Aleksandra Kovač sutra izdaje novi album „U mojoj sobi”
Moja borba za istinu i lepotu
Nakon četiri godine pauze, dugo očekivani album Aleksandre Kovač „U mojoj sobi“ naći će se u prodaji od ponedeljka. Sa novih 11 pesama, Aleksandra najavljuje povratak u velikom stilu, a u intervjuu za „Blic“ kaže da je album nastao iz ljubavi prema muzici i da predstavlja nastavak njenog uspešnog debi albuma „Med i mleko“.
– Moj novi album se zove „U mojoj sobi“ i nakon četiri godine moram da priznam da jedva čekam da dođe u ruke onima kojima je i namenjen. Sadrži 11 pesama, od kojih su ovoga puta devet na srpskom, jedna je na engleskom, a jedna na španskom jeziku, za koju je tekst napisao poznati španski kantautor Mikel Herzog. Pored nežnih i intimnih balada, koje ljudi željno iščekuju, pozabavila sam se raznim stilovima, od soula, bluza, džeza, do pop-kantri zvuka... Zapravo, pokušala sam da napravim kompilaciju svih onih muzičkih stilova koje ja privatno volim i slušam u intimi svoje sobe, gde su sve ove pesme i nastale. Za jednim klavirom, uz puno ljubavi, nežnosti, sreće i suza...
Da li ste učestvovali u svim procesima stvaranja albuma i šta je vama bilo najlepše u tom procesu?
– Ovo je jedan intiman, iskren autorski album, koji priča priču o ljubavi, borbi za istinu i lepoti sveta u kome živim. Taj svet je u mojoj sobi, u mojoj duši, i kroz svaku od ovih pesama probala sam da približim slušaoca suštini i najdubljim delovima moje intime. Dve pesme su nastale u saradnji s najboljim švedskim autorima, koji su poznati po svom radu sa Džastinom Timberlejkom, „No Angels“, „N’Sync“, i sa kojima sam provela nezaboravna dva meseca u Stokholmu, na poziv „Chrysalis“ kompanije. Prvi put u karijeri sam napisala par tekstova na srpskom, neke od najlepših tekstova na albumu je napisao Roman Goršek, a jedan sam napisala u saradnji s našom talentovanom pevačicom Majom Marković. Znam napamet svaki ton svakog instrumenta koji je odsviran, jer smo Roman i ja radili i aranžmane i produkciju s takvim zanosom i uzbuđenjem kao da prvi put pravimo muziku. Mnogo divnih muzičara je sviralo i doprinelo posebnoj energiji koju ovaj album nosi, a među njima su: Goran i Dejan Antović, Miloš Petrović, Ivan Kljajić, Ivan Aleksijević, Aleksandar Sedlar, Marko Đorđević, Rastko Aksentijević, i naravno „Beogradski glas“.
Osećate li određenu vrstu pritiska zbog uspeha albuma „Med i mleko“ i smatrate li da će novi album da dostigne popularnost prethodnog?
– Mislim da je ovaj album emotivni nastavak mog prvenca, ali u svakom drugom smislu je nadogradnja i korak napred. Muzika je tu da se sluša, a ne da dostiže bilo kakve statistike. U današnje vreme samo iskrena ljubav prema muzici je jedini poriv.
Da li smatrate da je uprkos krizi u muzičkoj industriji i dalje najbolje rešenje objavljivanje albuma bez obzira na male tiraže?
– Muzički stilovi koji insistiraju na dobroj kompoziciji i izvedbi i pored promena na tržištu uvek imaju veliku i vernu publiku. Jedini način da imamo potpunu kontrolu nad našom muzikom je da se bavimo svim segmentima snimanja i izdavanja CD-a. Za razliku od većine domaćih izdanja, moj album će se prodavati u muzičkim radnjama, gde mu je i mesto, u „Mamut“ prodavnicama i knjižari „Akademija“, a hteli smo da omogućimo ljudima širom Srbije da dođu do njega, naručivanjem preko mog sajta
www.aleksandrakovac.com i za 24 sata album im stiže na kućnu adresu. Kompletno izdanje smo radili uz pomoć vrhunskih saradnika, muzičara, dizajnera, fotografa i svih prijatelja kojima je cilj bio da zajedno stvorimo nešto što će ljude pokrenuti i vratiti im osmeh na lice. Radili smo bez ikakvog uticaja, bilo kakvih sponzora, već sa entuzijazmom i verom u to što svi zajedno radimo i zahvalna sam svima na talentu i pomoći. Ovaj album će imati svoj život bez obzira na stanje u zemlji, politiku, ekonomiju i druge gluposti kojima nas stalno zapljuskuju, zato što je rađen iskreno, uz dobre namere i prave ljude, i bavi se onim što uvek pobeđuje – ljubavlju.
Kada planirate promociju i kada će publika moći da vas čuje uživo?
– Odlučili smo se za malo drugačiji marketing, pa ćete tako na svakoj radio-stanici čuti drugi „1. singl“ sa mog albuma, jer smo dali mogućnost muzičkim urednicima da sami izaberu tu prvu pesmu koju će ljudi slušati na njihovim talasima. Želeli smo da muziku približimo slušaocima, tako da će publika moći češće da me vidi uživo, na koncertima, nego na televiziji, osim ako ne budu postojali uslovi za TV nastup uživo.
Koja je pesma na albumu vama posebno draga?
– Naslovna numera „U mojoj sobi“ je džezi-soulful balada koja je definitivno moja omiljena pesma na albumu, mada tu je i „Nedostaješ mi“ koju sam napisala na divan tekst moje mame Spomenke, a onda i „Da li nekad sanjaš san...“, s porukom mira, ljubavi i sreće.
Hoćete li promovisati i novi imidž s ovim izdanjem?
– Kao i uvek, moj izgled prati moju muziku. Saradnja s novim mladim umetnicima mi je donela sveže ideje, a ja volim da eksperimentišem i probam nove stvari.
Autor: Neven Džodan