Šta je novo?

Novosti i zanimljivosti iz sveta filma

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.676

Preminuo Milan Lane Gutović

1629909868-Tan2021-8-25_183829934_0-750x450.jpg


Glumac Milan Lane Gutović preminuo je u 75. godini.

Gutović je preminuo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a informaciju o njegovoj smrti potvrdio je sin glumca.

Glumac će biti sahranjen u subotu, 28. avgusta, u 12 časova, na kumodraškom groblju, objavio je RTS.

Gutović je izrazio želju da ne bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Gutović je rođen 11. avgusta 1946. godine u Umci kod Beograda.

Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu (današnji FDU) završio je 1967. godine u klasi profesora Milenka Maričića.

Bio je jedan od čuvenih „Bojanovih beba“, zajedno sa svojim kolegama sa klase (Josif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Tanasije Uzunović), koje je Bojan Stupica primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U JDP je bio do 2002. godine.

Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2006. godine. Penzionisan je krajem decembra 2011. godine. Igrao je i u Zvezdara teatru, Kult teatru, Pozorištu Slavija, Bitef teatru, Crnogorskom narodnom pozorištu, Kruševačkom pozorištu, Ateljeu 212, NP Timočke Krajine, Beogradskom dramskom pozorištu, Teatru „Vuk“.

1629909690-Buba-u-uhu-Milan-Gutovic-arhiva-JDP1-1.gif


Odigrao je veliki broj pozorišnih uloga, a ostaće posebno upamćen kao Kamij u Fejdoovoj „Bubi u uhu“ i kao Vladimir Nedeljković u Nušićevoj „Pučini“ u JDP. A generacije pamte njegov autorski kabare „Obično veče“, sa kojom je proputovao ceo svet i koja je prva predstava na srpskom jeziku igrana na Brodveju.

Filmsku karijeru je započeo 1968. godine, kada je debitovao u ostvarenju „Bekstva“ Radoša Novakovića. Deceniju kasnije odigrao je prvu glavnu ulogu u film „Drugarčin“ Miće Miloševića. Uloga Srećka Šojića u „Tesnoj koži“ donela mu je veliku popularnost, a isti lik je zaigrao u „Beloj lađi“, koja je zahvaljujući njegovoj glumačkoj kreaciji bila jedna od najgedanijih TV serija.

Upravo je Gutović bio taj koji je došao na ideju da njegov lik priča dijalektom južne Srbije, a inspiracija mu je, kako je rekao, bio zidar Toma koji je radio u školi koju je pohađao.

1629909683-Putujuce-pozoriste-Sopalovic-foto-Nebojsa-Babic4.jpg


Otac je ćerke Milice i sinova Janka i Spasoja.

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su pozorišne – Sterijina nagrada, Nagrada “Raša Plaović”, Statueta Ćuran, Nagrada “Zoran Radmilović”, Nušićeva nagrada, Zlatni ćuran za životno delo, kao i Nagrada Car Konstantin, za uloge u filmovima „Uslovna sloboda“ i „Sedam i po“.

Godine 2014. dobija nagradu makedonskog TV magazina „Bekstejdž” za ulogu Srećka Šojića u filmu Tesna koža, koji je najrepriziraniji strani film u Makedoniji i najveći filmski favorit makedonske publike.

U periodu od 2006. do 2008. bio je predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije.

Sredinom avgusta je primljen u bolnicu, nakon naglog pogoršanja zdravstvenog stanja izazvanog koronavirusom.

(N1)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.676

OPAKO LEP, OPASNO TALENTOVAN, U FRANCUSKOJ CENJEN KAO SAM BOG: Evo kako je živeo Žan Pol Belmondo!

Danas je svet obišla jedna tužna vest: "Preminuo je glumac Žan-Pol Belmundo!" Imao je 88. godina, umro je mirno u svom domu.

257615_profimedia0290005505_ls.jpg


Francuzi su ga zvali Bebel, postao je jedan od najvežih filmskih zvezda u Francuskoj 60ih i 70ih godina prošlog veka, veliki rival glumca Alana Delona.

Žan-Pol Belmondo preminuo je danas u svom domu u 88. godini, a svet je ostao bez vrsnog glumca, ključne figure zlatnog doba evropskog filma.

Rođen je 1933. godine u dobrostojećoj porodicu koja je živela u predgrađu Pariza. Sin vajara, pohađao je niz elitnih privatnih škola, ali je bio loš đak. Veliko interesovanje je pokazao za sport, a kao tinejdžer je započeo amatersku boksersku karijeru.

257617_profimedia0287278217_ff.jpg


Međutim, oboleva od tuberkoloze pa bavljenje boksom ne dolazi u obzir. Belmondo se u to vreme zanima za glumu, te se prijavljuje na elitnu Nacionalnu akademiju dramskih umetnosti. Uskoro je diplomirao pa se uloge same nižu. Belmondo je odmah na početku karijere ozbiljno prihvatio svoj poziv.

Glumac je rado glumio gangstere, mada je uspehe nizao i u filozofskim filmovima. Jednostavno je voleo glumu, a publika je volela njega.

Nakon godinu dana pauze, 1968. godine, vraća se na posao, jakim tempom snima filmove koji će ga vinuti u samo nebo filmske industrije. Do sredine osamdesetih godina prošlog veka, u Francuskoj snima komedije, akcione i kriminalističke filmove, ali njegov rad usporava krajem devedesetih, pa se Belmondo vraća u pozorište. Njegova najuzbudljivija filmska uloga devedesetih bila je u ostvarenju "Jadnici".

2001.godine je hospitalizovan zbog moždanog udara i nije snimao filmove do 2009. godine. Tada snima ostvarenje pod nazivom "Čovek i njegov pas", gde se jasno vide posledice moždanog udara na Belmonda.

Glumac je bio oženjen dva puta, sa koleginicom glumicom Eloid Konstantin i plesačicom Nati Tardivel. Takođe je imao niz veza, između ostalog i sa vlasnicom noćnog kluba Barbarom Gandolf sa kojom se rastao 2012. godine.

Imao je četvoro dece: Pol Belmondo, Stela Eva Anđelina, Florens Belmondo, Patricija Belmondo i četvoro unučadi.

257619_profimedia0473447894_ff.jpg


(Stil.Kurir)

 
Top