Novosti u verziji Navitel Navigator 9.10.1619
Nadam se da će se vrlo brzo pojaviti otključan Navitel Navigator 9.10.1619. Ova verzija ima korisna nova grafička (a time i glasovna) rešenja. Na ekranu se na levoj strani pojavljuju, poređana po udaljenosti, obaveštenja o onome šta nas čeka na ruti : Promena dozvoljene brzine, Upozorenje na prekršajne kamere, Upozorenje da se nailazi na izbočine na putu ("Ležeći policajac")... Ovo poslednje se meni i najviše dopalo, posebno je korisno za vožnju nepoznatom ulicom u mraku. Inače, "izbočine na putu" su dosta pedantno, rekao bih bez greške, unete u mapu. Kvalitet interfejsa Navitel navigacije se vidi na slikama u prilogu. Tu su koordinate izabranih lokacija, mogućnost da se ostali učesnici u saobraćaju obaveste u vezi sa događajima : "Saobraćajni udes", "Speedcam", "Radovi na putu"...Sve ovo se može proveriti i pokretanjem "Ogledne rute" tj. simulacije vožnje.
Verzija 9.10.1619 radi sa mapama 2018.Q3, kao i sa mapama 2018.Q2 (poslednja slika u prilogu). Najnovija mapa Makedonije "mkd20181011.nm7", za razliku od predhodne Q2, ima ucrtani već poznati deo autoputa Demir Kapija - Smokvica...
Na kraju, Navitel je očigledno ozbijna kompanija. Dokaz za ovo je pretposlednja slika na kojoj se vidi da je navigacija "prepoznala" da koristim piratsku verziju, u konkretnom slučaju "Navitel-full-9.8.19_crk_2018Q2.apk". Možda je zbog toga i potrebno strpljenje da se otključa verzija Navitel 9.10.1619.
Ipak bih naglasio da imam primedbe na povremeno neshvatljivo rerutiranje. I dalje se, doduše ne tako često, insistira na prvobitno izabranoj ruti, sa zahtevima i za polukružnim okretanjem i vraćanjem. Međutim, ova primedba se može i zanemariti. Rerutiranje je samo u ekstremnim situacijama, recimo pri izboru nastavka od Mostarske petlje Bulevarom Vojvode Putnika a ne pored Sajma. U drugom slučaju, navigacija ne zahteva vraćanje na Banovom Brdu kada se, zbog zatvorene ulice Blagoja Parovića, mora produžiti pravo. Tada Navitel korektno bira ulice kroz stari deo Žarkova...Navigacija Navitel v_9.10.1619, na osnovu testiranja u periodu od 3 dana, je sasvim korektna i prihvatljiva i može se svrstati u sam vrh navigacija za rad u offline režimu...