Novi dokazi o starosti života na planeti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Нови докази о старости живота на планети


Откривени фосили потичу из времена 50 милиона година пре геолошког периода камбрија, најстаријег периода палеозоика, кад фосили показују да је наступила права „експлозија живота”


fosil-2.jpg


Сићушни фосили у облику дугмета, стари више од 600 милиона година, могли би да покажу да се сложен живот на нашој планети развио много раније него што се до сада мислило, саопштили су кинески и амерички научници.
Ископани у једном кинеском руднику фосфата, фосили обезбеђују до сада најстарији доказ о постојању живог организма довољно сложеног да поседује симетрично „двострано тело” – попут мува, риба па и самог човека, уместо округлог облика.
Ови фосили потичу из времена 50 милиона година пре геолошког периода камбрија, заправо најстаријег периода палеозоика, кад фосили показују да је наступила права „експлозија живота” – сматра Дејвид Ботјер, геолог са Универзитета јужне Калифорније, који је учествовао у истраживању. „Вратили смо се у прекамбријску еру, у време пре око 600 милиона година”, нагласио је Ботјер у изјави за часопис „Популар археолоџи”. „Поставља се крупно питање како су се животиње као што је човек појавиле на Земљи али је очигледно да корени сежу далеко у прошлост. То наговештава могућност да можемо да откријемо фосиле који су старији од ових”, сматра Ботјер.
Организми попут бактерија потичу из времена од пре више од три милијарде година али се сложени организми и животиње дуго нису појављивали, преноси Фонет.
Ботјерова екипа, радећи заједно са тимом кинеских научника које је предводио Џун-Јуан Чен са Института за геологију и палеонтологију из града Нанђинг, својој фосилизираној „животињи” дала је латинско име „vernanimalcula guizhouena” или „мала пролећна животиња из Гвиџоуа”. „Оне су, највероватније, мајушне животињице, попут капљице код кашља, које су се кретале по дну топлог, плитког мора и усисавале микробе. А њих је, очигледно, било много”, претпоставио је Ботјер.
Мајушни фосили су први доказ онога што наука назива „билатерианци” – животиња са двостраним телом. Пре него што су се оне развиле, једине животиње биле су округле или аморфне медузе, корали и спужве.
Ботјер и његови сарадници претпоставили су да су се микроскопски мали живи организми развили пре већих, лако видљивих животињица које су обележиле „експлозију живота” чији су најизразитији представници трилобити.
После тога научници су објавили откриће нечега што је личило на фосилизирана мајушна јајашца у руднику фосфата у југозападној Кини.


објављено: 07/08/2010
Извор: Политика





 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
To nije tačno. Ne postoji nijedan fosil stariji od 6000 god. Nađen je molekul DNK kod jaja dinosaurusa u Kini. Poluraspad molekula DNK JE oko 3000 god. znači za 6000 god. se cijeli molekul raspadne. To samo jedno može da znači, a to je da su ta jaja mlađa od 6000 god. Znači da dinosaurusi nisu živjeli davno. To je sve prenio Reuters. Da ne bi bilo zabune to su našli Kinezi gdje nauka 100% ateistička i evoluciona.
 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
To nije tačno. Ne postoji nijedan fosil stariji od 6000 god. Nađen je molekul DNK kod jaja dinosaurusa u Kini. Poluraspad molekula DNK JE oko 3000 god. znači za 6000 god. se cijeli molekul raspadne. To samo jedno može da znači, a to je da su ta jaja mlađa od 6000 god. Znači da dinosaurusi nisu živjeli davno. To je sve prenio Reuters. Da ne bi bilo zabune to su našli Kinezi gdje nauka 100% ateistička i evoluciona.
Ovo je tek netačno. Raspad molekula DNK je oko 100.000 godina.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
Da to ti kažeš i onaj kvazidoktor u Politici. Ali čak i to da je tačno ti bježiš od suštine. Suština je u tome što su ta jaja procijenjena na 70 miliona godina a sam kažeš da se molekul DNK raspada za 100.000 (što nije tačno ali je opet u prilog tome da su ljudi i dinosaurusi živjeli zajedno) e to je bitno. Stepen poluraspada DNK (koji iznosi 562 godine-što znači od 1 mikrograma DNK, za 562 godine imamo pola mikrograma) a to znači da jaja dinosaurusa nisu stara 70 miliona godina. E kada bi taj dr i nešto znao o molekularnoj genetici drugačije bi govorio. Na svu sreću sestra od strica mi je molekularni biolog i dr završila sve to u Moskvi. Danas mi je poslala mejl sa odgovorom da nema šansi da se nađe molekul DNK kod uginulih bića starijih od 10.000. Tako da taj dr ne zna to. I otac mi je biolog i hemičar i on mi je to potvrdio.
 
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
a pa onda tvoja sestra zna vise od svih vodecih naucnika na svetu, a sa obzirom da mislis da smo setali sa dinosaurusima pokazuje koliko znas, izvukli smo DNK i iz neandertalaca koji su izumrli pre 30 000 godina, zasto tvoj otac hemicar ne ode i nauci sve te glupe naucnike kako se to radi i kaze im da su njihovi pradedovi ustvari bezali od tiranosaurusa
 
Član
Učlanjen(a)
03.11.2009
Poruka
8
70.000.000-100.000=69.900.000 Година разлике. Ситница.
70.000.000 година процењена старост
100.000 година трајање распада ДНК
69.900.000 година чисте мистерије
А да ,пола баци у воду и остане ти тричавих 34.950.000 година праве мистике.
Ако његова сестра/отац /брат/ ујак/стрина немају појма. Онда су ови други ,математички потврђено, слагали. А ко лаже о једном може лагати и о свему другом. Зар не.
Сад ко хоће нека верује онима који лажу. Али то (веровање) није оно (наука) већ ово (религија).
Кад смо код овог (веровања) ја више верујем овом (Свето Писмо) него оном (ничим доказива научна теорија).
Научно доказана теорија= Закон у науци ( рецимо закон гравитације)
Научно недоказива теорија= Фантазија псеудо интелектуалаца (рецимо Дарвинова теорија еволуције)
 
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
evolucija je naucno dokaza teorija koja je sve jaca svakim novim testiranjem , ti slobodno veruj jednoj od hiljada religija ako hoces, i da smo ziveli sa tiranosaurusima slobodno, evolucija je posmatrana i naucno dokazana
 
Član
Učlanjen(a)
03.11.2009
Poruka
8
Еволуција је теорија. Научно доказана теорија је закон . Дакле докле год није закон дотле је само теорија. А њени теоретичари и подржаваоци шта год им неодговара "трпају под тепих" тј. исмевају и приказују као глупост. А то исто чине и са доказима о старости Земље.
Мене лично на дотиче да ли је Земља стара 6 милијарди или 6 хиљада година. Али неволим да ме људи лажу. Што је већи степен образовања лажова то је већи степен презира према њему и његовим "теоремама". Народски речено фантазијама.
Дакле за сваку теорију и/или закон који има иза себе необјашњиве феномене, неспојиве чињенице на које се нема одговора се може речи да су само једне од равноправних теорија и све се морају истраживати док се не сазна истина. Ако нам је до истине стало. И то није да ли у нешто верујеш или не већ да ли нешто јесте или није.
Успут буди речено у астрономији постоји један феномен за који се велики број научника астронома прави блесав.
Наиме на самом рубу познатог свемира је примећена једна галаксија која се померила за пар угаоних секунди у току посматрања. Што није проблем сам по себи да није математике и астрономије.
Наиме ако се узме угао и даљина и прерачуна брзина кретања галаксије испада да се иста креће више пута брже од светлости.
Одатле имамо две могућности или светлост није најбржа у свемиру или се незнају ни приближна растојања галаксија или је по среди неки астрофизички закон који није још дефинисан. Све претпоставке у вези тога су равноправне теорије и док се ненађе нека научно ваљана и доказива ,без остатка, теорија су равноправне. А теорија која је доказ постаје закон.
 
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
da, sigurno niko ne zeli da dobije nobelovu nagradu za rusenje teorije na kojoj stoji cela biologija pa svi kriju dokaze protiv nje pod tepih, nemoj da me zasmejavas, naucna teorija nije isto sto i teorija u obicnom zivotu, postoji i teorija gravitacije, da nije i ona mozda nedokazana, evolucija ima 150 godina svakodnevnog testiranja i svaki dan je sve jaca, jos nesto http://www.wired.com/wiredscience/2009/11/speciation-in-action/
r
adjanje novih vrsta koje su potekle od zajednickog pretka je posmatrano vise puta , oni koji poricu da je evolucija cinjenica nemaju vise za sta da se uhvate :)
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.11.2009
Poruka
8
Закон гравитације не теорија. Теорија релативности не закон. Не стоји цела биологија на теорији и ниједна наука не стоји сва на теорији/теоријама него на законима. Да ли неко нешто гура под тепих или не то је ствар тога да ли прихватамо чињенице или их негирамо зато што неодговарају нашим погледима на све и/или уверењима. На пример на једном америчком факултету је затурен у лабасраторији радиоактивни материјал кад су га нашли после 30-ак година утврдили су да се распад појединих елемената извршио далеко брже. Тај распад је требао да сачека још пар стотина хиљада година.Нико то није покушао да објасни већ су то једноставно оставили тако. Али то незначи аутоматски да су креационисти управу кад тврде да је Земља млада. Већ само да су нешто оставили необјашњиво.
Само што то откриће има једну , за науку ,незгодну последицу а то је да се датирање времена на основу распада елемената перидоног система неможе узети као поуздано. А самим тим и многе дипломе, докторати научни радови и тд. падају у воду.
Самим тим много људи би остало без новца за даљи рад и истраживања Мораш признати да је то многима јак мотив да гурају ствари под тепих и да исмевају оне који им угрожавају позиције. То није први пут. Кога ли је оно инквизиција спалила на ломачи због угрожавања позиција... И иста им је подлога,некад инквизицији а сада "научницима" ,слепо веровање да су они управу и нико други. Код таквих стартних позиција прво страда истина, додуше неко изгуби и главу.
То шта је и како истина и чињеница се може разговарати само у равноправним условима. Кад неће бити омаловажавани и исмевани људи који доносе конкретне доказе о мањкавости теорије еволуције . Уосталом на једној америчкој телевизији су пробали да организују округли сто са озбиљним научницима и конкретним доказима. Еволуционисти против креациониста.
Резултат је био више него погубан за еволуционисте, поред свог залагања водитеља да им помогне колико год може. Од серије најављених дискусија само је одржан тај један, а већ сутрадан се могло по већем броју новина наћи доста чланака који исмевају креационисте. Наравно без икаквог коментара о доказима које су износили. После неког времена све би се заборавило да није интернета на коме се може пуно тога наћи. Шта је то ако није гурање под тепих?
Невезано за тему на први поглед. Један корејски истраживач је направио ултразвучну веш машину која пере веш без детерџента и са веома мало воде. Дивна ствар смањиће се загађење, зар не. Међутим неко је од њега откупио сва права за ту машину пре неких 10-ак година . Те машине још нема у продаји иако је цена производње иста као и класичних веш машина.
Значи неко има корист да тај производ неугледа светлост дана, а појавом те веш машине некоме би биле угрожене позиције.
Као и у науци. Која је сада огроман бизнис.
 
Natrag
Top