Novosti i događaji iz sveta muzike

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
Vatikan objavio listu 10 najboljih albuma svih vremena

Vatikan objavio listu najboljih albuma svih vremena

T.Mitrović/Blic online | 15. 02. 2010. - 11:43h |

Vatikanski list "L'Osservatore Romano" objavio je listu 10 najboljih pop i rok albuma, među kojima su i albumi Majkla Džeksona i Bitlsa, prenosi britanski "Telegraf".

Prvi na listi je album Bitlsa "Revolver" iz 1966.godine, a na listi su i albumi grupa Pink Flojd i Oejzis. Svi muzičari sem irske grupe U2 su britanski ili američki, dok italijanskih nema.
"Ova top lista je naš skromni vodič za dobru muziku i tu je da vas podseti da postoji i drugačija muzika" piše ovaj vatikanski list, pozivajući Italijane da je slušaju umesto lakih nota sa italijanskih festivala kao što je San Remo.
Top 10 :
1. Revolver – The Beatles
2. If I could Only Remember My Name - David Crosby
3. The Dark Side of the Moon - Pink Floyd
4. Rumours - Fleetwood Mac
5. The Nightfly - Donald Fagen
6. Thriller - Michael Jackson
7. Graceland - Paul Simon
8. Achtung Baby - U2
9. (What's the story) Morning Glory - Oasis
10. Supernatural - Carlos Santana
 
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Ova top lista je skromni doprinos ljudskoj gluposti. Ne znam samo koji su kriterijum primenili prilikom odabira ? Da li je to broj pominjanja boga na albumu ili Marije, možda broj poseta članova grupa Svetoj stolici (to nije ona stolica u wc šolji). Ima jedna zajednička osobina koja povezuje sve ove albume, a to je potpuno odsustvo bunta, i eskapizam (bežanje od stvarnosti).Znači mirenje da je bog na nebu a tirani na zemlji.
A kad će naši popovi i popadije da prave top listu ?
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Lekar kaže da je Hendriks ubijen

Lekar koji je pre 39 godina pokušavao spasiti život legendarnog gitariste Džimija Hendriksa potvrdio je da je Hendriks, najverovatnije, ubijen, i to prisilnim ulivanjem u grlo crvenog vina u kojem su bile otopljenje pilule za spavanje.
Šezdesetsedmogodišnji lekar Džon Banister za"Dejli mejl" je ispričao što se dogodilo te kobne noći 18. septembra 1970. godine u bolnici ''Sent Meri Abot'' u Kensingtonu.
"Količina vina po njemu i u njemu je bila neverovatna. Ne samo da mu je kosa bila u potpunosti slepljena vinom i da mu je odeća bila natopljena njime, već su mu ga bili puni i želudac i pluća", ispričao je Banister, dodajući da je samo u Hendriksovoj kosi bilo bar pola litre vina.
Nedavno je Džejms Tepi Rajt u svojoj knjizi za ubistvo Hendriksa optužio njegovog propalog menadžera Majkla Džefrija, koji se, navodno, hteo domoći dva miliona dolara od Hendriksovog životnog osiguranja.
Rajt je napisao da je u hotelsku sobu 27-godišnjeg Hendriksa upala banda koja ga je doslovno "udavila vinom".
Najrasprostranjenija teorija o Hendriksovoj smrti je bila ona da se ugušio u vlastitoj povraćki nakon predoziranja.

Izvor: Srna
 
Član
Učlanjen(a)
21.08.2009
Poruka
112
hendriks

Neverovatno saznanje.Ovo prvi put čujem za vino!!
Hvala Sendi ! Eto Dzimi kako ti završi :dntknw:
 
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Pa po meni je veliki napredak da su objavili bilo kakvu listu.:)

Kad li su samo preslušavali albume da mi je znati?:)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.011
Ciklus "Srpskim kompozitorima u čast"

Ciklus "Srpskim kompozitorima u čast"


26. novembar 2010. 15:14


Ciklus koncerata, pod nazivom "Srpskim kompozitorima u čast", održaće se tokom decembra u Kolarčevoj zadužbini i Svečanoj sali Skupštine Grada Beograda, najavio je Jugokoncert.

v190241p0.jpg

Guliver/Getty images


Ciklus počinje 4. decembra koncertom instrumentalne i vokalne, kamerne i kamerno orkestarske muzike, kompozitora Vlastimira Trajkovića.

Na koncertu će nastupiti flautisti Mihel Kofler i Neda Arsenijević, pijanistkinja Natalija Mladenović, orkestar "Isidora Žebeljan", violisti Julija Hartig i Saša Mirković, violončelista Dragan Đorđević, pod vođstvom dirigenta Premila Petrovića.


Koncert muzike kompozitora Ninete Avramović, Ustvolska, Adamsa, Stevana Kovača Tikmajera, održaće se 6. decembra u Svečanoj Sali Skupštine Grada.


Na koncertu pod nazivom "Srpska muzika u svetskim muzičkim tokovima- Minimalizam", nastupiće pijanista Miloš Veljković, oboista Borislav Čičovački i violinistkinja Julija Hartig.


Muzika kompozitora Rajka Maksimovića biće izvedena 9. decembra u Kolarčevoj zadužbini, a na programu je "Pasija Svetog Kneza Lazara" u kome učestvuju pripovedač, solisti, dva hora i orkestar.


Dramski umetnik Gojko Šantić biće u ulozi pripovedača, a nastupiće solisti Mihajlo Šljivić (bas), Nataša Jović (mecosopran), Vladimir Andrić (bariton), pojac Dragoslav Pavle Aksentijević, Simfonisjki orkestar RTS-a, Akademski hor "Obilić i AKUD "Branko Krsmanović".


Dela Dejana Despića, Srđana Hofmana, Milana Mihajlovića, Svetlane Savić, Dragane S. Jovanović, Aleksandra Sedlar Bogoeva, izvešće Akademski hor "Collegium Musicum" i Beogradski gudački orkestar "Dušan Skovran", 12. decembra u Kolarčevoj zadužbini.


(Beta)



 
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Najveće rok svađalice

Svađe u svetu rokenrola nisu retkost. Neke od njih nastanu zbog potpuno banalnog razloga dok neki sukobi eskaliraju zbog neslaganja kada su u pitanju ličnosti sa beskompromisnim stavovima. Magazin “Roling stoun” sastavio je listu najvećih rok svađalica.

60745_zabstonsi02-foto-rojter_f.jpg


Na prvom mestu su Mik Džeger i Kit Ričards iz sastava “Rolling stones” koji su zajedno u bendu od 1961. godine, ali su dosta vešto krili svoje svađe sve dok se nije pojavila knjiga sa Kitovim memoarima, “Life”.
- Početkom osamdesetih godina Mik je postao nepodnošljiv. Voleo sam ga, ali već 20 godina nisam ušao u njegovu garderobu. Ponekad pomislim da mi nedostaje moj prijatelj i pitam se gde je nestao? - naveo je čuveni gitarista u svojoj knjizi.

- Ne možete očekivati da vaši odnosi budu stalno isti. Mislim da su naše razlike kao porodične prepirke ako vičem i vrištim na njega to je zato što niko drugi nije imao hrabrosti da to uradi- ili oni nisu plaćeni da to rade. Nadam se da Mik razume da sam prijatelj koji pokušava da ga dovede u red - objasnio je Kit. Na drugom mestu su Pol Sajmon i Art Garfunkel zbog svađe iz polovine osamdesetih godina kada je Sajmon izbrisao Artove vokale sa pesama koje su trebale da budu objavljene povodom ponovnog okupljanja.
Nakon verbalnog provociranja prilikom ulaska ove dvojice muzičara u “Kuću slavnih”, 2003. su odlučili da naprave zajedničku turneju.
Na trećem mestu je sastav “Aerosmith” odnosno problematični frontmen Stiven Tajler koji je pored problema sa zavisnosti iznervirao gitaristu Džoa Perija kada se prijavio za sudiju u rijalitiju “Američki idol”.

Lista svađalica

  • 1. Mik Džeger i Kit Ričards - “The Rolling Stones”
  • 2. Pol Sajmon i Art Garfunkel - “Simon & Garfunkel”
  • 3. Stiven Tajler i Džo Peri - “Aerosmith”
  • 4. Pit Taunsent i Rodžer Doltri - “The Who”
  • 5. Rej i Dejv Dejvis - “The Kinks”
  • 6. Džon Lenon, Pol Makartni i Džordž Harison - “The Beatles”
  • 7. Dejvid Gilmor i Rodžer Voters - “Pink Floyd”
  • 8. Dan i Fil Everli - “The Everly Brothers”
  • 9. Lijam i Noel Galager - “Oasis”
  • 10. Aksel Rouz i Sleš - “Guns N’ Roses”
  • 11. Edi Van Helen i Dejvid Li Rot - “Van Halen”
Blic
 
Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Serbian Blue



Serbian Blue - George Benson



Zanima me da li je neko čuo prije ovu pjesmu?




 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Grupa Soundgarden snima novi album

06. decembar 2010. 22:00

Gitarista grupe Soundgarden Kim Tejil kaže da ponovo okupljeni sastav radi na novom albumu, ali još uvek ne zna kada će on biti i objavljen.


v191177p0.jpg



"Trenutno radimo demo snimke. Kada se sastanemo na probama, za nas je sasvim prirodno da improvizujemo i smišljamo nove stvari. Smislili smo instrumental a povremeno su tu i stihovi. Ništa ne želim da potvrdim ali je nemoguće da se nađemo u istoj prostoriji i ne dođemo do nekih novih ideja", dodao je on.

Tejil je najavio da grupa priprema kompilaciju B-strana singlova kao i koncertni album. Sastav je nedavno objavio CD/DVD kompilaciju "Telephantasm".

Poslednji studijski album Soundgardena je "Down on the Upside" iz 1996., a godinu dana kasnije grupa se raspala, da bi se u aprilu ove godine ponovo okupili.


(MONDO)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.011
Sto violina večeras u "Sava centru"

"100 violina" u Beogradu

Sto violina večeras u "Sava centru"


Tanjug| 28. 12. 2010. - 09:09h


Ciganski simfonijski orkestar iz Budimpešte "100 violina" održaće večeras Novogodišnji gala koncert u Sava centru.

102080_100-violina_f.jpg

Orkestar "100 Paganinija"


Najveći i najpoznatiji ciganski simfonijski orkestar predstavlja jedinstvenu muzičku atrakciju i često gostuje po Evropi, Americi, Japanu, a svirali su i za mnoge carske i kraljevske porodice.

Repertoar orkestra, pored tradicionalnih mađarskih čardaša, rumunske Ševe, ruskih i španskih ciganskih melodija, čine i dela Bramsa, Lista, Štrausa, Bizea, Rosinija, Ofenbaha, Dinikua, Montija, Teodorakisa, napolitanske pesme i filmska muzika.


Raznolikost melodija, kvalitetna izvođenja i energija koja prati "100 violina" čine da svaki nastup ostavlja neizbrisiv utisak na publiku i predstavlja događaj koji se pamti.

Obučeni u tradicionalnu nošnju sa puno jarkih boja, sviraju bez nota, sa brzim promenama ritma, harmonija, stilova i izuzetnom virtuoznošću, zbog koje se govori da u orkestru svira 100 Paganinija.




 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top