Nije tema pravopis....

Član
Učlanjen(a)
28.04.2010
Poruka
81
Pa ja smatram da je veoma bitno kako se (i šta) piše, jer interpunkcija je bitan deo rečenice. Ona objašnjava koji deo se deli od kojeg dela i daje, u nekim slučajevima, potpuno drugi smisao određenoj rečenici.
Mnogo je lepše pročitati lepo ispisan tekst, razumljiv, označen (po mogućnosti), jer to su smernice koje čitaoca vode kroz određeni tekst.
jedan primer da interpunkcija mnogo znači:
-kada je nekad neki kralj odlučio da pomiluje razbojnika, rekao je svom pisaru da napiše pismo i da ga uruči izvršitelju kazne... Pisar nije dobro napisao, i čovek je ipak bio pogubljen. (to nam nekad davno pričala učiteljica ;) )

"Poseći ne, pomilovati" i "Poseći, ne pomilovati"... Pa vi sad vidite ;)

Član
Učlanjen(a)
14.11.2009
Poruka
11
"Mislim, znači brate kako da ti kažem kad znači da bih mogao da dođeš do mene, pa da idemo ono malo tamo u zezanje pa kad znači završimo..."

Svakodnevno sam u situaciji da slušam učenike i njihove roditelje, čitam radove učenika i povremeno "pisma" roditelja. Često mi dođe da ispravim pisma roditelja i ocenim. Neki ne bi završili bez popravnog ispita.
Što se medija tiče, sa malih ekrana tv prijemnika čuju se cvrkutavi glasići napucanih devojčica koje ne umeju da slože ni jednu rečenicu koja bi odavala utisak da su završile nešto više od osnovne škole. O predstavnicima naroda tzv poslanicima radije ne bih. Mislim da bi trebalo staviti oznaku tokom skupštinskih prenosa da su zabranjeni za sve koji se ne bave politikom i čiji rečnik se sastoji i od reči koje ne nazivamo psovkama. Političari su posebna kategorija - mnogo pričaj nemoj ništa reći.

Byk

Član
Učlanjen(a)
04.02.2010
Poruka
2.355
U nekoliko tema sam, na komentar o pavopisu, pročitala odgovor: "Nije tema pravopis!"
Mislim, da pravopis nije tema, već pravilo o načinu pisanja teksta i da služi da bi napisani tekst imao smisla! Voditi računa o pravopisu (i gramatici) nije stvar teme već opše kulture i obrazovanja!
Svuda u belom svetu, kome kao težimo (ja baš i ne), važi pravilo da koliko si "pismen" i poznaješ svoj jezik toliko si i obrazovan.

Pa, šta vi (množina je u pitanju, zbog toga malo slovo;)) mislite o odgovoru: "Nije tema pravopis!" ili "Smara me da vodim računa o tome kako (i šta) pišem...!

Pravopis i ne treba da bude posebna tema! Ako vec zelimo nekome skrenuti paznju na pravopisne greske - nije bitno sta je tema! Problem je u tome da ako je,na primer,tema "Zivot na Mesecu" a mi u pomenutoj temi raspravljamo o tome koji je broj cipela nosio Jesenjin! wacko2
Velika je greska postavljati na internet (ima na ovom forumu toga) prepricana dela iz lektire! Klinja ce da dobije prolaznu ocenu za skracenu verziju dela "Zlocin i kazna" (recimo) i time ce da se nauci da on moze da prodje isto tako (mozda i bolje) od ucenika koji je celu knjigu procitao (trudio se),samo je iz nekog drugog razloga dobio istu ocenu (ili losiju) kao i ovaj ranije pomenuti "prepisivac"... Razlika izmedju ova dva deteta je u tome sto je kod prvog verzija knjige,na primer,ovakva:
"Ma neki lik nije imo kintu i rokno neku babu,pa se posle skenjo i predo se muriji a nije moro..."
A kod drugog je ona prava verzija prepricavanja i dozivljaja dela (i nema pravopisnih gresaka)! yes3 On zna da je savest ono zbog cega je Raskoljnikov na kraju prosao kako je prosao... yes3
Dakle,mi sa gore pomenutim mladjima ubijamo savest!
Kad nekoga ne zanima pravopis - on nece ni ulaziti u temu "Nije tema pravopis...." vec ce otici dalje da gleda ne znam ni ja sta! Isto kao i ja sto izbegavam da citam kilometarske postove ako "na brzinu" primetim da nemaju tacku,zarez...

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
"Mislim, znači brate kako da ti kažem kad znači da bih mogao da dođeš do mene, pa da idemo ono malo tamo u zezanje pa kad znači završimo..."

Svakodnevno sam u situaciji da slušam učenike i njihove roditelje, čitam radove učenika i povremeno "pisma" roditelja. Često mi dođe da ispravim pisma roditelja i ocenim. Neki ne bi završili bez popravnog ispita.
Što se medija tiče, sa malih ekrana tv prijemnika čuju se cvrkutavi glasići napucanih devojčica koje ne umeju da slože ni jednu rečenicu koja bi odavala utisak da su završile nešto više od osnovne škole. O predstavnicima naroda tzv poslanicima radije ne bih. Mislim da bi trebalo staviti oznaku tokom skupštinskih prenosa da su zabranjeni za sve koji se ne bave politikom i čiji rečnik se sastoji i od reči koje ne nazivamo psovkama. Političari su posebna kategorija - mnogo pričaj nemoj ništa reći.

Sve si u pravu, Dejki. Mada, što se napucanih djevojčica tiče, mislim da je mnogo važnije da lijepo uzdišu nego da lijepo pričaju.

Drž' se ti sada Monike, a pusti napucane djevojčice. Osjetljiva je to tema za prosvjetnog radnika.

Poslednja izmena:

Byk

Član
Učlanjen(a)
04.02.2010
Poruka
2.355
Moram da dodam i to da se dosta forsiraju strane reci u nasem jeziku! wacko2
To je,za moj pojam,ravno nepismenosti kao i neupotrebljavanje znakova interpunkcije...
Recimo,na TV-u (cija "obrazovna" moc je neverovatna wacko2 ) mozete cuti recenicu "fashion week"! :???: A,nasa recenica "nedelja mode"??? Mora da ne zvuci ispravno (nekima)! :dntknw:
Sto bi rek'o Woodoo Popeye "Hvata nas baronija i manija-opera,karmini i buranija"! Mis'im,u pravu je covek... :???:
Kako god - primera kao ovaj je mnogo,a dela koja bi to sprecila gotovo i da nema... :(

Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Za te napucane devojke vam niko nije kriv. Sami ste hteli da imaju sliku a da nemaju ton.
derisive.gif

Byk

Član
Učlanjen(a)
04.02.2010
Poruka
2.355
Problem je u tome da ako je,na primer,tema "Zivot na Mesecu" a mi u pomenutoj temi raspravljamo o tome koji je broj cipela nosio Jesenjin!

Evo vidite! Umesto da se govori o pravopisu - tema skrece na "napucane devojke"... :dntknw:

Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
911
Ovde na forumu video sam par, nazovi, nepismenih likova. Ali što ljudi pišu SMS-ove ili četuju, bez ikakve interpunkcije, velikih slova, razmaka i slično, pa to je rasprostranjeno u tolikoj meri da je to strašno. Čak znam i par ljudi fakultetski obrazovanih, a u ovom smislu stravično nepismenih. Način pisanja mnogo govori o onome koji piše.

Primer:

"Aplojdu ga odma na yutub" :???:

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Evo vidite! Umesto da se govori o pravopisu - tema skrece na "napucane devojke"... :dntknw:
Dragi moj Vuče. Smatram da je tema o pravopisu, gramatici i uopšte o jeziku i njegovoj upotrebi, važnija od teme napucanih djevojaka koje lijepo stenju i uzdišu, a ružno zbore. Tvoje duhovito i slikovito poređenje u kojem spominješ "Život na Mesecu" i Jesenjinove cipele itekako bi imalo smisla da upravo ti, prije tri dana nisi na isti način prekršio načelo za koje se zalažeš.

Pogledaj link:
http://serbianforum.org/off-topic/85351-prirucnik-za-odbranu-i-zastitu-od-zombija-3.html#post282309

Pošto se ovaj dio foruma zove ''Off Topic-totalni spam'' činjenica da si potpuno sletio sa teme i nije neka greška, pa ti niko nije ni zamjerio zbog toga.

Dejki ne ljuti se, bilo je dobronamjerno. A ako se ipak naljutiš, nadam se da Monika zna, kako da te smiri i opusti.

Natrag