Navitel 9.8.19 SRB
Osobenosti ove varijante
Urađen RePack aplikacije bitno drugačiji od predhodnih verzija
* Velicina APK je samo ~8.23MB
* Urađen prevod i postavljen novi glas Lana (snimljeni audio fajlovi, nije TTS). Glas je neuporedivo bolji. Preko interneta se mogu preuzeti drugi glasovi ali ne i lang.
* Skin je izbacen iz APK i dobija se sa dodatnim fajlovima (*.obb). OBB se preuzima preko interneta.
Prilikom prvog pokretanja aplikacije neophodan internet da bi se preuzeo OBB.
* Mape preuzeti ručno
* Iz APK izbačen faj za speedcams i izbačen licencni ključ tako da se mogu dodavati naknadno i neće ih pregaziti navitel apk prilikom instalacije.
Za nove mape dodati novi ključ u root folder i aplikacija će raditi osim ako nove mape ne traže novu aplikaciju.
* U Meni/Podešavanja/Preračunavanje rute treba prevući klizač na nikada da ne bi aplikacija neprekidno obaveštavala:
Completed read scale calculation signal = Ponovno preračunavanje rute
Credit to....BP
RePack aplikacionog fajla navigacije Navitel
(Lana, Kamere, Alternativni skin)
Instalirao sam i verziju iz posta #527 da bih video šta ona novo nudi. Ipak, repack aplikacije je u suštini samo doprineo da se dobije novi glas, snimljene fraze sintetitizovane Lane. Tačno je da se brže skine apk fajl za novu verziju, ali se zato ipak mora skinuti ostatak neophodan za instalaciju, koji je ranije bio u apk fajlu (post #520), pa se skoro ništa ne dobija.
1) Ne znam na šta je drugar
@Bocky72 mislio kada je napisao "Glas je neuporedivo bolji". Iako se obično o ukusima ne raspravlja, meni se mnogo više dopada prirodni glas Andjele. Recimo, sintetizovana Lana (znam da nije TTS) izgovara izuzetno loše GPS a i mnoge druge fraze. Koga zanima, u prilogu su zipovani glasovi i može svako poslušati kako zvuče. Otprilike, koliko je prijatniji glas Nevene u iGO navigacijama od TTS Lane, toliko je i ovde, bar po mom mišljenju, prijatniji glas Anđele. Mogu se oba glasa ubaciti i selektovati po želji. Dakle, osnovni razlog da ponovo instaliram istu verziju je doneo razočaranje.
2) Preuzimanje NavitelContent donosi i kamere u txt fajlu "Prekrsajne_kamere_SRB_24.8.2017" a to je drugo razočaranje. Uz dužno poštovanje autoru (BP) kome ide zahvalnost, moram naglasiti da se većina kamera iz tog speedcam fajla ne vidi na ekranu navigacije Navitel. Razlog je jednostavan. Ponuđen je fajl za iGO verzije a tipovi kamera u Navitelu nisu kompatibilni sa iGO tipovima. Očigledno je to autoru RePack verzije promaklo. U Navitelu ne postoje type 7,11, 12... a neki imaju drugo značenje. U iGO navigaciji type=1 je kamera za snimanje brzine a u Navitelu je to tz. "Stacionarna kamera". Ove informacije sam proučio iz pdf fajla iz posta #488, stranica 49. Ako se pročita pomenuto uputstvo, vidimo da Navitel ima tipove 100, 101 itd. Na osnovu uputstva i čitanja na netu sam sebi napravio fajl sa kamerama kao na slici :
Naglasio bih da ovako izgledaju kamere u skinu koji sam slučajno našao u svojoj arhivi, skinut ranije, jer link iz posta #521 nije više aktivan. Pomenuti skin je meni dopadljiviji. Recimo, ispisana je reč "Start" u dugmetu za pokretanje, slika u prilogu. Meni je takođe nekako lepši... Naravno, suština navigacije se nije promenila.
Dok sam se zabavljao sa kamerama, koje iskreno nemaju neku posebnu upotrebnu vrednost, primetio sam jedan bag posle dosta mučenja. Ubacio sam fajl "Prekrsajne_kamere_SRB_24.8.2017", preimenovao u "SpeedCam" i neke kamere video. Mnoge nisam video, naprimer one četiri u Nišu ("Crveni pevac") kojima sam kasnije promenio type i video ih, slika u prilogu. Videla se kamera kod muzeja "25.maj" ali se nije pojavila kada sam prošao ispod nje. Kod kuće sam video da je navigacija sama od sebe promenila i stavila neki fajl sa koordinatama van naše zemlje. I ta slika je u prilogu. Znači, moj fajl je prebrisan nekim iz Kazahstana, koji sam doduše ubacivao u stariju verziju da bih probao kamere. Iako sam, navodno, sve repove izbrisao, taj fajl se negde upamtio. Ne znam da li ima veze činjenica da sam koristio interenet...Interet služi da se povremeno izbaci "poruke o kašnjenju" a valjda i bira manje opterećene rute. Ipak, u ovo drugo se nisam uverio...
Aplikacija SRB se može preporučiti za instalaciju, imajući u vidu detalje koji mi se nisu dopali. Fajl sa kamerama bi trebalo prepraviti i prilagoditi Navitelu.