Navigacije, mape, uređaji, uporedivanje i analiza mapa - here, tom tom, topmap

Član
Učlanjen(a)
12.02.2013
Poruka
116
Posle sve ove price ipak sam se odlucio na kvalitetan tablet koji moze posluziti za jos dosta stvari nego samo da kupujem posebno uredjaj za navigaciju, samo mi recite je li dovoljno da uzmem tj mislio sam samsung neki od 10-11 inca i je li mi dovoljno 6GB RAM-a ili da idem na 8gb, a da bih bio miran par god? Ili samo bacam pare na jacu verziju?
 
Član
Učlanjen(a)
07.05.2013
Poruka
374
6gb rama...i previse. Mislim, nece da skodi naravno ali i manje rama dobro tera svaku.
 
VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.618
Ljudi koriste ove softvere na mobilnim telefonima starim xx godina koji imaju po jedva 1GB ram-a ...
 
Član
Učlanjen(a)
12.02.2013
Poruka
116
Dobro ljudi, hvala da ne bacam pare onda
A recite mi ovo za neke verzije navigacija je potrebno da rade online tj da imam mrezu, kad se koristi ta varijanta povuku li one koliko podataka tj da znam da li mi je i to potrebno ako previse vuku da onda ne uzimam tablet sa sim karticom
 
Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.618
za neke verzije navigacija je potrebno da rade online tj da imam mrezu, kad se koristi ta varijanta povuku li one koliko podataka
Šta vuku? Informacije o saobraćaju (online-tmc) i gps-assisted info. Ovo je toliko sitno da ne vredi pominjati.
Najviše vuče GMaps, ako ćeš ga koristiti i onlajn apdejti mapa - a to nije nešto što ti je potrebno konstantno, nego ćeš se tada prikačiti na wifi i skinuti šta treba.
Inače ne moraš ni u ovakvim slučajevima bacati pare na model sa SIM karticom, nego po potrebi npr hotpsotuj podatke sa mobilnog telefona.
 
Član
Učlanjen(a)
12.02.2013
Poruka
116
Pa ne znam, zato i pitam jer je razlika u cijeni za neke modele dosta velika...a citao sam da na nekim novim androidima mece da rade navigacije koliko je moguce da cu imati problem sa tim?
 
Član
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
64
@bolcas

Slobodno kupi neki od Huwei T3 serije, Samsung (tipa A7) ili Lenovo tableta koji imaju 1 do 2 GB RAM-a. Sasvim dovoljno i za iGO i Sygic Truck. Google Maps ce svakako doci ali to ti nije toliko bitno on ti je ipak sam digitalni atlas i vise kao baza POI. Tipa trazis neku adresu, interesnu tacku, gledas malo saobracaj, stanje na putevima itd itd. Za kamion ti je beskorisna osim u gore navedenom smislu.

  1. Ono sto je korisno da uradis je: Instaliras program "Map2Geo" i tipa nadjes nesto na Google Maps i samo klikom na share saljes sebi u iGO ili Sygic Truck, TomTom koju vec navi hoces.


    TMC i online saobracaj povlace iGO i Sygic Truck. To je nesto zanemarljivo. Veci ti je problem Google Maps kojem trebaju karte ali i to mozes negdje na wifi (dio karte ili podrucja skinuti) no problem je saobracaj ako nemas neta.

    iGO ima jako los info o saobracaju, Sygic Truck ima odlican jer koristi TomTom servis koji je brzi, azurniji i bolji od Google Mapsa. To se ovdje svakim danom uvjerim u Njemackoj. Google nekada kasni i danima sa zatvorenim putevima itd dok je TT azurniji.

    Ali ja vozim sa autom i koristim TomTom NDS no informacije o saobracaju su relevantne svakako i za tebe. Sygic Truck je tu dobar sto on sve to uzima pri izracunu rutu.

    Kao i svakom kamiondziji jedan navi ti nije dovoljno. Kamiondzije imaju set navigacija i programa pa po potrebi koriste. Najveci dio tereta nosi iGO pogotov za nerazvijeni dio Europe. Vec Njemacka, Austrija, Belgija, Francuska pocinjes da uzivas prave benefite od kamionske navigacije koja nudi tacan saobracaj.

    Ali kao sto rekoh prije kretanja radis pregled rute, stanje saobracaja i kvalitetu puta kojem ides. Kao vozac kamiona znas logicno oznake autoputa, europske cestovne mreze pa time i logiku kuda te navi vozi. Nema voznje na slijepo. Nijednoj navi ne mozes vjerovati 100%

    Ono sto bi ti savjetovao a to je da na spisak dodas i Blitzer.de Plus ,To je app koja radi u pozadini kao widget a javlja 99% fixnih kamera kao i preko 95% mobilnih koje one postave, Meni je spasila vozacku 2x minimalno pogotov zbog mobilnih radara. Naravno sve ovisi o zajednici koja je recimo u Njemackoj savrsena, cim neko vidi mobilnu, sudar, zastoj javlja i svima nama dolazi info ako se krecemo tim putem.


    Ukratko
    Tablet - 1 - 2 GB Rama - Samsung, Huwei, Lenovo
    iGO NextGen (pazi od koga uzimas - mora da ima sve licence, kamionske hnr files kao i nove kamere)
    Moze i iGO Primo *ugasen mu je traffic info i ne smije biti Android 8 (Oreo) na tabletu inace Primo ne radi.
    Sygic Truck(presao/prelazi na TomTom mape pa je kamionska kvaliteta upitna za nerazvijeni dio Europe)
    Google Maps
    Tranfer2Geo
    Blitzer Plus
Sretan put i vozi pazljivo

Napomena: Vozacima kamiona je dozvoljen tab do 10" u kamionu dok u autu 7". Takodjer neke drzave tipa Njemacka, Svica, Francuska kaznjavaju za koristenje aplikacija za dojavu kamera. Obrati na to malo paznje.
Zadnja verzija mapa za iGO ti nosi oznaku 2021 Q2, izdavac HERE tj NAVIEXTRAS za NNG. Mozda cak nosi i stari naziv Navteq.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.02.2013
Poruka
116
hvala na ovakvom odg! cak si mi i odg za velicinu tableta koju niko nije znao, a cuo sam nedje za to da ima ogranicenja...poskidao sam odavde sa sajta iGO PAL, SYGIC, TOMTOM (kamionske) i mape takodje pa se uzdam u to...tablet sam htio uzeti tab s7 od 11" 6 RAM-a ali sad se razmisljam da mi nije to bacanje para mozda, takodje mi je neko rekao "ne mozes tablet koristiti za sve ostalo (za zezanje) osim za navigaciju (zbog virusa)"....pa se onda razmisljam da uzmem dobar garmin uredjaj (opet neko kaze bacanje para), a da ove navi imam u tel...bas ne znam sta mi je najbolje
 
Natrag
Top