scene.

Od brojnih međunarodnih priznanja, Bertolučiju je 2011. godine uručena i Zlatna palma tokom otvaranja Kanskog festivala.

Skoro pola veka bio je u braku sa Klare Peplo, britanskom scenaristkinjom, producentkinjom i rediteljkom.


Izvor: RTS
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Glumac neće moći da prisustvuje dodeli Oskara, Amerika mu ne da vizu
Film "Roma" oduševio je kritičare i ovenčao se najvećim do sada dodeljenim nagradama, a na dodeli Oskara takmičiće se u čak deset kategorija.
IZVOR: B92,



10185962035c49bf402c1d5943052413_v4_big.jpg

Međutim, moguće je da glumac iz filma, Meksikanac Horhe Antonio Gerero, neće moći da prisustvuje dodeli jer su mu američke vlasti već tri puta odbile zahtev za vizu.

Los Anđeles tajms piše da je ovo "primer rasizma na delu" i navodi da je, jednom prilikom kada je aplicirao za vizu, zaposleni komentarisao njegov izgled i poreklo, uz tvrdnje da želi u Ameriku kako bi se tamo protivzakonito zaposlio.

Nisu pomogla ni pisma produkcije upućena vlastima, u kojima se jasno navodi da Gerero u Meksiku ima život, posao i porodicu, i da u SAD želi da uđe samo u okviru promotivnih aktivnosti filma.

"I dalje se nadam da će mi biti odobrena viza na vreme da prisustvujem dodeli Oskara. Shvatam da je ovo pitanje procedure, ali bih zaista voleo da mi se omogući ulazak u Ameriku," rekao je Gerero za meksičke medije.

Film "Roma" nominovan je u kategorijama najboljeg filma, zatim najboljeg van engleskog govornog područja, kamere, režije, glavne i sporedne glumice, originalnog scenarija, scenografije, miksa i montaže zvuka.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.637
Preminuo reditelj Dušan Makavejev
Reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. godini, saznaje u Jugoslovenskoj kinoteci.
IZVOR: TANJUG





9077640905c4b14a161b82120562817_v4_big.jpg






Slavni reditelj je rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko: "Parada" (1962), "Čovek nije tica", "Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT" (1967), "Nevinost bez zaštite" (1968), "Nedostaje mi Sonja Heni" (1972), "Sweet Movie" (1973), "Gorila se kupa u podne" (1993)...

Bio je urednik mnogih listova: Student (časopis), Književne novine i Danas. Bavio se i pisanjem za mnoge časopise. Imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968.

Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hjugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, Filmska legenda koju dodeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sedištem u Parizu. U septembru prošle godine promovisan je u počasnog doktora na Rektoratu umetnosti u Beogradu, zajedno sa Miodragom Tabačkim.





Kako se Njujork tajms oprostio od legendarnog srpskog režisera?
"Žene su mnogo bogatije u pogledu svojih problema, neistraženih oblasti i osećanja", objasnio je Makavejev u intervjuu za Njujork tajms 1981. "Muškarci su tako grdni u svojim propisanim ulogama, zaglavljeni u svakavim klišeima", rekao je tada on.

IZVOR: NEDELJNIK




1404797015c54a29540c7b692236889_v4_big.jpg





"Gospodin Makavejev bio je, kako je The Nation jednom rekao, 'najsjajnija zvezda na nebu avangarde' ranih sedamdesetih, zahvaljujući filmovima 'Čovek nije tica', 'Nevinost bez zaštite' i naročito 'WR: Misterije organizma', drskim delom koje je postalo miljenik Kanskog festivala 1971. godine", piše Njujork tajms u oproštajnom tekstu posvećenom velikom srpskom režiseru Dušanu Makavejevu čiji su filmovi obilovali "politikom, seksom i metaforom".

Film "WR: Misterije organizma", koncipiran u maniru svojstvenom Makavejevu koji podrazumeva spajanje dokumentarnih snimaka i fiktivnih elemenata, evocira ideje psihijatra Vilhelma Rajha i preispituje postavke fašizma, kapitalizma i seksualnog oslobođenja. Vinsent Kenbi je za Njujork tajms ranije pisao o Makavejevljevom smislu za politiku i apsurdu kojim odiše centralna scena filma u kojoj beogradska lepotica raskravljuje ukočenog staljinistu pruživši mu savršen orgazam.

"Čovek je toliko užasnut svojim seksualnim oslobođenjem da obezglavljuje damu", pisao je Kenbi. "Ali nju ni to ne može zaustaviti. Kada poslednji put vidimo njenu glavu položenu na poslužavniku u mrtvačnici, ona i dalje brblja o neophodnosti društvene, političke i seksualne revolucije."

Film je bio zabranjen u rodnoj zemlji velikog režisera, a prvi put je prikazan tek nakon 15 godina. On je ubrzo napustio zemlju i godine proveo u inostranstvu, odnosno u Kanadi i na zapadu Evrope gde je snimio svoj sledeći film - "Sweet movie" koji se nije proslavio u Kanu te 1974. godine kada je premijerno prikazan. Kenbi je, pišući o festivalu te godine, "Sweet movie" nazvao "filmom koji ljudi žele da gledaju samo da bi videli koliko je loš". U još jednoj kombinaciji seksa, politike i oslobođenja, Makavejev je film ispunio skatološkim i drugim sličnim elementima koji su šokirali dovoljno da je pred prikazivanje filma u Njujorku naredne godine morao da iseče nekoliko minuta naročito uvredljivog materijala.

Makavejev je nekoliko narednih godina radio mimo oka javnosti, a zatim se 1981. godine vratio filmom "Montenegro" u kojem Suzan Anspač tumači ulogu dokone domaćice koja postaje razuzdana nakon što se u Stokholmu sprijatelji sa jugoslovenskim imigrantima. Film je kritika ocenila daleko bolje nego "Sweet movie", iako se naširoko šuškalo o sukobima koji su nastajali tokom snimanja filma, a naročito između režisera i glavne glumice.

"Želeo je da radim sa električnim dildoom, a meni se nije dopala ideja i to sam mu i rekla", kazala je Anspač 1987. u intervjuu u kojem je imitirala Makavejevljev akcenat. "Vikao je: 'dees ees ment to bi a simbol of da kapitalist vorld giving eet tu da trd vorld', a ja sam mu rekla: 'Da, sjajno, Dušane, stavi to u titl'."

Centralne teme u filmovima Dušana Makavejeva često su bile upravo pokušaji ženskih likova da se oslobode rigidnih pravila i očekivanja društva.

"Žene su mnogo bogatije u pogledu svojih problema, neistraženih oblasti i osećanja", objasnio je Makavejev u intervjuu za Njujork tajms 1981. "Muškarci su tako grdni u svojim propisanim ulogama, zaglavljeni u svakavim klišeima."

Zato je, valjda, u intervjuu za londonski Independent, u to vreme, ispričao kako mašta o nastavku filma "WR", u kojem, kako je rekao, "Mileni, glavnoj junakinji koju na kraju prvog filma obezglavljuje njen ljubavnik, hirurzi ušivaju glavu nazad, ona rađa trojke, ta deca, zatim, odlaze u Rusiju Mihaila Gorbačova da posete zemlju svoga oca".
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
IZGUBIO BITKU… PREMINUO GLUMAC LUK PERI, DILAN IZ SERIJE “BEVERLI HILS”

MV5BMjQ2MWYyZTktNzVkZi00NmJhLWE2ZDgtYjg4ZTQ1MGE3MmVmXkEyXkFqcGdeQXVyNTU4NjY5MzM._V1_-1024x6841139871d62480688.jpg


Glumac Luk Peri, koji se proslavio igrajući lik Dilana u seriji “Beverli Hils”, preminuo je u 53. godini. On je 27. februara hitno odvezen u bolnicu nakon što u svom domu doživeo moždani udar.

Kako prenose inostrani mediji, Luk je preminuo u ponedeljak ujutru, 4 marta u bolnici Sent Dzozef u Burbenku. Prema izjavi predstavnika za medije pokojnog glumca, Peri je bio okružen svojom decom, sinom Džekom i ćerkom Sofi, verenicom Vendi Medison Bauer, bivšom ženom Mini Šarp, majkom En Benet, očuhom Stivom Benetom, bratom Tomom Perijem, sestrom Ejmi Koder.

Podsetimo, Luk je najzapaženiji ostao po ulozi buntovnog Dilana ali je, ubeđen da je spreman za ozbiljnije uloge, 1995. napustio “Beverli Hils” i okušao se u drugim projektima. Međutim, to nije slavno prošlo, i 1998. se vratio u postavu serije i ostao do kraja njenog emitovanja 2000. godine.

Poslednju uloga po kojoj će ostati upamćen je odigrao je u megapopularnoj seriji “Riverdale”

Podsetimo se kako je Luk Peri glumio Dilana u seriji “Beverli Hils”:


(Headliner.rs)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Preminuo glumac Branislav Petrušević Petrući


Izvor: n1
petruci.jpg






U Beogradu je danas preminuo poznati glumac Branislav Petrušević Petrući.


Petrušević je karijeru započeo na radiju, u Indeksovom radio pozorištu, od kog je kao pionir političke satire, sa kolegama stvarao kultnu radijsku emisiju.


Sa radijskih talasa, na kojima je učestvovao u brojnim projektima, Petrušević je devedesetih, u vremenu snažne društvene represije, sa glumcima i autorima Indeksovog pozorišta osvojio i scenu, i godinama dvorane širom Srbije punio satirom i gorkim humorom.


Nakon Indeksovog pozorišta nastupao je u brojnim satiričnim pozorišnim komadima nezavisnih produkcijskih grupa, stend ap predstavama, kao i u nekoliko filmova.


petruci3.jpg




Na sebi svojstven način proživljavao je društvenu stvarnost i trasponovao u duhoviti scenski i televizijski izraz.

Do kraja posvećen satiri, humoru, ideji boljeg i vedrijeg života, Branislav Petrušević je punih 40 godina stvarao izuzetan kontakt sa svojom publikom.

Petrušević je iza sebe ostavio suprugu i dva sina.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
“MONTIPAJTONOVAC” TERI DŽOUNS PREMINUO U 77. GODINI… OSTAO JE SAMO ASTEROID KOJI SE ZOVE PO NJEMU… I NEZABORAVNE ULOGE

maxresdefault-5-1024x5763b9d6d7591d2dd35.jpg


Velški glumac Teri Džouns, zvezda serijala “Montij Pajton”, preminuoo je u 77. godini, javlja BBC. Pod pravim imenom Terens Grejam Pari Džouns rođen je u Kolvin Beju, 1. februara 1942. Bio je komičar, scenarista, glumac, režiser, pisac, autor istorijskih dokumentaraca.

Uz njega je u trenutku smrti bila njegova supruga Ana, objavili su svetski mediji. Vest o smrti potvrdila je njegova porodica.

“Monti Pajton” naziv je poznate grupe britanskih komičara koju su činili: Grejam Čepman, Džon Kliz, Teri Gilijam, Erik Ajdl, Teri Džouns i Majkl Pelin.

Teriju je ustanovljena demencija 2016. godine, a njegov prijatelj i kolega, Majkl Palin, nedavno je izjavio da Džons “nije baš sjajno” i da je “pitanje trenutka”…

Jedan asteroid – 9622 Terryjones – nazvan je u njegovu čast.


(Headliner.rs)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Preminuo Kirk Daglas

Kirk-Daglas2a01e507aaa3cc9e.jpg


Glumac Kirk Daglas, poslednja velika zvezda "zlatnog" Holivuda, preminuo je u 104. godini, objavio je njegov sin Majkl Daglas.
"S velikom tugom objavljujemo da nas je Kirk Daglas napustio danas u 104. godini. Za svet, on je bio legenda, glumac zlatnog doba filma, ali za mene i za moju braću Džoela i Pitera bio je jednostavno tata", napisao je Majkl Daglas na Fejsbuku.
"Kirk je imao lep život i iza sebe ostavlja filmove za generacije koje dolaze i sećanje na priznatog filantropa koji je radio za javno dobro i za mir u svetu", napisao je Majkl.
Sin jevrejina izbeglog iz Rusije, rođen je 9. decembra 1916. godine kao Isur Danielovič Demski, u Amsterdamu, gradiću u državi Njujork.
"Čitav moj život bio je život gnevnog čoveka", govorio je.
"Gnev je bio pokretač mog života, veliki gnev protiv nepravde", govorio je.
Proveo je detinjstvo trpeći zbog antisemitizma i ravnodušnosti nepismenog oca alkoholičara.
Kirk Daglas je glumio u stotinak filmova, a neki od njih postali su klasici poput "Dvadeset hiljada milja pod morem" (1954), "Staze slave" (1957), "Obračun kod OK Korala" (1957) i posebno "Spartak" (1960), film snimljen u vreme lova na komuniste koji je Daglasa učinio svetskom zvezdom.
U vreme lova na veštice on se zauzeo za to da se u "špici" filma ispiše i ime scenariste koji je bio na crnoj listi Holivuda. Njegov angažman protiv makartizma jedan je od njegovih najvećih hrabrih istupa, kako je objasnio u svojoj desetoj knjizi naslovljenoj "I am Spartacus".
"Treba se angažovati, najveća američka snaga u inostranstvu je Holivud", rekao je glumac kada je imao već sto godina i nije prihvatao predsednika Donalda Trampa.
Veliki zavodnik osvajao je mnoge žene, ali je od 1954. živeo sa samo jednom, En Bijdens koju je upoznao u Francuskoj i koja mu je postala druga supruga.
Holivudska legenda pretrpela je moždani udar 1996. godine, a zatim i srčani udar 2001. godine.


(N1)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Umro Šon Koneri, legendarni Džejms Bond

2020-10-31T124115Z_679962323_RC2OTJ9DV7LF_RTRMADP_3_PEOPLE-CONNERY.jpg


Čuveni glumac Šon Koneri preminuo je u 91. godini, saopštila je njegova porodica. On je preminuo tokom noći u snu, na Bahamima, gde je boravio, javlja BBC, a navodno se nije osećao dobro već neko vreme.

Škotski glumac bio je najpoznatiji po ulozi Džejmsa Bonda, kojeg je igrao na filmu sedam puta. Koneri je i proglašen je za najomiljenijeg glumca u ulozi filmskog tajnog agenta 007 u istraživanju koje je sprovela britanska agencija One Poll.

Dobitnik je nagrade Oskar, dve nagrade Bafta i tri Zlatna globusa.Britanska kraljica proglasila ga je vitezom 2000. godine.

Koneri se zalagao za nezavisnost Škotske i bio je član Nacionalne partije Škotske.
Povukao se sa filma u aprilu 2011. godine, a devedeseti rođendan proslavio je u avgustu.
Ser Šon Koneri rođen je 25. avgusta 1930. godine u siromašnoj četvrti u Edinburgu. Debitovao je u pozorištu u Londonu 1951, a tri godine kasnije i na televiziji. Prvu značajniju ulogu na filmu je ostvario 1958. u filmu "Another Time, Another Place" sa Lanom Tarner.
Prvi film iz serijala o britanskom tajnom agentu bio je "Dr. No" (1962), a zatim i "Iz Rusije s ljubavlju" (1963), "Goldfinger" (1964), "Operacija Grom" (1965), "Samo dvaput se živi" (1967) i "Dijamanti su večni" (1971). Ponovo je igrao Džejmsa Bonda u filmu "Nikad ne reci nikad" (1981), i više nikad nije bio slavni agent.
Uloga irskog policajca Malonea u filmu Nedodirljivi (1987) donela mu je Oskara i Zlatni globus. Igaro je i u filmu Indijana Džons i poslednji krstaški pohod (1989). Priznanje za životno delo dodeljeno mu je 2006. godine. Ser Koneri se okušao i kao producent.

(N1)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Preminula glumica Mira Furlan

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 66. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.


mira-furlan-4-725x553-1.jpg




Kako prenosi Variety, glumica je preminula u sredu 20. januara.


Mira je rođena u Hrvatskoj 1955. a u Americi je živela od 1991. godine kad je zbog rata emigrirala sa suprugom. Uzrok smrti još nije poznat, ali je kreator serije Vavilon 5 u kojoj je igrala i koji se oprostio od nje na društvenim mrežama, rekao da je već neko vreme imala probleme sa zdravljem.


“Ovo je noć velike tuge, naša prijateljica i saputnica otišla je putem na kom je više ne možemo uhvatiti. Ali kao i sa svim drugim, stići ćemo je jednom i verujem da će imati mnogo priča za nas tada i da će još mnogo važnih uloga podeliti sa univerzumom”, napisao je Majkl Stražinski.


Niko od članova porodice glumice još se nije oglasio, a od njenih kolega iz bivše Jugoslavije, od Mire Furlan oprostila se glumica Snežana Bogdanović, prenosi „Blic“.


„Mila moja, ja ne verujem… Legendo najveća, pameti, talentu, lepoto.. bol i velika tuga“, napisala je Snežana na Instagram storiju.


Rođena je 7. septembra 1955. u Zagrebu. Igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije, a u SAD je bila poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno-fantastičnoj seriji Vavilon 5 i po ulozi Danijel Ruso u seriji Izgubljeni. U SFRJ je bila jedna od najvoljenijih glumica poznata po rolama u ostvarenjima kao šti su Otac na službenom putu (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalui Lepota poroka (1986) Živka Nikolića.


Krajem 1991. godine Mira Furlan i njen suprug emigrirali su iz SFRJ kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se bivša država nalazila.

Izvor: N1
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Preminula Rialda Kadrić, čuvena Marija iz "Žikine dinastije"

Glumica Rialda Kadrić umrla je iznenada sinoć u Atini gde je u poslednje vreme i živela.



22622921660104173384ba376522843_v4_big.png



Poznata jugoslovenska glumica, koja se proslavila ulogom Marije u filmskom serijalu „Žikina dinastija", preminula je, preneo je RTS.

Vest da je glumica preminula objavio je njen prijatelj Dušan na Fejsbuku, preneo je Kurir, a Tanjug navodi da je za ovu agenciju potvrđeno iz krugova bliskih glumici.

"Iz naših života otišla je sinoć Rialda Šebek (1963-2021), glumica i psihoanalitičarka, draga drugarica", napisao je na fejsbuk nalogu Rijaldin prijatelj.

Ona se proslavila ulogom Marije, a kasnije je odabrala nešto drugačiji život od glumačkog.

Ulogu Marije tumačila je od 1978. do 1990. godine.

Glumila je u filmovima "Ljubi, ljubi, al' glavu ne gubi", "Dvoboj za južnu prugu", "Kakav deda, takav unuk", "Idi mi, dođi mi", "Šta se zgodi kad se ljubav rodi" i "Žikina dinastija".

Bila je profesorka književnosti i psihoanalitički terapeut, a početkom devedesetih se preselila u London, gde je i živela.

Psihoanalitičko društvo Srbije saopštilo je večeras da je preminula koleginica, psihoanalitičarka Rialda Kadrić u 58. godini.

"Psihoanalitičko društvo Srbije sa velikom tugom objavljuje da je juče preminula naša koleginica, psihoanalitičarka u edukaciji u našem Društvu. Izuzetno obrazovana, vredna, sa neverovatnim organizacionim sposobnostima, spremna da uči i radi, svetski putnik, erudita, bila je i predstavnik naših mladih kolega u Internacionalnoj psihoanalitičkoj studentskoj organizaciji", navodi se u saopštenju Društva.



Izvor: B92
 
Natrag
Top