Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Exit etiketa s ponosom najavljuje novi album novosadskog sastava Obojeni program, pod nazivom “Kako to misliš: mi?”, koji će moći besplatno da se skine od danas, 6. aprila
Trinaest pesama s albuma
Kod:
[URL="http://www.exitmusic.rs/sr/label/obojeni-program?a=kako-mislis-mi"]je dostupno za besplatno preuzimanje[/URL]
, ali ni istinski obožavaoci benda i kolekcionari neće ostati uskraćeni za fizičko izdanje albuma, za koje će se postarati izdavačka kuća „Odličan hrčak“.
Deveti po redu album Obojenog programa, jednog od najuticajnijih domaćih rok sastava sniman je u novosadskim studijima „Do Re Mi“ i „Standard“, od novembra 2011. do februara 2012. godine, a mastering je rađen u „Studiju 150“ u Amsterdamu. Album je producirao basista benda, Bebec, dok je za prvi singl sa albuma pod nazivom Da li smo naučili živeti u kapsuli, objavljen u martu mesecu, urađen i spot.
Po rečima frontmena benda, Branislava Babića Kebre, album je rezultat neprekidnog procesa rada i svakodnevne inspiracije, uz učešće najboljih saradnika. Ovog puta Obojeni program nastupa u neobičnoj muzičkoj postavi – dva basa, bubanj i vokal, koja čini novi album još ekplozivnijim u odnosu na prethodne. Prateće vokale na albumu pevale su Bilja i Jelena iz sastava Boye, dok dizajn omota potpisuje beogradski umetnički kolektiv „Škart“. Kao i na prethodnim albumima, Kebra, svojim eklektičnim tekstovima i autentičnim zvukom daje svojevrsan prikaz i kritiku naše svakodnevnice, postavljajući pitanja, ali i ostavljajući prostor da sami tumačimo odgovore. Uostalom, kao što glasi i naziv jedne od pesama sa albuma, „svaka definicija gubitak je slobode“.
Prethodni album Obojenog programa, Kosmos u tvom srcu/Igračke se voze levom rukom, objavljen u junu 2009. godine, prvo je pravo onlajn izdanje, ali i ubedljivo najuspešnije izdanje ikada izdato na Exit etiketi. U februaru prošle godine na „We Share Music“ dodeli Exit Label nagrada Obojenom programu dodeljena je plaketa za platinasti tiraž za više od 50 000 preuzimanja na sajtu exitmusic.rs.
Obojeni Program osnovan je 1980. godine u Novom Sadu, a prvi album objavili su 1990. godine. Jedini su domaći bend koji se pojavio u legendarnoj emisiji iz boljih dana MTV-ja „120 minutes“ i koje je u svoju plejlistu uvrstio papa alternativnog roka, John Peel. Za 30 godina kroz bend je prošlo više desetina ljudi, a sadašnja postava pojačana je još jednom bas gitarom. Sastav danas čine Bebec i Ljuba na bas gitarama, Cina na bubnjevima i vokal benda, Kebra.
Obojeni program pripremaju i beogradski koncert povodom promocije novog albuma koji će se 28. aprila održati u klubu Gun.
EXIT label je online etiketa, nastala u februaru 2009. godine kao odgovor na novi način distribucije muzike, sa željom da kvalitetnim domaćim izvođačima pruži što bolju promociju, kako kroz besplatno preuzimanje, tako i nastupima uživo. Na ovaj način Exit stavlja postojeću infrastukturu i promotivne kampanje za Exit festival i u službu promocije bendova. Exit online etiketa nastaviće da predstavlja najbolja imena domaće i regionalne scene, čiji će albumi biti dostupni za besplatan download, i aktivno će promovisati muzičare sa ovih prostora.
EXIT label je online etiketa, nastala u februaru 2009. godine kao odgovor na novi način distribucije muzike, sa željom da kvalitetnim domaćim izvođačima pruži što bolju promociju, kako kroz besplatno preuzimanje, tako i nastupima uživo. Na ovaj način Exit stavlja postojeću infrastukturu i promotivne kampanje za Exit festival i u službu promocije bendova. Exit online etiketa nastaviće da predstavlja najbolja imena domaće i regionalne scene, čiji će albumi biti dostupni za besplatan download, i aktivno će promovisati muzičare sa ovih prostora.
[h=1] Kraj za Blur i Gorilazz [/h] Bend Blur ovog leta okončaće svoju 25 godina dugu karijeru, piše britanski "Gardian".
Grupa će karijeru, kako je najavljeno, okončati koncertom u okviru Olimpijskih igara i singlom "Under the Westway".
Frontmen benda Dejmon Albrn rekao je za "Gardian" da će koncert u londonskom Hajd parku "po svemu sudeći" biti njihov poslednji, a da će pesmom "Under the Westway" okončati dugogodišnju muzičku karijeru.
Koncert koji će biti organizovan u Hajd parku, a na kome će nastupiti i New Order i Specials organizuje se u sklopu završnice Olimpijskih igara u Londonu.
Albarn je dodao i da ne očekuje da će se njegov drugi bend Gorillaz ponovo okupiti jer su on Džejmi Hjuvlit koji je stvorio četiri fiktivna lika koji predstavljaju "lice" benda ozbiljno posvađali tokom snimanja albuma "Plastic Beach" 2010..
[h=1] Preslušajte novi album grupe The Cult [/h] Sve pesme sa albuma "Choice Of Weapon", koji će biti objavljen 22. maja, mogu se preslušati na Internetu.
Grupa The Cult će deveti studijski album da promoviše i na predstojećem BelgradeCalling festu, a delimično je snimljen, tvrde članovi benda, u pustinji pored Kalifornije.
Za produkciju su bili zaduženi stari saradnik benda Bob Rok i Kris Gros. Album je početkom februara najavljen pesmom "Lucifer", zatim je usledio i singl "For The Animals". Sada je ceo album u proširenoj verziji, sa 14 pesama, dostupan za "brzo preslušavanje" OVDE.
Pevač Youssou N'Dour imenovan je za ministra turizma i kulture u Senegalu. Imenovanje N'Doura za ministra izazvalo je podeljene reakcije javnosti u Senegalu pošto je nedavno Ustavni sud odbio njegovu kandidaturu na predsedničkim izborima, uz obrazloženje da ne ispunjava uslove jer je poslednjih deset godina više proveo u SAD nego u zemlji čiji je državljanin. Premijer Mackya Salla izjavio je da ne postoji bolja osoba koja će u svetu reprezentovati senegalski turizam od poznatog pevača. U političke vode nedavno se otisnuo i pevač Wyclef Jean koji je 2010. godine poželeo da postane predsednik Haitija.
Album Blood on the Tracks Boba Dylana postaje film
Album Blood on the Tracks Boba Dylana postaje film
Jedan od najpoznatijih albuma Boba Dylana Blood on the Tracks, iz 1975. godine, biće pretočen u film.
Prava za snimanje filma po numerama sa Blood on the Tracks otkupila je kompanija RT features. Rok za završetak projekta još nije određen, a trenutno je u toku kasting glumaca, kao i izbor režisera. Bob Dylan je više puta javno izjavljivao kako ovaj album nije autobiografski, međutim mnogi smatraju da je inspirisan razlazom sa tadašnjom suprugom Sarom. Bob Dylan je poslednji put u Beogradu nastupio 2010. godine, a trenutno promoviše album Chimes of Freedom koji je objavljen povodom 50 godina od osnivanja organizacije Amnesty International.
[h=1]Marilyn Manson i Laibach u BG Areni [/h] Izvor: B92
Prvi muzički festival “IQ Music 2012” biće održan 9. juna u Beogradskoj areni. Uz poznate muzičare kao što su kontroverzni Marilyn Manson i slovenački bend Laibach, na sceni Arene možete nastupiti i Vi.
Foto: Agata Alexander
Osim pomenutih muzičara te večeri nastupiće i makedonski Mizar, britanski Dirty Vegas i domaći Block Out. “Muzika više ne postoji, postoji samo industrija, a Marilyn Manson to dvoje uspešno spaja već dvadeset godina. Od nejgovih početaka do danas objavio je osam albuma, a najnoviji će biti u prodaji za nekoliko dana”, kazao je direktor Beogradske arene Dejan Petričević na konferenciji za novinare. Novi festival samo je prvi u nizu sličnih muzičkih događaja koji će se održavati u Areni nekoliko puta godišnje. “Naš plan je da imamo po jedan prepoznatljiv događaj u svakom godišnjem kvartalu”, izjavio je Petričević. “Na tim događajima nastupiće ‘čudni momci’, muzička imena koja ne predstavljaju deo redovnog repertoara Arene. Siguran sam da će oni imati publiku u Beogradu i da će ti događaji biti veoma uspešni”. Festival je specifičan i po tome što će ga otvoriti neki od mladih neafirmisanih muzičara koje će publika izabrati putem konkursa. Naime, od 20. aprila biće otvoren konkurs za sve bendove i pojedince koji žele da obrade jednu od tri pesme koje su ponudili organizatori. “Izabrali smo pesmu ‘Crno beli svet’ Prljavog kazališta jer je ona obeležila osamdesete godine kod nas. Naredni period obeležio je bend EKV pa smo ponudili pesmu ‘Par godina za nas’. U ponudi je i pesma ‘Sweet dreams’ Marylina Mansona, što je sasvim prikladno jer je on jedno od najvećih imena festivala”, kazao je Mirko Vukomanović u ime Beogradske kulturne mreže.
On je objasnio da su se za ovaj potez odlučili između ostalog i zbog toga što su izvođači koji dolaze na festival poznati po brojnim obradama. Svi zainteresovani moći će da snime svoju obradu jedne od ponuđenih pesama i snimak iste postave na “YouTube”. Obavezno je da naslov snimka/pesme bude u sledećem formatu: ime benda - ime numere - za IQ MUSIC konkurs
Link sa “You Tube-a” na kome se nalazi snimak pošaljite od 20. aprila do 15. maja na e-mail adresu: iqmusicfestival@gmail.com . Svi snimci koji stignu, nalaziće se u video galeriji fejsbuk profila festivala. Prva faza glasanja traje od 11. do 25. maja kada će dvadeset bendova koji imaju najviše lajkova ući u uži izbor.
Osim najavljenog muzičkog konkursa, pre festivala biće održane brojne promotivne aktivnosti, uključujući i izložbu likovnih radova inspirisanih Mensonovim likom i delom.
Cena ulaznica, koje će uskoro biti puštene u prodaju, iznosi 2890 dinara za parter i 2990 dinara za sedenje. Organizatori su saopštili da će koncert biti organizovan za šest do deset hiljada posetilaca, a ukoliko bude potrebe, s obzirom na kapacitet Arene, u prodaju će biti pušteno još karata.
Festival organizuju Beogradska arena i Beogradska kulturna mreža uz podršku Jelen Live-a.
SATNICA NASTUPA
18:00 - 19:00 - Pobednici konkursa
19:00 - 20:00 - Mizar / Makedonija
20:00 - 21:00 - Block Out / Srbija
21:15 - 22:30 - Laibach / Slovenia
23:00 - 00:30 - Marilyn Manson / SAD
01:00 - 03:30 - Dirty Vegas sound sistem / VB
Britanska pank grupa „Seks Pistols“ odbila je da nastupa na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu, objavio je 10. aprila „Dejli Telegraf“.
Namera organizatora bila je da na zatvaranju ovogodišnjih Olimpijskih igara nastupaju izvođači koji su obeležili britansku muzičku scenu posle Drugog svetskog rata. Međutim, svečana ceremonija proći će bez kultnog sastava „Seks Pistols“ (Sex Pistols). Pank bend trebalo je da predstavlja muzičke sedamdesete godine prošlog veka, pa organizatori sada traže zamenu. Za sada postoje glasine da je poziv upućen još jednom kultnom bendu „Kleš“ (The Clash). Razlog zbog kojeg su „Pistolsi“ obili da nastupaju nije poznat, a mediji sa ostrva navode da je jedan od mogućih problema i to što angažovani muzičari dobijaju simboličan honorar u iznosu od jedne funte. Svoj nastup na zatvaranju Olimpijade za sada su potvrdili Adel (Adele), Pol Makartni (Paul McCartney) i sastav „Roling stouns“ (The Rolling Stones).
Roni Vud otkrio je da će bend početi sa snimanjem novog materijala ovog meseca.
U razgovoru za Daily Mirror gitarista je rekao da će on i ostali članovi benda ući u studio da „razbacaju neke ideje” u okviru priprema za proslavu 50. rođendana benda.
Vud je rekao da bend jedva čeka „da ponovo uđe u štos”, dodavši: „To vam je kao da se spremate za Olimpijadu. Morate da uđete u trening. Tako da mi počinjemo sa vežbanjem”.
The Rolling Stones su svoj prvi nastup imali u Londonu 12. jula 1962. i očekivalo se da će pola veka postojanja obeležiti novom svetskom turnejom u drugoj polovini ove godine, ali prošlog meseca bend je otkrio da će proslavu odložiti za 2013.
Pričalo se da je loše zdravlje Kita Ričardsa - koji je izjavio da bend „nije spreman” za put - razlog za odlaganje, jer lekari misle da on ne može da izdrži kompletnu svetsku turneju, ali gitarista je naglasio da bi koncerti 2013. bili prikladnija proslava.
„The Stones su uvek računali '63. kao svoj početak jer nam se Čarli Vots nije pridružio sve do januara.
Na 1962. gledamo kao na godinu začeća, ali rođendan je 1963”.
Iako se donedavno pričalo da je nezvanični razlog što jubilarna turneja još „visi u vazduhu” zapravo netrpeljivost između Mika i Kita, Ričards se nedavno izvinio Džegeru za uvrede koje mu je naneo u svojoj autobiografiji „Život”.
On je u knjizi Mika nazvao „nepodnošljivim” i zbijao je šalu na račun veličine njegove „muškosti”.
[h=1]Festival u čast Džoa Stramera [/h] Izvor: B92, Tanjug
Specijalni festival povodom 10 godina od smrti frontmena grupe The Clash (Kleš) Džoa Stramera biće održan ovog avgusta na tajnoj lokaciji u oblasti Somerset.
Na festivalu "Strummer Of Love" nastupiće prijatelji Džoa Stramera, a lokaciju festivala znaće samo oni koji kupe kartu. Sav prihod biće uplaćen organizaciji "Stramervil" koja podržava mlade muzičare, preneo je BBC.
"Osećali smo da je to jedini način da obeležimo Džoovu godišnjicu i da to treba da uradimo oko logorske vatre, na otvorenom gde je najviše i voleo da bude", rekla je Lusinda Garland iz "Stramervila". "Zaista smo počastvovani što će toliko brilijantnih bendova svirati na ovom festivalu".
Učesnici festivala biće poznati iduće sedmice, a karte su u prodaji od danas. Festival "Strummer of Love" će biti održan od 17. do 19. avgusta.
Džo Stramer (Joe Strummer), čije je pravo ime bilo Džon Grejam Melor, umro je 22. decembra 2002. godine.
[h=1]Herbi Henkok uskoro piše memoare [/h] Izvor: Tanjug
Američki džez pijanista i kompozitor Herbi Henkok (Herbie Hancock) odlučio je da napiše memoare za koje se očekuje da će se naći u prodaji 2014. godine.
Foto: Beta
''Kvinsi Džons (Quincey Jones) je moj dragi prijatelj koji mi je stalno govorio da moram da napišem knjigu'', rekao je Henkok AP-u u telefonskom intervjuu iz Šangaja gde je trenutno na turneji.
''Imao sam život koji je imao mnogo interesantnih delova. Mnogo sam naučio od mentora koji su bili instrument za moje oblikovanje i želim da podelim ono što sam naučio'', dodao je on.
Henkok, koji je napunio 72 godine ove nedelje, osvojio je 14 Gremi nagrada i decenijama je mešao džez muziku sa bluzom, soulom, fankom i elektronskom muzikom. On je dobio nagradu Oskar 1986. godine za muziku u filmu ''Oko ponoći'', a trenutno je ambasador dobre volje u UNESKO-u.
Henkok nije samo svirao standardni džez kao Majls Dejvis (Miles Davis) sa kojim je sarađivao, već je nastupao i kao pop izvođač poput Stinga i Stivija Vondera (Stevie Wonder). Na svom albumu iz 2010. godine ''The Imagine Project'' sarađivao je sa pevačima Silom (Seal), Džonom Ledžendom (John Legend) i Dejvom Metjuzom (Dave Matthews).
''Nadam se da ova knjiga neće privući samo obožavatelje džeza'', rekao je Henkok.
On će na knjzi raditi sa saradnikom, koji još nije potvrđen. Za ove memoare se interesovalo par izdavača, ali će je objaviti izdavačka kuća Pingvin grup (SAD).
Knjiga će u neku ruku biti i duhovno putovanje. Henkok će pisati o tome kako je prešao u budizam i kako ne vidi sebe prvenstveno kao muzičara, iako svira klavir od sedme godine.
''Biti muzičar nije ono što sam ja'', objasnio je on. ''Za moju ženu ja nisam Herbi Henkok muzičar. Ja sam njen muž. Kada pričam sa komšijom, ja sam komšija. Kada glasam, ja sam građanin'', rekao je Henkok.