Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Hvala svima na 1 900 000+ postova & 500 000+ tema!

Novosti i zanimljivosti iz sveta filma

  • Začetnik teme BaneFromDaHood
  • Datum pokretanja
maja_jevtic

maja_jevtic

Urednik
Preminuo legendarni reditelj Bernardo Bertoluči

Italijanski reditelj i scenarista Bernardo Bertoluči preminuo je u Rimu u 78. godini života posle duge borbe sa rakom. Sa kultnim ostvarenjem „Poslednji kineski car“ pomeo je konkurenciju na dodeli Oskara 1987. godine, osvojivši devet statueta, a sa filmovima „Konformista“ i „Poslednji tango u Parizu“ zauvek se upisao kao jedan od najboljih reditelja u istoriji sedme umetnosti.


Miljenik filmofila širom sveta rođen je u Parmi u imućnoj porodici. Otac mu je bio poznati pesnik i pisac, a takođe je radio kao filmski kritičar.
Bertoluci.jpg


Inovativnim i hrabrim načinom snimanja uticao je na generacije filmadžija. Bio je ponosni marksista i ateista. U svojim filmovima često se bavio političkim, filozofskim, socijalnim pitanjima kroz seksualnost i izuzetno lične priče protagonista.

Bertoluci-1.jpg

Žirijem Venecijanskog filmskog festivala predsedavao je 2013. godine


Poslednji kineski car jedno je od remek-dela filmske umetnosti. Bertoluči je potpuno zasluženo sa njim osvojio devet Oskara (film je pobedio u svim kategorijama u kojima je nominovan). Bio je prvi, a za sada je i jedini Italijan sa statuetom za najboljeg režisera.

Konformista, Poslednji tango u Parizu, Sanjari, Dvadeseti vek, Mali buda, Ukradena lepota su ostvarenja kojima je Italijan zauvek promenio sedmu umetnost.

Po mnogima najveći italijanski reditelj, Bertoluči je jedan od retkih koji je uspeo da premosti jaz između evropske i holivudske filmske scene.

Od brojnih međunarodnih priznanja, Bertolučiju je 2011. godine uručena i Zlatna palma tokom otvaranja Kanskog festivala.

Skoro pola veka bio je u braku sa Klare Peplo, britanskom scenaristkinjom, producentkinjom i rediteljkom.


Izvor: RTS
 

Top