Novosti i događaji iz sveta muzike

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Najbolji pevači svih vremena su...

Najbolji pevači svih vremena su...

Pokojni kralj popa Majkl Džekson proglašen za najboljeg pevača svih vremena u anketi muzičkog časopisa NME.​

v209803p0.jpg

Majkl Džekson se našao na prvom mestu liste 20 najboljih pevača sa prosečnom ocenom 9,02 od mogućih deset.

Na drugom mestu se nalazi "bog roka" Fredi Merkjuri, nekadašnji frontmen benda Queen sa prosečnom ocenom 8,39.

"Bronzu" je uzeo Elvis Prisli, dok su četvrto i peto mesto "uzeli" Eksl Rouz iz "Gansa" i Džon Lenon.

Na listi najboljih pevača svih vremena su i Dejvid Bouvi, Robert Plant, Pol Makartni, Stivi Vonder, Areta Frenklin, Met Belami, Rej Čarls, Džim Morison, Bob Marli, Elton Džon, Kurt Kobejn, Stiven Tajler, Mik Džeger, Marvin Gej i Tina Tarner.

Broj glasova koji je pristigao u anketi muzičkog magazina je blizu deset miliona.

"Pobednik"

(MONDO)

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Želite li da učestvujete na Gitarijadi?

Želite li da učestvujete na Gitarijadi?

Rok festival neafirmisanih bendova biće održana u Zaječaru od 4. do 6. avgusta.​

v209738p0.jpg

Na 45. Gitarijadi učestvovaće 16. bendova koji će se boriti za dve glavne nagrade - nagradu stručnog žirija (150.000 dinara) i nagradu publike vrednu 100.000 dinara.

Gitarijada će biti održana u park šumi Kraljevica, na prostoru između Sportske hale, teniskih terena i bazena i imaće dva kampa - rok kamp i kamp bajkera.

Od 21. juna je otvoren konkurs za bendove koji žele da nastupe na Gitarijadi. Konkurs traje do 20. jula. Više informacija OVDE.

Na prošlogodišnjoj Gitarijadi pobednik je bio banjalučki bend As I Fall.

(MONDO)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Novo izdanje Nirvaninog albuma Nevermind

Novo izdanje Nirvaninog albuma Nevermind

Beta

LONDON - Album "Nevermind" američke grupe "Nirvana" biće ponovo objavljen u septembru, povodom 20 godina od njegove prve pojave u prodavnicama.

152578_nirvananevermind_hf.jpg

Novi deluks album činiće četiri kompakt diska, sa nekoliko bonus numera, miksova, živih i retkih snimaka. Uz njega će se prodavati i DVD sa snimkom sa koncerta. Album će u britanske prodavnice stići 19, a u američke 20. septembra, objavljeno je na šou biznis sajtu "Didžital spaj". Album "Nevermind" iz 1991. drugi je studijski album "Nirvane" i na njemu je prvi put svirao bubnjar Dejv Grol, koji je kasnije osnovao grupu "Fu Fajters".

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Prva verzija „Ti si mi u krvi” nije prošla

PRED KONCERT ZDRAVKA ČOLIĆA

Prva verzija „Ti si mi u krvi” nije prošla

Reakcija je bila mlitava, ali ne samo Čolina – već i moja, ali to sebi nisam hteo da priznam

fusnota-FIN.jpg
Kornelije Kovač

Kod Zdravka Čolića su postojala dva stava u odnosu na pesme koje su mu bilo kada nuđene. Prvi: pa možda... hm...videćemo, i drugi: bez komentara, ili: to je to, samo da još Marina (Tucaković), Goran (Bregović), Arsen (Dedić) ili (Đorđe) Balašević napišu tekst.

Nepoznati tekstopisci nisu mogli da prođu, a ni kompozitori. Pa, dobro, prihvatio sam njegov način razmišljanja jer se radilo o njegovoj ploči, o pesmama koje će on pevati na koncertima ili ih skloniti u najdonju fioku ormara ako njihova finalna verzija ne bude uspešna. Ali borio sam se za svoje mišljenje onda kada se radilo o profesionalizmu jer sam znao da sam tu jači od bilo kog pevača.

Kada sam Čoli pustio prvu verziju „Ti si mi u krvi”, nije prošla i reakcija je bila mlitava. Ali ne samo njegova – već i moja, ali to sebi nisam hteo da priznam. Ne zbog teksta u refrenu već i zbog vrste ritma odabranog da prati kompoziciju.

– A da proba Bajaga da uradi tekst?
Nisam hteo da se predam potpuno, i odustanem od svojih aduta. Po savršenim Spomenkinim strofama očekivao sam da će se stvar razviti u željenom pravcu, one su imale snažnu poruku i verovao sam da će se rasplamsati emocije u refrenima. Možda bi moglo...

– A šta misliš da rade zajedno Bajaga i Spomenka?
Zašto da ne, pomislio sam. Od tada sam često zaticao njih dvoje u dnevnoj sobi kako dime i razbijaju glave tražeći pogodne reči i rime za stihove. Posle nedelju dana, pitao sam Bajagu:
– Ima li šta novo?
– Složio sam dva stiha i predložio ih Spomenki – šeretski se nasmejao.
– Bajo, zamisli ovaj mali skeč!
Bajaga i Spomenka rade tekst, slušaju kasetu sa melodijom, na kaseti ja pevam sa na, na, na.
Bajaga: Reći ću ti svašta, zaboravićeš Vladu, reći ću ti svašta, kad se sretnemo u gradu.
Spomenka: A kog Vladu?
Bajaga: Pa onog što ću sresti u gradu.
Spomenka: Ha, ha, ha...
Bajaga: Ha, ha, ha...

Tako su oni radili na tekstu. Meni je već gorelo pod nogama, ako ne ponudim Čoli neku jaku varijantu, pesma neće ući na ploču. Vežbali smo ostale pesme spremne za snimanje u mom trpezarijskom studiju sa „Petrof” pijaninom, a ponekad bi, zaboravljajući na vreme, izgladneli duo na Čolinu molbu: „Daj, Spomi, možeš li nam spremiti dve šnicle na žaru i zelenu salatu”, utolio glad zapečativši taj radni dan sa dve krigle piva.

Dok sam kasnije posle zakasnelog ručka pomagao u pranju posuđa, rekao sam Spomenki:
– A zašto ti ne dovršiš taj tekst? Kakav je problem, već je mnogo rečeno i u strofama, sad još refren i gotovo.

Bajaga je bio važan katalizator ideja dok su zajedno pokušavali da slože nešto dobro, ali sam bio duboko ubeđen da su Cigani čergari Spomenkina ideja, znajući za njenu ljubav prema muzici Cigana Ivanovića, ali sam isto tako bio ubeđen da su haremski čuvari Bajagino maslo.
I tako je na kraju Spomenka složila „Ti si mi u krvi”.

* Tekst je preuzet iz knjige „Fusnota” Kornelija Kovača, u izdanju Lagune
Objavljeno: 24.06.2011.
Izvor: Politika

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Čola počinje pesmom „Sinoć nisi bila tu”

Čola počinje pesmom „Sinoć nisi bila tu”

Prodaja karata ide odlično, a očekuje se da će Čolić opet oboriti „neke rekorde”: procena je da će na Ušću biti između 80.000 i 100.000 ljudi

Cholina-Bina-na-Uscu.jpg
Bina kao za „Rolingstonse” Foto D. Ćirkov

„Sinoć nisi bila tu” biće prva pesma kojom će Zdravko Čolić sutra uveče od 21 sat otvoriti koncert na Ušću. Pored ovog hita čiji je autor Kemal Monteno (Čola je pesmu prvi put izveo davne 1972. na festivalu „Vaš šlager sezone”), zvezda će pevati nekoliko pesama sa poslednjeg studijskog albuma „Kad pogledaš me preko ramena”, kao i kompozicije iz sedamdesetih koje dugo nije izvodio, a neće izostati ni najveći hitovi iz višedecenijske uspešne karijere.
Posle priprema na Paliću, Zdravko Čolić vratio se sa muzičarima u Beograd i spremno dočekuje sutrašnji koncert na Ušću, prostoru na kome će se prvi put u blistavoj karijeri „oprobati”. Poznat po višesatnim koncertima, Čola će i sutra, kako je najavio u nedavnom intervjuu za naš list, opet obradovati publiku maratonom.
Produkcijski ovaj koncert neće nimalo zaostajati za spektaklima svetskih muzičkih zvezda koje smo proteklih godina imali priliku da gledamo u Srbiji.
– Bina je površine 10 ari, visine 15 metara, a težina je između 60 i 70 tona. Angažovana snaga za scenu je 5.000 kilovata. Tim od čak 200 ljudi, uglavnom iz Srbije, danima već radi na postavljanju pozornice. Ozvučenje je jačine jedan megavat, a takođe montira se i čak 400 metara kvadratnih led ekrana – ističe Predrag Milutinović, direktor „Megatona”, zaduženog za produkciju spektakla.
Koncert će produkciono najviše „ličiti” na onaj „Rolingstonsa” održan na istom mestu 2007. godine. Osim stajanja u parteru, za publiku su postavljene i četiri tribine koje primaju oko 7.000 posetilaca.
Organizatori Čolinog koncerta, uprkos nepovoljnoj prognozi, ne boje se kiše:
– Najavljeno je samo da su mogući lokalni, letnji pljuskovi, koji nikako neće odložiti koncert! – izričit je Milutinović.
J. K.
Objavljeno: 24.06.2011.
Izvor: Politika

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Jarboli: Talking Heads, Šarlo i Bouvi

Jarboli: Talking Heads, Šarlo i Bouvi

Objavljivanje novog izdanja na ploči trend je koji ponovo osvaja muzičku industriju. Izgleda da su članovi beogradskog sastava Jarboli prvi koji su, kod nas, to uočili, pa su svoj peti studijski album „Zabava“ ponudili i u formatu vinila. I to duplog! Boris Mladenović, pevač i gitarista Jarbola, nudi vam nekoliko „toplih vinilnih preporuka“.

15778191184e03256e02b02616983494_orig.jpg
"The Name Of This Band Is..." - Talking Heads

Dupli live album. Svaka strana pokriva deo tada četvorogodišnjeg diskografskog rada grupe. Iz strane u stranu čuje se kako se grupa menja, od četvoročlane postave koja svira na kućnim žurkama, do stadionske atrakcije sa gomilom gostujućih izvođaca i pratećih pevača. Lep i zanimljiv omot sa puno fotografija.

"Low"Dejvid Bouvi

Dve potpuno različite strane za dve potpuno različite muzike na jednoj ploči o jednom raspoloženju. Čudna ploča.

"Bistriji ili tuplji čovek biva kad..." - Šarlo Akrobata

Slušana sa vinila ova ploča ujeda još jače. Najmoćniji je početak B strane. Važan je raspored pesama, zato ploču po mogućstvu treba slušati u celini, nikada na shuffle.

B92

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Kako su "preživeli" Pepersi?

Kako su "preživeli" Pepersi?

Red Hot Chili Peppers će 30. avgusta okončati petogodišnju pauzu i vratiti se na scenu sa novim, desetim po redu studijskim albumom "I' m with you".​

v210007p0.jpg

O novom albumu, odlasku dugogodišnjeg gitariste Džona Frušantea i tome kako je bend uspeo da "pregrmi" njegov odlazak i ostane na okupu, magazinu "Spin" ispričao je basista benda Fli.

Fli je otkrio da je petogodišnja pauza bila planirana i da je upravo on bio inicijator tako dugog vremenskog razmaka između dva albuma.

"Jednostavno sam morao da se sklonim od benda na neko vreme, došao sam u fazu u kojoj sam se osećao potpuno disfunkcionalno i užasno dosadno. Shavio sam da smo do tog trenutka puno toga postigli, i sklonio sam se upravo da bih dao bendu šansu da opstane. Vreme koje sam proveo van benda mi je pomoglo da shatim koliko sam za njega vezan i koliko volim svog prijatelja Entonija Kidisa (pevača)".

O tome zašto je gitarista Džon Frušante napustio bend, i to po drugi put, Fli je rakao da je to njihova stvar i da nije bilo nikakve svađe, već da Džon jednostavno više nije želeo da bude deo RHCP-a.

v210007p1.jpg

"On je jednostavno želeo da radi stvari koje mu dinamika benda nije dozvoljavala. Zahvalan sam za vreme koje je Džon proveo u bendu, bilo je to zaista fenomenalan period - kreativan i beskrajno zabavan".

Novi album "Pepersa" koji će imati afrički prizvuk je završen, a Fli smatra da su odradili odličan posao i "pronašli drugu stranu sebe" dok su ga stvarali.

"Ovaj album je drugačiji od naših prethodnih, govori o životu i smrti - to je glavna tema, što nije bio čest slučaj na našim prethodnim albumima".

"Sada smo u drugom sastavu, imamo novog gitaristu, Džoša Klingkofera, momka koji je sjajan svirač. Džon je bio fenomenalan gitarista, virtuoz koji je mogao da odsvira sve što poželimo, ali Džoš je takođe veoma talentovan i uneo je neku novu stvaralačku energiju u bend".

O vremenu koje je proveo van benda i tome koliko je to promenilo njegov pristup komponovanju i odnose u bendu Fli kaže:

"Vreme koje sam proveo van benda proveo sam studirajući muziku i to je u velikoj meri promenilo moj pristup radu i način na koji stvaramo pesme. Ranije sam pesme za bend komponovao uglavnom na bas gitari, a sada to radim na najrazličitijim instrumentima i osećaj je potpuno drugačiji".

Kao najtužniji momenat Fli je istakao smrt njihovog zajedničkog prijatelja koja ih je zatekla u studiju i inspirisala da napišu pesmu "Brendan's Death Song", koja govori o njihovom prijatelju Brendonu Mulenu.

(MONDO)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
U2 konačno osvojili „Glastonbury“

U2 konačno osvojili „Glastonbury“

Poznati irski rok bend U2 prvi put je 24. juna nastupio na jednom od najvećih muzičkih događaja, festivalu „Glastonbury“, koji se svakog poslednjeg junskog vikenda održava u Velikoj Britaniji, a osim muzike, nastup je obeležio i manji incident.

9839657364e05e50235c88947688667_orig.jpg

www.glastonburyfestivals.co.uk
Na početku koncerta slavnih Iraca organizatori su uklonili veliki balon koji je kružio nad publikom. Na njemu je bila ispisana poruka „I vi platite vaš porez“ (U Pay Your Tax 2!), a sve je to delo protestne grupe „Art Uncut“.

Naime, dolazak muzičara pratile su glasine o tome da članovi benda ne plaćuju porez u Irskoj, na šta ih obavezuje tamnošnji zakon. Zbog toga ih je pomenuta protestna grupa tužila. Ovim malim incidentom pokušali su skrenuti pažnju na svoj potez, ali prilično bezuspešno, prenosi BBC.

Paul Mcguinness
, menadžer benda rekao je da, kada je reč o porezima, ništa nezakonito nije učinjeno, već da je reč o internacionalnom biznisu, te stoga „oni i porez plaćaju globalno“.

16774811644e05e5026292a307108250_200x152.jpg

www.glastonburyfestivals.co.uk

Bend je svirao set najpoznatijih hitova, a pedeset hilajda posetilaca uživalo je u pesmama „Where The Streets Have No Name“, „One“, „With Or Without You“ i „Beautiful Day“.

Dorian Lynskey, novinar „Guardian-a“ kazao je da je kišni nastup bio energičan i za pamćenje, kao i da je bend pokazao da može da privuče pažnju na zastrašujući način. Nik Hasted je, u izveštaju za „Independent“, dao nastupu srednju ocenu, dodajući da se frontmen Bono Vox pokazao kao neharizmatičan izvođač.

Komentarišući činjenicu da je ovo njihova prva festivalska svirka u poslednje dve decenije, Bono je rekao: „Dugo vremena nismo svirali ljudima koji nisu isljučivo naša publika, ali ovo je bilo neodoljivo, emotivno iskustvo.“

Na istoj sceni (Pyramid Stage) 25. juna nastupiće Coldplay, a dan kasnije nastupom na toj bini festival će zatvoriti Beyonce. Ovo će biti njen prvi festivalski nastup, a ona je ujedno i prva žena koja nastupa na toj sceni.

B92

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Maksi singl „Sanšajna" - jedna pesma u tri verzije!

24. 06. 2011.
PRESS

Vruće leto... Poznati hiphop bend najavljuje i letnju turneju

Maksi singl „Sanšajna" - jedna pesma u tri verzije!

Beogradski hiphop bend „Sanšajn" izdao je novi maksi singl. Od početka meseca na sajtu MTV Srbija besplatno se može skinuti numera „Nina-nana", koja je najavila ovu vrlo specifičnu singl-trilogiju

2604.jpg
Rep veterani... „Sanšajn"

Ova pesma, dosta neuobičajeno za naše diskografsko tržište, urađena je u tri verzije i, kako Branko Bojović, frontmen benda kaže, jako dobro je prihvaćena od publike.
- Singlom „Nina-nana" nastavljamo borbu protiv šunda, kičerice i lažne istine, koji se kroz medije plasiraju na ove prostore. Rep muzika i bend „Sanšajn" uvek su bili slika svakodnevice i kroz ovaj tekst dajemo jasan stav o celoj situaciji u društvu i uopšte lošem uticaju medija na ljude - rekao je za Press popularni Bane Sanšajn.
Singl najavljuje sedmi album na kojem bend već uveliko radi i na kojem će zadržati dobro poznati stil „Sanšajna" koji se održao godinama.
- Kao i ranije, naši tekstovi su slika sadašnjice i svakodnevice. Oni prate vreme u kojem živimo. Ali, i pored toga, trudimo se da neki deo teksta izađe iz te sadašnjice, jer ukoliko pevaš samo o tome, ništa novo nećeš reci - objašnjava Branko.
Tokom letnje turneje „Sanšajna" bend će obići Prijedor, Smederevsku Palanku, Bijeljinu, a sviraće i na Avala festu, u Nikšiću, Kruševcu i Šapcu.

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Večeras počinje rok festival u Kraljevu

KRALJEVO 23. 06. 2011.
PRESS

Žurka - Pored Ibra nastupiće "Van Gog", Dado Topić, "Atomsko sklonište"...

Večeras počinje rok festival u Kraljevu

Nastupom hard-rok sastava u Kraljevu u četvrtak počinje trodnevni humanitarni rok festival Hepicentar, na kome će u petak i subotu nastupiti i neke od legendi jugoslovenskog roka.

stormbringer.jpg

Peti hard-rok festival večeras počinje u 21.30 sati nastupom grupe "Stormbringer", a zatim slede "Santos braders" , "Rok haus" , "Kraljevski apartman" i "EKG". U petak će u 18.30 sati program otvoriti "Perpetuum mobile" i "Gama zrak", a zatim će od 21 sat do posle ponoći, po sat i po, nastupati "Atomsko sklonište", "Galija" i "Divlje jagode".U subotu od 18.30 nastupaju "Topovsko đule" i "Gudvil" , a od 21 sat "Ju grupa", "Van Gog" i Dado Topić.
Svi muzičari su se odrekli honorara, pa će prihod sa rok festivala biti usmeren na sanaciju posledica zemljotresa u Kraljevu. Ulaz na koncert u petak je besplatan, a u subotu i nedelju koštaće po 300 dinara. Koncerti se održavaju na sportskim terenima na obali Ibra, gde će biti organizovan i kamp.

Natrag